No savas pieredzes teiktu, ka problēma tiešām ir galvā, tajā ziņā, ka ēdam nekontrolēti ne jau tāpēc, ka ķermenim to vajag, ti, būtu izsalkušas, bet tāpēc, lai apslāpētu kādu emocionālu diskomfortu, jo ēdiens saistās ar patīkamām emocijām un endorfīnu izdalīšanos. Nesaņemot šos pozitīvos stimulus ikdienas dzīvē, kompensējam ar ēšanu, kā tu saki, rīšanu.
Man tas bija ļoti izteikti līdz pat 25 gadu vecumam, ēdu daudz un bez vajadzības. Kad sāku apzināties, ka ar ēšanu apslāpēju stresu un savu neapmierinātību ar dzīvi, kļuva arī vieglāk atturēties no pārēšanās un neveselīgiem ēdieniem. Piemēram, tipiska situācija bija darbā, saņemot ziņu, ka steidzami jāizpilda kāds darbs: vispirms kāda uzkoda, un tikai tad sākt strādāt, kaut gan biju paēdusi un ķermenim tai brīdī nebija nekādas vajadzības pēc pārtikas.
Pamazām, mācoties apzināties patiesu izsalkumu un gadījumus, kad mana ēšanas kāre bija psiholoģiski un emocionāli motivēta, iemācījos atškirt vienu no otra, un nepārēsties. Uzdevu sev jautājumu: vai esmu izsalkusi vai tikai sastresojusies/neapmierināta? Ja tas bija otrais gadījums, tad centos pievērsties kādai patīkamai aktivitātei, kas novērstu domas no ēšanas.
Autorei ieteiktu vienkārši pavērot sevi un savas emocijas, varbūt pat pierakstīt: kādās situācijās rodas nepārvaramā kāre pēc ēdiena? Kādas emocijas izraisa ēšanas kāri: garlaikotība, neapmierinātība, stress, utml? Vai tiešām ir tā, ka tev gribas kaut ko ēst visu laiku? Pat tajos brīžos, kad esi laimīga, pacilāta un pinībā nodevusies kādai nodarbei? Kas notiek tavā dzīvē: vai kopumā jūties laimīga un apmierināta ar dzīvi? Ja nē, kas ir neapmierinātības/stresa cēloņi, kā tie saistas ar ko vari darīt, lai to mainītu un ēšanas vietā nodotos kam citam.
Vismaz man ir tā, ka ja esmu laimīga un līdzsvarā, man nav nepieciešamības pārēsties. Man ļoti izteikti ir tas, ka neatrodoties attiecībās, ēdu daudz, bet jutoties mīlētai, ēdu maz un pat pie labākās gribas nespēju pārēsties. Tā kā laikam kāda ziņā pārtieku no mīlestības, vismaz pēdējos 3 gadus noteikti. :-D
Lai izdodas!