Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Puķītes u.c. augi uz balkona

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
Šogad doma iesēt kaut ko, lai aug uz balkona.
Tātad par puķītēm sākumā - kādas jūs ieteiktu? šobrīd nāk prātā tikai neaizmirstulītes (?)
Drīkstiet droši pastāstīt arī par citiem augiem, ko sēsiet/stādīsiet, lai aug uz balkona!
11.04.2016 19:11 |

Reitings 688
Reģ: 19.04.2015
Es specializējos uz petūniju audzēšanu. Bet tās sēt jau par vēlu. Nu vai arī pēdējais brīdis. Sapērc labāk šogad jaunstādus - tagad, pavasarī, kad viņus maziņus vēl tirgo samērā lēti un izaudzē pati. Pelargonijas vai petūnijas.
11.04.2016 19:18 |

Reitings 5119
jā, es kaut kā viemēr vēlu par to iedomājos. šķiet normāli sākt domāt par to siltajā sezonā, nevis jau ziemā :D
apdomāšu par stādiņiem, gribējās jau pašai sēt
11.04.2016 19:48 |

Reitings 285
Mans pagājušā gada balkona atklājums bija puķes, kam latviski ir drausmīgs nosaukums - akmeņsēkles, bet citur pazīstamas ka spanish daisies. škiet kaut kas starp mārtiņrozem un margrietiņām. Viņas tik skaisti sasparojās kolidz parādījās saulīte, atrodamas brīnisķīgas, košās krāsas, ziedēja visu cauru vasaru līdz pat salnām, bija pārsteidzoši vēsumizturīgas izstādot agri pavasarī. Šogad atkārtošu.
11.04.2016 20:02 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Ziedu izvēlē svarīgi, cik daudz laika varēsi veltīt to kopšanai. Piemēram, pelargonijas nereti dēvē par slinkuma puķēm, jo labi pacieš sausumu - nekas slikts nebūs, ja tās nedēļu nebūs laistītas. Braši turās arī balzamīnes, ja netiek regulāri aplietas. Tomēr lielākā daļa balkona puķu prasa, lai tās regulāri aplej un novāc noziedējušos ziedus, jo tie atņem spēku jaunu ziedu veidošanai.

Vispār, lai precīzi kaut ko ieteiktu svarīgi zināt debespusi, pret kuru vērsts balkons vai terase, kā arī valdošo vēju virziens. Vairumam augu vispiemērotākā ir austrumu vai rietumu puse. Ziemeļu puse patiks tikai tādiem augiem, kuri labi jūtas bez tiešiem saules stariem ( mežvīns, efeja, paparde). Saules pusē labas būs petūnijas, salvijas, pelargonijas, balzamīnes, ēnas pusei - bakopas vai nokarenās begonijas. Tieši saules stari nepatiks fuksijām, atraitnītēm.

Kompozīcijās labi izskatīsies arī augi ar dekoratīvu lapojumu - Blūma skaistnātrītes, kohijas, pelēklapu cinerārija, krūmveida perillas.
11.04.2016 20:31 |

Reitings 1677
Es savas mājas terasei izmantoju visus āra telpas līmeņus - nostiprinu puķu kastes vairākos līmeņos. Augšējā līmenī stădu augus, kas mīl sauli, apakšā - ēnu mīlošos. Savukārt uz grīdas ir toveraugi. Bet man ir ļoti plaša terase...:-)
11.04.2016 20:37 |

Reitings 954
Reģ: 08.11.2012
Pelargonijas/geranijas var fiksi pavairot ar spraudeniem. Man ir mates auga, ja nu kadau vajag varu nokniebt galotnites un uzdavinat. Atliks ielikt udeni, lai izdzen saknes un pec tam var bakstit zeme ieksa. Vel vasara man ir alisites, petunijas, lobelijas, klingerites un parejie ir zalumaugi.
11.04.2016 21:10 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Man parasti ir petūnijas un tajā pašā kastē trīs zemie tomātiņi, kuri katru gadu tiešām nogatavojas un tiek apēsti.:D
11.04.2016 21:24 |

Reitings 3533
Reģ: 27.01.2014
Pagājušo gad sasēju samtenes, kuras aizvedu beigās gar vecmammas žogu sastādīt, jo sadīga ļoti, ļoti daudz. No ziediem neko diži neaudzēju.
Audzēju baziliku, lociņus, dilles. :)
11.04.2016 21:36 |

Reitings 3278
Reģ: 18.02.2009
Mana mamma viengad iestādīja Alisītes!(l) un viņas pašas pēc tam aug katru gadu!

Viņas mazliet nokarājas pāri podiņam! Tiešām jaukas!
Tikai, kad beidzas ziedēšanas laiks, tad gan viss balkons kā ar sniegu :-D Bet atkal - skaisti!
11.04.2016 21:40 |

Reitings 5119
paldies meitenes par tik daudz atbildēm, drīzumā jāiet pa veikaliem meklēt sēklas. Zeme jau derēs universālā, vaine?
Baziliku uzreiz var sēt uz balkona vai sākumā vajag iekšā un tad, kad paaugas, tikai tad nest ārā?
12.04.2016 20:02 |

Reitings 1677
Ja ir terase ir pietiekami liela.. tad vispār var izpausties uz nebēdu. Piemēram, ziemeļu puses veldzējošam vēsumam piestāv silti materiāli- koka grīda, pīti grozi, koka mēbeles ar sudraboti pelēcīgu patinu, pledi, spilveni. Oāzi papildina paparde, zemā uzpirkstīte, lobēlija, hortenzija, dekoratīvās zāles. Vakarā noskaņas radīšanai āra sveces un dominējoši balti zili krāstoņi.

Dienvidi savukārt asociējas ar Vidusjūru, viļņu burzguļošanu. Dienvidu pusē iederas oleandrs, kosmeja, lavanda, salvija, lauru koks. Garšaugus( rozmarīns, timiāns, piparmētra, raudene utt.) var likt nokrāsotās koka taras kastītēs. Perfekti iederēsies terakota, māla trauki.

Austrumu puse piemērota nesteidzīgai rīta kafijas baudīšanai, jo tur aust saule. Kompozīcijā labi izskatīsies trauks ar ūdensaugiem, tumšas mēbeles, grafiski ornamenti, akmens, metāls, pusēnas augi ar ekstravagantas formas ziediem un smalkām, ažūrām lapiņām - fuksija, Japānas kļava, dekoratīvăs zāles, heihēras.

Rietumi, mmm. saulriets un romantika. Rozes, akcentam - sarkanie un rozā toņi, arī puķes ar koši baltiem ziediem - alisītes, eiforbijas, puķu tabaka, balzamīne.
13.04.2016 18:10 |

Reitings 1677
KAĶIS, vēlams izmantot neitralizētu un bagātinātu kūdru, jo tā nesatur kaitēkļus un slimību ierosinātājus, bet lielākajai daļai garšaugu der augsne bez kūdras piemaisījuma. Bet veikalā, domāju, nebūs grūti orientēties, jo uz maisiem rakstīts, kas kam domāts.

Baziliku var vispirms iesēt kastītē uz palodzes, bet pēc tam pārpiķēt. Bet tā kā balkonkastei parasti nevajag vairāk par 2- 3 stādiņiem, ērtāk nopirkt dārzniecībā vai stādu tirgū. Bazilikam vajag treknāku augsni, tāpēc to nestādā kopā ar citiem augiem. Majorānam, salvijai, rozmarīnam, timiānam vajag liesāku augsni.
13.04.2016 18:33 |

Reitings 3533
Reģ: 27.01.2014
Baziliku uzreiz var sēt uz balkona vai sākumā vajag iekšā un tad, kad paaugas, tikai tad nest ārā?

es baziliku turu uz palodzes līdz pat vasarai, tikai vasarā, kad jau ir lieli plusi tad tik ārā, lai nenosalst. Rekur mans skaistais baziliks, diezgan jau izaudzis, nesen atdalīju jo vienā podiņā kļuva pa šauru :)
13.04.2016 18:48 |

Reitings 408
Reģ: 29.09.2015
Balkona kastēs kā nokarenie ziedi braši aug nokarenās pelargonijas un nokarenās neļķes. Ne viena, ne otrs puķe nav kaprīza (bet ir sauli mīlošas), lai gan man ir dažas citas pelargoniju šķirnes, kuras jāsaka godīgi ir cimperlīgākas par rozēm.

Ņemot vērā, ka patīk balkons vienmēr ziedos, izvēlos daudzgadīgās puķes. Lielajos podos aug strelīcijas, hibiski arī bougenvillea, taču visiem šiem augiem ir vajadzīgas daudz , daudz saules. Kā jau minēju dažādas pelargonijas.Arī čemurneļķes (man vispār patīk neļķes un to aromāts), ļoti lielā podā man aug hortenzija (šīm ziedam vajag pamatīgu podu), tāpat kā dienziedei. Dažādas begonijas, papardes, sukulenti. Lielajos podos uz balkona aug arī daži kociņi, piemēram, Kumquats un arī yucca, kurai šogad būs ziedi. Gazānijas, mājas svētība, Un mīļas man ir palikušas arī kamēlijas un mandevilles. Par pēdējām fanoju īpaši, jo man ir unikāla divkrāsu mandeviille (l)

18.04.2016 11:46 |

Reitings 2494
Man vasarā uz balkona aug baziliks, pētersīļi, selerijas, dilles, balkona tomātiņi un fanelopši :D
18.04.2016 11:50 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits