Bezmaksas padomi par diētu/fizisko slodzi no trenera. Jautājiet!!!

Reitings 69
Reģ: 16.06.2016
Čau,
Mani sauc Kristaps. Šobrīd mācos par fitnesa treneri, sertifikātu iegūšu 2016. gada septembrī.
Pirms atklāju vairāk, vēlos piebilst, ka visa informācija, ar kuru dalīšos, būs bezmaksas. Līdz sertifikāta iegūšanai par padomiem un jebkādu palīdzību, kas saistīta ar sportu un veselīgu dzīvesveidu, neprasīšu nekādu finansiālu atlīdzību.
Es vēlos iemācīties mācīt. Esmu ieguvis nepieciešamās zināšanas studiju periodā (Kā arī no agras bērnības nodarbojoties ar dažādiem sporta veidiem). Taču zināšanas vien nepadara par labu treneri – vēlos iemācīties šīs zināšanas nodot arī citiem.

Tādēļ arī vēršos pie jums, foruma biedri. Vai šeit ir kāds, kurš nav mierā ar savu fizisko labsajūtu, enerģijas līmeni, izskatu? Vai šīm negatīvajām sajūtām par iemeslu varētu būt mazkustīgs dzīvesveids, neatbilstoša ķermeņa masa, nepareizs uzturs?

Vēlos un varu palīdzēt sekojošajos jautājumos:

1) Diētas principu izskaidrošana, uztura plāna izveide (uzzināsiet, cik kalorijas dienā jāuzņem, lai zaudētu/saglabātu/palielinātu ķermeņa masu. Kuri ēdieni ir veselīgāki par citiem? Kā ēst veselīgi un garšīgi, netērējot tam daudz naudas?!

2) Ieteikumi saistībā ar fizisko slodzi:
a) Mājas apstākļos (skriešana ārā, vingrinājumi ar savu svaru utt. - programmas izveide);
b) Trenažieru zālē (spēšu sniegt tikai vingrinājumu/treniņprogrammas rekomendācijas, kategoriski neiesaku cilāt svarus, ja neesi apguvis izpildes tehniku pie trenera. Ja esi, tad spēju sastādīt pilnvērtīgu treniņu plānu - jautā!).

3) Treniņi kopā ar mani un citiem biedriem:
a) Grupu treniņi parkā (Vērmanes/Ziedoņa/Kronvalda parki)
b) Individuālie treniņi svaru zālē (myfitness – Berga Bazārs vai Olimpia) (1-2 trenējamie).

Tātad – ja vienkārši vēlies uzzināt ko jaunu par to, kā veselīgāk sportot vai kā veselīgāk ēst – droši raksti! Ceru, ka mani padomi būs noderīgi un tiks ieviesti praksē.

Vēlies sākt aktīvi sportot, dzīvot veselīgāk, bet grūti atrast motivāciju, lai ieviestu vajadzīgās pārmaiņas vai arī negribi to darīt vientulībā? PIESAKIES! Ne tikai es centīšos tev palīdzēt rast motivāciju, bet arī citi grupas biedri - ar nosacījumu, ja kāds vispār pieteiksies :-D Trenēties vienam ir grūtāk – mēs, cilvēki, esam vislabākie argumentētāji, kad jāpārliecina sevi kaut ko nedarīt, bet grupas apstākļos izjūti arī atbildību pret citiem, kas parasti ir spēcīgs motivators.

Nevienam neliegšu dalību grupu nodarbībās. Ceru, ka pieteiksies gribētāji arī uz privātajiem treniņiem trenažieru zālē.

Lūdzu, nerakstiet man šajā portālā. Lai sazinātos ar mani, būs jāpiereģistrējas manis veidotā, slēgtā Facebook grupā un Facebook arī sazināšos ar gribētājiem. (Laika gaitā grupai tiks nomainīts nosaukums un tā kļūs par “atvēŗtu”)

Ja kādu šī ideja ieinteresēja, lūdzu, iekomentē tepat un pēcāk ielikšu Facebook grupas adresi :-)
Paldies,
Kristaps.
16.06.2016 11:35 |

Reitings 1660
Reģ: 15.08.2014
47kg (157cm) , darbā visu dienu esmu uz kājām, staigāju. Dienā uzņemu 1200-1300Kcal.
04.08.2016 19:16 |

Reitings 69
Iemetu tavus datus kalkulatorā, 1200-1300 kalorijas ir aptuveni 500 kaloriju deficīts. (Respektivi, lai svars nemainītos, tev būtu jāēd ap 1700-1800 kalorijām).
Neiesaku griezt nost kalorijas vairāk (ja ilgstoši jau ēd 1300 un svars nezūd), bet ieklaut spēka treniņus, kaut mājas apstākļos. Tie būtu vingrinājumi ar savu svaru vismaz 3xnedēļā ;)
Neiesaku samazinat kalorijas, jo tas tomēr bremzē vielmainu. Kad manas zināšanas bija švakākas, novedu sevi tik tālu, ka nezuda svars, ēdot ap 1800 kaloijām dienā, kas ir absurdi priekš 188cm un 90kg smaga vīrieša. Tas tā notika, jo badināju sevi vairāku mēnešu garumā ;)
04.08.2016 19:24 |

Reitings 1660
Tagad , ēdot tās 1300kcal, esmu pieradusi un jūtos paēdusi, pirmo nedēļu vakaros gribējās vēl paknakstīties ar kaut ko. :D
Bet jā, laikam biežāk jāpiespiež sevi padarboties fiziski.
04.08.2016 19:27 |

Reitings 1660
Paldies! ;)
04.08.2016 19:28 |

Reitings 69
Sports būtu viensa lieta.
Turpinot par kalorijam - pie 1300 svaram vajadzētu zust, ja nezūd jau ilgāk kā 1-2 mēnešus, esi sabremzējusi sev vielmaiņu.
Iesaku sākt palielināt kalorijas par aptuveni 50-100 dienā max, paskaties, kas notiek. Ideālā scenārijā, svars neaugs, bet pēc meneša ēdīsi jau 170-1800 dienā un svars nemainīsies, pretēji šobrīdējais situācijai, kad svars nemainās pie 1300 ;)
04.08.2016 19:31 |

Reitings 2394
Reģ: 04.10.2013
Man arī sabremzēta vielmaiņa un pat ļoti - brokastis neēdu, jo patīk ilgāk pagulēt, tā vietā izdzeru 1,5-2 krūzītes ar kafiju darbā. Skatoties vai ap brokastu laiku sanāk ko ieknābāt (saldējums/banāns/mājās sasmērēta maizīte/puse karbonādes šķēle), pusdienas eju ēst ārpus darba vai neēdu vispār (jo tad stundu ātrāk mājās var tikt).
Ja eju ārpus darba ēst pusdienas, neņemu lielas porcijas, piem., mazā Gan Bei porcija, Double Coffee utml izmēra porcijas, pēc kurām ne vienmēr jūtos paēdusi. Pa retam uz Hesburgeru (1km x2) pēc tortillas aizeju, kad izdomāju sevi palutināt kaloriju ziņā.
Vakariņās (ne vienmēr tiek ēstas) arī kāda gaļas šķēļe vai kas tamlīdzīgs izmēra ziņā. Saldumus neēdu.
Dienas laikā izdzēru vismaz 2l ūdens, papildus sanāk 0,5-1l kvasa (prasās ko gāzētu 1h pēc pusdienām, lai labāk gremojas pārtika, vismaz sajūtu ziņā. Vienīgais, kas no pārtikas satur kaudzi cukura) vai tāds pats daudzums piena (mājās padzerties). Ar dzīvi gandrīz vai būtu apmierināta, bet esmu uzēdusi jau 5kg :(
Rupju rēķinot, sanāk ap 1800kcal dienās, kad atļaujos ēst un 800-1300kcal ikdienā.
Svars nu jau 65kg, augums 1,69m. Februāra sākumā vēl biju 60kg :'-(
Darbs ir sēdošs, bet arī tad, kad 20km dienā ar velo braucu ceļā uz/no darba, nekādas izmaiņas nejutu, tikai augšējie kāju muskuļi izteiktāki palika. Sportot nepatīk, bet ne-vasaras sezonā 1x nedēļā apmeklēju tenisu, arī nekādas izmaiņas izskatā nejutu.
Skatos, ka Maggi ieteikums ir pielikt tās 50kcal dienā klāt, bet īsti nesaprotu, kā to izdarīt manā gadījumā, kad kaloriju patēriņš nav precīzs un svars aug..? Kā cīnīties ar svaru un tā pieaugumu? Sportošanai jēga pagātnē nav justa un arī spēka pēc darba vairs nav, ka bieži nogales pavadu mājās atpūšoties līdz ar to sportot nesaņemtos pat pie apmaksātas sporta zāles.
Tas arī būtu galvenais jautājums - kā atgūt vielmaiņu un nomest līdz saviem bijušajiem 60kg un sapņu 56-58kg?
Vienmēr ir dzīvots pēc "ja gribi nomest svaru - rij mazāk", bet nu pat ir pat grūti iedomāties, kā ēst mazāk par 1-2 ēdienreizēm dienā..
Papildjautājums būtu, vai ir apkopotas kādas foršas receptes, ja no gatavošanas līdzekļiem izmantojama ir tikai panna, ko ēst vakariņās vai ņemt uz darbu līdzi?
Kaut kas ne-kulināram, kas neēd jūras veltes, sēnes, pārāk nemīl dārzeņus (un stāvēšanu pie plīts) un zobi necieš skābumus, kā ogas, sulas utml.?
04.08.2016 20:38 |

Reitings 69
Inky
Sākšu ar to, ka nebūs viegla risinājuma. jo:
1) ēd neregulāri
2) Iespējams, pārāk neveselīgi (pats uzņemu aptuveni 20% dienas kaloriju ar majonēzēm, saldumiem utt, kas ir ok attiecība, atkarīgs gan no cilvēka. Ja tu uznem maz kalorijas dienā, tad pāris kafijas (cukura del), tortilja vai cits fastfoods aiznem proporcionali daudz tavas dienas kalorijas devas ;)
3) Nepatīk sportot - šis gan nav obligāti, jo diēta atbilkd par vismaz 70% rezultatu, bet tik un ta vajadzētu piespiesties kaut vai majas pavingrot (spēka vingrinājumi), lai minimizētu muskulu zudumu, kamēŗ ķermenis ir kaloriju deficītā.
To pasakot, ieteikumi svarīguma secībā:
1) Iesaku iemācīties skaitit kalorijas - ja tu uzrakstītu man facebook uz manu blogu, nosutitu info par uzturu ;) Kāpēc skaitīt ir svarīgi. Es esmu 188cm un 90kg, man viena bulcina (kas ir ap 300-400 kalorijam) neko nemainis, bet, ja tu ed 1200-1800 kalorijas dierna, tad viena bulcina par daudz var pilniba apturet visu progresu svara zuduma ziņā ;)
2) Sākt ēst veselīgāk un šeit ietilpst ēdiena ņemsana uz darbu, brokastu ēšana u.c.
3) Facebook ari nosūtītu programmu vingrošanai mājās :)
05.08.2016 17:21 |

Reitings 69
Ja, mēģinot atgriezt vielmainu veselīgā ātrumā, neskaitīsi kalorijas un sāksi ēst vairāk pēc sajūtām, vari iedzīvoties nepatīkamā svara pieagumā. Rezultātā vielmaiņu ļoti iespējams savedīsi kārtībā pa pāris nedēļam/mēnešiem, bet samaksāsi par to ar lielāku svaru :)
05.08.2016 17:23 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Saprotu, ka katram individuāli, tomēr interesē zinošāka cilvēka viedoklis. Cik svarīga ir OH/OB/T attiecība uzturā? Es agrāk ēdu aptuveni 70/15/15, bet sāku ievērot, ka visu laiku gribas ēst (lai gan pamatā tie bija saliktie nevis ātrie OH), tagad esmu pārgājusi uz 50/25/25 un, godīgi, ir grūti apēst tik daudz OB un T, apetīte arī jūtami samazinājusies... Kā bodibilderi ēd 40/40/20 vispār nespēju iedomāties.
Samazināt svaru man īsti nevajag, bet veselīgas attiecības ar ēdienu gan.
05.08.2016 17:28 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Kristap!
vari luudzu man atsuutiiy arii majas vingrinaajumus?
05.08.2016 17:28 |

Reitings 69
No kopējā kaloriju skaita dienā 25-35% vajadzētu būt olbaltumvielām, 20-30% taukiem, 35-55% ogļidrātiem. Bez šī visa uz vienu ķermeņa kg jāuzņem aptuveni 1.2-1.5 grami olaltumvielu dienā, lai audzētu muskuļus (ja trenējies zālē) vai lai mazāk tos zaudētu (ja centies zaudēt lieko svaru)
40/40/20 sadalījums ir novecojusi lieta - nevienam nevajag TIK daudz olbaltumvielu.
Es neesmu jutis izmaiņas apetītē vai pašajūtā, kamēr esmu pieturējies pie šim proporcijām ;)
05.08.2016 17:31 |

Reitings 69
Pirms treniņa iesildamies :
Šajā video redzama ļoti kvalitatīva iesildīšanās rutīna.
https://www.youtube.com/watch?v=GCzecFateXc
Pēc iesildīšanās sākam vingrot. Pildām vingrinājumus apļa sistēmā jeb uztaisām 1 piegājienu un ķeramies klāt nākamajam vingrinājumam. Kad visi vingrinājumi izieti, atpūta 2-3 min un sākam otro apli.
1) Pietupieni (Bodyweight squats tutorial) – rakstām youtube un skatāmies video ar izpildes tehniku. Tas būs daudz noderīgāk par manu aprakstu teksta formā. 3X10 (3 piegājieni, katrā 10 atkārtojumi)
2)Pumpēšanās (krūtis) 3x10
Ja nevari izpildīt vingrinājumu pilnā amplitūdā, noskaties šo video, izvēlies versiju, kurai pietiek spēka un taisi 10 reizes.
https://www.youtube.com/watch?v=UiFdfDBY77g
3) Hip bridge vai hip thrust (uz sola, gultas malas) (dibens) 3x12-15 (kad sasniegts maksimālais sasprindzinājums, noturi to 1-2 sekundes)
4) Bench dip (tricepss) – jo lielāka kājas saskares virsma ar zemi, jo vieglāk izpildīt vingrinājumu. Izvēlies tehniku, kas atļauj izpildīt 10 reizes. 3x10
5) Superman exercise (mugura) (https://www.youtube.com/watch?v=cc6UVRS7PW4) 3x12-15 Ieturam mazu pauzīti, kad sasniegts maksimāls sasprindzinājums (1-2 sekundes)
6) Izklupieni (bodyweight lunges) - kājas) 3x10
7) Bicycle crunches (vēderprese) 3x12-15
8) Bicep curl (ja ir pieejamas hanteles. Ja nav, bicepsu būs ļoti grūti noslogot, ja nav kaut paša vienkāršākā ekipējuma) 3x10
9) (Treniņa beigās, kad visi pārējie vingrinājumi izpildīti) Abs plank – 1 piegājiens līdz spēku izsīkumam. Turam tik sekundes, cik varam.
Kad visas sērijas izpildītas, izstaipamies. Laba video pamācība - https://www.youtube.com/watch?v=JiPzM1AUxao
Kad izpildīti visi 8 vingrinājumi, varam atpūsties 2-3 minūtes. Ja jūti nepieciešamību, vari atpūsties arī ātrāk – starp vingrinājumiem.
Kopā taisām 3 sērijas, 2-4x nedēļā. Pirmās 3 nedēļas neiesaku taisīt vingrinājumus līdz spēku izsīkumam. Ja jūti, ka tūliņ vairs nevarēsi uztaisīt nākamo atkārtojumu, pārtrauc un dodies pie nākamā vingrinājuma. Pēc 3 nedēļām jau vari uz treniņa beigām sākt taisīt sērijas līdz spēku izsīkumam.
Ja sāc just , ka slodze paliek pārāk maza, sāc taisīt vairāk atkārtojumus vienā piegajienā (līdz 25-30)
Otra metode ir taisīt vairāk sērijas, piemēŗam 4, nevis 3. Un tā kāpināt līdz 5-8 sērijām.
Diemžēl, pildot vingrināumus mājās un bez papildus svariem, progress (vizuālais) būs daudz lēnāks nekā svaru zālē un ar laiku (2-4 mēneši) noteiktām muskuļu grupām (rokas, kājas, dibens)vienkārši apstāsies, jo muskuļi būs kļuvuši pārāk spēcīgi salīdzinot ar tavu ķermeņa masu.. Šis ir labs modelis iesācējam, kas apsver domu tuvākā nākotnē pāriet uz svaru zāli.
05.08.2016 17:35 |

Reitings 5709
Jā, Tevis aprakstītās laikam ir tādas veselīgās (ne ekstremālās) proporcijas. :)
Es ideāli variantā (garšīgākajā) laikam ēstu high carb low fat, bet man tad ik pēc 2h jāēd, kas nav forši. Ēdot vairāk OB, tik tiešām var just izteiktāku sāta sajūtu, vienīgi grūti sevi piespiest tik daudz apēst, man uz 1500kcal parasti un 1800kcal sporta dienās sanāk diezgan padaudz ēdiena. :-/
05.08.2016 17:37 |

Reitings 420
Reģ: 06.03.2016
Kristap,
mani arī interesē!
1) ēdu salīdiznoši mazu un veselīgi
2) man ir sēdošs darbs 10-12h dienā 6 dienas nedēļā
3) vēlos pazaudēt uzēstos 5 kg ASAP.
Ko man darīt? :)
05.08.2016 17:44 |

Reitings 69
Adaa, lūdzu, uzraksti man Facebook šo pašu tekstu - https://www.facebook.com/Athletic-fitness-1791759717719374/
Salome - nu jā, katram savs. Es, piemēŗam, labāk jūtos, ja ēdu vairāk taukus, mazāk OH, škiet, ka enerģijas vairāk un galva strādā labāk - varbūt maldos, bet, kamēr jūtos ok, lieki neiespringstu uz proporcijām. Jāatceras, ka ēdiens ir viena no lielākajām dzīves baudām un atrodot sev piemērotāko "šis man garšo, bet nav veselīgs un sis ir veselīgs, bet ne tik garšigs" attiecību neizjutīsi diētas ievērošanu kā piepūli vai slogu un rezultāti būs :)
05.08.2016 18:00 |

Reitings 2532
Kristap, es tev vestuli aizsutiju, un woops nemaniju ,ka Facebook jaraksta! Aizsutisu tev uz Facebook. ;-)
05.08.2016 18:47 |

Reitings 69
ai sportošana ir obligāta, ja mērķis ir zaudēt lieko svaru?
Obligāta – nē. Teorētiski lieko svaru vari zaudēt, pat ne reizi nepieceļoties no dīvāna, ja būs perfekta diēta.
Kāpēc iesaku skriet vai pildīt spēka vingrinājumus? Skriešana paātrina vielmaiņu (vieglāk zaudēt svaru), spēka treniņi palīdz saglabāt muskuļu masu, kamēr zūd tauki. Bez spēka treniņiem, kopā ar taukiem zudīs arī muskuļu masa. (cik daudz – atkarīgs, cik liekā svara vēlies zaudēt un cik ilgi organisms būs kaloriju deficīta stāvoklī.)
Piemēram, ja vēlies zaudēt 3-4kg, spēka treniņi nebūs obligāti. Šādu svaru var zaudēt 3-4 nedēļās un muskuļu apjomi samazināsies tikai nedaudz. Toties, ja vēlies zaudēt 15 kg (aptuveni 3-5 mēneši), ļoti ieteiktu papildus diētai/kardio arī spēka treniņus, jo muskuļu zudums jau būs jūtamāks.
07.08.2016 14:38 |

Reitings 560
Reģ: 19.06.2010
Man tāds jautājums - vai ir iespējams / cik reāli ir iegūt un pēcāk uzturēt tvirtu un simpātisku augumu, ja trenniņiem varu veltīt tikai 2 reizes nedēļā - brīvdienās? Respektīvi, varu sportot tikai sestdien un svētdien. Vai tomēr vajag biežāk / ar pauzi? Šis mani ļoti nomoka, jo katru dienu tāds darbs, ka pēc tam vairs nevaru ne fiziski, ne laika ziņā doties sportot, bet weekendā labprāt tam veltītu laiku. Mājās sportot nevaru saņemties un tas nav priekš manis, tikai sporta zāle.
07.08.2016 16:21 |

Reitings 69
Iedalīsu 2 kategorijas. Ar pieņēmumu, ka ar vārdu "tvritums" apzīmē arī muskulu masas palielināšanu (kājas,dibens,rokas utt)
Katram ir sava ģenētika. Paņem 2cilvēkus ar līdzīgiem ēšanas/sportošanas paradumiem, bet izskatīties viņi var ļoti dažādi (muskuļu masas/tauku daudzuma ziņā)
1. Ja neinteresē muskuļu palielināšana, tad iegūt augumu nav tik grūti - tikai jānomet svars, jāpamaina ēšanas paradumi un, sekojot līdzi tam, ko ēd (nav grūti, kad esi iepraktizējusies), saglabāt jauno augumu nebūs problēmu
2. Ja velies nomest lieko un uzaudzēt muskuļus. Šis būs nedaudz grūtāk, jo būs nepieciešami treniņi svaru zālē (vai mājas apstākļos, ja muskuļu pieaugums nepieciešamais ir minimāls) Un treniņiem būs jābūt regulāriem, vismaz 2 x nedēļā.
Šis otrais variants ir vairāk par mani - esmu 188cm garš, sveru ap 89-90 kg. Kolīdz pārstāju trenēties svaru zālē, pat ēdot veselīgi, krītos svarā līdz kādiem 81-83 kg, kas ir maņa ķermeņa dabiskais/ērtakais svars.
Tā kā, ja esi apmierināta, kā izskatās tavs augums ar mazu tauku%, bet bez muskuļu pieauguma , tad tas ir panākams vienkārši.
Ja tomēr izskaties, tavuprāt, pārāk tieva ar mazu tauku% un vēlies pieaudzēt muskuļus, tad tie saglabāsies tad, ja regulāri tos trenēsi. Ja es netrenētos un nomestu lieko svaru līdz 6pakai, izskatītos ļoti tievs, tādēļ cenšos regulāri trenēties :)
07.08.2016 17:08 |

Reitings 560
Reģ: 19.06.2010
Kristap, paldies par Tevis veltīto laiku atbildei! Tomēr mani interesē konkrēti, vai ir pieļaujams / pieņemams sportot tikai brīvdienās, bez pauzes? Vai tomēr mēģināt atrast laiku arī kādā nedēļas dienā? Un laikam neviena no iedalītajām kategorijām man neatbilst, jo svaru nomest nevēlos. Tikai padarīt tvirtāku figūru jeb "podtenutsja".
07.08.2016 17:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits