Biju uz Swedbank hipotekārā kredīta konsultāciju, pec tam uzrakstīju pieteikumu, izskatīja, teica, ka varu ņemt, pateica % likmi, nezinu vai laba, bet nu neko zemu nemaz nevaru cerēt. Swedbank atsutija NĪ vērtētāju sarakstus ar kuriem man būtu jasazinās, kā lai zina, kuru ņemt, un kā notiek , vispirms vērtētājam jāsamaksā un tad iet vērtēt dzīvokli?
Sarunā vērtētāju, noslēdz līgumu, iemaksā avansu (drauga gadījumā bija puse), iet vērtēt, nomaksā atlikušo pusi, dabū vērtējumu. Bija Eiroeksperts firma.
Sarunā konsultācijas arī pārējās bankās. Jāprasa ir visām vadošajām un jāliek noprast, ka aktīvi salīdzināsi piedāvājumus. Pēc tam vari mēģināt pakaulēties, jautāt kā piedāvājumu var samazināt (termiņi, pirmā iemaksa, apdrošināšanas utml). Hipotēka vidējam iedzīvotājam ir viens no lielākajiem dzīves finanšu lēmumiem, tādēļ jācīnās par katra procentpunkta samazinājumu.
Es par vērtētāju baigi neiespringu,jo galvenais bija % likme un 1.iemaksa. Daži desmiti euro neko uz tā fona neizteica. Kad gāju pa bankām . Man katrā iedeva lapu ar bankas atzītajiem vērtētājiem. Jo visām bankām nederēs visi vērtētāji.