Veselīgs uzturs

Reitings 468
Reģ: 16.04.2017
:-) jūtos it kā organisms ir piedrazots, uzlejamās zupas ar majonēzi, cepti kartupeļi ar cīsiņiem, desmaizes, ēst makaronus ir tas pats, kas ēst baltmaizi, burgers vai veikalā nopērkamās pedro sviestmaizes ir kluvušas par manu ēdienreizi nevis našķi, man ir maz līdzekļu un nezinu ar ko aizvietot neveslīgo pārtiku.
Kā ir iespējams paēst veselīgi, uzņemt pietiekoši daudz uzturvielas, vitamīnus, olbaltumvielas(proteīnu), ja ir maz naudas?
labprāt uzklausīšu receptes, ieteikumus par šo tēmu.
02.06.2017 15:59 |

10 gadi
Reitings 4441
Reģ: 30.09.2013
Varu Tev sastādīt uztura plānu kurš būs no ēdieneim kuri nebūs jāgatavo+lēti produkti (tērēsi mazāk nekā šobrīd)+sabalansēts
02.06.2017 22:23 |

Reitings 2478
Reģ: 03.11.2016
kabana piedāvājums izklausās līdzīgi kā politiķu solījumi pirms vēlēšanām:-D
02.06.2017 22:28 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Es teiktu, ka Tu ēd ne tikai neveselīgi, bet arī dārgi! Ja parēķina, cik maksā burgeri un Pedro maizes.... Tas ir ļoti dārgi.
Man ļoti patīk gatavot ēst un ēst mājās gatavotu ēdienu, bet es nekad ikdienā virtuvē nepavadu vairāk par 30 min. vienas ēdienreizes pagatavošanai. Pārsvarā vakariņas top līdz 20min laika. Mani ieteikumi:
1) Tu nevari sačakarēt auksto zupu, jo tur vienīgais, kas ir jāvāra, ir olas. Lēti, garšīgi, veselīgi.
2) Kad tievēju, ilgu laiku manas iecienītās vakariņas bija - 1 vai 2 vārītas olas bez nekādām mērcēm, majonēzēm (var sāli uzbērt) + rīvēti burkāni vai nu bez nekā, vai ar mazliet eļļu, bet tā eļļa burtiski ēdamkarote. Arī nekas sarežģīts. Ja bads pārākais, piekod 1 mazo rupjmaizes šķēli.
3) Ja ir cepeškrāsns, visnemākulīgāko saimnieci glābs cepamais maiss - samet maisā kartupeļus, burkānus, jebkuras citas saknes vai jebkuru gaļu ar garšvielām un bez eļļas. Pacep 180 grādos 30-40 min un gatavs. Laiks un karstums derēs gandrīz jebkam, sākot ar kartupeļiem, beidzot ar vistu.
4) Vārīti kartupeļi + vājpiena biezpiens ar bezpiedevu jogurtu - kas var būt ātrāks par šo? Varbūt vienīgi vārīti griķi. :-D Un vispār visur aizstāj krējumu ar bezpiedevu jogurtu.
5) Ja neproti izvārīt griķus vai rīsus, iesākumam pērc tajās paciņās pa 125gramiem, sanāks salipušāki, toties nebūs cieti un neēdami.
6) Gurķis + tomāts + sāls + bezpiedevu jogurts (ja garšo - sīpols un pipari) - šādus salātus pratīs pagatavot pat 4-gadnieks.
7) Labs ieteikums te bija par pupiņām, ēd kaut vai plikas ar dārzeņiem. Nav nekā vienkāršāka kā nopirkt konservēto pupiņu burku pa 60 centiem, atvērt un apēst.
02.06.2017 22:54 |

Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Ja baidies pārvārīt kartupeļus, gatavo kartupeļu biezeni. Es klāt pievienoju tikai pienu un nedaudz sāli - man personīgi neiet pie sirds varianti ar saldo krējumu vai sviestu. Tā ka nebūs dārgi. Ja negribi pirkt kartupeļu stampu, izmanto tukšu alus pudeli - tukša alus pudele vispār ir universāls virtuves rīks, atceros, kopmītnēs ar to pirmajā laikā tika darīts pilnīgi viss - gatavots kartupeļu biezenis, rullēta mīkla. :-D
03.06.2017 00:56 |

Reitings 7596
Reģ: 29.01.2009
auzu paarslas, olas,biezpiens, vistas galja, salati, darzeni,augli,pilngraudu produkti vai tad izmaksaa dargi?googlaa ir simtiem lapusshu ar veseliga uztura padomiem, tik vajag sākt un aizies tā veselīgā lieta...
03.06.2017 01:07 |

Reitings 2394
Reģ: 04.10.2013
Mans nesenais atklājums ir pinterest :D
Atrodi kaut ko, kas patīk kā izskatās un seko receptei, īzī. Iepriekš nekad nemācēju normāli atrast receptes, bet caur pinterest jau čupiņa savākusies (t)
03.06.2017 01:20 |

Reitings 603
Reģ: 08.08.2012
Oho, un man likās, ka ēdu neveselīgi.. :-D
tur jau tā lieta, ka es nejūtos paēdusi, jo man dienā sanāk apēst 2 pedro maizītes, varbūt kādu šokolādes batoniņu, vienu burgeru, atnākot majās arī tur nav nekā, uztaisu roltonu ar majonēzi un maizi uzkožu klāt, naktī parasti vēl uzcepu olas vai kartupeļus un viss.

Kāds brīnums, ka tāpat esi izsalkusi, organismam nedod pilnīgi neko labu. Nevajag krasi mainīt ēdienkarti, bet nomaini baltmaizi pret rupjmaizi, majonēzes vietā var lietot grieķu jogurta/krējuma mērcītes (piem, ierīvē svaigu vai marinētu gurķi, ķiploku, lai panāktu intensīvu garšu). Gatavo uz mazākas liesmas vai nomaini pannu, ja saki, ka viss piedeg. Vista sanāk sausa tad, ja to pārcep. Ēdiens garšo daudz citādāk, ja tam atļauj gatavoties ilgāku laiku, gatavojot uz nelielas liesmas, mazāks risks ko sabojāt. Šokolādes arī uzreiz nav jāaizstāj ar dārzeņiem, vienkārši atrodi kaut nedaudz veselīgāku alternatīvu, paies laiks, kamēr organisms pieradīs. Principā jebkas būs labāk par tavu esošo ēdienkarti, turklāt tas izmaksā ellīgi dārgi! :D Cepetis liekas labs variants, turklāt gaļas klucis maksās tikpat, cik tavas Pedro maizes. Samarinē tajā, kas mājās ir - etiķis, ķiploki, sīpoli, zaļumi, ievārījumi, mērces.. Ja vien negāz kvantumos, te tiešām grūti nošaut greizi. Iegriez gaļā šķēles, taču ne līdz galam - tā, lai turās kopā. Ietin follijā un liec cepties. Šādi tas būs ātrāk gatavs, follijā sanāks sulīgāks, nepiededzināsi. Un cepeti vari likt gan uz maizītēm, gan pievienot salātiem, sasautēt mērcē. Šampinjoni ir lēti, arī tos ir pagrūti sačakarēt. Sezonā dārzeņi vispār kapeikas maksā, ja ne, pērku saldētos. Taisi zupas, sautējumus. Ja tāpat iekšā neiet, pieliec kausēto sieru, ar to var noēst jebko un tāpat būs veselīgāk par to, ko ēd šobrīd. :)
03.06.2017 04:31 |

Reitings 468
Vakardienas plovs sanāca diezgan normāli, bet likās, ka kaut kas pietrūkst, tikai nezinu, kas... varbūt tāpēc ka esmu pieradusi pie asa un sāļa. sacepu vistas fileju kubiņos ar nedaudz vorchester mērci, tad sīpolu, burkānu, tad saliku to visu katliņā, ielēju krūzi ūdens un puskrūzi rīsu, pievienoju vārot lauru lapu, hmeli suneli, piparus. no rīta sildot man protams pierāva visu pie apakšas, jāsaņemās jāsakrāj, jānopērk mikroviļņu krāsns
gribēju pajautāt, kam ir grila panna, izmantojat, ērti, garšīgi sanāk?
man ēdiens no cepeškrāsns nepatīk, bet apnicis tas taukainums cepot uz plīts, pannas. apskatījos cenas, var ari pa 30 eiro dabūt. Grilējot taču eļļa nav vajadzīga, ja saprotu pareizi?
Vēl gribēju pajautāt, kur var nopirkt tofu sieru? šodien visu rimi izskraidiju, neatradu, nopirku beigās feta.:-)
03.06.2017 20:07 |

Reitings 4218
EndorFinn
Te tā lasu, ka ne reizi vien esi ēdienu piededzinājusi. Kā Tu to piedeguli dabū nost pēc tam?
.
P.S. Lai nepiedegtu, kaut kas jau ieteica turēt blakus karstu ūdeni, ko pieliet pēc vajadzības. Tas strādā arī manā virtuvē. ;)
03.06.2017 20:31 |

Reitings 468
nerātnā izmazgāt to ir baigi grūti, parasti pirms tam saleju iekšā traukos verdošu ūdeni, lai atmiekšķējas, pēc tam ar raupjāku švammi un parasto fairy trauku mazgājamo beržu.
03.06.2017 20:36 |

Reitings 4218
Un visa draza noiet?
03.06.2017 20:41 |

Reitings 468
jā visa draza noiet, bet nu jāpacinās ir :-D to vārošo ūdeni es leju citreiz vairākas reizes un tikai tad ķeros pie mazgāšanas
03.06.2017 20:44 |

Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
Es plovu gatavoju šādi:
Jasmin vai basmati rīsi ,novaru buljona( juras sāls vai himalaju un kubins , tad sagriežu vitas fileju apcepju ar garšvielām(patīk avokado garšviela vietai , sāli,citron piparus pielieku klāt. Tad lieku sarīvētus burkānus cepties ar sīpolu sasmalcinātu un vienu veselu ķiploku arī sasmalcinātu. Kad viss ir gatavs. Visu salieku vienā lielā katlā, samaisu ,pieleju nedaudz ūdeni,lai pasautejas un pielieku klāt avokado garšvielu plovam un tomātu pastu(patīk spilva)mazo burciņu un uz 10min pasauteju un ir gatavs. Ja gribas asāku, lieku klāt.sinepes.:-)
Nu tā es agrāk taisīju:-D
03.06.2017 20:56 |

Reitings 4227
Šobrīd topā ir svaigu gurķu,tomātu salāti ar sīpolu,linseklu eļļu un citrona sulu ,sāls,pipari.
Garšo pērļu grubas ar pupiņam tomātu mērcē un apceptu sīpolu:-D
03.06.2017 21:02 |

Reitings 4227
Tofu siers ir maxima:-)
03.06.2017 21:10 |

Reitings 4218
Nezinu, vai Tev līdzēs (jo neredzu, cik stipri parasti piededzini), man tādos gadījumos palīdz tajā katlā uzvārīt ūdeni ar kādu karoti sodas. Smuki atmiekšķējas un viegli pēc tam notīrīt bez trakas berzēšanas. :)
03.06.2017 21:11 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Pag, kā tu to plovu sildīji? Plovs nav zupa - ir jāsilda uz pannas ar nelielu daudzumu ellas, nevis katlā, kur vārīji, jo tur jau viss sauss. :-|
03.06.2017 21:38 |

10 gadi
Reitings 3949
jāsaņemās jāsakrāj, jānopērk mikroviļņu krāsns

Priekš kam? Mikroviļņu krāsns "nogalina" visus vitamīnus. Plastmasas ēdiens pāri paliek, nevērtīgs.
03.06.2017 21:39 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Ja tik traki rauj klāt visu pie pannas, varbūt vajadzētu jaunu pannu? Ja tagadējai pārklājums ir sašvīkāts un noberzts, tā ir ārā metama.
03.06.2017 21:41 |

Reitings 4227
Nu uzsildit var uz pannas nedaudz eļļas pielikt un regulāri apmaisot un pēc 5min gatavs. :-)
03.06.2017 21:45 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!