Vegānisms

Reitings 1126
Reģ: 09.04.2016
Sveiciens! :)
Kādas ir jūsu domas par vegānismu - atbalstat, noliedzat, neinteresējaties .. ? Varbūt šeit ir kāda vegāne, kas var padalīties ar savu stāstu par to, kā nonāca līdz vegānismam, cik viegli / grūti bija mainīt savu dzīvi šajā virzienā.
Padiskutēsim. :)
20.08.2017 19:43 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Soganare
Neteiktu, ka tā ir aizstāšana. Vnk vairs neprasās piena produkti, gaļa, zivis un olas, līdz ar to iznāk ka ēdu augu valsts produkciju plus kādu sēni un medus karoti. Ja kādam to patīk saukt par vegānismu ar sēņu un medus piedevu, man nav iebildumu. Karoč, lai sauc kā grib, man no tā ne silts, ne auksts. :D
.
Bet ir vēl viena svarīga uztura grupa, kuru esmu izslēgusi no sava ikdienas maltītes - tā ir rūpnieciski apstrādāta rafinētā un sintētiskā pārtika (arī sintētiskie vitamīni). Ēvielas, cukurs, kolas un citi saldinātie dzērieni, visādi batoniņi (pat it kā vegānie), saldumi, čipsi. Ai, varētu daudz ko nosaukt, ko šajā ēdienu grupā neēdu. Jo tas nav dzīvs un īsts, tas nedod man ne vitamīnus, ne minerālvielas un mikroelementus, ko dod ābols, burkāns, vai Brazīlijas rieksti - neko man tas nedod, un vienmēr paliek tāda, nez, piesārņošanās sajūta, kad kaut ko no tā tomēr gadās apēst. Pē un fui.
.
Kā diskusijas sākumā minēju, aizgāju līdz šim uzturam tā dabiski. Un tas dabiski nozīmē to, ka sāku vērot un analizēt, kas no tā, ko ēdu, man (tieši man, ne kaimiņu Zinai) der un kas neder. :)
20.08.2017 21:12 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Blackpoetry, man tieši canvas materiāls nāca prātā, kad lasīju par tavām izvēlēm. Man ir canvas somas, bet ar ādas detaļām (piem., rokturi), kas ir ļoti izturīgas, bet, nu, somas nav kurpes. Tāpēc aizdomājos par to izturību, jo esmu pamanījusi, ka Tev ir augstas prasības attiecībā uz kvalitāti modes precēm - kā jau teicu, neesmu iedziļinājusies, tāpēc vaicāju.
20.08.2017 21:14 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
nerātnā,
Neteiktu, ka tā ir aizstāšana. Vnk vairs neprasās piena produkti, gaļa, zivis un olas

Kā tad uzņem visa veida uzturvielas, ja neaizstāj ar neko, bet vienkārši čupu ar produktiem izslēdz no ēdienkartes?
20.08.2017 21:15 |

Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Duujaa
Nav ne jausmas, kā uzņemu, bet man visa ir gana. 8)
.
Bet man ir aizdomas, ka visa ir gana ne jau tāpēc, ka neēdu gaļu, pienu, zivis un olas, bet tāpēc, ka neēdu sintētiskos, rafinētos un citādi nedzīvos produktus, kuru neitralizēšanai un jēdzīgai izmantošanai organisms tērē ļoti daudz savus resursus, kas ir vajadzīgi man pašai (un manai pilnvērtīgai funkcionēšanai līdz ar to). :)
20.08.2017 21:27 |

Reitings 238
Reģ: 23.07.2017
Jau 20 gadus esmu veģetāriete, pāris no tiem arī vegāne izbijusi. Plusi kāpēc tāda biju- likās jutīšos labāk, būs veselīgāka āda, atjaunosies audi. Tajā laikā mīnusi-ļoti grūti sakombinēt ēdienus un daudzumu tā, lai būtu visas uzturvielas un justos paēdusi. Realitātē nejutos ne tik starojoša, ne ekstra labi, drīzāk noguru no pārmērīgajām sulu spiešanām un ēdiena medībām. Atejot atpakaļ uz veģetāru uzturu jūtos daudz labāk. Laika ziņā ietaupu uz gatavošanu, daudz lielāka izvēle pārtikas produktos un vienkārši pašsajūta ir labāka.
Pati pazīstu puišus, kuri gadiem pārtiek no raw vegan fooda, tāpat zinu vegānus un veģetariešus, dīvainā kārtā tieši veģetāriešu vidū ir vairāk tādi ar "veselības"problēmām, nekā vegānu. Jāsko tam ko liek mutē, tad viss būs labi, vienalga kādu pārtikas produktu ēdajs cilvēks ir.
20.08.2017 21:34 |

Reitings 8847
nerātnā, kā tu zini, ka visa ir gana?
20.08.2017 21:35 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Ir pāris principi pēc kuriem vados :-D - ja ir garšīgi un veselībai labvēlīgi(proti gandrīz visur ne pilnīgi visur, tomēr ir barības vielas jebkādā uzturā, kas kalpo ķermeņa uzturēšanai un labai funkcionēšanai), labprāt to apēdu un apēstu, tas arī būtu vis. Ir protams kādas maltītes ko aiz ētikas vai reāla drauda veselībai neēdu un neēstu. Pa to, kā ēd citi? Nu cerams lai nenomirtu vai sevi nepavājinātu :-)
20.08.2017 21:36 |

Reitings 2104
Reģ: 22.03.2015
Neesmu nerātnā, bet vienīgais, ko vegāni neuzņem tiešā veidā ar uzturu, ir B12 vitamīns. Parasti visi satraucās par kalciju un proteīnu, bet to kāreiz vegāni var ļoti labi uzņemt.
20.08.2017 21:40 |

Reitings 8847
blackpoetry, nu domāju, kā jau visiem, tāpat paseko līdzi, cik daudz jāapēd vai kā. Tas tā izbrīnīja. Tad jāēd ir tie kāposti un visi citi, kas te kaut vai bildē. Ja vienkārši izslēdz un šos pirms tam neēdi vai nesāc ēst, tad pēc ilgāka laika būs auzas.
20.08.2017 21:44 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Būtu jau skaisti, ja visi tie, kas uzturā lieto dzīvnieku izcelsmes produktus, sekotu līdzi tam, ko ēd, un uzņemtu visu ideālās proporcijās :) Lietoju uzturā gaļu, pienu etc., bet vienmēr liekas nedaudz uzjautrinoši, cik ļoti visi uztraucas, vai tieši veģetārieši/vegāni uzņem visu pietiekamā daudzumā, jo kā tad tagad pilnvērtīgi dzīvos :D
20.08.2017 21:50 |

Reitings 2152
Vasarās vienmēr organisms mazāk prasa dzīvnieku izcelsmes produktus, gaļas patēriņu esmu samazinājusi līdz absolūtam minimumam, jo vienkārši neprasās, liekas par smagu, vienmēr sajūta, ka pārēdos. Olas īsti nekad neesmu lietojusi, piena produktus arī reti, tikai tik, cik kafijā vai pa reizei biezpienu. Blenderēju ogas/augļus smūtijiem ar rīsu, mandeļu un citiem augu izcelsmes pieniem, ņam ņam :D
Esmu iepazīstināta arī ar vegāniskiem gaļas aizstājējie, tofu etc. - nav slikti, ja meklē aizstājējus.
20.08.2017 21:55 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Tak augs aŗi ir dzīvs organisms ar savu dzīvības sulu "asinīm" - kā augu dŗīkst ēst ak dievs!!! :-D labi neturpināšu šie pārspīlējumi ļoti nepatīk daļai. Pašam vairāk loģiski liekas ja cilvēkam kādu veselības apsverumu dēļ jāpamaina vai jāpapildina uzturs, tas jā, ja tīri aiz kādiem kāda noliktiem pantiem "tagad visiem uz visiem laikiem" tad vairāk tā nepiekrītu.
20.08.2017 21:58 |

Reitings 8847
Diversija, tāpat kā veģetārieši un vegāni, kas neseko vai tikai piekopj trendīgumu.
20.08.2017 22:00 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
https://lv.wikipedia.org/wiki/Att%C4%93ls:Veg%C4%81nu_uztura_piram%C4%ABda.svg
http://www.medicine.lv/raksti/ka-planot-veganiem-sev-uzturu
Vegāniem savs uzturs ir jāplāno ļoti uzmanīgi, lai pārliecinātos, ka uzturā ir iekļautas visas nepieciešamās uzturvielas, it īpaši tas attiecas uz bērnu, pusaudžu, grūtnieču un sieviešu, kas baro bērnu ar krūti, un gados vecāku cilvēku uzturu.
Olbaltumvielas. Vegāni var iegūt trūkstošās olbaltumvielas, ēdot vairāk augu olbaltumvielu. Pieaugušajiem nav nepieciešams uzņemt papildu olbaltumvielas katrā maltītē, taču būtu ieteicams tās uzņemt vismaz reizi dienā, īpaši vēlams, lai uzturs būtu līdzsvarots un daudzveidīgs. Augošam organismam (bērniem un pusaudžiem) olbaltumvielu daudzumam uzturā ir jābūt lielākam, tādēļ katrā ēdienreizē jābūt daudz olbaltumvielu, ieteicams ēst maizi ar zemesriekstu sviestu vai arī pupas un rīsus.
Enerģiskā vērtība. Uzturā, kas balstās vien uz augu valsts produktiem, ir vairāk šķiedrvielu, toties mazāk pārtikas produktu ar augstu enerģisko vērtību, tādēļ jāpievērš uzmanība tam, lai uzturam ir pietiekama enerģiskā vērtība, ir īpaši bērnu uzturam. Bieži uzturā jāiekļauj produkti ar augstu enerģētisko vērtību, piemēram, rieksti, sēklas un žāvēti augļi.
B12 vitamīns. Tā kā augu pārtikas produktos nav B12 vitamīna, vegāniem ikdienas uzturā jāiekļauj kāds cits B12 avots, piemēram, sojas dzēriens, kas bagātināts ar vitamīniem, vai uztura bagātinātājs ar B12 vitamīnu.
D vitamīns. Labākais veids, kā iegūt D vitamīnu – no saules. Ir arī daži pārtikas produkti, kas ir bagātināti ar D vitamīnu, piemēram, margarīns un daži sojas dzērieni. Ja no saules un pārtikas produktiem neiegūstat nepieciešamo D vitamīna devu, ieteicams uztura bagātinātājus.
Minerālvielas. Dzelzs, kalcijs un cinks, tāpat kā dažas citas minerālvielas, nav tik viegli iegūstamas no augu pārtikas produktiem, tādēļ vegāniem ir rūpīgi jāseko līdzi savam uzturam, lai iegūtu pietiekamu šo vielu daudzumu. Ir jāēd ar dzelzi bagātinātas brokastu pārslas, kam pievienots arī C vitamīns, jo tas palīdz uzņemt dzelzi no augu pārtikas produktiem, jāēd tumši zaļi dārzeņi, tofu, pākšaugi un mandeles, lai uzņemtu pietiekamu kalcija devu.
Iekļaujiet uzturā papildu olbaltumvielas!
20.08.2017 22:05 |

Reitings 23705
http://veggo.lv/lv/ ja nu kadai noder
20.08.2017 22:06 |

Reitings 174
Reģ: 05.06.2017
Savulaik 2 gadus uzturā nelietoju gaļu, taču pēc tam tomēr atgriezos pie tās ēšanas, jo sapratu, ka dzīve ir pārāk īsa, lai atteiktu sev baudīt ēdienus, kuri garšo. Līdz ar to nekad nespētu būt vegāne, neskatoties uz to, ka dzīvniekus mīlu. Mani netraucē citu ēšanas paradumi, pati nekad neizsaku nekādus komentārus un nekomentēju citu izvēles, jo tās man ir vienaldzīgas tik ilgi, kamēr mani nesāk mācīt kā pareizi dzīvot. Personīgi pazīstu divus vegānus. Viens no tiem - ļoti brīnišķīgs puisis, kurš nekad nebāž degunu citu šķīvī un nekomentē citu ēdiena izvēli, bet respektē to, ka katram ir savi ēšanas paradumi. Otrs vegāns - mana nu jau ex draudzene, kura, jau pirmajā dienā kā kļuva par vegāni, sāka to uzsvērt sociālajos tīklos, katru dienu postot tikai un vienīgi video ar nomocītiem, spīdzinātiem dzīvniekiem, pati kļuva agresīva un rupja pret visiem, kuri dzīvoja ne tā, kā viņa. Punktu draudzībai pielika tas, ka viņa paziņoja, ka viņai ir pretīgi ar mani kontaktēties, zinot, ka uzturā lietoju dzīvnieku izcelses produktus... Uzskatu, ka katrs cilvēks var ēst ko vien vēlas, bet mums nav tiesību kādam rupjā un/vai agresīvā formā norādīt ko labāk ēst un ko ne. Tas attiecas gan uz vegāniem, gan gaļēdājiem. Diemžēl, realitātē tas darbojas reti.
20.08.2017 22:11 |

Reitings 2152
Rīdziniece, es domāju, ka visi zina, kas ir google, lai atrastu kaut ko, kas interesē...
20.08.2017 22:12 |

Reitings 23705
http://veselam.la.lv/2016/02/24/veganu-siers-vien-garsas-apmans/ nu fui, man ta garso sieri daudz un dazadi, bzpiens, rjazenka , krejums, labs saldejums,
saldejuma koteilis vasara krejuma saldejums + plumju sula... nam nam
20.08.2017 22:12 |

Reitings 1126
Reģ: 09.04.2016
Piekrītu šeit jau minētajam uzskatam par to, ka citu ēšanas paradumus nebūtu jākomentē, ja pats esi izvēlējies ēst specifiskāk kā citi.
Pati esmu veģetāriete, taču es nekad neesmu uzspiedusi kādam savus uzskatus. Gandrīz visi mani draugi ir gaļēdāji, taču tas man netraucē ar viņiem kopā iet un kaut kur paēst ārpus mājas, arī tad, ja viņi pasūta pilnu šķīvi ar karbonādi. Ja grib - lai ēd, nav mans ķermenis un nav mana darīšana. :)
Ar ģimenes gaļēdājiem arī man nav problēmu - viņi paši reizēm pajoko par to, ka ies uzcept kādu līķi uz grila. :D
20.08.2017 22:27 |

Reitings 174
Reģ: 05.06.2017
Adeventi, tas ir forši, ka var tik labi saprasties cilvēki, kuriem ir dažādi ēšanas paradumi. :) Puisis, kuru pieminēju, savulaik bija mans dzīvokļa biedrs un bieži vien virtuvē, gatavojot vakariņas, piedzīvojām dažādas komiskas situācijas, kad viens otru paķircinājām, bet tas vienmēr bija tā mīļi un forši. Ja visi cilvēki tik labi viens ar otru sadzīvotu, manuprāt, starp mums, cilvēkiem, būtu mazāk strīdu, domstarpību un agresijas. :)
20.08.2017 22:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits