Ja vēlētos izglītoties dažādās jomās (cik jau nu var būt zinošs, pārskrienot 2-3 grāmatām par kādu sfēru:-P, teiksim tā, izlasīt tik daudz, lai vispārīgi, pavirši par kādu tēmu parunātu), tad ķertos klāt non-fiction grāmatu lasīšanai. Turklāt iesākumam izvēlētos klasiskos,visiem zināmos "gabalus" un tad tālāk lūkotos, kas mani no tā visa interesē/neinteresē, ko vēl piemest klāt, no kā atteikties.
Piemēram, Oliver Sacks ar savu medicīnas klasiku, kas ir pa zobam ikvienam profānam - "Awakenings", "The Man Who Mistook His Wife for a Cat".
Tom Wolfe "The Right Stuff" - visiem, kurus intersē kosmosa programmu vēsture briljantā valodā. Vēl ļoti labs par šo tēmu ir Norman Mailer "Of a Fire on the Moon".
Bioķīmijā - James D Watson "Double Helix" - par DNS pētījumu aizkulisēm, ļoti atklāts stāstījums par to, kā tika noniecināts sieviešu - zinātnieču darbs. Par šo pašu tēmu arī Brenda Maddox '"Rosalind Franklin -the Dark Lady of DNA".
Klasiskajā mūzikā mans nepārspēts favorīts ir Alexx Ross "The Rest is Noise", kur mūzikas radīšana ir ielikta plašākā vēsturiskā kontekstā. Joprojām šad un tad pa nodaļai pārlasu. Nesen grāmatnīcās redzēju, ka ir arī latviski izdota.
Richard Dawkins "The Selfish Gene", Hamilton "Narrow Roads of Gene Land".
Susan Sontag "Against Interpretation", "On Photography". Hannah Arendt grāmatas utt. utjpr. uzskaitījumu varētu turpināt.