Aicinu diskutēt par tēmu - vai jūs savā dzīvē darītu kaut ko citādi, piemēram, pārkāptu kādas vispārpieņemtas morāles normas, ja zinātu, ka a) jūs par to netiksiet sodītas likuma izpratnē, VAI b) sabiedrība jūs par to nenosodītu? Kas tas būtu?
_____
Šodien ar draugu aizrunājāmies par šo jautājumu, kurā brīdī cilvēks kaut ko dara vai nedara aiz bailēm no soda, aiz bailēm no sabiedrības nosodījuma, vai arī savu morāles principu dēļ.
Aizrunājāmies par dīzeļdegvielu. ES ir aizliegts izmantot dīzeļdegvielu ar sēru, bet Krievijā - atļauts, tas ir viens no iemesliem, kāpēc tur ir lētāka degviela, taču sēra savienojumi ir kaitīgi apkārtējai videi, tie no izplūdes gāzēm tiek cilvēku plaušās un izraisa plaušu slimības. Nu lūk, un tad ir jautājums, kā ir ar tiem, kuri pērk kontrabandas dīzeli. Pirmkārt, nelegāli, jo valstij iet secen akcīzes nodoklis, otrkārt, videi kaitīgi. Draugs teica, ka "nekad nelietu kontrabandas dīzeli", uz ko es atbildēju, ka, ja viņam tas būtu par brīvu, tad lietu gan, īpaši neuztraucoties par vidi un akcīzi, un pat par motora un sprauslu remontu nē, jo braukt būtu tik lēti, ka iespējamais motora remonts nebiedētu. Par mani runājot, protams, ka cenšos dzīvot videi draudzīgi un rupji nepārkāpt likumus, bet no otras puses, galvenais iemesls ir pieejamība un bailes par auto remontu. Ja man cenas atšķirība ir, teiksim, 10%, tad braukt kaut kur uz Juglu vai Ziepniekkalnu meklēt "točku", vēl uzrauties uz radara, tērēt savu laiku... nu neatmaksājas.
Vai jūs pirktu kontrabandas dīzeli, ja: a) tas maksātu, piemēram, 0,20 eiro litrā, b) jūs būtu 100% pārliecinātas, ka neviens nepieķers un nesodīs, c) jūs būtu pilnīgi pārliecinātas, ka tas nekaitē motoram, d) tas būtu pieejams blakus mājā.
_____
Bet diskusijai varu piedāvāt dažādas citas dilemmas:
1) Savākt kakas aiz suņa uz ielas vai nē, ja neviens neredz?
2) Izkārt Latvijas karogu svētku vai sēru dienā vai noslinkot un neizkārt, ja zini, ka netiksi sodīts?
3) Intensīva satiksme, sastrēgums, pamatīgs korķis, vienīgā iespēja veikt kreiso pagriezienu - izbraukt zem dzeltenā signāla. Brauksi vai nē?
4) Nogalināsi kādu cilvēku, kurš tev izteikti riebjas, ja zināsi 100%, ka par to nebūs nekāds sods?
5) Tā pati suņu laišana bez pavadas, ko parkā redzu katru dienu - laistu vai nē, ja zinātu, ka policija nesodīs, lai gan cilvēki pret to iebilst.
6) Ja Latvijā pēkšņi ieviestu sauso likumu - nelietotu alkoholu vai tomēr uz svētkiem pa kluso mēģinātu dabūt?