mamma, mājsaimniece - varoņdarbs?

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
Kad apskatu savu paziņu loku iekrīt acīs dažas mātes, kuras ir sataisījušas apmēram 2-3 bērnus, nekad nav strādājušas, jo vīrs nes mājās visu naudu un vienmēr sūdzās, ka viņu darbs - mamma, mājsaimniece - ir vissmagākais kas var būt. Viņas esot varones. Dažas jau nto reizi norāda uz šo citātu
"pats briesmīgākais darbs - būt par mājsaimnieci. Algas nav! brīvdienu nav! atvaļinājuma nav! agrāk neaiziesi... un visi tikai saka: viņa sēž mājās, nestrādā."
Ko jūs domājat par tādām?
Manuprāt nav slikti, ja ir iespēja nestrādāt, kaut gan es, lai cik mans vīrs pelnītu, savas attistības dēļ strādātu vismaz pāris stundas dienā, nevis tikai sēdētu ar šīčiem ilgi (pāri 3 gadiem).
Bet dažas tādā situācijā sevi pataisa par baigajām princesēm un vēl sūdzās par smago dzīvi.
Man studijās ir mammas kuras gan ir mammas, gan audzina vienas pašas bērnu, gan studē, gan piestrādā - lūk tā ir dzīve kad skrien un centies visu paspēt.
12.08.2016 15:01 |

Reitings 2288
Reģ: 10.02.2013
Nelasīju komentārus, bet varu pateikt, ka sēdēt mājās ar bērnu patiešām ir smags darbs, un ja ar trim - vēl trakāk. Es uzskatu, ka sievietei, kamēr bērns ir mazs nav nekāds pienākums viņu kādam uzgrūzt, lai pati skrietu savās darīšanās. Kad bērns sāk iet bērnu dārzā, bet māte joprojām visas šīs stundas pavada mājās, neko lietderīgu nedarot, tad jau tas viss viņai pašai dīz apniks, un vīrietim tai skaitā, jo ja vecis aug un garīgi morāli nobriest un attīstās, tad viņš vēlas sagaidīt to pašu no sievietes. Bet ja sieviete ir palikusi tajā pašā līmenī kad iepazina, vai pat vēl noslīdējusi jo spējīga runāt tikai pa bērniem, tad jebkuram ar tādu būs garlaicīgi.
12.08.2016 20:47 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Nordic Belle, +1
12.08.2016 20:53 |

Reitings 555
NordicBelle
tas pats :D parādi kur vietā es kādu nosaucu par sliņķi? nu kur?
Zuzanna
tādu dzīvi neapskaužu, mans vīrs arī pelna ļoti labi bet pat kad kļūšu par māti, vienalga iešu vēlākais kad bērnam būs 2 gadi strādāt kaut vai pāris stundas. Mājās nevarēšu nosēdēt (bet tas katram individuāli). Bet es nestāstīšu visiem apkārt ka esmo baigā varone jo ar sīko nosēdēju mājās.
12.08.2016 20:55 |

Reitings 555
daudzas pašas izdomā un tad pašas ir neapmierinātas. :-D
12.08.2016 20:56 |

Reitings 51
Reģ: 29.01.2009
Ja nekas no manis vai citu minētā nav īstā problēma, un Tevi vienkārši kaitina tā čīkstēšana, - nu,tad nobloķē to kaitinošo mammu-mājsaimnieci facebook un nelasi viņas čīkstēšanu..problem solved. ;)
12.08.2016 20:58 |

Reitings 225
Reģ: 16.09.2015
Par čīkstulību man komentāru nav, vienmēr būs kāds, kam būs (šķitīs) grūtāk par citiem.
Domāju, ka pašiem bērniem ir labi tikt brīvsolī no mūždien visur esošās mammas, ir labi viņiem pašiem iet dārziņos, pulciņos, pavadīt dienu ar vecvecākiem utt. Mamma, kam ir kādas savas lietas (vēlams tomēr darbs, vismaz pusslodze, vai aizraušanās) ğimenei būs interesantāka.
Nosaukt bērnu audzināšanu par darbu - kaut kas neskan pareizi, bet kaut kā jau katram ir 'jāattaisno' sava eksistence:)
12.08.2016 21:22 |

Reitings 15092
Man šķiet, ka grūtākais "mammas darbā" ir nesajukt prātā no tā, ka lielos vilcienos katra diena ir mājas - bērns - mājas... Katrā ziņā apbrīnoju sievietes, kuras to spēj un jūtas apmierinātas un kaut kā nenāk prātā nosodīt kāda izvēli, ja vien visus ģimenes locekļus tas apmierina.
12.08.2016 21:27 |

Reitings 484
Reģ: 15.01.2016
Otrkārt, grūtāk tomēr ir tām,kuras dara augstākminēto (saimnieciba utt) PLUS pilnas slodzes darbs. Lūk, tas ir apbrīnojami. Ne katli, ne drebju kaudzes tām sievietem nepazud,taa kaa "maajaas seedeetaajam" ir vieglak. Nav ko chikstet

Vispār jau nav gluži tā, ka strādājošās mammas dara to pašu, ko mājsaimniece PLUS darbs. Kamēr mamma visu dienu ir darbā, bērnus tajā laikā aprūpē kāds cits - aukle vai bērnudārzs. Mūsdienās ir veļasmašīnas un trauku mašīnas, ne jau drēbju kalni un trauku kaudzes ir tas smagais darbs, bet tieši ņemšanās ar bērniem, kas (protams, ja bērni neiet bērnudārzā) prasa visu dienu, plus vēl mājas darbi (jo bieži vien, ja sieviete ir mājsaimniece, ģimenē vienojušies, ka mājas darbus darīs viņa viena). Manuprāt, ir muļķīgi salīdzināt, kurām grūtāk. Tas taču atkarīgs no daudziem apstākļiem - kāds darbs, kādi bērni, kādi sadzīviskie apstākļi utt.
12.08.2016 21:32 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Nordicbelle, tavà aprakstà vīrietis atnàk màjàs parij un gulj pie tv?
Normàls vīrietis var novannot bèrnus un nomazgàt traukus. Tas tà, atkàpei.
Bet nu, ir bùts ciemos pie gimenes, kur 1 bèrns, visu dienu dàrzinà, sieva pa màjám. Sùdzas, ka baigi grùti, màjàs bardaks, èst gatavo vírs, vispar nesaprotu, ko tà sieva vispàr dara.
Un zinu gimeni, kur 2 bèrni màjàs, sieva stràdà pusslodzi, paspèj gan visu pa màjàm izdarīt, gan atpusties, neparko nesùdzas, viss ir forshi, vienmèr siltas vakarinjas, kàrtība.
Viss ir atkarígs no cilvèka un vinja slinkuma
12.08.2016 22:10 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Palasīju komentārus un man pilnīgi palika žēl autore, jo laikam tikai šeit iespējams kas tāds, ka nevainīga diskusija spēj kādu tik ļoti aizskart, ka n-to lapu garumā autorei tiek pārmests viss sākot no tā, ka viņa lien svešās dzīvēs, beidzot jau ar to, ka viņai, kā izrādās, skauž.
Manuprāt, diskusijā tika uzdots konkrēti viens jautājums, ne teikts, ka konkrētais dzīvesveids būtu nepareizs vai ka mājsaimnieces nevarētu justies nogurušas. Jautājums bija tikai par to vai tas ir varoņdarbs. Viss! Nekādi citi zemteksti, nekādi pārmetumi, tikai parasts jautājums! Ja uz to jāatbild, tad viennozīmīgi saku, ka, manuprāt, būt mātei-mājsaimniecei nav nekāda varoņdarbs, tikai paša cilvēka izvēle. Uzskatu, ka tad, ja persona pati izlēmusi par labu konkrētajam dzīves modelim, tad par to nav nemitīgi jāčīkst un jāatgādina pārējiem, tādā veidā apkārtējiem liekot justies nevērtīgiem, maziem un niecīgiem diženās mātes-varones priekšā, tā it kā būt par māti-mājsaimnieci būtu spiesta lieta. Vai tādas sievietes nevar justies nogurušas? Var, protams, var! Taču tas nav iemesls, lai par to nemitīgi gaustos tā it kā citi būtu vainīgi pie konkrētās sievietes dzīvesveida. Tieši par to arī bija diskusija. Lai autore mani labo, ja kļūdos.
12.08.2016 23:06 |

Reitings 646
Reģ: 23.02.2015
Es domāju, ka tas ir normāli, jo nevar visu laiku mamma sēdēt ar bērnu mājās.
Mammai vajag savu pieaugušo vidi un bērnam vajag savu bērnudārza visi, kur ir arī citi bērni!!!
12.08.2016 23:15 |

Reitings 1534
Reģ: 28.04.2015
Man ļoti patīk Ophelias komentāri.
12.08.2016 23:30 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
K.C., abpusēji. Man vienmēr patīkami un interesanti lasīt Tavu viedokli. :)
12.08.2016 23:44 |

Reitings 954
Reģ: 08.11.2012
Neapskauzu tas mammas/sievietes, kuras vairakus gadus sez majas. No malas paskatoties iespejams liekas, ka vina neko nedara..vai varbut viram skiet, ka neko nedara, bet patiesiba tas ir ZVERIGS darbs un pilniga taisniba par tam stundam, atvalinajumu, slimibas lapu u.t.t.
Pie tam tas ir monotons darbs, kas, lai cik liela mestiba, iztukso un mazliet degrade, jo sieviete parstaj dzivot savu dzivi, bet ir ka pakalins visiem. Nav brinums ka sadu sieviesu viriem uzrodas milakas.
Tas iespejams ir ari viriesa egoisms vai ari materiala situacija, kas nelauj algot paligus.
Parekiniet pasi..cik izmaksa aukle,...majkalpotajs, pavars u.t.l. sieva par to naudu nenem.
12.08.2016 23:51 |

Reitings 555
Ophelia
Perfekti izteici to ko es jau te vairākas reizes mēģinu izskaidrot. Vienkārši daudzi neieklausās/neizlasa pareizi ko es domāju un paliek pie sava.
Paldies par atbalstu!
13.08.2016 00:17 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Man liekas, ka ir atškirība starp pačīkstēšanu un regulāru čīkstēšanu. Bet es gan nezinu kāpēc čīkstoša mājsaimniece būtu vairāk nosodāma par čīkstošu studenti vai bezbērnu karjeras cilvēku. Ai jā, neviens nenosoda, tikai norāda. Ok, varbūt konkrētā persona ir tieši tāda mūžīgā gaudule kā autore portretē, bet tad tas vairāk ir saistīts, manuprāt, ar tā indivīda raksturu, nevis viñas nodarbošanos
13.08.2016 00:23 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Bet es nestāstīšu visiem apkārt ka esmo baigā varone jo ar sīko nosēdēju mājās.

Pienaaks tavs laiks un tad jau redzeesim :-D
Nee, es neesmu mamma - varone, bet man ljooooti nepatik shaadi parmetumi - "ko tad tu? tu jau neko nedari, seedi tik maajaas!" Un jaa! Taadi tieshaam veel sodien ir. Protams, no taalaam pazinjaam, kuri ik pa laikam uzzvana, bet ir. Un NordicBelle ljooooti precizi aprakstija mammu ritmu. Mans velais riits ir ap 8, tad parvacamies ra berniem uz viesistabu, es padzeru kafiju, virs jau ir pargerbis bernus, nomazgajis mutes, tad taisu brokastis, nu tam bernam neiedosi pliku desu, vinjam vajag kartigas brokastis, kamer berns paed, tikmer pati savedos kartiibaa, tad jau jamazgaa zobi, rokas, jasaliek pamperu soma, jauztaisa kaada auglju karbinja bernam lidzi, jaielej tirs udens kruzitee, japargerbj no majas drebem uz aras dreebeem, aa beebim jauztaisa pudele, tad peec 30-45 minushu taisishanas varam iet aaraa. Parskrienu apkart dzivoklim vai viss ir izslegts ejam ara - vai nu spelju grupinja, vai dziedashanas grupinj, vai dejoshanas grupinja vai vienkarshi parks. Izaudazamies pa grupinju skrienam majas, taisu pusdienas, pabaroju bernus, lieku guleet, ja paveicaas abi gulj, ja nee, ar mazo jaspelejas, vinjam vajag uzmanibu! Japaspeej veel uztaisit vakarinjas, kopaa ar berniem aizskriet uz vietejo lauksmainieka veikalu nopirkt svaigu galju, darzenjus, augljus, atskriet majas, to vis upagatavot, aa un dreebes, jaieliek mazgat drebes, jaiznjem ara, jaizzave, jaizgludina, jazsuuc paklaaji, jauzmazgaa gridas, japariet pari putekljiem, aa virs maajaas, paedam vakarinjas, vinjsh kameer bernus mazgaa,pargerbj, tikmer es sakopju virtuvi, edamistabu... ahh, jau 22..tad mazliet cosmo, jau 23, dusha, zobi, un gulta... ja paveicas pa nakti tik 2 reizes japieceljas, ja nee, tad nu peec situacijas. Un ritdiena, tak atkal taa pati ritdiena, jasagatavojas ritdienai, jasamazgaa berniem pudeles, jauztaisa viram shopping lists...
un jaa, laikam vieglaak iet uz darbu no 9-6...
13.08.2016 00:24 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
bet, ja par teemu, es tieshaam nezinu nevienu mammu, kura grib but varone, ja kada kados soc. tiklos nošēro kaadu fraazi par mammaam, tad tas nenozime, ka vinja grib visas pasaules pateiciibu, ka rupejas par savu beernu.
13.08.2016 00:26 |

Reitings 485
Es laikam tomēr zinu vairāk mammas,kuras nevar sagaidīt,kad tiks atpakaļ strādāt pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma. Domāju,ka arī tas par kaut ko liecina :)
13.08.2016 00:47 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Kad biju slimnīcā dažas dienas, vīra pārziņā palika vecākais bērns skolnieks. Viņš ir virietis kurš strādā daudz, darbs nav no vieglajiem ne fiziski, ne intelektuāli, ne psiholoģiski. Es savu mūžu viņu tīīīīīk pārguruši nebiju redzejusi. No kā viņš tās dažas dienas majas ar bernu būdams tik šausmīgi pārguris bija es nezinu, ēdusi bija saldētās picas, maja kārtota nebija. Mistika vienkārši.
Vienā citā reizē kad biju nedēļu ārzemes bija gandrīz tas pats. Ēda saldētas picas, māju nekārtoja un no lielā nogurumu nabaga virietis divas dienas nespēja bernu pat uz skolu aizvest. Kad atbrauca pēc manis uz lidostu, bērns bija ģērbts pasaulē vecākajās pidžamas bikses, kur tās vecas bikses bija izvilktas es nesaprotu.
13.08.2016 01:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits