Vēl viena provokatīvā diskusija. Latvijas Universitāte - prestižs augstskola un konkurētspējīga izglītība?

Reitings 490
Reģ: 10.08.2014
Izveidošu diskusiju bišku Visions garā.

Tātad - apspriežamais jautājums redzams tēmas virsrakstā. Manas bažas balstās pilnīgi "viena tante teica" tipa apstāklī - no relatīvi ļoti tuviem ļaudīm esmu dzirdējusi graujošas atsauksmes par SZF un PPMF. Mazliet mazāk graujošas par humanitāro.

"Liecību" saturs: fakultātēs valda bezdarbība, novecojušas teorijas nomācošs pārsvars, praktisku iemaņu sniegšanas vakuums. Pati esmu absolvējusi citu augstskolu, taču, paskat tik!, kremt mūsu Alma Mater (eventuālais) pagrimums.

Kā tur ir? Domāju, būtu labi minēt ja ne studiju programmu, tad vismaz fakultāti.
07.04.2016 00:15 |

10 gadi
Reitings 166
Reģ: 20.09.2012
nepiekritīšu viedoklim - ko var darīt augstskolā, ja tajos priekšmetos (ķīmija, fizika, u.t.t.) vidusskolā knaps 6. Man, piemēram, vidusskolā ķīmijā bija visādas atzīmes (4-9), bet par pašu ķīmiju izpratnes nekādas nebija.Aizgāju uz LLU, pavisam savādāk, beidzot ir izpratne, kāpēc,piemēram,rodas tas un tas, un kā veidojas, u.t.t. Tāpat zinu citus studentus, kuriem vidusskolā kāds no priekšmetiem nav gājis,bet augstskolā ir pavisam citādi. :)
07.04.2016 20:29 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Bet tas ir arī akmens augstskolas lauciņā, kura uzņem tādus studentus, kuri ...

Nu, universitātes arī ir situācijas ķīlnieki, tā sacīt. Mums augstskolu pilns, bet studentu katru gadu paliek arvien mazāk. Tāpēc katrs neieinteresētais četrinieku karalis ir zelta vērts - tā ir nauda augstskolai (un pilnīgi vienalga, maksas students vai "budžetnieks", par budžeta studentiem maksā valsts, un, ja nemaldos, vairāk, nekā katrs "maksinieks" maksā no savas kabatas par sevi).

80-o gadu beibī bums jau sen kā aiz muguras, arī Rietumu augstskolas mūsu jauniešiem ir nesalīdzināmi vieglāk pieejamas, nekā tas bija pirms 10, 15 un 20 gadiem. Ārzemju studenti pie mums nebrauc. Krieviski runājošos (visa bijusī PSRS, t.i., Ukraina, Kazahstāna, Armēnija utml) mēs nevaram piesaistīt, jo valsts valodas likums ir izskaudis krievu plūsmu universitātē. Rietumeiropai mēs neesam diezko interesanti (izņēmums - medicīnas studijas). Pie tam, studijas angliski pie mums praktiski nav pieejamas (ar retiem izņēmumiem). Un arī vīzas mēs dodam nelabprāt, prasam slimīgi augstus TOEFL un IELTS rezultātus, lai izsniegtu studiju vīzu.

Tā ka, atliek vien ar reklāmām "VISI GRIB INŽENIERUS!!!" vilināt uz RTU tehniskajām studijām visus, ieskiatot tos, kas nesaprot matemātiku.
07.04.2016 20:47 |

Reitings 170
Reģ: 16.03.2016
Latvijā izglītībai vispār nav nekāda sakara ar prestižu. Prestiži ir jāties ar miljonāru.
07.04.2016 20:47 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Kā jau te meitenes teica - ar ko salīdzina..
Esmu pabeigusi to pašu LU SZFu. Tagad mācos citā neRīgas augstskolā. Abām ir savi plusi un mīnusi, kas nav otrai.
LU budžets un vēsture tomēr dara savu vismaz bibliotēkas un pieejamo datu bāžu ziņā - to trūkumu es šobrīd izjūtu.
07.04.2016 21:10 |

Reitings 174
Reģ: 16.04.2016
Piekritīšu meitenēm, kas saka, ka arī no pašu attieksmes daudz kas atkarīgs. Dzīves realitāte pierāda, ka augstskolā viss ir teorijas līmenī, bet praksē iemācies to, ko reāli profesijā nepieciešams zināt.

LU studējusi neesmu, bet dokumentus pirms pāris gadiem nesu sniegt, tad sajūta bija, ka augstskola ir kā konveijers un jau tajā brīdī attieksme bija briesmīga. Aizgāju uz citu augstskolu un esmu ļoti apmierināta ga ar to, kā izvērtās studijas, gan ar augstskolas attieksmi un citiem sīkumiem. :-)
17.04.2016 11:12 |

Reitings 59
Reģ: 15.04.2016
Mana pieredze- ar draudzeni studējam vienu un to pašu programmu, tikai dažādās augstskolās- viņa LU, es citur. Ļoti daudz tur māca vielas, kura vispār nav vajadzīga un jau sen ir novecojusi, no praktiskām lietām ir ļoti maz, kas ir pats svarīgākais. Par savu mācību programmu esmu ļoti apmierināta un būtībā nevaru sūdzēties, ja eju meklēt darbu un pajautā, ko apguvusi esmu lekcijās, nav kauns teikt un tas tiek novērtēts, atzīstot par labu esam. Ja manā vietā uz to pašu darbu ietu pieteikties draudzene ar LU apgūto, tad darba devējs nopietni padomātu.
17.04.2016 11:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits