Ko darīt?

Reitings 93
Reģ: 22.09.2014
Sveikiņi. Esam nonākuši tādās grūtībās kā pusaudža audzināšanā, konkrētāk pusaudzes.
Tātad mana māsa 12 g.v. (dec būs 13) pēdējā pusgada laikā ir vienkārši nekontrolējama: sēž pie datora/telefona, ārā iet kad grib un pārnāk cikos grib, skolai sākoties jau šomēnes ir redzami kritumi - parādījās vismaz 4 priekšmetos nesekmība, kaut iepriekšējos gados vidējā visos priekšmetos bija 7 balles. Māte nedzer, nepīpē, mēģina izrunāties, gan pa labam gan arī rājot - pretī saņem tādus dzēlienus: "Tu nejaucies kur nevajag, visi nemācās es arī ne! Tu vispār mani tikai terorizē, davai vēl iesit vispār uzrakstīšu uz tevis zajavu! Man tāda mamma vispār nav vajadzīga, tu labāk paskaties uz sevis, sēž mājās, neko nedara... ..." utt...
Šajā nedēļas nogalē saņēmām ziņas no apkārtējiem, ka mūsu mazā preilene smēķē un lieto alkoholu, nolēmām pārbaudīt pašas, pirms strostēt un jā! -pieķērām gan! Pus sardele kabatā uzkost, lai nejūt, spičkas pilns un arī cigarešu paciņa!!!
Aizsaucot meitu uz mājām, māte sāka strostēt - taču saņēma negaidītu cirtienu - reālu pļauku pa seju, ar vārdiem : "pašla Na**j"...
Es pati aizgāju pie viņas parunāt: "A ko tu te meklē, tu vispār dzīvo savu dzīvi, kāda tev daļa gar mani un kas ar mani notiek, vācies"..
Kā lai pāraudzina viņu, kā ieskaidrot, ka mēs gribam tikai to labāko?
Vai tomērt pievērt acis un ļaut lai iet savu ceļu? Lai apdedzinās un nožēlo pēc tam? Bet ja būs tā, ka paliks stāvoklī? Gribētos, lai tas tiek labots kkā tagad, kamēr nav par vēlu!
Lūdzu kādus ieteikumus....:-/
15.10.2016 18:06 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Kā Tev šķiet, kāpēc meitene iesita mātei? Jo visdrīzāk viņu ir sāpināta, trūkst mīlestības, kā arī, ir pārāk izlaista (jo vecāki pakļaujas šantāžai, pērk dārgas mantas).

Ja šī meitene, teiksim, ar piekautu līdz asinīm klasesbiedru, arī tad Tu vainotu viņas vecākus? Labi, 12 gados kriminālatbildību vēl nenes, bet tomēr. Kas var iesist mātei, tad var iesist arī citam cilvēkam vai nodarīt ko ļaunāku - lielas starpības, manuprāt, nav.
15.10.2016 21:23 |

Reitings 334
Reģ: 02.07.2016
Mani vairāk tā,kā izbrīna un rada nesapratni,ka mūsdienu jaunieši,bērni,kas itkā tik agri jau grib dzīvot pieaugušo dzīves ar visu alkoholu,cigaretēm, seksu, "daru ko gribu" u.c. visatļautību,nespēj aizdomāties tālāk par savu degungalu. Ka paši savā prātā nespēj "salikt" kopā to,kā tas notiek...
Tagadējie jaunieši krienti atšķiras ar jauniešiem 12 gados,kādi bija mūsu laikos. Vairāk pieredzējuši savos 12 gados, vairāk informēti par daudz ko. Tagd tik daudz iespēju, bet viņi laikam nespj saprast kā tas atsauksies uz pašiem... Nu iesita mātei pa seju. Kam no tā labāk paliek? Kā tālāk iedomājas dzīvot? Kā pie viena galda sēdēt..tas tāds sīks bērnelis vien ir...pilnībā atkarīgs no tās pašas mātes,kam iesita sejā,ko regulāri sūta un liek vākties. Tiešām laikam nav vispār nekādas morāles un nav robežu it nekādu. Tas pat nav 18 gadnieks,kad varētu iet un strādāt vai patstāvīgi dzīvot un sevi nodrošināt,kas vēl varētu lekties un muti brūķēt,jo zina,ka reāli jau var arī aiziet no mājās.
Pilnīgs bērns vēl,bet par sekām vispār nedomā.
Es uzakatu,ka visiem bērniem ir jāzina robežas,cik tālu var iet. Un jāzina,ka katrai rīcībai būs sekas. Tas vecākiem ir jāparāda,jo bērni ir jāaudzina. Nu nav runa par fizisku ietekmēšanu vai ko tādu. Jau sākotnēji bērnam ir jāsaprot,ka nevar atļauties visu,kas ienāk prātā- dusmās, reibumā, stulbuma brīžos- jebkad.
15.10.2016 21:49 |

Reitings 77
Reģ: 25.11.2015
Ja šī meitene, teiksim, ar piekautu līdz asinīm klasesbiedru, arī tad Tu vainotu viņas vecākus?

Ko tad vainot - Dievu? Draudzeni Annu?
Ja vien cilvēkam nav šizofrēnija un viņam galvā balsis saka, ka jāpiekauj klasesbiedrs, jo viņš ir ļaunais, tad šāda piekaušana, protams, tikai parāda to, ka ģimenē nav viss labi un normāli šādā gadījumā būtu piesaistīt Bāriņtiesu, psihologus utt., lai uzzinātu, kādos apstākļos aug bērns, vai nav pakļauts vardarbībai un kāpēc vecāki netiek galā.
15.10.2016 22:35 |

Reitings 1868
Ko tad vainot - Dievu? Draudzeni Annu?
Ja vien cilvēkam nav šizofrēnija un viņam galvā balsis saka, ka jāpiekauj klasesbiedrs, jo viņš ir ļaunais, tad šāda piekaušana, protams, tikai parāda to, ka ģimenē nav viss labi un normāli šādā gadījumā būtu piesaistīt Bāriņtiesu, psihologus utt., lai uzzinātu, kādos apstākļos aug bērns, vai nav pakļauts vardarbībai un kāpēc vecāki netiek galā.

Par bērnu pēc definīcijas uzskata jebkuru cilvēcisku būtni, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Nelaime vien tāda, ka LR kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma, tādēļ teorētiski "bērnu", kas sasniedzis 14 gadu vecumu, var ieslodzīt pat uz 15 gadiem. Kā redzams, soda vien pašu "bērnu", nevis vecākus.
Sekojot Tavai loģikai, sanāk, ka daudzi noziedznieki nebūt nav vainīgi paši, bet ir tā audzināti. Jauki, sodīsim viņu vecākus! :-)
15.10.2016 22:49 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Jauki, sodīsim viņu vecākus!

Ir atsevišķi gadījumi, kad tiešām vajadzētu vecākiem arī tikt tiesātiem.
15.10.2016 22:51 |

Reitings 501
Reģ: 06.10.2016
wow... ! :-D
man jau šķiet, šis ir tas laiks, kuru reāli var izbaudīt visi ! Tev teātris, drāma un viss pārējais bez maksas!
Domāju jaunā dāma ir uz pareizā ceļa, gan pati sapratīs to kas jāsaprot.. lai tik sargā sevi, lai nav galējības! Ja viņa ir apmierināta ar dzīvi, un dzīvesveidu, lai tač plosās ! Rādi piemēru, ja vari, bet diez vai viņa to uztvers kā labu esam !
Uz 16g varētu būt aizraujoša un legāla meitene !
15.10.2016 23:05 |

Reitings 77
Par bērnu pēc definīcijas uzskata jebkuru cilvēcisku būtni, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Nelaime vien tāda, ka LR kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma, tādēļ teorētiski "bērnu", kas sasniedzis 14 gadu vecumu, var ieslodzīt pat uz 15 gadiem. Kā redzams, soda vien pašu "bērnu", nevis vecākus.
Sekojot Tavai loģikai, sanāk, ka daudzi noziedznieki nebūt nav vainīgi paši, bet ir tā audzināti. Jauki, sodīsim viņu vecākus!

Es neteicu, ka bērnam nav jāuzņemas atbildība, bet teicu, ka bērna agresijas cēlonis bieži ir meklējams ģimenē.
Starp citu, nepilngadīgos soda nedaudz citādi nekā pilngadīgos.
15.10.2016 23:08 |

Reitings 501
un par cheap gan viņu necenties pataisīt ! Uztver viņu kā brīnumu labāk !
nav ko mēģināt graut cilvēkos pašvērtējumu ! Drīzāk motivē uz lielākām virsotnēm, lai viņai drosme aug ! un skats plašāks
15.10.2016 23:12 |

Reitings 1816
Reģ: 10.04.2014
Nu labi varbūt es te varu daudz ko spriedelēt kamēr nav savi bērni, bet tomēr ar šādu pusaudzi mācētu tikt galā. Un nevajag "klapēt" kā te dažas izteicās. Pietiek piegriezt "skābekli" un drīz vien ies uz kompromisu. Bet no tevis rakstītā saprotu ka vēcāki vienmēr piekāojas viņas, nevis otrādāk.
Nemācīsies? Nebūs kabatasnaudas. Neiesi uz skolu? Nu neej, paskatīsimies pēc cik ilga laika pēc tevis ieradīsies policija. Nenāksi mājās? Uzreiz zvanītu policijai, ka pazudis 12 gadīgs bērns. Ja sit, šis ir vienīgas gadījums, kad uzskatu ka var sist pretī. Tikai un vienīgi tad! Ja viņa iesit mammai pļauku, mamma momentā pretī. Un lai draud, ka zvanīs bāriņtiesai un policijai rakstīs iesniegumu. Neko nav pārkāpusi.
Bet jā, pie viņas uzvedības ir vainojami tikai un vienīgi vecāki. Tikai.
15.10.2016 23:13 |

Reitings 1868
Es neteicu, ka bērnam nav jāuzņemas atbildība, bet teicu, ka bērna agresijas cēlonis bieži ir meklējams ģimenē.

Ikvienā ģimenē ir savi konflikti un negācijas - tas ir pilnīgi normāli. Kādēļ viens bērns šo pieredzi uztver citādi nekā otrs? Patiešām vienīgi vecāku vaina?

Jā, par 15 gadiem ilgāku brīvības atņemšanu, piemēram, mūža ieslodzījumu, viņiem piespriest nevar.
15.10.2016 23:16 |

Reitings 1868
Nu labi varbūt es te varu daudz ko spriedelēt kamēr nav savi bērni, bet tomēr ar šādu pusaudzi mācētu tikt galā. Un nevajag "klapēt" kā te dažas izteicās. Pietiek piegriezt "skābekli" un drīz vien ies uz kompromisu. Bet no tevis rakstītā saprotu ka vēcāki vienmēr piekāojas viņas, nevis otrādāk.
Nemācīsies? Nebūs kabatasnaudas. Neiesi uz skolu? Nu neej, paskatīsimies pēc cik ilga laika pēc tevis ieradīsies policija. Nenāksi mājās? Uzreiz zvanītu policijai, ka pazudis 12 gadīgs bērns. Ja sit, šis ir vienīgas gadījums, kad uzskatu ka var sist pretī. Tikai un vienīgi tad! Ja viņa iesit mammai pļauku, mamma momentā pretī. Un lai draud, ka zvanīs bāriņtiesai un policijai rakstīs iesniegumu. Neko nav pārkāpusi.

Pilnīgi piekrītu! Sacīju to pašu iepriekš.
15.10.2016 23:19 |

Reitings 13
Reģ: 07.10.2016
Kas slikts tajā, ka viņa iet no mājas kad grib un arī atgriežas kad grib? 12 gadi taču nav 70 gadi, kad visu laiku jāsēž tikai mājās.Par to nesekmību- varbūt viņai nemaz nav tik sliktu zināšanu, kā rāda atzīmes (tā var būt, piemēram, ja nav nodevusi kaut kādus darbus, taču patiesībā varbūt mācību vielu viņa zina).Varbūt to vajadzētu pārdomāt un, iespējams, šī ''nerātnule'' nemaz nav tik ļoti ''iekritusi grāvī''? Protams, alkohols un cigaretes nav attaisnojamas lietas.
15.10.2016 23:20 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Nebiju tik ekstrēma, bet ari dumpojos tīņu gados. Mana ģimene reaģēja strikti. Vairāk ierobežoja un kontrolēja. Piekritu viedoklim, ka ir muļķīgi vienmēr meklēt vainu vecākos. Tajā vecumā ir ļoti liela nozime tā saucamajiem draugiem.. Iespējams, viņa labāku kontaktu atrada ar tiem, kas pīpē un dzerstās..
15.10.2016 23:24 |

Reitings 1816
Reģ: 10.04.2014
Kas slikts tajā, ka viņa iet no mājas kad grib un arī atgriežas kad grib?

tas ka netiek respektēti vecāki. Būtu normāli ja izietu pirmdienas vakarā 21.30 no mājas un pārnāktu trešdien 12.00?
Es ne rakstītā nopratu, ka neliek atskaitīties par katru soli, un uzreiz pēc skolas nav jābūt mājās. Bet 12 gadi ir bērns!!!! Viņai nav jāvazājas riņķī, ja vecāki aizliedz!
15.10.2016 23:24 |

Reitings 1321
Reģ: 03.11.2015
Es viennozīmīgi varu apgalvot, ka no manis nekas labs dzīvē neiznāktu, ja mani vecāki nebūtu stingri. 6. un 7. klasē arī sapinos ar "stilīgajiem". Starpbrīžos skolā smēķējām, dzērām pie Daugavas un bastojām skolu. Visu to es darīju tikai tāpēc, ka draugi arī tā darīja, nevis tāpēc, ka man patika. Nekādā gadījumā tā nebija manu vecāku problēma, viņi bija ļoti gādīgi un mani vienmēr atbalstīja. Vecāki jau neko no tā visa nezināja, izturējās labi un visu atļāva. Līdz brīdim, kad septītajā klasē pirms Ziemassvētkiem atnesu mājās liecību. Vecākiem mati stāvus piecēlās, un tad arī bija tas lūzuma mirklis, kad piegrieza man skābekli. Sāka regulāri interesēties par manām atzīmēm, nedeva kabatas naudu, atņēma datoru un telefonu,un viennozīmīgi deva man saprast, ka līdz 18 gadu vecumam viņi par mani ir atbildīgi un es nedrīkstu tā uzvesties. Ticiet man, jau mācību gada beigās mans dumpīgums pazuda un biju viena no labākajām skolniecēm. Ideja tā uzvesties man vairs nekad nebija parādījusies.
Tāpēc, jā, vecākos ir vaina. Vaina tajā, ka viņi atļauj meitenei par daudz un nepaskaidro, kā vajag pareizi uzvesties.
15.10.2016 23:33 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ļaut iet pašplūsmā gan varētu but bīstams lēmums.. Var aizplūst tik tālu, ka ar atpakaļceļu var būt bēdīgi..
Manuprāt, Dianna ļoti jauki uzrakstīja :)
15.10.2016 23:38 |

Reitings 77
Jā, par 15 gadiem ilgāku brīvības atņemšanu, piemēram, mūža ieslodzījumu, viņiem piespriest nevar.

64.pants. Nepilngadīgo atbildība
Šīs nodaļas nosacījumi attiecas uz personām, kas līdz noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai nav sasniegušas astoņpadsmit gadu vecumu.
65.pants. Soda piemērošana nepilngadīgajiem
(1) Nepilngadīgajiem piemērojami šādi pamatsodu veidi:
1) brīvības atņemšana;
2) (izslēgts ar 13.12.2012. likumu);
3) piespiedu darbs;
4) naudas sods,
kā arī šajā likumā paredzētie papildsodi.
(2) Brīvības atņemšanas laiks personai, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, nedrīkst pārsniegt: desmit gadus — par sevišķi smagiem noziegumiem; piecus gadus — par smagiem noziegumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu vai izraisījuši smagas sekas; divus gadus — par citiem smagiem noziegumiem. Par kriminālpārkāpumiem un mazāk smagiem noziegumiem brīvības atņemšanas sods šādai personai nav piemērojams.
(21) Ja persona pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par ko šā likuma Sevišķās daļas attiecīgā panta sankcijā noteikta piemērojamā brīvības atņemšanas soda minimālā robeža, tiesa var piespriest sodu, kas ir zemāks par šo minimālo robežu, arī gadījumos, ja tiesa atzinusi, ka noziedzīgais nodarījums izdarīts atbildību pastiprinošos apstākļos.
(22) Personai, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, sodu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vai pēc vairākiem spriedumiem nosaka saskaņā ar šā likuma 50. un 51.panta noteikumiem, ievērojot to, ka saskaitīto brīvības atņemšanas sodu kopējais laiks par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem nedrīkst pārsniegt divpadsmit gadus un sešus mēnešus, bet pēc vairākiem spriedumiem — piecpadsmit gadus.
(3) Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt attiecībā uz personu, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, ja tā izcietusi ne mazāk par pusi no piespriestā soda.
(31) Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu attiecībā uz personu, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, var ierosināt, ja tā izcietusi ne mazāk par vienu trešdaļu no piespriestā soda.
(4) Naudas sods piemērojams tikai tiem nepilngadīgajiem, kuriem ir savi ienākumi. Naudas sods nepilngadīgajiem piemērojams no vienas līdz piecdesmit Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.
(5) Persona, kas pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas izdarījusi kriminālpārkāpumu, pēc soda izciešanas atzīstama par nesodītu.
(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 20.06.2001., 12.06.2003., 16.06.2009., 13.12.2012. un 16.10.2014. likumu, kas stājas spēkā 01.02.2015. 3.1 daļa stājas spēkā 01.07.2015. Sk. Pārejas noteikumu 19.punktu)
66.pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem
(1) Ievērojot noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas īpašus apstākļus un par vainīgā personību iegūtās ziņas, kas mīkstina viņa atbildību, tiesa var nepilngadīgo atbrīvot no piespriestā soda, piemērojot likumā noteiktos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.
(2) Sods izpildāms, ja nepilngadīgais, kas atbrīvots no tā, piespriestā soda laikā nepilda tiesas uzliktos pienākumus.
(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 31.10.2002. likumu, kas stājas spēkā 01.01.2003.)
67.pants. Nepilngadīgā nosacīta notiesāšana
(Izslēgts ar 21.05.2009. likumu, kas stājas spēkā 01.07.2009.)

No kā secināms, ka 15 gadi ir nu tāda galējā robeža, ja nepilngadīgajam ir vairāki spriedumi par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem. Par vienu noziedzīgo nodarījumu - skat.pasvītroto.
16.10.2016 00:23 |

Reitings 77
Ikvienā ģimenē ir savi konflikti un negācijas - tas ir pilnīgi normāli. Kādēļ viens bērns šo pieredzi uztver citādi nekā otrs? Patiešām vienīgi vecāku vaina?

Kur tu tik stulbus jautājumus vari uzdot? Kāpēc Anna nav Sintija? Kāpēc visiem matemātika nepadodas? Varbūt tāpēc, ka cilvēki ir individuāli, cilvēki ir dažādi?
Aprakstītajā gadījumā nav 'savi konflikti un negācijas', aprakstītajā gadījumā ir tēvs alkoholiķis, kurš meitas dzīvē nav piedalījies, māte, kas izdabā tēvam un noklusē no viņa dažādus faktus. Tie nav 'strīds vienreiz pusgadā par izmētātām zeķēm', tas ir dzīvesveids, ko mamma iemācīja savai meitai. Tipa tas, ka mamma melo - tas ir labi, bet, kad meita melo, tad viss ir slikti? Pareizi meita saka - paskaties uz sevi, māt.
16.10.2016 00:29 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Nesaprotu kur tādi kadri rodas.:-/ Ja jums ir pazīstams kāds policists vai kāds kurš tādu var notēlot , tad sarunāciet ar viņu, lai sīko kādā momentā paņem pie dziemas, kad šī pīpē vai dzer, nu nedaudz papabaida. Vienu skolasbiedru manu tas trakajo tīņa gados izārstēja.
16.10.2016 00:57 |

Reitings 501
Jūs nu gan esat naivi ! Sīko nenobiedēs pat revolveris pie galvas !
16.10.2016 01:25 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits