Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 284
Reģ: 25.07.2012
Neesmu govs, lai gremotu zāli. Ja ieiet pašu audzētā dārzā un izraut burkānu un, tad pa taisno apēst-skaitīsies?
Kā jau teicu, nenācu arī aizvainot šeit nevienu.
-
un tieši arī ir pierādīts pretējais, ka var iztikt

Redz, Tu neesi govs, bet cilvēks savukārt nav dzīvnieks, lai, kā Tu te rakstīji, medītu stirnu bez palīglīdzekļiem un apēstu turpat uz vietas. Tieši tādēļ, ka cilvēks nav dzīvnieks, viņš (lielākoties) ēd termiski apstrādātu gaļu. Un tas nekādā veidā nepierāda to, ka cilvēks nav radīts gaļas ēšanai ;-)
Turklāt pareizi Tu raksti, autore, ka cilvēks var iztikt bez gaļas. Var gan, jā. Cilvēks var iztikt bez daudz kā; arī bez kuņģa var dzīvot. Bet tas nenozīmē, ka anatomiski ir paredzēts, ka cilvēkam nevajadzētu ēst gaļu.
Es necenšos ne Tevi, ne kādu citu pārliecināt, ka gaļa ir jāēd. Gaļu var neēst; tā ir Tava izvēle. Ja negaršo, neprasās, vai pārliecība neļauj - neēd. Nevienam no tā nekāds ļaunums nebūs. Bet nevajag otrai frontes pusei, t.i., gaļēdājiem, mēģināt iestāstīt, ka cilvēks ir dzimis zālēdājs. Tad arī pretreakcija izpaliks.
22.01.2018 14:47 |

Reitings 1267
Reģ: 30.08.2013
Kas tad cilvēks ir, ja ne dzīvnieks?
22.01.2018 14:50 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Kāpēc gan veģetārietis nevar aiziet pie uztura speciālsta un izklāstīt savu pareizo pārliecību tur ?
Sagrābstas informāciju pa netu, saskatās filmas, un māca citus kas ir veselīga pārtika.
Ir labi speciālisti kas izskaidros jebkuras diētas plusus un mīnusus.
22.01.2018 15:19 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Noteikti atbalstu vegānus un pati tāda būtu, ja vien būtu tāda apnēmība. Bet ar maziem solīšiem eju uz to. Un nesaprotu tos galēdālju uzbrukumus - pareizi jau visu saku, paskatieties kā to galu iegūst, cauri kādām mocībām tie dzīvnieki iet. Tie video ar apstākliem kādos tās vistas olas ražo. Nu pretīgi taču. Labāk izlikties neko neredzam - nu ok, jūsu izvēle. Bet saukt vegānus par mulki un teikt, ka cilvēki ir radīti, lai štampātu galu un bez tās dzīvot nespēj - aprobežoti.
22.01.2018 15:36 |

Reitings 284
Reģ: 25.07.2012
Traki, ja kāda šeit sevi uzskata par dzīvnieku :-D
Protams, bioloģijas grāmatā būs rakstīts, ka cilvēks ietilpst dzīvnieku valstī. Bet cilvēks atšķirībā no dzīvnieku valsts gaļēdājiem tādēļ arī ir saprātīga būtne, lai ar zobiem neķertos stirnai kājā un pēc tam gardu muti nenotiesātu to. Bet tas nenozīmē, ka gaļas ēšana cilvēkam ir pretdabiska, ko autore apgalvo, nākot klajā ar tādiem domu graudiem kā pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā - nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas.
Tēmu jau var pasniegt dažādi. Bet uz tādiem provokatīviem izteicieniem, kādus autore salikusi savā tēmas pieteikumā, apgalvojot, ka cilvēkiem nav jāēd gaļa, jo viņi tak ir zālēdāji, būs pretreakcija, un tas ir tikai dabiski.
22.01.2018 15:51 |

Reitings 23
Reģ: 30.12.2017
Nav pretenziju ne pret veģetāriešiem, ne vegāniem, tomēr..
mūsdienas šī jau kļūst par modes lietu.. daudzi cilvēki "itkā" vegāni paši īsti nesaprot, ko tas īsti nozīme .. viņuprāt tas ir stilīgi, ka esmu vegāns un nu tas visiem ir jāreklemē, protams tas neattiecas uz visiem.. tikai izsaku savu viedokli nevienu negribu aizvainot;-)
22.01.2018 15:54 |

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Vai es Tev konkrēti aicinu to darīt? Var taču rasties apjausma, ka nav burtiski jāsaprot.
Šis izteikums/piemērs domāts tiem, kas sevi salīdzina ar plēsējiem un runā par savvaļas dzīvi.
22.01.2018 15:59 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
ka cilvēki ir radīti, lai štampātu galu un bez tās dzīvot nespēj

Cilvēki gaļu ēd. Štampā salātus. Bet nopietni, saasināta vegānu uztvere - ja uzraksta, esam radīti ēst zaļbarību tikai, tad nekas. Tad vēl neraksta neviens, ka nespēj izdzīvot un vēl visu pārējo, ko atkal vitamīnu trūkums liek to izfantazēt, ja jau tendenciozā veidā jāpasniedz pat sava ''neitrālā'' viedokļa daļa. Visi iebildumi ir normāli, tikai kaut kā pašiem patīk nolikt sevi vārguļu pozīcijā un ņaudēt, kā ālunie visēdāji domājuši - pat ja tā nav rakstīts.
22.01.2018 15:59 |

Reitings 1267
Reģ: 30.08.2013
Manuprā problēma ir nevis gaļas lietošanai uzturā, bet gan tajā, kā tā tiek iegūta. Vismaz mani tas uztruc vairāk kā pats gaļas lietošanas fakts. Un ja cilvēks uzskata, ka tas ir pilnīgi okei turēt lopus kritiskos apstākļos, nu tad piedod atvaino.. ja reiz cilvēks ir tik intelektuāla būtne, tad arī dzīvo attiecīgi tam, nevis atbalsti dzīvnieku turēšanu niecīgos, nekoptos būros, izklausās tik tiešām dzīvnieciski, nevis cilvēciski.
22.01.2018 16:22 |

Reitings 382
Reģ: 29.05.2017
Palags parak gars, bet galu edam un edisim.

+++
Jau mazāk kā pusē beidzu lasīt. :-D
Es mēģināju būt veģetāriete - nesanāca :-D
Es neēdu meža dzīvnieku gaļu, trušu vai citu extra - vairāk dēļ varbūt morāles, nevaru ieēst, jo sāku domāt par to. Bet pilnīgi no gaļas atteikties nevaru.
Un atzīsim - gaļa ir nepieciešama.
Cik esmu veģetāriešus redzējusi, ir pietiekami pazīstamo daudz - viņi neizskatās veseli. Āda iekritusi, nogurusi un pat teiktu ātrāk noveco. Jo pietrūkst nepieciešamās organismam vielas.
Teiksiet - viņiem speciāls uzturs, dārzeņi, kas nomaina gaļu un dod to pašu - meli. Cik zinu par savu draudzenes ģimeni viņi ēd tieši pa veģetāro, bet izskatās slimi, neveseli.
Tāpēc neatbalstu...
Bet tas ir mans viedoklis un kasīties netaisos te.
22.01.2018 16:31 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai - Bet ir attīstītas rokas ar pirkstiem, lai tās radītu instrumentus ar ko sadalīt gaļu.
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām. Un es domāju, ka suņi tā atvēsinās, nevis svīst!
Cilvēki: svīst caur ādas porām. Cilvēks, pēc smaga darba (vai sporta) arī mēdz izkārt mēli.
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai. Forši, mēs gan salātus gan gaļu varam lietot. Es to uztveru, kā pietiekami advancētu zīdītāju, kas idzīvos gan ar gaļu, gan ar salātiem.
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu. Jo gaļu mēs nenorijam, bet sakošļājam, līdz ar to kunģim neradot papildus slodzi?
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus. Un lai mitrinātu lūpas pirms skūpsta :D
-
Un pa lielam - katram savs - kam negaršo gaļa, tam negaršo. Kam garšo, tam garšo. Un ja cilvēks ir izdomājis augus un citas dabas veltes izmantot kā garšvielas, lai dažādotu gaļas garšu, tad lieliski!!!
22.01.2018 16:33 |

Reitings 3551
(Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura."

Šis apgalvojums ir zinātnes sasniegums !!!
Laikam stāsts ir par pirmajām cilvēku grupām kas ienāca Eiropā pirms 40k gadiem, kad bija pēdējais ledus laikmets.
Droši vien augu valsts bija izcili bagāta garajā ziemā un cilvēkiem nevajadzēja gaļu.
Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu.

Jēlai gaļai ir neitrāla garša, nekā šausmīga tur nav. Ir tautas kuras lieto uzturā jēlu gaļu, Inuīti, eskimosi un citas ziemeļu tautas. Viņu uzturs visumā ir 90 % gaļa un zivis. Brīmums kā viņi nav izmiruši, tik pretīgu ēdienu lietojot.
22.01.2018 17:04 |

Reitings 624
Reģ: 29.01.2009
''I love how all these so-called "vegans" still drink water. That's a fish's house you sick fucks.''
:-D
22.01.2018 17:21 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Gaļa pat uzsildītā veidā, nemaz tik viegli nesagremojas, ja vēl nākamajā dienā tiek iegrūsta atkal nākošā deva.

Gaļa tiek sagremota daudz vieglāk nekā augu tauki. Saēdies gaļu un uzdzer ūdeni pa virsu. Nekas traks nebūs. Tad saēdies majonēzi un uzdzer ūdeni pa virsu. Ja pa ceļam paliksi ar tīrām biksēm, tad labi. :D
Un skudrulāci, Tu tiešām vari ēst gaļu pilnībā bez nekādām garšvielām un to izbaudīt?
Domāju, ka neesmu vienīgais, kas tā dara.
Un runājot vēl par apmatojumu, ja turpinot salīdzināšanu ar cilvēkiem,cilvēkam ir apmatojums, kādam tik ļoti ka pa visu ķermeni krūtīm, muguras utt. Protams nav dzīvnieku biezās spalvas, bet tomēr.
Ja nedrīkst ēst vārītu vai ceptu (tātad - pretdabiski apstrādātu, kaut arī nekas netika teikts par tās kaitīgumu) gaļu, tad nedrīkst arī lietot apģērbu (pretdabiska parādība - cilvēks pasaulē ir nācis pliks, tāpat kā visi pārējie zvēri, ar kuriem cilvēks tika salīdzināts). Nu, tad, lūk. Nenoskuj savus matus un izej ārā bez apģērba ziemas laikā. :)
22.01.2018 17:28 |

10 gadi
Reitings 3734
Cilvēkiem un primātiem bija kopīgi senči, nevis cilvēks no pērtiķa.
Dionysus, un kā tad Tu sauc tos kopīgos senčus?
22.01.2018 17:30 |

Reitings 1022
Reģ: 04.11.2017
. n skudrulāci, Tu tiešām vari ēst gaļu pilnībā bez nekādām garšvielām un to izbaudīt?
Domāju, ka neesmu vienīgais, kas tā dara.

Man garšo vārīta vista, bez sāls, bez pipariem, bez nevienas garšvielas tik ūdenī vārīta.
Varu ēst arī kotlešu masu, neceptu, bez nevienas garšvielas. (Malta vistas gaļa?)
22.01.2018 17:36 |

10 gadi
Reitings 3734
vai zini, kas ir filozofija? Tā ir zinātne par sabiedrības un domāšanas vispārējiem likumiem. Tā ir mācība par esamības un izziņas vispārējiem principiem.
Šitās definīcijas man patīk! :D Spriežot pēc šīs, varētu drīzāk domāt, ka ir runa par psiholoģiju. Šaubos, vai filozofiju vispār ir iespējams nodefinēt, tāpēc to vislabāk definēt kā muldētāju zinātni, tāpat kā slavenais matemātiķis Davids Hilberts matemātiku definēja kā to, ko ar to saprot kompetenti cilvēki. :)
22.01.2018 17:38 |

10 gadi
Reitings 3734
Dzīvniekiem sāp. Tā ir anatomija. Punkts.
Pierādi!
22.01.2018 17:40 |

Reitings 3551
Dionysus, un kā tad Tu sauc tos kopīgos senčus?

Hominīdi, no kuriem izveidojās cilvēku ģints un primāti.
22.01.2018 17:43 |

10 gadi
Reitings 3734
Hominīdi, no kuriem izveidojās cilvēku ģints un primāti.
Hominidae ir primātu dzimta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Homo
22.01.2018 17:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!