Veselīgs uzturs

Reitings 468
Reģ: 16.04.2017
:-) jūtos it kā organisms ir piedrazots, uzlejamās zupas ar majonēzi, cepti kartupeļi ar cīsiņiem, desmaizes, ēst makaronus ir tas pats, kas ēst baltmaizi, burgers vai veikalā nopērkamās pedro sviestmaizes ir kluvušas par manu ēdienreizi nevis našķi, man ir maz līdzekļu un nezinu ar ko aizvietot neveslīgo pārtiku.
Kā ir iespējams paēst veselīgi, uzņemt pietiekoši daudz uzturvielas, vitamīnus, olbaltumvielas(proteīnu), ja ir maz naudas?
labprāt uzklausīšu receptes, ieteikumus par šo tēmu.
02.06.2017 15:59 |

Reitings 1602
Reģ: 29.04.2017
man ļoooti garšo puķkāposti, brokuļi, burkāni, kartupeļi cepti krāsnī - sadalu, bļodā nedaudz uzleju olīveļļu, mazliet jūras sāls, samaisu, izberu uz plāts un 30 min pacepu. blakus var vistas fileju - arī apsmērēt ar olīveļļu un ieziest jau ar gatavajām vistas garšvielām, piemēram, ja baidies pati miksēt. nepārcensties ar eļļu un būs labi, garšīgi un ne neveselīgi!!!!
salāti - sagriežu ledus salātu, tomātus, gurķus, avokado, uzspied citronu suliņu, mazliet olīveļļu, samaisi. veselīgi dārzeņu salātiņi gatavi!
02.06.2017 18:27 |

Reitings 1602
Reģ: 29.04.2017
un ieteiktu, ka jāskatās, kā palielināt savus ienākumus vai plānot budžetu!!!
02.06.2017 18:30 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Naudas maz un pati negatavo, galīgi aplama pieeja. Internets ir pilns ar vienkāršām receptēm, ar video, bildēm, mazbudžeta receptēm. Sākumam iemācies pati uztaisīt sviestmaizi, par to Pedro maizes naudu Tev sanāks 3-4x vairāk sviestmaižu. Tad iemācies vārīt putras no rīta. Tad vistas zupu (viena no lētākajām zupām), un pamazām aizies.
3 paprikas varbūt arī maksā 2,50 (man likās, ka tā cena ir kilogramā, bet ok), bet tu ko, vienā ēdienreizē apēdīsi 3 paprikas? Ja iepērk ēdienu uzreiz nedēļai, sanāk ļoti ietaupīt.
02.06.2017 18:45 |

Reitings 6299
Man arī nav mikroviļņu krāsns, daudzus ēdienu var sildīt zem vāka uz mazas uguns, pielejot karoti ūdens, nevis eļļas. Un maisot.
02.06.2017 18:47 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Nākamreiz safotografe Pedro sviestmaizes sastāvdaļas un uztaisi tāpat pati mājās. Veselas trīs.
.
Pupiņu zupu var pagatavot viegli - nopērc buljona kubiņus, sagriez burkānu, kartupeli, vāri, kamēr mīksti, un beigās pieliec klāt pāris bundžas pupiņu. Un, ja galīgi negaršīgi sanāk - kečupu (kečups glābj 90% virtuves katastrofu).
.
Uzcep olu. Izvāri katrupeļus un uztaisi katrupeļu biezeni (vajadzēs drusku piena).
.
Tvaicē dārzeņus. To var darīt pannā ar vāku, nevajag īpašu aprīkojumu.
.
Kartupeļu salāti ir ķēpīgi, bet var ēst divas dienas vismaz. Vajag novārīt kartupeļus, sagriezt kubiņos, pielikt klāt sagrieztus marinētos gurķus, salātu kefīru un majonēzi.
.
Grūbas, pa nakti mērcētas ūdenī, uzvārītas, līdz mīkstas. Gatavošanas procesā pieliec Anniņas garšvielas BEZ sāls un buljona kubiņu, lēti, bet ļoti garšīgi.
.
1-5 sastāvdaļas. Dargākā sastāvdaļa - majonēze, kuru tu tāpat pērc.
02.06.2017 18:51 |

Reitings 17280

Lūk, liela bilde, toties visu var redzēt. Var gāzt klāt jebkuriem 2-3 sastāvdaļu primitīvajiem ēdieniem, piedod drusku garšu gammu.
02.06.2017 18:54 |

Reitings 409
Reģ: 23.07.2016
Man garšo vinegrets - novāra kartupeļus, burkānus un sagriež. Var vārīt vai nopirkt gatavas vārītas bietes (nav dārgas vārītas). Bietes sarīvē. Piegriež sīpolus. Un dārgākais sanāk nopirkt marinētus vai sālītus gurķus, ko piegriež klāt. Visam pieliek klāt sāli, piparus un augu eļļu. Ēst var vairākas dienas, jo sanāk ļoti daudz. Ir tiešām sātīgs un var paņemt līdzi kastītē pusdienās un piekost klāt, ja gribas kādu tumšo maizi. Ķēpīga ir griešana, bet 3 dienas nekas pēc tam nebūs jātaisa.
02.06.2017 19:01 |

Reitings 89
Reģ: 28.05.2013
Šausmas, es, var teikt, neēdu neko no tevis uzskaitītā! :-O :-D
Ceptus kartupeļus, makaronus nomaini uz vārītiem kartupeļiem (bet lieto reti), rīsiem (bet vēlams tumšajiem), griķiem.
Cīsiņus nomaini uz gaļu, vēlams uz gaišo gaļu(vista, zivis), nevis sarkano (cūka, liellops) + vārītas olas vai omlete no rīta nekas ļauns nebūs
Saldumus pret augļiem, protams, ar tiem arī nevajag pārspīlēt, jo cukurs tur pa daudz.
Ievies ēdienkartē pupiņas, zirņus, lēcas, auzu pārslas, piem. pupiņu konservi taču ir lēti Latvijā?
Lieto daudz arī dārzeņus, kartupeļu vietā sacep kāpostus, vai kabačus, vai baklažānus, vai vārītus burkānus apcep, tam visam var pievienot gan gaļu, gan olas, gan sieru.
Nelieto daudz kečupu, majonēzi. Salātiem liec klāt olīveļļu, vai kaut vai parasto eļļu, bet ne krējumu un majonēzi, ok, krējums vēl nav tik traki.
Lieto vājpiena biezpienu - olbaltumvielu avots bez liekām kalorijām. Tikko, atcerējos, ka Latvijā ir tas sportistu dzēriens Piena spēks, to kādreiz vari paņemt, lai aizvietotu kādu našķi, pašai sagribējās tagad (l)
Uzkodām lieto riekstus, nevis končas un treknus ēdienus.
Es haotiski sarakstīju, kas ienāca prātā, bet ieteiktu ēst to, ko pati gatavo, t.i. jo vairāk laika pavadīsi gatavojot, jo mazāk vajadzēs ēst, lai būtu sāta sajūta. Protams, ja esi ilgstoši ēdusi tikai frī, majonēzi, cīsiņus, būs grūti pierast sākumā. Centies izslēgt ēdienus, garšvielas, kas kairina garšas kārpiņas un notrulina tās - jo vairāk sāli, kečupus, dresingus, majonēzes, eļļainus produktus ēd, jo vairāk šādi ēdieni rosina vēlmi ēst vēl vairāk. Tas arī var prasīt laiku, bet, ja pierodi, turies, tad ar laiku tev nemaz negribēsies tos pārbāztos ēdienus ar visām garšvielām.
Man arī bija grūti, bet jau turos 10 gadus un nav vēlme ēst tos vājprāta ēdinus, ko uzskaitīji, plus mans sporta režīms liedz man to darīt :-) Nezinu, vai Latvijā ir, bet iesaku visas tās Kinojas, Chia sēklas arī lietot, lai gan tas tāds modes kliedziens tagad, un pieņemu, ka tās nebūs lētas.
02.06.2017 19:07 |

Reitings 6299
Kinoja ir dārga salīdzinot ar, piemēram, grūbām, bet ēdienreizes cena tāpat sanāk neliela, īpaši ņemot vērā, ka kinojā ir daudz olbaltumvielu un kinojas ēdiens ir pilnvērtīgs bez gaļas.
02.06.2017 19:12 |

Reitings 17280
Kinoja (Kvinoja? Kīnva? Kā latviski saka tagad?) nav īsti mazbudžeta variants, proteīna ziņā līdzvērtīgas būs lēcas vai šķeltie zirņi - jāpiešaujas ar ūdens daudzumu, bet visādi citādi, elementāri pagatavojams biezenis / biezzupa. Vajag lēcas vai šķeltos zirņus, ūdeni (turi blakus verdošu ūdeni, un pielej, kad sāk palikt pa sausu) un buljona kubiņš. Vārīt, kamēr gatavs.
02.06.2017 19:20 |

Reitings 949
Reģ: 03.02.2016
zini, es arī priecatos, ja varētu pagatavot vairākām dienām, bet man nav mikroviļņu krāsns un uzpannas sildot atkal sanāk gāzt eļļu klāt.

*Sildi cepeškrāsnī, nevajadzēs tik daudz eļļas. Un Pedro maizīšu vietā sagatavo pati savas maizītes - rupjmaizi ar vistas fileju (krāsnī ceptu) piemēram.
Rupjmaizes klaips maksā tāpat vai akcijās pat lētāk, nekā 1 iepakojums Pedro maizīšu. :)
*Roltonu + majonēzes vietā- pilngraudu makaroni ( varbūt 10centus dārgāki par parastajiem) ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu. Un vienalga sanāks lētāk nekā katrai ēdienreizei pirkt roltonus.
*ceptu kartupeļu+cīsiņu vietā- dārzeņi (burkāni, paprika, kabacis, cukini, sviesta pupiņas.. būtībā jebkuri, kas garšo un ir lētāki) krāsnī cepti ar garšvielām. Klāt bezpiedevu jogurts ar lociņiem/ ķiplokiem un garšvielām.
*Jebkādas zupas, - sanāk daudz- vairākām ēdienreizēm.
Brokastīs- auzu pārslu biezputra ar kādu ievārījumu vai augli. Viena pārslu paka arī sanāk ilgam laikam. :-)
02.06.2017 19:25 |

Reitings 89
Reģ: 28.05.2013
tulkotājs saka, ka kvinoja, man gan šķiet, ka apreizi būtu kinoja (t)
Bet, jā, budžeta variants noteikti būtu: pupiņas, zirņi, lēcas - šie produkti satur gan ogļhidrātus, gan proteīnu, gan šķiedrvielas un šādus tādus minerālus. Tam visam papildus klāt noder vēl kādi dzīvnieku valsts proteīni (+dzelzs u.c. elementi) un vitamīni/šķiedrvielas, kas ir dārzeņos - burkāni, gurķi, tomāti, kabači utt. taču nav dārgi, it īpaši vasarā. Un jāgatavo pašai!!! Viennozīmīgi zupas, kas te jau minēts - pupiņu zupas, biešu zupas...(l)
Ja maizi, tad rupjmaizi vai graudu maizi. Baltmaize ir garšīgāka, bet sāta sajūtu nedod.
02.06.2017 19:32 |

Reitings 17280
Pupiņu salāti! Var paņemt līdzi uz darbu, nav jāsilda. Receptes pilns internets.
02.06.2017 19:51 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Tēmas autore, iepriekšminētajiem ieteikumiem iesaku vel pamēģināt uzturā sākt lietot auzu pārslas. Nevisai gāršīgi, ja reti ēsts, ar laiku pierodot var pat iegaršoties un nāķt pa labu. Vērtīgi it īpaši nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, neatsverams ēdiens enerģijai! Ieteicams pilngraudu auzu pārslas, un no pazistamākajām, kas vienmēr bijušas iegādājamas. Nemāčīšu cik daudz, kad utt, internetā var apskaīt un individuāli izlemt. Ja interesē ieekonomēt uz uzturu, var pirkt pārslas 1,5kg iepakojumos, cena izdevīga, ņemot vel vērā cik ēdienreizēm paka pietiks, pietam sievietei. Ja izdosies pa dienu visā patērējamā uzturā auzu pārslas ievietot tādā apjomā, kad no tām var arī paēst, redzēs, kā nauda neaizlido uz to no, kā nevar, ne paēst, ne labumu gūt. Ja negaršo putras, vienkāršākais veids apliet tās ar verdošu ūdeni 30-60 min pagaidīt, kad atdziest, uzbriest un garšai apliet ar kādu iecienītu sulu. Paturpinot par uzturu! Noteikti arī rīsi balti gan brūni, un griķi, ja arī šeit vēlme ieekonomēt, tad pirkt kg iepakojumos, ne tos kur pa 100,125gr 4 un 8gb vārāmās pakas , bet kur viss svars plēves iepakojumā. Veiksmi! Ja graudaugus uzturā negribas, nekas, gan kādreiz interesēs...
02.06.2017 21:35 |

Reitings 1076
Reģ: 22.07.2014
Man patīk auzu pārslas vārīt proporcijā 2:1. 2 glāzes piena/ūdens un 1 glāze pārslu.
02.06.2017 21:44 |

Reitings 468
paldies visām par noderīgiem padomiem :)
KB-9 auzu putra ir mana mīļākā, garšo arī grūbu :) bet reti taisu, jo bieži vien kaut ko piededzinu un tad visa putra paliek rūgta, grūti atmazgāt katliņu.
vienīgā, ko neēdu ir mannas putra. tā jau man viskautkas garšo, bet gandrīz vienmēr, kad es gatavoju, tad sanāk kaut kas neēdams.
02.06.2017 21:47 |

Reitings 468
Izklausās, ka esmu pilnīgs rukazhops :-D
man dažreiz sanāk, patīk ļoti cept vistu ar sāli, rupja maluma pipariem un vorchester mērci, bet arī, dažreiz izdodas sulīga garda, citreiz tāda sausa, ar kraukšķīgu malu.
riebjas arī, ja omlete vai cepta ola paliek tāda ar garoziņu
02.06.2017 21:53 |

Reitings 1076
Reģ: 22.07.2014
Jāvāra uz mazākas uguns, lai nepiedeg un ik pa brīdim jāapmaisa. ;)
02.06.2017 21:54 |

Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Un kura te teica, ka neveslīgi ēd :-D? Tad super, ka graudaugi uzturā. Ieedomājos par melnajiem rīsiem, deficīts veikalos, vai nu kanādas, un bija velvieni, ceņņiks labs, bet garša to vērta. ūdens melni violets paliek vārot, tā ir, ka pa ēdienu runā. Vipār zivis ļoti vērtīgas, kā kuram, bet garšīgas, vienīgi ne stendā turētas vai tirgū pirktas, bet svaigas ātri pagatavotas nesaldējot.
02.06.2017 22:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits