Cik zinu, daudzi savu kaķi sapotē vienreiz mūžā, bet lasu,ka tas jādara atkārtoti. Pret ko īsti ir tās potes?
Ir kompleksā pote pret vīrusiem un ir pret trakumsērgu. Revakcinācija ir ik pēc 2-3 gadiem, pirmā revakcinācija var būt pēc gada. Bet to precīzi pateiks vetārsts, jo revakcinācijas biežums ir atkarīgs no vakcīnas ražotāja. Obligāta skaitās pret trakumsērgu, bet, tā kā Latvija ir no trakumsērgas brīvas valsts statusā, man svarīgāka šķiet vakcīna pret vīrusiem, jo ar vīrusiem kaķi slimo bieži (arī, ja neiet ārā), ārstēšana ir dārga, sarežģīta un ļoti nepatīkama. Katrā ziņā man kaķim ir abas vakcīnas, vienu kaķi es ārstēju 3 gadus un diemžēl nesekmīgi, tā ka es vairs nejaucu galvu un neko negudroju, vakcinēju un miers!
Vai kāda ved savu kaķi pastaigā ar pavadiņu? Kaķim patīk vai neizdevās pierunāt?
Viss ir atkarīgs no kaķa. Savu iepriekšējo kaķi es pieradināju iet pavadiņā jau pieaugušā vecumā, 6+ gadi un viņai ļoti patika, savu tagadējo kaķi man neizdevās pieradināt pat no kaķēna vecuma - trīc, šņāc, slēpjas. Reizes 5 pamēģināju un atmetu ar roku, būs man dzīvokļa kaķis. Vienkārši pamēģini. Varu par simbolisku samaksu atdot labus iemauktus un flexi pavadiņu (Rīga), uzraksti privāti.
Barība. Lētās/dārgās barības? Mājas ēdiens? Svaiga gaļa? Kāpēc?
Šajā jautājumā arī ir sanācis daudz iedziļināties, jo man bija tas slimais kaķis. Ar vetārstu un vairākiem kaķu mīļiem nonācām pie šāda secinājuma: jo daudzveidīgāka barība, jo labāk! Vien jāatceras, ka kaķis ir gaļēdājs un pamatā jābūt gaļai/gaļas produktiem. Es dodu sauso barību kā pamatbarību (pieejama vienmēr), obligāti bezgraudu jeb grain free, jo graudi kaķiem ir neveselīgi - tie nepārstrādājas un tās ir liekas kalorijas, no kā kaķi resnē. Es netaupu un sūtu no Vācijas dārgo galu -Purizon, Orijen, Granata Pet. Var pirkt Acana, Acana, Orijen, Taste of the Wild Rīgā nopērkams Zoocentra veikalos. No lētāka bezgraudnieka labs ir Depo nopērkamais Applaws. Par spīti augstākai cenai, tas sanāk izdevīgs, jo kaķis mazāk apēd - ātrāk iestājas sāta sajūta. Reizēm dodu jēlu gaļu, liellopu vai putna gaļu, cūkgaļa kaķiem ir kaitīga. Zinu kaķus, kuriem no jēlas gaļas ir caureja, tur jāskatās, ja tā ir, var dot vārītu gaļu. Reizēm mierīgi var iedot subproduktus, kādas cāļu akniņas, sirdis, utml. Reizi pa reizei - biezpienu vai paipalas olu, bet ne kā pamatbarību. Vetārsts ieteica arī baltās zivis, jēlas vai vārītas. No konserviem jāskatās, kas garšo, labs un lēts variants ir Carny, bet daudziem kaķiem negaršo. Mana ēd Schesir, Feline Porta 21, Lily's Kitchen. To visu no Vācijas sūtu par 2-3x zemāku cenu nekā mūsu zooveikalos. Ja kaķim ir kvalitatīva sausā un tiek dota gaļa, nekas slikts nenotiks, ja viņš šad tad apēdīs mazāk kvalitatīvu konservu kā Sheba, Schmussy - ja garšo. :-)
Īsāk sakot, uzskatu, ka kaķa uzturam jābūt daudzveidīgam un no ēšanas ir jāgūst bauda.