Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Dzīve bērnunamos

10 gadi
Reitings 2287
Reģ: 27.02.2011
Šī būs tēma, kurā aicinu piedalīties īpaši tām meitenēm kuras uzaugušas bērnunamos. Kāda ir bijusi dzīve tajos?
Šobrīd man ir ļoti sasāpējies temats, kas aktualizējies masu mēdijos, par bērnu aprūpi bērnu namos. Ir arī kādas māmiņas blogs, kura apraksta to kā viņai iet kā audžumammai http://www.manasdebesis.lv/ , tas arī rosina pārdomas kā mazi bērniņi aizvada savas dienas šajos centros. Un cik tas sasodīti ir sāpīgi, ka neviens nekontrolē šo centru darbu!!!!
Sabiedrībai nevajadzētu palikt vienaldzīgai, tāpēc izveidoju šo tēmu.
03.11.2017 15:43 |

Reitings 1335
Reģ: 24.04.2017
Interesanta tēma, jo tādi šausmu stāsti bija par Jelgavas bērnunamu, kam noteikti ticu un domāju, ka tāpat notiek arī daudzos citos bērnunamos. Tai pašā laikā es mācījos ar vienu meiteni, kas dzīvoja bērnunamā (esot jau pilngadīga, tur var dzīvot ilgāk, ja turpina mācīties) un bija divreiz paņemta ģimenēs, no kā pēc savas gribas atkal nokļuva bērnunamā-viņa teica, ka ģimenēs dzīvot bija sliktāk. Nebiju viņai nekāda draudzene, tāpēc sīkāk neko nezinu.
03.11.2017 18:59 |

Reitings 1335
Ā, un meitene bija sakarīga, ar nākotnes reāliem sapņiem utt,no malas neizskatījās, ka būtu kādas atkarības vai tamlīdzīgi - to piebilstu, jo varbūt kāds padomās, ka problēmas ar ģimenēm radās meitenes uzvedības dēļ.
03.11.2017 19:03 |

Reitings 284
Reģ: 18.04.2017
Mana draudzne bija studiju laikā vienā ekskursijā bērnu namā. Tur bērni teica, ka vasaras pavadīšot ASV un Francijā.
Lūk, kādi apstākļi.
Mana draudzne bija šokā, ka viena daļa brauc uz ārzemēm!!!
03.11.2017 19:18 |

Reitings 284
Un, tajā bērnu namā, kur mana draudzene bija ekskursijā studiju laikā, tur pie bērniem brīvdienās ciemos gāja vecāki, vai nu kādi citi Tuvi radi.
Un, ja tā reāli tad, mana draudzene bija šokā, ka vecāki iet ciemos pie bērniem brīvdienās!!!
03.11.2017 19:21 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Gaidu Aizliegtā paņēmiena raidījumu un ceru, ka viņu būs vēl un vēl līdz kādam no atbildīgajiem pieleks, ka tā dzīvot vairs nevar.
Mūžīgi tika vainoti paši bērni, saukti par nezvēriem un meļiem, kas izdomā visādus murgus par nabaga audzinātajām/uzraudzēm vai kā nu viņas sauc.. beidzot nu ir kāds pierādījums, ka tā nu gluži nav un ceru, ka šādus pierādījumus sabiedrībai rādīs ar vien vairāk. Teikšu gan godīgi, neticu, ka kaut kas mainīsies, vismaz tuvākajos gados.. tām ir jābūt kardinālām pārmaiņām un nez vai kāds to uzņemsies. Nez vai kāds atlaidīs to slimo personālu bērnu namos.. visdrīzāk turpināsies meli par to, ka šie visi ir mega giga reti izņēmumi un patiesībā visas tur ir maija saulītes. Pfu, pretīgi..
Atceros šo video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=exReE5-jK_Y
Ak, kādi sūdi FB tajā video lējās par šo pusi, kāds viņš melis esot utt. Nu tad tagad cerams redzēsim kurš melo un kurš nē.
Šeit http://www.lsm.lv/temas/sistemas-berni/ vairāk info par šo tēmu.
03.11.2017 19:27 |

Reitings 284
Selīna
Mana draudzne strādāja bērnu dārzā. Viens sīcis viņas apmeloja. Beigās, labi, ka tur bija video. Un, kā Tu domā, kuram noticēja no sākuma??? Skaidrs, ka sīcim.
03.11.2017 19:29 |

Reitings 1716
Reģ: 27.07.2012
Tie bērni brauc uz ASV u.c.valstīm, jo no tām valstīm viņus adoptē. Manā skolā mācījās 2 meitenes, kuras adoptēja uz ASV. Tur kamēr tie bērni ciemojas viss ir ļoti rožaini, bet ne vienmēr tā ir pēc tam.
03.11.2017 19:33 |

Reitings 365
Reģ: 27.07.2017
es ticu, ka vide bērnunamā nav viena no tām spožākajām un pozitīvākajām, kur bērnam augt un pilnvērtīgi attīstīties, un tas nav tikai no audzinātāju/ vadītāju puses, bet arī no pašiem bērniem, jo būsim godīgi - tie ir bērni no nelabvēlīgām ģimenēm, kur viņam faktiski pašam ir jāsitas, lai izdzīvotu vai arī viņš citu uzvedības formu nav redzējis.
.
bet! tas, ko vadība dara pilnīgi un galīgi greizi, ir uzvedības traucējumu risināšana ar psihoneiroloģiskajām slimnīcām. tā, pirmkārt, ir bērna psihes salaušana ar medikamentiem, kas tevi var padarīt par vārītu dārzeni, un, otrkārt, ir nākotnes sabojāšana, jo tu jau esi bijis tur pie psihajiem, tu jau arī tāds esi.
03.11.2017 19:41 |

Reitings 1335
Tas, ka veseliem bērniem tiek doti medikamenti ir kaut kas briesmīgs :( situācijā ar Jelgavas bērnu namu, Jelgavas psihoneiroloģiskā slimnīca Ģintermuiža teica, ka gadās bērnus sūtīt uz bērnunamu bez zālēm un ārstēšanās, jo ārsti nekonstatē vajadzību. Tas droši vien ir vai nu ļoti veseliem bērniem vai ar ļoti apzinīgiem ārstiem, bet kas notiek, ja bērnam ir stresa izpausmes, kam nevajag recepšu zāles, vai viņš nonāk pie mazāk apzinīga ārsta.. Man tiešām tas šķiet kā viduslaikos :(
03.11.2017 19:52 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Mana draudzne strādāja bērnu dārzā. Viens sīcis viņas apmeloja. Beigās, labi, ka tur bija video. Un, kā Tu domā, kuram noticēja no sākuma??? Skaidrs, ka sīcim.

Pareizāk būtu kā? Uzreiz ticēt audzinātajai?
Mēs redzam pie kā novedu šī bezierunu ticība personālam. Es negribu teikt, ka visas ir tādas un visās iestādēs, bet daļā noteikti. Es arī nevaru saprast kā var strādāt tādā iestādē un nevienam neteikt, ka šādi pārkāpumi tajā notiek. Reāli šajās iestādēs līdzvainīgs ir pilnīgi viss personāls. Visi zina, visi klusē un uzskata to par normu. Klusās šausmas (t)
03.11.2017 19:55 |

10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Man nekad nav bijusi tuva saskare ar šo tēmu vai sistēmas bērniem, bet man ir drausmīgi sāpīgi to lasīt, es ja varētu, vieiem viņem palīdzētu.
Parasti saka, ka bērnu visvairāk ietekmē tas, kā viņš dzīvo un pret viņu izturas līdz 3 gadu vecumam, kā tas arī nenoliedzami ir, bet nu vairāk par to, manuprāt, "sabojā" šī sistēma. Ai, es jau tūlīt apbimbāšos rakstot...
Vispār es gribētu braukt uz tiem bērnu namiem ar vai bez dāvanām, bet bail, ka visu laiku būšu uz asaru robežas.
Ļoti labi, ka dod5 šogad par šo tēmu.
03.11.2017 20:07 |

Reitings 19
Reģ: 26.04.2016
Mans puisis bija no bērnu nama. Dzīvoja audžuģimenē. Bijām kopā vairāk par gadu, bet tā gada laikā nekad nerunājām par šo tēmu, jo,acīmredzot, bija ļoti sāpīgi par to runāt.Vienīgais, ko teica,ka bija ļoti smagi un nevēlas to atcerēties.
03.11.2017 21:06 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Jābūt diezgan aprobežotam lai šo tēmu uztvertu tik viennozīmīgi - balts vai melns, viens ir labais, otrs sliktais. Esmu runājusi gan ar pašiem bērniem, gan iepazinusies ar reālo situāciju. Katrs gadījums ir ļoti individuāls. Ir gan labi audzinātāji, gan slikti, gan labi un godīgi bērni, gan meļi un huļigāni. Liela daļa bērnu jau ierodas bērnunamā ar problēmām. Ko viņi dzīvē ir redzējuši? Tādas lietas kā, piemēram, kāds ticis sadurts vai piekauts līdz bezsamaņai, vecāki nav rādījušies mājās nedēļu, bērnu izmetuši uz ielas kamēr paši dzerstās... tā ir bijusi šo bērnu ikdiena... daudzi bērni ir ar mentālām problēmām... vecāki bijuši alkoholiķi un narkomāni.
Diemžēl sistēma šajā visā nepalīdz - grupas ir pārpildītas, audzinātāju algas smieklīgas, darba stundas nenormālas. Gan normāli bērni, gan problemātiskie, visi vienā grupā, audzinātājiem fiziski nav laika ņemties ar katru bērnu. Ja mazajās grupās bērni ir vēl daudz maz kontrolējami, pamēģini iestāstīt 16 gadniekam ka viņš nedrīks iet tusēt pa nakti vai lietot alkoholu... reāli piemēri ko šādi "bērni" dara, apspļauda un nospārda audzinātāju, izskrūvē lampas un saliek žiletes gaismas slēdžos, piedraud ka sūdzēsies par fizisku iespaidošanu, ja neļaus darīt to ko vēlas...
Kamēr viņi atrodas bērnunamos, viss tiek nodrošināts, konfektes, saldumi, drēbes, rotaļlietas kā no pārpilnības raga, brīvdienas ārzemēs pie krustvecākiem utt. Tiem kam paveicās tikt adoptētiem, viss ir labi, bet ne tik veiksmīgie bērni pēc 18, ja nemācās, tiek izmesti uz ielas (ne burtiski, jo tiek nodrošināta kaut kāda dzīvesvieta). Bez dzīves pieredzes, jo viss vienmēr kritis burtiski no gaisa. Lielākā daļa bez jebkādas sajēgas ko vēlas savā dzīvē darīt. Katrs gadījums ir individuāls. Ne vienmēr bērns ir labs un audzinātājs slikts un otrādi.
Galvenā problēma šajā jautājumā ir tā, ka netiek veicināta bērnu integrācija sabiedrībā, sniegta reāla psiholoģiska un praktiska palīdzība savas dzīves uzsākšanā. Tā vietā viss tiek noklusēts un nomaskēts.
03.11.2017 21:15 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Diemžēl vai par laimi neesmu saskārusies ar bērnunamiem un bērnunama bērniem, bet situācija mani šausmina.
http://www.delfi.lv/news/national/politics/aprupes-centra-riga-atklaj-vardarbibu-pret-berniem-sistemas-elementiem.d?id=49409115
Tas nozīmē ko? Ka bērnam nav pat savas zobubirstes? Es vienkārši esmu šausmās par to "cilvēku" domāšanu, kas tur strādā. Nerunāju par auklēm vai apkopējām, bet, piemēram, par bērnu namu vadītājām. A viņas neaizdomājas, ka kādreiz būs vecas un slimas, un ka tie bērni būs tie pieaugušie, kas lems par viņām - uzkopt pansionāta istabu vai neuzkopt, labot zobus ar atsāpinātāju vai nē, ko dot ēst un ko nedod, palīdzēt akūtā situācijā vai nē? Es pat ne par atriebību, bet tīri tā, par cilvēcību...
03.11.2017 21:21 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Izteikšos precīzāk: šausmina tas, ko lasu medijos, to, kas notiek realitātē, laikam pat negribu detaļās zināt. :-O
03.11.2017 21:26 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Manuprāt, ir stulbi (ievietojam citu apzīmējumu) baigi par šo diskutēt, ja vienīgā saskare ar to ir tik, cik medijos stāsta, turklāt parasti vienos vārtos vērsti sižeti.
03.11.2017 21:28 |

Reitings 1335
Kas tur stulbs vai nestulbs, ja fakti ir tadi, kadi vini ir - ja riciba bernu nama Jelgava (ar ko sakas viss sis sistemu stasts) bija fikseta no neatkariga psihologa, nevis no bernu stastita. Ja tika iztaujata policija un psihoneirologiska slimnica, pec kuras var izdarit savus secinajumus. Te nav runa par to, ko kads aizvainots berns stasta, bet par to, ko runa pieaugusi cilveki, kas novero situaciju no malas. Tagad bus aizliegtais panemiens ari ar savu filmesanu.
Smiekligi macaw, ka pret faktiem esi tik vesa, bet pret "ak jel, uz mani nepareizi paskatijas virietis" gan kareiviska cinas sauciena lama visus, kuram sie stasti skiet "vienos vartos versti".
03.11.2017 21:32 |

Reitings 1496
Reģ: 12.09.2009
Piekritīšu Odria teiktajam, taču pašā "saknē" ir vainojama visa sistēma kopumā, nevis konkrēti viena vai otra puse, manuprāt. Tieši tā, ka bērni, kas nonāk šajos namos ir visdažādākie ar visdažādākajām dzīves pieredzēm. Jau "saknē" ir nepareizi tas, ka viņiem netiek nodrošināta adekvāta palīdzība no psihologa (psihiatra, kam nu kas), pedagoga, kas specializējies darbā ar "grūtiem " bērniem utt., otrkārt, nedomāju, ka arī namu darbinieki tiek kaut kā speciāli apmācīti no psofesionālās puses kā strādāt un kā rīkoties dažādās situācijās + pār šiem BN nav pilnīgi, absolūti nekādas kontroles, tāpēc arī tās "vadītājas", lielākoties, ir iesēdušās "siltā vietiņā", saņem savu algu un viņām ir pilnīgi un galīgi pie pakaļas, kā uzlabot apstākļus utt. (protams, nerunāju par visām, es neesmu izstāvējusi klāt visu BN vadītājām, ticu, ka ir arī sakarīgi cilvēki tur). Otrkārt, lai cik tas nebūtu skumji, tad par šādu iestāžu aprūpētājiem/ arī slimnīcu sanitāriem , neiet sakarīgi cilvēki, jo alga ir niecīga un pašam cilvēkam arī nav jābūt baigi izglītotam. (PROTAMS, nerunāju par visiem!!!! ir pat ļoti feini aprūpētāji un sanitāri arī). Līdz ar to no tāda "slāņa" personas arī nevar sagaidīt kaut kādas ārkārtējas empātijas spējas un sakarīgas rīcības situācijās. Un visbeidzot jau var sākt runāt par pašu valsts iekārtu, kāpēc tad tie nami ir tik sapildīti ar bērniem, kāpēc te valda tāda tumsonība, nabadzība un alkoholisms, bet es pieļauju, ka par to pat nav jēgas sākt diskutēt. Pati esmu tieši saskārusies ar BN bērniem, vairāk ar viņiem strādājot profesionāli un teikšu tā, dažu stāsti man acīs rieš asaras, kā vispār uz pasaules var eksistēt tādi "vecāki". Dzīvnieki par saviem bērniem labāk rūpējas.
03.11.2017 21:33 |

Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
petunijayyy, patīk pīt iekšā to, kas neatbilst tēmai un vēl pārveidot manas domas? Ja tā, tad labi, ka uzmundrināji sevi. Vai mediji informē par tiem labajiem darbiniekiem, vietām un tiem šausmīgajiem bērniem un viņu darbībām? Kaut kā nē, ne? Tāpēc tiešām ir šaurpierīgi visu vērtēt tikai no tā skatu punkta, kādu grib pavērst. Loģiski, ka izcels un kliegs par kaut kādiem pārkāpumiem, jo uz to tikai var panesties. Problēmas ir dziļākas. Jāskatās, kā citās vietās to risina, turklāt aizpildījums šajās vietās ir tāds, ka rodas problēmas. Sistēma ir jākārto, ne jāfilmē pa kluso un tad o, jā, baigā sensācija, šausmas, šausmas, kā tur konkrētā vietā noticis. Tās ir sekas. Līdz cēloņiem der aizdomāties.
03.11.2017 21:40 |

Reitings 737
Reģ: 26.10.2014
Mēdijos izskan lielākoties ļoti poulistiska informācija. Ir ļoti skumji ja bērni tiek morāli vai fiziski ietekmēti, dzīvo sliktos apstākļos. Ļoti skumji ir arī tas ka viņi vispār šādās iestādēs ir nonākuši. Daudzi no šiem bērniem nekad neko labu nav dzīvē redzējuši. Esmu pati dirdējusi kā tie bērni runā par saviem vecākiem - māte visu laiku vedusi uz mājām vīriešus kamēr tēvs bijis cietumā, dzērusi, situsi un vēl sazin ko, bet tik un tā tas bērns gaida kad māte atnāks un viņu apciemos... bezgalīgi solījumi ka tomēr paņems kādreiz šo bērnu atpakaļ uz mājām... tā vietā pēc gada vai diviem ierodas bērnunamā ar zīdaini, māsiņu vai brālīti, ko tur arī atstāj. Viss šajā pasaulē nav skaists un pūkains. Tādēļ šādām iestādēm ir nepieciešama uzraudzība, finansiāls un psihaloģisks atbalsts, ne tikai bērniem, bet arī darbiniekiem... "just to make sure" ka arī darbiniekiem visas skrūvītes ir vietās... Runājot par Jelgavas gadījumu, lielākā psiholoģiskā iespaidošana bija tieši no vadītājas puses, gan pret bērniem, gan darbiniekiem. Kas ar viņu notika? Nekas! Uzrakstīja atlūgumu...
03.11.2017 21:50 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits