ilgie gadi arvalstis

Reitings 39
Reģ: 29.01.2009
Par cik dzivoju vairakus gadus arvalstis, esmu pamanijusi, ka latviski runat vairs nesanak, cik nu rakstu. Reizem piedomaju ko rakstu. Ja runaju, piedomaju, ko saku. Es nekad nekad nebiju domajusi ka ta bus. Visa mana apkarteja vide ir tikai vienas vienigas svesvalodas- vacu anglju spanju. Mans virs, mani draugi, vide. Latvija palika tikai dazi draugi, ar kuriem attiecibas ir mazak, dalju nesatieku vairs vispar. Jau pagajusi ka desmit gadu, kur neesmu satikusi savas bernibas draudzenes, nav ari kontaktu. Ja kadreiz palasu zinjas, ielieku kadu komentaru kaut kur rakstot.
Jautajums ir par to vai dzivojot arvalstis (tiem kuri dzivo, kam ir saskare ar tiem, kas dzivo) -vai pec ilgakiem gadiem tomer maciet latviesu valodu saviem berniem un vai iznak uzturet to latvisko dzivesveidu? Es saku aizdomaties, ka man Latvija asociejas ar laiku, kad vel Berzins bija prezidents un ministrs- hmm Dombrovskis, talak neesmu sekojusi. Kad pirms diviem gadiem pedejo reizi biju uz nedelju Latvija, tad bija nu ta, ka jutos taja vide mazliet svesa, jo jutos attalinajusies. Manam viram kaut ka Latvija neuzruna, riezem pajauta -a ka to japasaka latviski, tadas reizes ir gan reti. Ka tas ir jums, kuri dzivo jau ilgakus gadus arpus robezas un reti atbrauc uz LV?
31.08.2016 19:27 |

Reitings 4962
Reģ: 24.08.2013
Katrs dara pēc ieskatiem, kā ērtāk, bet man šķiet, ka katram pašam jārūpējas par to, lai viņa dzimtā valoda neizzūd, kas tad cits to darīs. :-) Tā iemesla pēc arī es, pat, ja mans vīrs būtu latvietis, un mums būtu bērni, viņiem tomēr pirmo valodu mācītu krievu. :) Gan jau tā valoda neizzustu tāpat arī bez manis, bet nu savu pienākumu būtu izpildījusi. :-D
31.08.2016 21:09 |

Reitings 92
Reģ: 26.07.2012
Askepott, tu ari dzivo Norevgija? Cik ilgi?
Es dzivoju 3 gadus, nakammenes man kazas. Reizi gada aizbraucu uz Lv. Bernu nav, bet planoju. Macisu latviesu valodu, lai saprotas ar radiem Latvija, bet noteikti ka raitak ies ar norvegu valodu. Pati vel raiti runaju ari latviski, katru dienu lasu zinas, kas jauns Lv.
31.08.2016 21:21 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Adriana, nu būs 9 gadi riņķi.
Sveicu ar lielo notikumu! :)
31.08.2016 21:27 |

Reitings 775
Reģ: 21.01.2016
Dzīvoju ārzemēs tikai pāris nedēļas, bet jāsaka gan, ka angliskā domāšana ir ieslēgusies.
31.08.2016 21:31 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Es gan dzīvoju ārzemēs tikai divus gadus, tā kā man latviešu valoda nekādi nepasliktinājās, bet angliski "domāt" gan sāku. Un ar draugu bieži runājam angliski mājās (abi esam latvieši), arī vēljoprojām, kad jau gadu dzīvojam Latvijā. Man tas ir tik viegli, jo man ļoti, ļoti patīk angļu valoda. Man tā tiešām šķiet skaista, īpaši savā izrunā un plūdumā - gan britu, gan amerikāņu, gan austrāļu, īru, skotu utt.
31.08.2016 21:34 |

Reitings 1816
Reģ: 10.04.2014
runājot par domāšanu - ja es visu dienu esmu pavadījusi mājās angļu valodā, t.i., skatījusies filmas, lasījusi kādu grāmatu mācījusies, tad uz vakarpusi attopos ka domas jau papusei iet angliski :D
31.08.2016 21:37 |

Reitings 569
Reģ: 01.08.2016
Nu angļi un amerikāņi man bieži prasa, vai nenāku no Bostonas, kaut pat ASV nav būts.
Jā, U.K pat vienreiz palūdza beigt ākstīties un parādīt ASV pasi, DDD.
31.08.2016 21:37 |

Reitings 775
Dažkārt, ka rakstu kaut ko draudzenēm, pieķeru sevi pie tā, ka pusi teksta esmu uzrakstījusi angļu valodā.:-)
Bet, jā, lielākoties tos, kuri dzīvo ārzemēs un pazīstu, ar saviem bērniem nerunā latviski. Nenosodu, galvenais, lai aug laimīgi.
31.08.2016 21:45 |

Reitings 775
*tie(s)
31.08.2016 21:45 |

Reitings 569
Nu, piemēram, LV ir ebreji, kuru ģimenes lieto ivrit, jidiš, angļu, krievu un latviešu valodas. Reliģijas izpētei vēl t.s old standart hebrew.
Tā ka uzturēt valodu, ja ir vēlme, tak milzu problēmas nebūtu? :-)
31.08.2016 21:54 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
Ka vispar var aizmirst dzimto valodu? Un ar radiem runat kur problema? Skype, whatssaps, viberis..visu var sarunat. Varbut akcents gadiem ejot mainas, bet lai valodu aizmirstu tad man skiet tikai pavisam mazam bernam,kas vecakiem devies lidzi un nav LV valoda attistita taa gaditoes, ebt ne jau pieaugusam cilvekam.
31.08.2016 22:01 |

Reitings 39
man ir reizem gruti taja zinja, ka piemeram, studejot viss ir svesvaloda, bet latviski iztulkot visu ta ari nemaku. valodu neaizmirst, rakstit protu, viss labi. bet runat man nav ar ko. mana mate dzivo 20 gadus arpus LV un ar vinju runajam vacu valoda, tas bija pec tam, kad pienjema vacijas pilsonibu, ta ari pateicu- es ar Tevi runasu vaciski un viss. ar tevu kontaktu tikpat ka nav, ar citiem radiem ari ne, varbut gada vai divos kadu reizi.
31.08.2016 22:03 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
astora, atslābsti. Saglabāt "latvietību" nav obligāti un, ja godīgi, nav arī dramatiskas vajadzības, ja reāli tevi ar Latviju nekas vairs lāga nesaista. Ja būtu, kas reāli saista - saglabātos dabiski.
31.08.2016 22:05 |

Reitings 569
Kad mācījos pēc videnes, vēl nebija tik attīstīti tulkojumi uz LV. Padaudz literatūras RU/ENG, un daudzviet aparatūrai ENG un reāli - saprata, kas......gribēja.
31.08.2016 22:09 |

Reitings 39
redz, mani izbrinija situacija, kad instituta kursabiedri pajautaja lai pasaka kadu teikumu latviski- bac, man ir akcents, es to pat nezinaju. nebiju sen runajusi nevienu vardu, gandriz gadu. rakstit ir cits, to var, var padomat ka salikt teikumu.
esmu atslabusi, vienkarsi gribeju citu pieredzi par un ap temu.
nu man ir ta, ka tajos laikos, kad dzivoju LV, biju tiri vientulja, isti draugi maz, kaut kas tur nenoveidojas, visa dzive sakas arvalstis- projekti, intereses, savi cilveki. ja es esmu dzimusi ka latviete, bet kaut kas tur taja nav, meginu ko saturet, bet jutu ka identitate parvirzas cita virziena.
31.08.2016 22:10 |

Reitings 112
Reģ: 22.08.2016
Esmu prom no Latvijas nu jau gandrīz 2 gadus un valodu ikdienā izmantoju tikai sarakstoties ar Latvijā palikušajiem draugiem, kā arī šeit, protams. Tādā ziņā šis forums pat ļoti palīdz, jo rakstot cenšos neaizmirst valodu, komatus, gramatiku. Ikdienā gan runāju un nu jau arī domāju angļu valodā, skatos vietējo televīziju, lasu vietējo presi, klausos vietējās radiostacijas un lasu vietējās interneta ziņas. Ir manā radu pulkā ģimene, kura dzīvo ārpus Latvijas nu jau tik ilgi, ka vairs nemaz neplāno atgriezties. Arī divi bērni, kuri dzimuši abu laulībā ārzemēs, runā angliski un latviski iemācījušies labi ja pamata frāzes. Nenosodu, jo neuzskatu, ka visiem cilvēkiem būtu pienākums saglabāt šo latvietību, ja pašiem tas nav vajadzīgs. Arī es, ja neskaita to, ka izmantoju latviešu valodu telefona sarunās un vēstulēs latviešu draugiem, ikdienā un savā dzīvesveidā jau sen domāju citā valodā, sekoju līdzi tam, kas notiek valstī, kurā atrodos, un dzīvoju ar tās valsts kultūru un tradīcijām savā prātā, jo zinu, ka tā arī būs valsts, kurā pavadīšu savu dzīvi. Katram savs, tā teikt. :)
31.08.2016 22:59 |

Reitings 10185
Reģ: 19.11.2014
Tas jau latvietes dabā - paklāties kā tepiķim zem ārzemnieka kājām. :D
Lai mans bērns atbrauktu ciemos pie vecvecākiem un neprastu ne bū, ne bē.. pār manu līķi!
01.09.2016 01:27 |

10 gadi
Reitings 178
Reģ: 14.05.2013
Mes dzivojam arzemes nu jau 3 gadus. Majas runajam latviski. Puika briivi runaa latviski, bet rakstit vai lasit gan isti neatceras visas garumzimes/mikstinajuma zimes
Pati arvien biezhak pamanu, ka saku domat angliski :-D
01.09.2016 01:42 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Manai pusmāsai no tēva puses ir brālēns un māsīca Francijā, māte abiem latviete. Bērni vienkārši nerunā latviski, saprast saprot, māte ar viņiem latviski runā, bet viņi atbild viņai franciski, bet latviešu valodu uzskata par tikai "mammas valodu" un paši tajā nerunā. Ari uz Latviju atbraucot novēroju, ka saprot, ko viņiem saka, bet runāt nē, tikai franciski un tad mātei jātulko.
01.09.2016 02:11 |

Reitings 10185
Reģ: 19.11.2014
Reina, prieks dzirdēt! Pēdējā laikā biju dzirdējusi tikai to, ka ar bērniem tiek runāts tēva valodā.
Es tikai prātoju - kā pēc tam, kad sanāk to nekam nederīgo lat.val. pielietot un bērns to dzirdot, ar izbolītām acīm mammai jautā kas tas bija?! Un tad viņa atbild: "Aij, tā mana s**a dzimtā valoda!" Tādā valodā es tikai visu dzīvi runāju, pirms nesatiku tavu tēvu!
01.09.2016 02:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits