Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Arī B12 ( Jūs visēdāji arī paši pārbaudiet to vitamīnu vai tikai veģetāriešiem “maigi” iesakiet pārbaudīt?

Ja no tā paliek vieglāk.. jā, esmu pārbaudījusi :D
Nav tā, ka gaļas ēdāji ienīst vai vēlas nogalināt veģetāriešus/vegānus.. nevajag ieteikumus sāpīgi uztvert :)
22.01.2018 22:52 |

Reitings 477
Reģ: 03.09.2016
Forši Cormeum! Kā tu domā, cik gaļēdāju to ir pārbaudījuši? Vienkārši citreiz ir smieklīgi, tiklīdz tu pasaki, ka esi veģetārietis, tevi suta pie ārstiem pārbaudīties, bet citu, kurš pārtiek no frī un cīsiņiem, ne..:-D
23.01.2018 08:04 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
Vienkārši citreiz ir smieklīgi, tiklīdz tu pasaki, ka esi veģetārietis, tevi suta pie ārstiem pārbaudīties, bet citu, kurš pārtiek no frī un cīsiņiem, ne.

Jo viņi neafišē tendenciozus, selektīvus, apgāžamus tekstus.
23.01.2018 11:42 |

Reitings 762
Jo viņi neafišē tendenciozus, selektīvus, apgāžamus tekstus.

Tu pazīsti katru cīsiņu un frī ēdāju?:-D
Interesanti ko, tad viņu varētu tādu afišēt un pastāstīt cik tas ir labi mūsu organismam.?
23.01.2018 12:42 |

10 gadi
Reitings 2563
Reģ: 29.01.2009
Es neesmu mēģinājusi, bet domāju, ka varētu iztikt bez gaļas. Jo man garšo tikai daži gaļas produkti, labprātāk ēdu ko citu. Gaļu ēdu labi ja reizi nedēļā. Kad dzīvoju viena, tad vispār gaļu negatavoju nekad, nevienu pašu reizi, jo vienkārši kāpēc lai to darītu? Tāpēc man bija liels pārsteigums uzzināt, ka ir cilvēki, kam gaļu vajag katru dienu un katrā ēdienreizē, citādi nevarot paēst. :-O
Man nav nekas ne pret veģetāriešiem, ne pret gaļēdājiem, bet es arī nevaru ciest, kad vieni vai otri tik ļoti cenšas uzspiest sava viedokļa pareizību. Jo īpaši veģetārieši ar saviem šausmīgajiem, asiņainajiem attēliem. Domāju, ka tikai ļoti bezjūtīgi, ļauni cilvēki spēj uz tādiem attēliem vai video skatīties, kur nu vēl publicēt savos sociālajos tīklos.
23.01.2018 13:35 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Vienkārši citreiz ir smieklīgi, tiklīdz tu pasaki, ka esi veģetārietis, tevi suta pie ārstiem pārbaudīties, bet citu, kurš pārtiek no frī un cīsiņiem, ne..

Vadlīnijās (B12 vitamīna deficīta) veģetārieši ir iekļauti riska grupā.. nemanīju tur vārdu ''cīsiņēdājs''.
.
Protams, B12anēmijai ir arī citi iemesli, bet.. tā kā tēmas nosaukums ir ''kāpēc es atteicos no gaļas''.. tiek uzsvērts tieši veģetārisms saistībā ar šo maģisko vitamīnu :D
23.01.2018 21:41 |

Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
nē, protams, hā hā. tikai tie lohi veģetārieši tur iekļauti ir riska grupā, tas tak kaut ko liecina. cīsiņēdāju nav - bet vajadzētu, ne?
24.01.2018 00:30 |

Reitings 2185
bet vispār - šeit nav nekādas atšķīrības no citiem portāliem, kur pie šādām tēmām gāž samazgas
1) tēmas nosaukums 'kāpēc es'; nekā nebija, tūlīt ir klāt persona, kas aizklāti aizrāda par agresiju un sāk postot šašlikus un steikus attēlos. It kā veģetārieši pie karbonāžu receptēm postotu kabačus vai nez ko citu.
2) bez uzbraukšanas un stulbiem jokiem jau nu nevar iztikt. vēl tikai šeit ir pietrūcis, ka Hitlers arī bijis veģetārietis.
3)klasika - dārzeņiem arī sāp. nice try
4) veģetārieši ēd zāli un ir govis. drausmīgi asprātīgi.
5) vienmēr ir kāda persona, kas 'arī mēģināju bez gaļas, bet pēc nedēļas gāzos no kājām nost'
6) vienmēr ir persona, kas pazīst kādu veģetāriešu ģimeni, kurā visi ir pelēki, trausliem matiem un nagiem. saskaitot šīs anekdotes, katrā Rīgas ielā būtu sastopama ģimene, kurā visi izskatītos pēc zombijiem
7) vēl viena klasika - lā lā, nerādiet man tos video, es negribu zināt, kā mans pusdienu līķis ir nokļuvis pie manis
8) redzama tipiska vainas sajūtas pretreakcija
9) šīs aizkustinošās rūpes par veģetāriešu (iekļauj arī vegānus gan šeit, gan citur) veselību. bāc, tur pašam opis uz nāves gultas, bet noteikti neaizmirsīs norādīt, ka Tev, veģetārais durik, B12 trūkst un nāve dveš pakausī. nu, cita tēma ir aminoskābes, bet te kaut ko vairāk saprot par to nekā citur, retāk piemin.
10) tas gaļas gabals tak dabū pa galvu uzreiz un neko nesaprot. nice try... tepat visi 'rūpju pilnie' stāsti par to, kur dzīvnieki likšoties. apmēram tā - man ir pienākums rīt gaļu, jo citādi tak viņus nav kur likt. bez vārdiem.
10) kādreiz arī cilvēku verdzība lielākajai daļai cilvēces šķita normāla... ir vajadzīgs laiks. būs labi
24.01.2018 00:49 |

Reitings 2185
tā arī visi pasakiet, ka jums garšo rīt gaļu un jūtaties pārcilvēki, pasaules valdnieki, nevis slēpieties aiz vēstures, ieradumiem, zobiem un nez kā vēl.
un tie, kas te lielās, ka rijot jēlu gaļu... nu nu, pastāstiet, kā jūs 3x dienā grauztu spalvainu stirnas kāju.
24.01.2018 01:04 |

Reitings 762
Tie, kas nespēj izkāpt no savas komforta zonas un nesekot savām dzīvnieciskajām tieksmēm, ietiepībai, pieradumam,to nesaprast.
24.01.2018 01:17 |

Reitings 207
Reģ: 04.01.2018
Jo agresija vienmēr ir labākais veids kā pierādīt savu taisnību!
Sāk likties, ka vegānisms arī ir mūsdienu sekta - fanātisms, savu uzskatu uzspiešana un agresivitāte īpaši izteikta, kad sāk diskutēt. Protams, nesaku, ka gaļēdāji nav agresīvi, bet lielākā daļa agresivitātes šajā diskusija nāk no ne-gaļēdāju puses, ne?
Diskutēju ar paziņu (ex-veģetārieti), ka pārākuma sajūta gan gandrīz visiem vegāniem ir ļoti izteikta - pat pret veģetāriešiem, jo tie, redz, mīkstie, nejēdz atmest piena produktus. Ir forši, ja tavs dzīvesstils palīdz dabai. Ir forši, ja tev tas patīk un sagādā prieku, bet to uzspiest visiem un bļaut, ka tu zini labāk, jo paskatījies pāris dokumentālās filmas... Eh :)
24.01.2018 01:45 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Veģetārisms un vegānisms ir modes lieta, veids kā atšķirties no citiem.
Tikai naivi izklausās "pēkšņie" atklājumi, ka lielākā daļa cilvēku cep, vāra un ēd dzīvieku līķus.
Tas ko cilvēki ir darījuši tūkštošiem gadu, izrādas nāvīgi slikts veselībai un dzīvībai.
Ar laiku aktīvie veģeatārieši un vegāni nomierinās, jo pasauli nepārveidosi.
24.01.2018 09:10 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
pasakiet, ka jums garšo rīt gaļu un jūtaties pārcilvēki, pasaules valdnieki, nevis slēpieties aiz vēstures, ieradumiem, zobiem un nez kā vēl.

Neviens neslēpjas. Tā visos laikos ir bijis. Cilvēks ir visēdājs. Ja viņš no kāda produkta atsakās aiz savas pārliecības, tā ir katra paša darīšana. Nav tā, ka cilvēks būtu sācis ēst gaļu pēdējos 100, 200 vai 500 gados, lai teiktu, ka tas dabā tā nav paredzēts. Alu cilvēki nesa mājās mamutus un pat nenojauta, ka tūkstošus gadus vēlāk izrādīsies, ka viņi tēlo pārcilvēkus. Ēst gaļu ir tik pat normāli, kā izlemt no tās atteikties. Tur nav nekādas pārcilvēcības.
24.01.2018 09:55 |

Reitings 137
Tā jau lasāmviela interesanta. Bet varu uzreiz iedomāties vairākus dārzeņus, kurus bez termiskas apstrādes neviens īpaši uzturā nelieto. Tātad šis apgalvojums jau ir nepareizs.
Vispār jau nedaudz kaitina, ka vegāni un veģetārieši daudz redzamāk aģitē savu dzīvesveidu (arvien vairāk arī homoseksuāli cilvēki.. Mēs gaļēdāji un heteroseksuāļi, taču nekliedzam pa visu pasauli, cik labi ir ēst gaļu un gulēt ar pretējo dzimumu.
Katram ir savs viedoklis, bet paliek jau apnicīgi, ka tas tiek uzmācīgi reklamēts.
P.S. Un no cita skatu punkta un medicīniska viedokļa - sarkanā gaļa ir visefektīvākais veids kā dabiski uzņemt dzelzi cilvēkiem, kuriem ir nepārtraukts dzelzs deficīts.
24.01.2018 09:57 |

Reitings 137
aa un vēl viens fakts (avotu gan vairs nepateikšu)... ja visa cilvēce atteiktos no gaļas, tad pāris gadu laikā pasaulē iestātos globāls bads, jo nav iespējams visus 7 miljardus paēdināt ar zaļbarību.
24.01.2018 10:02 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
ja visa cilvēce atteiktos no gaļas, tad pāris gadu laikā pasaulē iestātos globāls bads, jo nav iespējams visus 7 miljardus paēdināt ar zaļbarību.

Es esmu gaļēdājs, bet šis ir absurds. Lops, kuru Tu apēd, patērē daudz vairāk zaļbarības, nekā būtu nepieciešams cilvēkam. Tas ir zinātniski pierādīts fakts.
24.01.2018 10:05 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Es esmu gaļēdājs, bet šis ir absurds. Lops, kuru Tu apēd, patērē daudz vairāk zaļbarības, nekā būtu nepieciešams cilvēkam. Tas ir zinātniski pierādīts fakts.

Tā ir patiesība.
Tikai lops patērē zaļbarību, apmēram ~ 300 augu sugas, kuras nevajag kultivēt, aptrādāt un kopt.
Ja cilvēki varētu ēst pļavas zāli tad, govs piens un gaļa vispār nebūtu vajadzīgi.
Dzīvnieku valsts produkti ir tā pati zāle, tā ir tikai vienkārša barības ķēde un viss.
24.01.2018 10:23 |

Reitings 624
Man buutu interesanti uzzinaat kaadeelj vispaar cuukas, govis, vistas utt ir radiitas no pirmssaakumiem? Lai uz vinjaam skatiitos un ucinaatos , vestu garaas pastaigaas utt? Shie dziivnieki tika radiiti un vairoti lai apgaadaatu cilveekus ar pienu, olaam , galju utt.
Ja visi paarstaas vinjus eest , tad tie dziivnieki ar laiku vienkaarshi paarstaas eksisteet jo varbuut no 100 cilveekiem tikai viens gribees govi un cuuku sev pagalmaa tiiri taapataas prieka peec lai paglaudiitu un ucinaatos.
24.01.2018 11:13 |

Reitings 762
Tie, kas saka, ka veģetārisms ir vegānisms ir modes lieta. Manas mammas māsa atteicās no gaļas nu jau kā piecpadsmit gadus, pazīstams draugs no 17 gadiem kļuva par vegānu, tagad viņam ir 35. Un nē, tad tānebija modes lieta, bet viņiem bija savi iemesli ko vēl aizvien piekopj ne tikai uz pāris mēnešiem un tā arī pārējie, kas to jau sen bija izdarījuši.
Tādēļ ja, konkrēti par to, kas notiek tagad, tad jā diemžēl ir, kas to dara modes dēļ, bet viņa arī nemāk ēst un ēd ļoti neveselīgi. Biju strādājusi restorānā, kas piedāvā arī vegānus ēdienus un atnāk ne vecaki par 20 gadiem ar lepnumu nobļaujas pie durvīm, ka esot vegāni un pasūtu vegānu picu un vegānu kūku, kur veselīgā lieta ir tikai pāris šķēles uz picas.
Un vēl par to, ka uzbāžas, es konkrēti neesmu nenoviena dzirdējusi un man arī nav tā bijis, ka kāds man konkrēti uzbāztos un liktu to darīt. Ja tas ir domāts, ka liek video un pastāsta par sevi, tad, domājams no uzbāšanās tur ir tālu. Vegāni savā ziņā arī ir lepni, jo nesekot savam pieradumam ir grūti. Tādēļ ko teikt par tiem, kas katrā ēdienreizē apēd fast foodu un pie sevis sapņo, kas varēs veselīgi ēst-bet viņi vairs nevar, jo tā ir pieraduši.
Man veselīgi skaitās ne tikai, ka atteicos no gaļas, bet ka arī neēdu saldumus un neko, kur ir tikai ķīmija.
Vēl ir tāda lieta par asinsgrupām, muļķības vai nē, bet man ir otrā asinsgrupa, kur arī ir teikts, ka gaļa nav ieteicama, ka no viņas būs vairāk sliktuma nekā labuma. Pirmā grupa varot ēst jebkādu un jebkādā daudzumā, trešā tikai sarkano gaļu un ceturtā tikai no jūras veltēm.(Tādēļ vēlreiz atkārtošos, ka es nesludinu par visiem un nelieku visiem atteikties, par to vispār šajā diskusijā nav runa).
Starp citu Omega3 zivis pašas neražo, bet viņas satur, jo pārtiek no aļģēm, kas ir pilnas ar šo mikrovielu. Tādēļ, es varu bērt pie ēdiena savas pulverī saberztās aļģes un dabūt to pašu, neēdot zivi.
Un, ja katrs pie reizes pārtiktu no sava dārziņā audzētā, tad domājams mēs "neizēstu" pilnībā visus dabas resursus.
24.01.2018 11:17 |

Reitings 762
ir un
24.01.2018 11:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits