Tulks

Reitings 745
Reģ: 04.06.2013
Kur vislabāk studēt tulkošanu? Labprāt, šķiet, būtu tulks (rakstiskā tulkošana) nākotnē. Saprotu, ka lielais piķis ar tulkošanu gluži nepelnās, bet tomēr ja patīk - labāk darīt to par mazāku naudu, nekā piespiest sevi darīt ko riebīgu par lielu naudu un viss taču arī atkarīgs no tā cik daudz darba uzņemas, cik daudz klientu!
01.09.2016 21:14 |

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
Vai Tulkam ir tiešām labi jāpārzin tā valoda ko tulko?

(t)
03.11.2016 13:08 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Pievienojos tiem, kuri saka, ka vislabāk iztulkos ar tulkojumu saistītās nozares speciālists, nevis valodas lietpratējs. Pretējā gadījumā tulkotājam jābūt universālam cilvēkam.
..
Tulkotājam diezgan lielā mērā jābūt tādam kā rakstniekam, jo, pat ja doma ir skaidra, tā bieži tulkojama, izmantojot pavisam savādākas sintaktiskās struktūras, nemaz nerunājot par pašiem izteicieniem.
..
Bieži gadās, ka tulkojamais teksts ir sarakstīts neviennozīmīgi vai nesaprotami. Un tad sākas problēmas. Tulkota tiek vesela doma uzreiz, nevis vārdi viens pret vienu. Bet, ja doma nav skaidra un vārdu tulkojumi atkarīgi no nozīmes, kurā tie lietoti, tad ir čušš.
03.11.2016 13:14 |

Reitings 313
Reģ: 24.09.2015
Piekrītu, ka tulkotājiem maksā smieklīgi maz. Pati esmu tulkojusi filmu titrus, par minūti maksā 0,40Eur, sērija ir 40min, par vienu sēriju saņem 16EUR pirms nodokļu nomaksas. Lai iztulkotu vienu sēriju vajag ap 6stundām. Varbūt var iekļauties 5-4h, bet tad tas ir sasteigti un pieļaujas neuzmanības kļūdas. Ja tur vēl daudz runā, tad vispār. Mēnesī sanāk tāda knapa minimālā. Un par šo samaksa pretī prasa ļoti kvalitatīvu tulkojumu.
Arī mana viena draudzene strādāja par tulkotāju, bet teica, ka vairs to nedara, jo tas prasa daudz laika un darba, bet samaksa ir smieklīgi maza.
Es arī metu acis uz LU maģistra programmu tulkiem, bet pameklēju info netā, atsauksmes ļoti negatīvas, mācību metodes tāds no padomju laikiem. Nezinu, pati neesmu pārbaudījusi.
03.11.2016 13:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits