Jo vairāk zināšanu par uzturu, manuprāt, jo labāk. Man personīgi skaidru galvu saglabāt palīdz skatīšanās uz ēdienu un kalorijām cilvēka evolūcijas kontekstā. Cilvēka ķermenis tūkstošiem gadu ir attīstījies tā, lai spētu funkcionēt periodiskos bada apstākļos, tapēc mazkaloriju diētas nestrādā, jo ķermenim ir biedējoši efektīvi mehānismi kā veidot rezerves. Vislabākais veids kā sevi uzturēt veselīgu un vingru, ir maksimāli uzlabojot vielmaiņu. Tas gan man ir grūti, jo es esmu slinka. :-P
Man patīk gatavot un patīk gardi ēst, bet es nedomāju, ka tas ir kaut kas slikts un grēcīgs. Veselīga uztura pamatā ir produktu dažādība un to es cenšos ievērot - variēt ar dārzeņiem, zivīm, graudaugiem. Cenšos ikdienas uzturā iekļaut "superproduktus" - kale kāpostu, sīpolus, auzas, turku zirņus, brokoļus, spinātus, biezpienu, tomātus, saldos kartupeļus, dažādas sēklas, ogas, labas eļļas. Mēdzam ēst sezonāli - rudenī un ziemā daudz sakņu, saldētu dārzeņu, jērgaļu, zivis un jūras produktus. Vasarā vairāk zaļumu, svaigu augļu un ogu, skābpiena produktu. Patīk fermentēti produkti un mēdzu mājās eksperimentēt ar to.
Vēl viens svarīgs elements manā gatavošanā ir garšvielas. Katru reizi, kad šeit lasu kā meitenes loca iekšā vārītu vistas fileju ar griķiem "protams, bez sāls un pipariem", man sažņaudzas sirds. Es gatavojot garšvielas beru klāt karotēm. Ar garšvielām gan es šeit domāju čili pārslas, koriandra sēklas, kaltētu lavandu, rozā piparus un tādas lietas, nevis "kopīgo garšvielu gaļai". Vielmaiņai un vēdera veselībai tas nāk tikai par labu ;-)
Svētki ir svētki - diētiskas kūkas necepu un par cepeša cūkādiņas kaloritāti neuztraucos. Baudu dzīvi un ēdienu :-)