Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Labi, te par gaļas ēšanu/neēšanu ir pierakstītas 22 lappuses, bet es tā šorīt uz darbu braucot iedomājos - tāds patiešām zērināts vegāns nelieto arī kažokādas, ādas izstrādājumus, nevalkā dūnu jakas, neguļ dūnu spilvenos un nesedzas ar dūnu segām? Labi, pieņemsim, ka tiešām šis viss tiek ievērots līdz detaļām. Tad man nāk prātā nākamais jautājums - Cik daudz vidi piesārņo visas tās "ekoādas", Sinteponi u.c. materiāli, kas tiek pildīti vai no kā diek ražoti dažādi alternatīvie rūpniecības izstrādājumi, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes šķiedras. Vai tiešām visi šie cilvēki šo visu aizvieto tikai ar augu šķiedrām (lins, kokvilna, kokoss u.t.t.)?
24.01.2018 11:24 |

Reitings 624
Reģ: 29.01.2009
Jaa, ir cilveeki kas piekopj Vegaanismu jau entos gadus, tachu nemeegjiniet man ieskaidrot, ka pirms 20 gadiem Vegaanu bija TIK daudz kaa tas ir peedeejos 5 gadus.
Tas ir modes trends taapat kaa visi tie cross fit, almond milk skinny 1 shot decaff latte, zaljie smuutiji utt. :-D
Man personiigi ir dazhi cilveeki zinaami kas uzsaaka vegaanu dzivesveidu peeksnji vienaa dienaa , baigie dziivnieku glaabeeji , un peec 2 meeneshi padodaas un stuukjee aiz vaiga vistu spaarnus.
24.01.2018 11:25 |

Reitings 624
Vakar pa TV skatiijos kur viens Vegaans meegjina aizliegt skolaa eest galju visiem beerniem, vinjsh veersaas pie skolas Direktora, varas iestaadeem , Petaam un kur tik vel ne. ( Aarzemees) .
Zhurnaalists vinjam pareizi pateica- kaadeelj juus meegjinat piespiest citus beernus neest galju, neviens tachu juusu beerniem galju riiklee ar varu nebaazh.
24.01.2018 11:27 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Tie, kas saka, ka veģetārisms ir vegānisms ir modes lieta.

Tā ir modes lieta, var arī saukt par ieradumu, vai dzīvesveidu.
Jebkurš uztura speciālists, vai dietologs apstiprinās ka veselīga sabalansēta diēta iekļauj sevī arī gaļu, piena produktus un zivis.
Ētikas apsvērumi ir cita lieta, bet ar veselību tam nav sakara.
24.01.2018 11:39 |

Reitings 762
Dionysus kādēļ Tu esi tik kategorisks? Te jau iepriekš bija runāts par to, ka tie, kas nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus un pareizi piekopj uzturu, pārbaudās pie ārstiem un viņiem viss ir kārtībā.
Tagad ne tikai dokumentālās filmas var paskatīties, bet arī grāmatas palasīt.
Un jā pēdējos gados populāri dēļ pieejamās informācijas.
Tie, kas to dara nepareizi arī atgriežas pie saviem vistas spārniem, jo organisms ilgus gadus, ja ne visu dzīvi bija pieradis olbaltumvielas uzņemt no gaļas. No sākuma atsakoties no gaļas notiek detoksikācija(visi piesārņojumi, kas organismā iet ārā) un tas jau atkarīgs cik ilgi esi ēdis tik arī ilgi tas notiks. Un pie detoksikācijas arī pieder sliktās pašsajūtas, izsitumi un viss pārējais, jo organismam pa kaut kurieni to ir "jāizsviež".
Un par tiem, kas citiem uzspiež, es arī piekrītu, ka tas ir ļoti nepareizi.
24.01.2018 11:49 |

Reitings 3551
Dionysus kādēļ Tu esi tik kategorisks?

Vai nav vienkāršāk aiziet pie kāda speciālista uz konsultāciju
Neesmu tik gudrs šādos jautājumos, bet arī neesmu dzirdējis no šādiem speciālistiem (Gastroenterologs, uztura speciālists, dietologs) neko par dzīvnieku valsts produktu sliktumu, protams ja tie tiek lietoti pareizi.
Kāpēc jāmeklē netā video un palagi ar informāciju, ja tepat Latvijā ir labi speciālisti.
24.01.2018 12:15 |

Reitings 762
Ja Tu jutīsies slikti un Tev būs radušās veselības problēmas, tad jebkurā gadījumā nāksies iet pie ārsta.
Pirms, protams, var konsultēties, jo īpaši, ja to dari modes lietas dēļ.
-
Vēl gribēju izteikties tieši par skolu/ bērnu dārziem. Kad mazajiem tiek mācīts, kas ir gotiņa, cūciņa, vistiņa, cik viņas ir labas, jaukas, mīļas, tiek dziedātas dziesmas, spēlētas spēles, pastāstīts, ko gotiņa dot un ko vistiņa dot. Un, tad pienāk pusdienas, kur bērnam samaltā veidā tā pati gotiņa vai vistiņa tiek uzlikta uz šķīvja!Vai tā nav divkosība?Mēs rādām uz zemeņu, burkānu attēliem, sakām ņam ņam, cik garšīgi un veselīgi, tad jau uz gotiņu un cūciņu arī jārāda un jāsaka ņam ņam?
Protams, mēs to nedarām, jo bērnam būtu trauma un vēl, jo īpaši pastāstot dzīves realitāti, ka tā cūciņa un gotiņa tiek nosista, lai nonāktu uz mūsu šķīvjiem.
24.01.2018 12:30 |

Reitings 951
Protams, mēs to nedarām, jo bērnam būtu trauma un vēl, jo īpaši pastāstot dzīves realitāti, ka tā cūciņa un gotiņa tiek nosista, lai nonāktu uz mūsu šķīvjiem.

Nezinu - uzaugu laukos, un jau no patiešam mazotnes redzēju gan to, kā tika nokautas cūciņas, lai tās pēc tam (ak, šausmas!) ēstu visu atlikušo ziemu, gan vistiņas, gan zināju, ka arī gotiņām kādudien pienāks pēdējā dzīves diena. Nejūtos traumēta un mana psihe šajā jomā jūtas diezgan o.k. Es gan neesmu no cilvēkiem, kuriem gaļa nepieciešama katrā ēdienreizē, bet dzīvnieku valsts produktu patēriņš manā uzturā ir veselā saprāta (vai vegānu ieskatā - mērena ārprāta) robežās...
Man kaut kā šķiet, ka bērnus izglītot, stāstos, kā rodas ēdiens mūsu šķīvjos ir vērtīgāk, nekā audzināt paaudzi, kurai šķiet, ka piens rodas pakās un gaļa - kārbiņās veikalā.
24.01.2018 12:38 |

Reitings 3551
Ja Tu jutīsies slikti un Tev būs radušās veselības problēmas, tad jebkurā gadījumā nāksies iet pie ārsta.
Pirms, protams, var konsultēties, jo īpaši, ja to dari modes lietas dēļ.

Lietojot kādu īpašu diētu, kā veģ. vai vegānu ir labi saprast, vai organismam viss būs ok.
Kāpēc jūs tā baidāties no vienkāršas konsultācijas ?
( Es gribu kļūt par vegānu, ko jūs man ieteiktu ) - tas ir izcili grūti
Laikam jau veģetārieši un vegāni ir gudrāki par speciālistiem kuri mācījušies savā nozarē gadus 10 un 5 gadus strādājuši rezidentūrā.
24.01.2018 12:46 |

Reitings 762
Es arī bērnībā redzēju, kā vistai nocērt galvu, vai kā nokauj cūku. Tikai pieaugušie negribēja, lai to redzu, bet man tā maza bērna interese bija lielāka. Un Es par to “nepriecājos”.
Bet jā ēdu, jo visi ēda.
Nu, Tad varbūt jāiesniedz iesniegums bērnu dārzos, lai rāda kā kauj mājdzīvniekus, lai zinu dzīves realitāti.:-)
24.01.2018 12:48 |

Reitings 431
Reģ: 17.03.2013
Visu nelasīju, bet nolēmu ierakstīties kā izbijusi vegāne/veģetāriete.
Kad biju veģetāriete, problēmu saskarsmē ar citiem cilvēkiem gandrīz nebija, jo es pati nevienam neuzbāzos ar savu viedokli (kā arī veģetārisms nav nekas jauns, veģetārieši ir daudz un dikti). BET pārejot uz vegānismu, man uzradās daudz "domubiedru" vegānu, un kad tu esi tajā "iekšā" liekas, ka pastāv tikai viena taisnība, tā tiešām ir. Nenoliedzami, nogalināt dzīvniekus ir nežēlīgi, žēl, jā, tomēr katram ir jāsaprot, vai vegānisms viņa organismam der vai neder. Pēc gadu ilgas sevis mocīšanas "ētisku iemeslu dēļ" es to pārtraucu, un jā, atsāku ēst gaļu. Kopš atmetu vegānismu, pašsajūta un veselība ir uzlabojusies, tomēr es nevienam nesaku, ka vegānisms ir slikts. Ja tu jūti, ka tas ir tavs-uz priekšu. Bet tiešām nevajag uzspiest citiem neko, vēl jo vairāk kaunināt par to, ka cilvēks ēd gaļu...
24.01.2018 12:49 |

Reitings 762
Vai man tagad ir jāatbild visu vegānu un vegetātiešu vārdā?
24.01.2018 12:50 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Nu, Tad varbūt jāiesniedz iesniegums bērnu dārzos, lai rāda kā kauj mājdzīvniekus, lai zinu dzīves realitāti.

Eu, te jautri. :-D:-D:-D:-D:-D Uzraksti, lai arī pārstāj stumt rīklē gaļu!
24.01.2018 12:51 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Neesmu tik gudrs šādos jautājumos, bet arī neesmu dzirdējis no šādiem speciālistiem (Gastroenterologs, uztura speciālists, dietologs) neko par dzīvnieku valsts produktu sliktumu

Tā arī ir mūsdienu problēma daudzās 'savādāka dzīves veida' jomās, kur cilvēki bez izglītības attiecīgajā sfērā, kas izlasījuši nedaudz vairāk bukletus, kā pārējā tauta, kultivē savu pozīciju uz pieņemtiem apgalvojumiem, kas rezultātā ir tikai bizness.
24.01.2018 12:51 |

Reitings 431
Reģ: 17.03.2013
Labi, te par gaļas ēšanu/neēšanu ir pierakstītas 22 lappuses, bet es tā šorīt uz darbu braucot iedomājos - tāds patiešām zērināts vegāns nelieto arī kažokādas, ādas izstrādājumus, nevalkā dūnu jakas, neguļ dūnu spilvenos un nesedzas ar dūnu segām? Labi, pieņemsim, ka tiešām šis viss tiek ievērots līdz detaļām. Tad man nāk prātā nākamais jautājums - Cik daudz vidi piesārņo visas tās "ekoādas", Sinteponi u.c. materiāli, kas tiek pildīti vai no kā diek ražoti dažādi alternatīvie rūpniecības izstrādājumi, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes šķiedras. Vai tiešām visi šie cilvēki šo visu aizvieto tikai ar augu šķiedrām (lins, kokvilna, kokoss u.t.t.)?

Nevaru atbildēt uz visu jautajumu, bet
ir vegāni, kas uzskata, ka pirkt humpīšos ādas/kažokādas izstrādājumus ir ok, jo tas nepalielina pieprasījumu tirgū, t.i., par šīm lietām reiz jau ir samaksāts.
24.01.2018 12:54 |

Reitings 15092
Un par tiem, kas citiem uzspiež, es arī piekrītu, ka tas ir ļoti nepareizi.

Kārtējo reizi atliek tikai nobrīnīties, ka - ja veģetārietis posto garus palagus par to, kāpēc ir nepareizi ēst gaļu, tā neesot sava viedokļa uzspiešana... Ja gaļēdājs pasaka, ka viņam pofig, ka nokauj cūku un viņš to kāru muti apēd, tad sākas kaunināšana, utt.
Kad biju maza, tētis bija mednieks. Regulāri redzēju kautķermeņus, meža cūku galvas, utt. Tas nekādā veidā mani netraumēja. Gaļu esmu ēdusi vienmēr un arī tagad neatceros, kad manā dzīvē būtu bijusi diena bez gaļas vai zivs.
Īsāk sakot, man ir pilnīgi vienalga, ko ēd citi - gaļu, soju vai tualetes papīru. Bet kaitina visas sludināšanas, filmu ieteikumi, n-tie copy-paste palagi, utt. Paldies, neinteresē. Ēdu gaļu, jo garšo un nekādas morāles problēmas nerada.
24.01.2018 12:54 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Es arī augu laukos. Dzīvniekus kāva un tā bija dabiska lietu sastāvdaļa. Bērniem tikai pašā kaušanas brīdī neļāva būt klāt, nevis lai psihi netraumētu, bet, ja kaut kas noies greizi, lops var palikt nevaldāms un traumas tad būtu fiziskas. Un kas no tā?
Par bērnudārziem tas ir pārspīlēti, bet skolās jau nu gan neviens neslēpj, ka dzīvniekus nokauj. Bērnudārza vecums ir par mazu, lai aptvertu nāvi kā tādu, tāpēc tajā vecumā tas tiešām var būt bērnam nesaprotami. Jau tiem, kam nomirst kāds radinieks, izskaidrot, kāpēc tā cilvēka vairs nav un nebūs nav tik viegli. Katrai lietai savs laiks. Bērndārzniekam taču neviens arī ar info par to, ka vecmāmiņa ir veca un kādu dienu nomirs, virsū nebāžas. Kamēr tas tiešām nenotiek, neko nesaka. Tas ir vecums, kad viss pasaulē ir jauns un jau ikdienas lietu apjoms, kas jāapgūst, ir gana liels, lai nebāztos virsū vēl ar tādām eksistenciālām lietām. Tajā vecumā bērns apgūst prasmi noslaucīt dibenu un sašņorēt kurpes - elementāri tikt ar sevi galā, bet Tu gribi viņam jau uzgrūzt nāvi? Esi redzējusi, ka kāds dzīvnieks (plēsējs) savam bērnam tādā vecumā, kad tas nespēj sevi aprūpēt, liek jau iet medīt? Tā tās lietas nenotiek un tā tiešām var satraumēt bērna psihi, bet, kad viņš jau ar pamatlietām ir tikts galā, izstāstīt un parādīt, kā uz šķīvja nonāk viņa gaļa, var arī bez traumām. Viss atkarīgs no pasniegšanas veida. Ja gribēsi pasniegt tā, lai traumē, traumēs, nevar paņemt bērnu, nolikt viņam priekšā video, kā tiek nogalināta vista un pateikt - redz kur Tavas vakariņas. Pēc tāda tas bērns ne tikai vistu, bet vispār pārstās ēst. Ja pirms tam izrunāsi, kāpēc gaļa tiek ēsta, ka tā nāk no dzīvniekiem un tādēļ dzīvniekus nogalina un tad parādīsi, kā tas notiek, efekts būs pavisam cits - sapratīs.
24.01.2018 13:01 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Cik daudz vidi piesārņo visas tās "ekoādas", Sinteponi u.c. materiāli, kas tiek pildīti vai no kā diek ražoti dažādi alternatīvie rūpniecības izstrādājumi, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes šķiedras. Vai tiešām visi šie cilvēki šo visu aizvieto tikai ar augu šķiedrām (lins, kokvilna, kokoss u.t.t.)?

Šim papildus ir vēl viena lieta - daudzi medikamenti satur dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas. Vai vegāns atteiksies no zālēm, kas var izglābt viņa dzīvību? Nevis foruma komentāros, bet reāli guļot slimnīcā, kad viņam pasaka - vai nu šis, vai beigas, jo nekā cita nav?
24.01.2018 13:04 |

Reitings 762
Galja ir vēl lielāks bizness-nežēlīgs un asinjains.
Ja Es ar savu palagu, visticamāk arī neizlasīšanu uzspiežu kādam, tad tur uztveršanas vaina, ne secinājums.
Vai vegāns atteiksies no zālēm, kas var izglābt viņa dzīvību?

Vegānisms ir dzīvesveids, nevis religija.
24.01.2018 13:32 |

Reitings 951
Ļoti labi pateici, Alexxa! Nav pat ko piebilst/iebilst! 8-)
24.01.2018 13:34 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits