Bet vispār es jūtos amizanti...
Visu mūžu (cik nu sevi esmu apzinājusies) es arī esmu domājusi precīzi tā kā Daenerys1.
Ar putām uz lūpām mēģinājusi cilvēkiem stāstīt, ka tieši tā es jūtos un, ka tieši tik pretīgi un nepatīkami man ir visi bērni un ka tas ir normāli, ka kāda tā jūtas. Mani biedēja un lika slikti justies doma, ka mans bijušais puisis sāk runāt par bērniņu. Tas bija brīdis, kad sāku domāt par nebūšanu kopā, jo mani pat kaitināja, cik ļoti viņam patīk bērni.
Un kas bija viskaitinošākais?
Tas, ka kāda māte vai vecāka sieviete pie šādas attieksmes atļāvās pārgudri vīpsnāt, skatoties no augšas "labi, labi, redzēsim, ko Tu runāsi pēc 10 gadiem". Es vienmēr pie sevis domāju "jā, jā... gan jau jūs redzēsiet, ka arī pēc 10 gadiem man jumts būs vietā, atšķirībā no jums".
Un neticami, ka ir pagājis tik īss laiks, kopš es jūtos pavisam pavisam citādāk un esmu starp tām, kuras vīpsnā par tādiem tekstiem, kā raksta Daenerys. Vēl tikko es biju turpat, bet tik īsā laikā manas domas izmainījās. Ne tāpēc, ka netīšām paliku stāvoklī. Mēs bērniņu plānojām man vēl īsti nemaz to negribot (drusciņ piekāpos vīram, jo viņš līdz asarām gaidīja brīdi, kad teikšu - jā, šogad varam) un es visu grūtniecības laiku neesmu jutusi nekādu saikni ar bērnu. Mazulis man nešķiet ne dzīves piepildījums, ne mans otrais es, ne arī kas cits. Gluži vienkārši - atsevišķš cilvēks, kurš radies no mūsu mīlestības un kuru es uzskatu par izaicinājumu izaudzināt par patstāvīgu un vērtīgu cilvēku. Ne tāpēc, ka man ir parādījušās sūrākās mātes jūtas. Nē, man joprojām neizraisa sajūsmu svešu cilvēku bērni uz ielas, es joprojām neesmu ieraudzījusi un nesajūsminos par savējo un es joprojām uzskatu, ka sievietes vēlme bērnā saskatīt savas dzīves lielāko piepildījumu ir drusciņ psihiska novirze, kas traucē bērnam dzīvē (jo neviens bērns nav laimīgs no apziņas, ka "bērniņ, Tu esi viss, kas man ir, es tev esmu atdevusi visu savu dzīvi un laiku, utt).
Un ar visu to, es ļoti gaidu to brīdi, kad sāksies dzemdības, lai cik sāpīgas viņas nebūtu (iepriekš dzemdības ir bijusi viena no lielākajām bailēm), lai ieraudzītu to vienīgo bērnu uz pasaules, kuru mēs mīlēsim, kurš būs tas, kuru man būs prieks redzēt un kura dēļ uzlabot, nevis pazudināt savu ES, lai būtu viņam nevis tikai akla, beznosacījumu mīlā iegrimusi aukle, bet spēcīgs un iedvesmojošs piemērs dzīvē.
Ar to es gribu teikt, ka daudz kas mainās. Agri vai vēlu, bet tomēr.
Pat cilvēkiem, kuri ir tik kategoriski.
Bailes no bērniem ir tiem, kuri ir nepārliecināti par sevi, savu spēku un spēju palikt pašiem par sevi arī pēc bērna ienākšanas dzīvē.