Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Latviešu ēdieni.

 
Reitings 80
Reģ: 21.03.2014
Sveiki :)
Pavisam drīz dodos Erasmus uz Poliju, un viens no pirmajiem pasākumiem būs Euro Dinner, kur jāsagatavo kāds savas valsts ēdiens. Man ar kursabiedra palīdzību jāuztaisa gan deserts, gan kaut kas nopietnāks apēdams. Doma uztaisīt rupjmaizes kārtojumu ( kā labāk aiztransportēt rupjmaizi, lai vel nepilnas divas nedēļas uzglabājas? Sakaltēt sausiņos un sarīvēt? :D), bet par otru ēdienu ( kāda uzkoda/salātiņi/izcept pīrādziņus?) nav ne jausmas. :-/ Varbūt jums ir kāda laba ideja? :)
12.09.2016 22:13 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Man liekas, ka rupjmaizes kārtojumu gatavo tieši no sakaltētas maizes :)
12.09.2016 22:16 |
 
Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Visār rudzumaize maize nemaz tik ātri nebojājas. Ieliec ledusskapī.
Otrais - zirņi ar speķi? :)
12.09.2016 22:17 |
 
10 gadi
Reitings 2911
Reģ: 27.08.2009
Man Erasmusā gan nebija ēdienu vakars, bet es esmu dzirdējusi, ka tādi ļoti atšķirīgi ēdieni no tā, kas pierasts Rietumos, tomēr nepazūd no galda. Un, lai arī es esmu ar visām četrām par mūsu lieliskās kultūras nešanu pasaulē, tavā vietā tomēr izvēlētos kaut ko vairāk random par rupjmaizes kārtojumu, siļķi, cūkas ausīm utml. Speķa pīrādziņus vari mēģināt izcept, tikai ar maz speķi un daudz liesas gaļas. :D Tad nebūs nekas jāved, jo kādu mīklu jau Polijā noteikti var nopirkt, tāpat kā žāvētu gaļu. Patiesībā es vispār neko netransportētu, ņemot vērā, cik Polijā tomēr "līdzīgi" mums ēd, un visu ko var nopirkt. Otrajā vari arī zirņu biezputru mēģināt, es domāju, ka tai tā garša nav nekas pārāk eksotisks. Saldajā - vari vienkārši aizvest gotiņkončas, tās jau divas nedēļas var stāvēt. Uzpūtenis, jeb debesmanna arī ir variants - Polijā būs gan manna (vajadzētu būt), gan zapte, tikai tad jāputo.
12.09.2016 22:23 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Nezinu, cik latviski tas skaitās, bet garšīgi būtu siera groziņi :) Vai arī izklapēc cūciņas karbonādi un pasniegt ar biezenīti (to visu var Polijā uz vietas noorganizēt) :)
12.09.2016 22:27 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Maizi uzreiz liec saldētavā.
Nekad neesmu ēdusi vai gatavojusi, bet ļoti latviski šķiet sklandrauši.
Varbūt ābolmaizi?
12.09.2016 22:32 |
 
10 gadi
Reitings 2911
Reģ: 27.08.2009
Man arī liekas, ka ābolmaize būtu ņamm, bet tā kā es nezinu, cik sarežģīti ir tādu izcept, neieteicu. :D
12.09.2016 22:34 |
 
Reitings 80
Reģ: 21.03.2014
Oi, uzputenis no ābolu sulas bija mans koju laika firmas ēdiens, kaimiņi kā redzēja, ka stiepju no veikala ābolu sulas burku, jau pieteicās paputot apmaiņā pret kādu garduma bļodiņu. :D Tikai nezinu, kā tur ar mannas dabūšanu :(
12.09.2016 22:34 |
 
Reitings 107
Reģ: 03.03.2016
PM tev :)
12.09.2016 22:36 |
 
Reitings 80
Reģ: 21.03.2014
Sklandraušiem varētu būt ka rudzu milti jāved no Latvijas, man soma jau diezgan pilna, nezinu vai vietu atradīšu :/
12.09.2016 22:36 |
 
Reitings 107
Reģ: 03.03.2016
*mice* visu tur var dabūt: mannu, rudzu miltus, rupjmaizi, kefīru, siļķes, biezpienu utt.
12.09.2016 22:39 |
 
10 gadi
Reitings 2911
Reģ: 27.08.2009
Polijā mannai ir jābūt, man arī tā šķiet.
12.09.2016 22:40 |
 
Reitings 236
Reģ: 06.04.2015
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem.
12.09.2016 22:50 |
 
Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Vieniigais latviskais eediens no visa, ko esmu gatavojusi un Rietumeiropieshi ir par labu atzinushi, ir piiraagi gan ar zhaaveetu galju, gan kaapostiem. Un piparkuukas. Veel vareetu 'aiziet' mazini sklandrausiishi, par rudzu miltu pieejamiibu Polijaa nav jaasatraucas, taapat kaa par mannu, biezpienu, kefiiru un visu paareejo. Shaados pasaakumos ir jaapadomaa par to cik eerti eediens buus eedams - kaa tu pasniegsi to debesmannu vai rupjmaizes kaartojumu?
12.09.2016 23:04 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Ja tā padomā, daži ēdieni, ko uzskatam par tradicionāli latviskiem, patiesībā nāk no Vācijas, Polijas, Krievijas...
Kuri ēdieni jūsuprāt ir vislatviskākie?
12.09.2016 23:11 |
 
Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Ja tā padomā, daži ēdieni, ko uzskatam par tradicionāli latviskiem, patiesībā nāk no Vācijas, Polijas, Krievijas...
Kuri ēdieni jūsuprāt ir vislatviskākie?

Sklandraushi, iespeejams.
Tomeer, ja tev ir kaut aptuvenas zinaashanas Latvijas veesturee, tad vajadzeetu arii saprast kaapeec nekas iisti latvisks un aarkaartiigi unikaals mums nav. ;)
12.09.2016 23:20 |
 
Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Kuri ēdieni jūsuprāt ir vislatviskākie?

sklandrauši, skābputra, grūslis, asinsdesa, pelēkie zirņi ar speķi, pirmpiens, ķiļķenzupa utt.;-)
13.09.2016 08:00 |
 
Reitings 934
Reģ: 08.09.2015
Vai, es savā Erasmusā arī taisīju rupjmaizes kārtojumu (mums bija tikai 1 ēdienu jāatnes) - tam tak kā reiz sausiņus/ grauzdiņus pamatā vajag. Nu man gan nebija kā viens no pirmajiem pasākumiem un Somijā varēja nopirkt arī rupjmaizi.
Protams, ka šis neaizgāja uz urrā, bet tur tā kā tur bija vairāk kā 100 cilvēku, visi gribētāji tik un tā visu pat nevarēja pagaršot un pa karotei vien, pa karotei vien trauks bija tukšs. Vismaz man pazīstamie slavēja par interesantumu (visus dīvainos slavēja, ne tikai mani).
Kā variants varētu būt saldā šokolādes desa , ja gribās lai citiem garšo, ne tikai interesanti (tiesa tās varianti gan ir daudz kur pasaulē).
Pēc tam uz savu draugu atvadu tusiņu arī nesām savu valstu ēdienus, es aiznesu rasolu - neskaitīsies kā pamatēdiens? Tas gan garšoja visiem. Nu es šo arī komentēju, ka lielākajā daļā mans dzīves ballīšu šķiet tas rasols ir bijis, tātad mums tipiskākais ballīšu ēdiens (un tas nekas, ka krievi to grib saukt par savu un sauc par olivjē :) )
14.09.2016 20:01 |
 
Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Man arī liekas, ka ābolmaize būtu ņamm, bet tā kā es nezinu, cik sarežģīti ir tādu izcept, neieteicu

Neesmu taisījis, bet elementāri. Parasto rauga mīklu izklāj plātī. Sagriež ābolus šķēlītēs un kārto virsū mīklai. Pārkaisa kanēli (kopā ar cukuru). Liek cepties cepeškrāsnī līdz gatavībai (zeltaini brūns). Grādus gan nepateikšu.
.....................
No dzērieniem: Bērzu sulas.
.....................
Pamatēdiens: Vārīti kartupeļi + kaut ko klāt.
Tāpat sautēti kāposti (ņam) ir manuprāt latvisks ēdiens. To, kā piedevu var pamatēdienam.
14.09.2016 20:10 |
 
Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Esmu piedalījusies internacionālā vakarā, kurā bija cilvēki no lielākās daļas Eiropas valstu. Pati gatavoju rupjmaizes kārtojumu un kartupeļu pankūkas. Pankūkas aizgāja uz urrā, neskatoties uz to, ka bija aukstas. Rupjmaizes kārtojums tā so/so, Serbijas meitenes dikti slavēja, bet daudzi pagaršoja karotīti un pat nošķobījās. Citreiz rupjmaizes kārtojumu vairs netaisītu.
Krievu meitenei bija Olivjē salāti - tie daudziem ļoti garšoja. Vispār no visa pasākuma visātrāk pazuda Beļģu puiša Beļģu vafeles :D Poļi bija pagatavojuši dīvaina paskata desiņu zupu - tāda pelēka ar desiņām - roka necēlās pagaršot...
Ja tagad būtu tāds pasākums, tad taisītu ķiploku grauzdiņus ar kādu diļļu mērcīti, varbūt pildītas olas, ja būtu iespēja, uzceptu medus torti ar vārīto krēmu.
14.09.2016 20:17 |
 
Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Freya-man biezpiens ar vaariitiem kartupeliem tik loti garso,muusu maize liekaas vienkaarsi neatkaartojama,bet manas koleeges no Afganistaanas nesaprot kaa kaut kas taads var garsot!
Atvedu no Latvijas maizes zupu pacinaa-nu nav tiesi taada,kada iznak ,kaa taisija vecos laikos,bet manam viiram loti garsoja.Gribu uztaiit saviem radiniem arii-redzees ko teiks?Kiiseli arii izmeeginaaju -saneemos!Netaisiju nesakariigi saldu-loti garsoja!
Laikam indiesiem ,kiiniesiem,korejiesiem,vjetnamiesiem tas biezpiens un kartupeli liktos par pliekanu ,jo siis kultuuras cilveeki ir pieradusi pie daudz speeciigakiem eedieniem,bet poliem?Nu tur jau nekas daudz nevar taa atskirties tomeer.
14.09.2016 20:39 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits