Manuprāt, tas saraksts ir šausmīgs. Neviena no tajā iekļautajām grāmatām nav manā must-read sarakstā, izņemot Uz kraujas rudzu laukā, jo to esmu lasījusi, bet joprojām nezinu, kas visiem tik ļoti tai grāmatā patīk.
Ne pamatskolā, ne vidusskolā es obligāto literatūru nelasīju tā, kā man būtu vajadzējis to darīt. Visspilgtāk atceros Blaumaņa "Nāves ēnā", jo mums lika skatīties arī filmu un Klāva Elsberga dzejoļus, kas pamatskolas beigās mani ļoti aizrāva.
Manuprāt, obligātajā literatūrā vajadzētu iekļaut daudz vairāk fantāzijas žanra daiļdarbu. Mazajās klasēs es ar prieku būtu lasījusi Tūves Jansones "Muminu" sēriju, bet tā kā no šiem stāstiem obligātajā literatūrā nebija ne nieka, tad šo brīnumu iepazinu vien pēdējos gados. |-)
Vecāko klašu skolēniem daudz kas būtu iesakāms, arī šis tas no vieglās literatūras.
"Mērnieku laikus" vajag atstāt, bet visas zaļās zemes un straumēnus, manuprāt, jāatstāj tiem, kuri pēc vidusskolas beigšanas izvēlēsies humanitāro zinātņu studijas.
Atceros, ka vienā no literatūras grāmatām bija fragments no R.Ezeras noveles "Dziesma par pēdējo jūras govi". Šo noveli es tā kārtīgi izlasīju šī gada sākumā. Fantastiska, protams, bet es atceros, kā toreiz pamatskolā lasīju un nesapratu it nekā. Un man joprojām liekas, ka pamatskolas līmenim šī novele ir pārāk filozofiska un, ja godīgi, pārāk garlaicīga. Ezerai ir citi daudz foršāki, smieklīgi, talantīgāki, baudāmāki īsprozas un arī garprozas šedevri, zem kuriem jūras govs diemžēl iet gulēt.
Cik esmu pārskatījusi tās literatūras grāmatas, no kurām es mācījos, tur iekļautie daiļdarbu fragmenti ir pilnīgi nelasāmi, bieži vien neatbilstoši konkrētajam vecumam. Uz pasaules ir daudz interesantāki literatūras darbi, kaut tas pats Harijs Poters, lai arī, cik nodrillēts nebūtu.