minkabinka, es varu ieteikt to, ko es personīgi daru. Lieku naudu 70/20/10(akciju indeks/obligācijas/zelts) proporcijās, SP500 kompāniju akciju indeksā(500 lielākās pasaules kompānijas, ieskaitot Apple, Microsoft, Coca Cola, GE utt.). No obligācijām es pērku ASV 10. gadu obligācijas.
Drošāku veidu, kā nezaudēt naudu inflācijai un audzēt dividenžu ienākumus es, personīgi, nezinu. Atceries, ka pateicoties inflācijai katru gadu tava pirktspēja uz katriem 100 eiro kritās, tāpēc ir svarīgi naudu investēt akciju indexos, lai ilgtermiņa kapitāla pieaugums uz inflācijas rēķina nosegtu pirktsēpjas mazināšanos un iegūtu papildus ienākumus dividenžu veidā(lielo kompāniju dividendes vidēji pieaug par 5% gadā). Ja būs krahs un visas lielākās pasaules 500 kompānijas nobankrotēs un ASV aizies pa burbuli, tad uz to brīdi jēga arī nekāda parastai naudai nebūs! :|
Nekādos 3. pensiju indeksos es neieteiktu investēt, jo viņi praktiski dara to pašu ko es teicu, tikai par to saņem komisijas un praktiski visiem ir sliktāki rezultāti, nekā pērkot parastu 500 lielāko kompāniju indeksu, piemēram SPY etf.