Bieži vien, pieminot eļļu, tiek lietots apzīmējums rafinēta vai nerafinēta. Ko tas nozīmē? Rafinēta eļļa ir termiski apstrādāta un attīrīta. Tai ir dzidrāka krāsa, maigāka garša un ļoti neizteikts aromāts. Tā ļoti labi noder cepšanai, jo atšķirībā no nerafinētām sāk dūmot augstākā temperatūrā. Turklāt rafinētu eļļu var ilgāk uzglabāt. Tas, un vēl vieglākais iegūšanas veids, arī ir iemesls, kāpēc tā ir lētāka. Un diemžēl arī neveselīgāka.
Nerafinētu eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi, kas ir mazāk efektīva, darbietilpīgāka, taču ļauj saglabāt daudz vairāk veselīgu komponentu. Tai skaitā krāsa, aromāts un citas garšas nianses ir spilgtākas un baudāmākas. Eļļa lieliski noder dažādu auksto uzkodu un salātu aizdaram. Atliek vien atrast savām garšas kārpiņām piemērotāko marku.