Meitenes kāda ir pieņemama alga direktora asistentam?Man ir bijusi intervija un šobrīd aicina uz otro kārtu, bet man nav ne jausmas kādu algu es drīkstu prasīt. Piebildīšu, ka man ir augstākā izglītība, taču nav ļoti liela darba pieredze, tikai studiju laikā dažus mēnešu gāju vairākās praksēs. Lūdzu esiet reālistikas.
Uzņēmuma, kurā strādāju, valdes locekļa asistente, kura tiešām strādā daudz un kurai ir nenormēts darba laiks (dažreiz jāsēž darbā līdz vēlam vakaram, dažreiz jāstrādā nedēļas nogalē), alga ir 1500 uz rokas. Savukārt asistente, kura pa lielam ir sekretāre (telefonzvani, e-pasti, kafijas taisīšana) saņem 700.
Javeic tirgus analīze, japiedalās sapulcēs, jābūt gatavai doties līdzi uz komandējumiem ārzemēs. Obligāti jārunā angļu un krievu valodā.
No visa šī tikai "jāveic tirgus analīze" izklausās, ka varbūt nav tīrais kafijas pienešanas amats. Noskaidro, kas tieši jādara un cik daudz. Tad arī algas apmēru būs vieglāk saprast.
Ja to tirgus analizi var uzticet kadam, kuram nav nekada pieredze, tad - vai nu ta tirgus analize tiek veikta tada primitiva limeni vai ari visu var iemacit dazu dienu laika. Skaidrs, ka autores situacija uz nekadu spidoso algu nav verts ceret, jo nav jau isti uz ka pamatot to algas ciparu, autore neko vairak par 2 svesvalodam un augstako izglitibu nevar piedavat un tas jau musdienas ir tads standarta iesaceja komplekts.
Šiem darbiņiem gan nebūs nekāda sakara ar augstskolā apgūto, lai gan, iespējams, esmu pārāk samaitāta!
Šis gan man izskatās nedaudz aprobežoti. Studiju laikos un bez pieredzes esmu strādājusi par direktora asistenti pie cilvēka, kuram pieder vairāki nelieli uzņēmumi, arī ārvalstīs. Devos līdzi arī komandējumos, tulkoju, palīdzēju kārtot dokumentus utt. Un tādejādi pielietoju augstskolā iegūtās zināšanas. Un tajā darbā toreiz tiku, jo biju viena no meitenēm, kuras nesadomājas to, ko nevajadzētu.:-)
Lai pildītu pienākumus, piemēram, tās pašas valodas, ja kāds zina valodu pat dzimtās līmenī, tas negarantē ka zina specifikas terminus utt. Atvainojiet, bet cik vidējo inteliģentu zina metālapstrādes terminoloģiju tā, lai tūlīt mutiski diskutētu? Tas piemēram. Jā, to var pārbaudīt sarunā un tās rezultāti iznāks svarīgāki nekā diploms un pieredze.
Es uzskatu, ka Tu vari prasīt tādu algu kādu uzskati sev par pieņemamu un no kuras vari dzīvot, vai atļauties kaut ko sev. Latvijā pieņemts, ka vienkāršākos darbos, tomēr biroja darbos, kas prasa zināmu etiķeti un prasmes, var tikai prasīt minimālo. Interesanti, kā pa minimālo var izdzīvot, ko Tu vari sev atļauties, tā ir tāda vergošana, hobijs, labs hobijs, būt piesietai 8 stundas dienā 5 dienas nedēļā!!!
Par uzņēmumu vadīšanu - ir nelielas firmas, ko sekmīgi vada cilvēki bez augstākās un ir lielas firmas, kas bankrotē pieredzējušu, izglītotu vadītāju ar rekomendācijām vadībā. Diemžēl.
Viens ir ka kāds žmogs darba devējs piedāvā tādu algu, bet vēl trakāk, ka ir sabiedrības daļa, kas uzskata, ka normāla alga alga par jebkādu darbu ir 270 eiro neto, kas ir minimālā alga bez apgādājamajiem. Tas ir skumīgi, ļoti! Ja jau kafijas ieliešana un aiznešana tik sālīga, tad iegādājies kafijas automātu un nospiest podziņu vienreizlietojamajā krūzītē būs daudz lētāk!
Ļoti atkarīga no tā, kāda firma, cik darbinieki, cik valstīs darbojas un kādā jomā. Ja tas ir, piemēram, vidējs IT uzņēmums ar 100-200 darbiniekiem un klientiem 5 eiropas valstīs, tad kā minimums 1000 eur neto. Ja tas ir neliels uzņēmums, kas sniedz grāmatvedības pakalpojumus, tad varbūt kāsi 500-600 eur neto.
Pavisam mazajos uzņēmumos direktoram nav nepieciešams asistents un tās dažas direktora asistenta funkcijas izpilda sekretāre vai kāds projektu vadītājs vai speciālists, ja funkcijas ir sarežģītākas, ja jau reiz ir pilnas slodzes pozīcija - direktora asistents - tad tas cipars ir lielāks. Atkarībā no nozares, 700-1000 var prasīt. Tiesa, es savai vienai asistentei maksāju krietni mazāk, bet viņa arī nebija sevišķi advancēta, no sērijas vienīgais, ko var bez kļūdām izdarīt, ir uztaisīt kafiju vai aiziet uz pastu. Mācījās nu nereāli gausi, darba attiecības neturpinām.
Nezinu, kā LV, bet ārzemēs PA darbs skaitās diezgan labi apmaksāts, parasti asistenti ir nepieciešami lieliem uzņēmumie nevis maziem uzņēmumiem, bet viss atkarīgs no uzņēmuma.
Nezinot, kāds uzņēmums, kādi reālie pienākumi un kādās praksēs esi gājusi, un kāds vispār esi "putns", grūti tev kaut ko pateikt par algu. Ja zini, ka pratīsi sevi pierādīt, tad tev būš iespēja pēc kāda laika prasīt algas pielikumu :) Ir paziņās gadījumi, kad pielikumu prasīja jau burtiski pāris mēn. pēc darba attiecību uzsākšanas.
atkarībā kāds uzņēmums. kad man intervijās uzdod šo jautājumu, es to pārformulēju uz "es jūtos komfortabli ar algo no ..." vai "iepriekšējā darba vietā vidēji saņēmu ..." lai izvairītos teikt ciparu dēļ kura atteiktos no darba (dažreiz ir vērts, ja joma un pieredze ir interesantāka par algu, īpaši sākot karjeru)