Mēģināšu gari nerakstīt, pati arī marihuānu nelietoju, ja neskaita vienu vienīgu reizi, kura lika man saprast, ka mani šī lieta nesaista, taču uzskatu, ka neeksistē tāds viens relaksēšanās/atslābināšanās veids, kurš būtu kaut kādā veidā sliktāks par citiem, tikai tāpēc, ka viens Latvijā skaitās nelegāls, bet citi legāli vai tikai tāpēc, ka vienu Latvijas sabiedrība uzskata par kaut ko šausminošu, kamēr citu pieņem vai tikai līdzcietīgi noskatās (jo alkoholiķi, kuri sēž tuneļos vai kuru dēļ simtiem bērnu paliek bez ģimenes, jau tāds nieks vien ir!). Nekad nesapratīšu kā, piemēram, ar cilvēku, kurš reizi mēnesī ievelk kādu dūmu pēkšņi var nebūt pa ceļam, taču tai pat laikā draudzene ar kuru piektdienas vakaros iedzert vīnu gan ir tīri laba kompānija (nerunāju konkrēti par diskusijas autores situāciju, bet vispārīgi). Varbūt esmu stulba, taču nesaprotu ar ko vīna dzeršana vai, piemēram, parastas cigaretes izsmēķēšana būtu kaut kādā veidā labāka par marihuānas uzpīpēšanu? Tikai tāpēc, ka pirmās divas lietas ir legālas, bet trešā ne? Esmu redzējusi kā cilvēki, katru vakaru dzerdami vinčiku vai aliņu atslābinās un relaksējās, kamēr šī relaksēšanās pārvēršas skrējienā uz veikalu īsi pirms plkst. 22:00, jo ar vienu vīna pudeli vai trim aliņiem sāk palikt par maz. Zinu cilvēku, kurš dienā izsmēķē divas paciņas cigarešu. Apkārtējiem, tiesa gan, tas ne īpaši tīk, taču uz rehabilitācijas centru doties arī neviens īsti neiesaka. Mana jau pieminētā paziņa visiem atklāti stāsta, ka viņai katru vakaru pēc darba patīk izdzert pāris glāzes vīna, taču neviens nesaausās un neiesaka viņai meklēt palīdzību. Kāpēc? Jo šīs lietas - alkohols, lai atslābinātos un cigarete, lai nomierinātu nervus, - nez kāpēc sabiedrībā tiek pieņemtas kā pašsaprotamas. Atliek kādam atklāt, ka reizi pa reizei patīk uzpīpēt zālīti, kā uzreiz visi bļauj, ka ar tādu narkomānu gan nebūtu pa ceļam. Tāda kā dubultmorāle sanāk, ne tā? Neviena atkarība nav sliktāka par citu, it neviena, taču kamēr viss ir normas robežās un konkrēto apreibināšanās līdzekli cilvēks tiešām izmanto retos gadījumos, lai mazliet atlaistu bremzes, man ir pilnīgi pie vienas vietas vai viņš izdzer divas vīna glāzes, izsmēķē parasto cigareti vai kāsīti.