Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Kā pareizi lūgt algas pielikumu

Reitings 1265
Reģ: 10.03.2015
Daži komentāri sviestam, kas publicēts šeit.

1. Algas paaugstināšanos par ieteiktajiem 10-15% Tu reāli neizjutīsi nemaz. Apdomā, vai tas ir ieguldīto pūļu vērts.
2. Slēdzot darba līgumu, Tu vienojies par noteiktu pienākumu veikšanu par noteiktu atalgojumu. Darīt vairāk, nekā no Tevis prasa, cerībā, ka varēsi par to paprasīt vairāk, nekā esat vienojušies, ir diezgan naivi.
3. Vissakarīgākais variants manā skatījumā ir strādāt sava darba līguma ietvaros, krāt pieredzi un sekot līdzi savai vērtībai darba tirgū. Brīdī, kad Tevi reāli regulāri mēģina pārpirkt par summu, kas pārsniedz esošo algu par vismaz 25-30%, dari zināmu šo faktu esošajam darba devējam. Atkarībā no viņā reakcijas, saņem šo summu pašreizējā vai jaunajā darba vietā.

Viss augstāk minētais pārbaudīts praksē pēdējo 15 gadu garumā.
04.03.2016 07:26 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
1. variants-pastāstīt,ko esi devis labu kompānijai, sasniedzis, sasniegumi, par saviem rezultātiem
2. variants- ja ilgi strādā vienā un tajā pašā darba vietā- esmu pie Jums nostrādājis 5gadus ,esmu lojāls darbinieks , tāpēc....
Bet vispār nekad neesmu prasījusi algas pielikumu un man to ir devuši gadījumos,kad gribēju izbeigt darba tiesiskās attiecības, jo nevēlējās, lai eju prom.
04.03.2016 07:38 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
konkrētas receptes, kā lūgt, man nav, bet esmu norādījusi uz inflācijas pieaugumu valstī (tiesa, algas pielikums bija niecīgs), kā arī atklāti pateikusi, ka iešu prom, jo citur varu nopelnīt vairāk. Otrais variants nostrādāja ļoti labi, šefs negribēja laist prom un pielika pie algas daudz vairāk nekā es cerēju. Esmu par to, ka jāiet un jāprasa, ja šķiet, ka alga par mazu, un esi sevi jau pierādījusi darbā.
04.03.2016 08:37 |

Reitings 1265
ja ilgi strādā vienā un tajā pašā darba vietā- esmu pie Jums nostrādājis 5gadus ,esmu lojāls darbinieks , tāpēc....

No darba devēja viedokļa šī argumentācija ir pilnīgi garām.

Ja reiz Tu strādā jau piecus gadus, Tu jau esi apguvis (vai arī Tev ir bijusi iespēja apgūt) pilnīgi visu, kas šajā uzņēmumā ir apgūstams. Un ja Tu piecu gadu laikā neesi nekur aizgājis, tātad Tevi neviens nemēģina pārpirkt. Attiecīgi - Tu jau tagad saņem atalgojumu, kas atbilst Tavai tirgus vērtībai. Kamdēļ man būtu Tev jāmaksā vairāk?
04.03.2016 09:02 |

Reitings 1265
nekad neesmu prasījusi algas pielikumu un man to ir devuši gadījumos,kad gribēju izbeigt darba tiesiskās attiecības, jo nevēlējās, lai eju prom

Ja es esmu gribējis iet prom, tam ir noteikti iemesli - apnicis esošais darbs, ir interesantāks darba piedāvājums. Ir diezgan muļķīgi šādā gadījumā censties noturēt darbinieku ar algas pielikumu.
04.03.2016 09:05 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Ja reiz Tu strādā jau piecus gadus, Tu jau esi apguvis (vai arī Tev ir bijusi iespēja apgūt) pilnīgi visu, kas šajā uzņēmumā ir apgūstams.

Manuprāt, pilnīgi apsurds apgalvojums - varētu domāt, ka visi uzņēmumi ir tik mazi un "šaura profila", lai cilvēks (paralēli savu tiešo darba pienākumu pildīšanai!) 5, 7 vai 10 gadu laikā apgūtu pilnīgi visu, kas uzņēmumā apgūstams.

Pati esmu gan prasījusi algas pielikumu (un vienmēr arī saņēmusi), gan tādu izpelnījusies par izcilu darba sniegumu, tomēr nedomāju, ka ir tāda pareizā recepte, kā to pielikumu pajautāt. Tāda nosacīta šantāža ar "iešu projām, ja nepaaugstināsiet" arī var nenostrādāt un darbinieks pats sev iešaus kājā - ja draud ar iešanu projām, tad ideālā variantā tikai tad, ja ir jau kas reāls pie apvāršņa, kurp iet.
04.03.2016 09:14 |

Reitings 1265
varētu domāt, ka visi uzņēmumi ir tik mazi un "šaura profila", lai cilvēks (paralēli savu tiešo darba pienākumu pildīšanai!) 5, 7 vai 10 gadu laikā apgūtu pilnīgi visu, kas uzņēmumā apgūstams

Būsim reāli - LV apstākļos ilgtermiņa karjera vienā uzņēmumā ir drīzāk izņēmums, nevis standarta gadījums. Nav te nekāda Japāna. Un tā sieviete, kas uztaisīja karjeru Statoil no kasieres benzīntankā līdz vidējā līmeņa vadītājai, ir specifisks gadījums.

Pati esmu gan prasījusi algas pielikumu (un vienmēr arī saņēmusi), gan tādu izpelnījusies par izcilu darba sniegumu

Vai tas nozīmē, ka sākumā strādāji par atalgojumu, ko uzskatīji par pārāk mazu savai kvalifikācijai? Es šādos gadījumos nemaz neuzsāku darba attiecības.
04.03.2016 09:21 |

Reitings 951
Vai tas nozīmē, ka sākumā strādāji par atalgojumu, ko uzskatīji par pārāk mazu savai kvalifikācijai?

Kaut kā Tev izskatās, ka ir tendence redzēt tikai baltu vai melnu. Nē, vienmēr esmu pati izvēlējusies, kur strādāt un darba piedāvājumu pieņēmusi tikai tad, ja algas apmērs ir vismaz sasniedzis (vai pārsniedzis) to, ko esmu prasījusi intervijā (protams, es šajā gadījumā runāju par tām darba vietām, kuras varu uzskatīt jau par savu karjeru veidojošām, pirmās darba vietas pēc skolas beigšanas šajā kategorijā īsti nekvalificējas, tajā laikā citas prioritātes bija). Tomēr vienlaikus jāpiebilst, ka praktiski visas manas darba vietas ir bijuši pietiekami lieli uzņēmumi, lai algas paaugstinājums būtu nevis kaut kas tāds, kas darbiniekam jālūdzas, bet gan vairāk vai mazāk pašsaprotama lieta - atzinība no darba devēja, kas "pienākas", ja tā var izteikties.
04.03.2016 10:32 |

Reitings 951
Un tā sieviete, kas uztaisīja karjeru Statoil no kasieres benzīntankā līdz vidējā līmeņa vadītājai, ir specifisks gadījums.

Savā pašreizējā un iepriekšējā darba vietā zinu vairāk kā uz rku pirkstiem saskaitāmus šādus gadījumus ;-)
04.03.2016 10:33 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
arī atklāti pateikusi, ka iešu prom, jo citur varu nopelnīt vairāk. Otrais variants nostrādāja ļoti labi, šefs negribēja laist prom un pielika pie algas daudz vairāk nekā es cerēju.
tiesi ta, pieredze rada ka sis LV nostrada vislabak.
04.03.2016 11:47 |

Reitings 1265
algas apmērs ir vismaz sasniedzis (vai pārsniedzis) to, ko esmu prasījusi intervijā

Nekad intervijā neesmu pieprasījis konkrētu ciparu, bet gan pajautājis - cik jūs esat ar mieru piedāvāt par noteiktu apjomu mana laka. Ja nosauktais skaitlis man nebija saistošs, darījums nenotika. Tik vienkārši.

praktiski visas manas darba vietas ir bijuši pietiekami lieli uzņēmumi, lai algas paaugstinājums būtu nevis kaut kas tāds, kas darbiniekam jālūdzas, bet gan vairāk vai mazāk pašsaprotama lieta - atzinība no darba devēja, kas "pienākas", ja tā var izteikties

Algas lielums ir piesaistīts amatam/pienākumu apjomam, nevis degunam. Ir ļoti neracionāli maksāt cilvēkam par to, ka viņš ir, nevis par to, ko viņš spēj un dara. Un ja cilvēks ir pāraudzis savu pienākumu apjomu un nevari vairs viņu izmantot pēc sākotnējā pielietojuma, labāk ļauj viņu nopirkt citam, kam tieši tādu pašlaik vajag, nevis mēģini noturēt darbā ar algas pielikšanu.

Savā pašreizējā un iepriekšējā darba vietā zinu vairāk kā uz rku pirkstiem saskaitāmus šādus gadījumus

Cik ilga ir Tava darba pieredze? izteikšu minējumu, ka nez vai 20+ gadi. Attiecīgi Tu varētu nebūt pietiekami daudz redzējusi, kas notiek ar vidējā (nemaz nerunājot par augstākā) līmeņa vadītājiem pēc uzņēmuma īpašnieku/akcionāru maiņas... :-D
04.03.2016 13:19 |

10 gadi
Reitings 967
Reģ: 14.09.2009
Ideālā gadījumā pielikumam jābūt reizi gadā. Ne retāk kā ik pēc pāris gadiem. Citādi nav motivācijas strādāt.
04.03.2016 13:22 |

Reitings 1265
Ideālā gadījumā pielikumam jābūt reizi gadā. Ne retāk kā ik pēc pāris gadiem. Citādi nav motivācijas strādāt.

Aizmirsi pateikt, par cik % katru reizi :-D

Nu nezinu, IMHO ir normāli pieņemt tādu darba piedāvājumu, kur redzi, ka tas skaitlis tuvāko 3-4-5 gadu griezumā Tev būs vairāk kā pietiekams - I mean inflācija etc. Pa tiem gadiem būsi apguvis jaunas prasmes, pacēlis savu tirgus vērtību, varēsi atkal izskatīt tābrīža aktuālos piedāvājumus.
04.03.2016 13:29 |

Reitings 1343
Reģ: 24.11.2015
04.03.2016 13:31 |

10 gadi
Reitings 967
Reģ: 14.09.2009
Nez man katru gadu aug prasības un vajag vairāk naudas :)
Protams, forši jau būtu uzreiz saņemt piecus tūkstošus, kas man derētu laikā pēc pieciem gadiem. Bet tas nav reāli. Tāpēc gadu no gada mēģinu dabūt algas pielikumu kaut pa pāris simtiem uz augšu
04.03.2016 13:32 |

Reitings 951
Attiecīgi Tu varētu nebūt pietiekami daudz redzējusi, kas notiek ar vidējā (nemaz nerunājot par augstākā) līmeņa vadītājiem pēc uzņēmuma īpašnieku/akcionāru maiņas...

Es īsti nesaprotu Tavu pārgudro komentāru mērķi - parādīt, ka esi pieredzējušākais darba ņēmējs (devējs?) cosmo forumā un neviena lietotāja šeit nu noteikti nav pietiekami daudz redzējusi un piedzīvojusi, lai izdarītu objektīvus secinājumus, vai kā? :)

Mana darba pieredze ir 10+ gadi un esmu strādājusi (un strādāju) lielos uzņēmumos, no kuriem vienā esmu divreiz piedzīvojusi arī akcionāru maiņu, līdz ar to - jā, es tomēr uzskatu, ka esmu šo un to arī redzējusi un pieredzējusi. Nu, nav man nekas Tev, godātais, jāpierāda ;-)
04.03.2016 13:56 |

Reitings 1265
Mana darba pieredze ir 10+ gadi un esmu strādājusi (un strādāju) lielos uzņēmumos, no kuriem vienā esmu divreiz piedzīvojusi arī akcionāru maiņu, līdz ar to - jā, es tomēr uzskatu, ka esmu šo un to arī redzējusi un pieredzējusi

Ja Tev šķiet ka termins stikla griesti ir izdomāts, paliec vien pie sava viedokļa :-D
04.03.2016 14:04 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!