Darbs un dzīvošana Norvēģijā

Reitings 34
Reģ: 10.11.2011
Sveiki, sveiki!
Ļoti ceru uz atsaucīgiem cilvēkiem. Tēma - darbs Norvēģijā.
Vasarā plānojam ar manu otro pusīti doties strādāt uz Norvēģiju (Oslo vai Bergen).
Aktīvi sākām ievākt informāciju, taču māte Google neko daudz nestāsta. :-/
Man vidējā izglītība, ir sertifikāts darbam par manikīri lv un angļu valodā, angļu valoda sarunvalodas līmenī, 21 gads. Draugam - nepabeigta vidējā, tiesības B kategorija, angļu - sarunv.līm. 23 gadi.
Ar ko jāsāk? Cik naudu vajag pirmajam laikam? Kādi dokumenti jākārto? Kā tikt pie darba un kāda? Kādas algas? Kādas izmaksas (īre, pārtika, komunālie)?
Man ir teikts, negādā gadījumā nemeklēt darbu no Latvijas aģentūrām, jo tās it kā apšņāc. Vai ir iespējams jau esot Latvijā sazināties un sarunāt darbu un īri.?:-)
16.02.2016 14:44 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Silvija, ja gadus 15 atpakaļ varēja Atrast darbu bez norvēģu valodas zināšanām, tad tagad tā ir laimes spēle. Lielais imigrantu skaits ir darījis savu.
Ja paveicas - var atrast sezonas darbu. Nelolo lielas cerības un gatavojies tam, ka darba meklēšana var aizņemt negaidīti lielu laika posmu. Un atļautais 90 dienu uzturēšanās periods valstī var beigties pirms darba atrašanas. Bez darba vietas, uzturēšanās atļauju nesaņemsiet. Izskatās, ka, tavuprāt, te atbrauksi, un darba vietas metīs pakaļ.
Vīriešiem ir nedaudz vieglāk. Pāris man zināmu latviešu strādā celtniecībā, iztiekot ar angļu valodas zināšanām.
Mans pirmais darbs šeit bija būt par aukli norvēģu ģimenē. Pēc tam strādāju par gidu krievu/angļu tūristiem. Mēģini tā.
Bet no sirds iesaku apgūt valodu, cik nu vari no sevis izspiest.
Tas būtu tas, ar ko jāsāk. Tas ir pamats visam. Arī manikīrei ir jāzina valoda.
Turklāt, kur dzīvosiet? Ne visai kādam būs vēlme izīrēt dzīvokli cilvēkiem bez darba un uzturēšanās atļaujas.
16.02.2016 18:50 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Raven, nu manā mazpilsētā māju par 10 000kr var noīrēt, jā. Bet par to pārējo - laikam būs jāsaka vīram, lai maina darbu un sāk izvadāt avīzes, citādi mums, lai būtu forši, ir jāstrādā abiem. Es pat nezinu, kur te kādam ir tāds darbs, ka otrs varētu atļauties "tēlot mājsaimnieci". :-D
16.02.2016 18:51 |

Reitings 213
Reģ: 25.11.2015
Kaa man patiik shitie ambiciozie cilveeki :-D Ar videnes izgliitiibu plaano pelniit pa 4tk eiro meenesii :-D:-D
Taatad straadaat melnstraadnieku darbus un ieguut labaaku izgliitiibu ir zem tava goda :-D
Un veel kaut ko pukst, kad ne pa spalvai glauda :-D
16.02.2016 18:51 |

Reitings 34
Pārsliņa ej tu ellē, saku, ko redzēju un dzirdēju no tiem, kas tā strādā...
16.02.2016 18:53 |

Reitings 34
Vēlreiz atkārtoju - nevarat palīdzēt, labāk nerakstiet NEKO! (e)(e)(e)(e)(e)(e)
16.02.2016 18:53 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Es varētu palīdzēt, bet vairs negribu :-D:-D:-D
16.02.2016 18:54 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
ES TEV PAT MAJASLAPAS DAZAS IELIKU! PlIDZEJU AR PADOMIEM , ziniet apriori ka nelidzes!

un man paldies vieta...njaaa

ko gribeji koferin ar naudu, maju un dzivokli Norge? :-O
16.02.2016 18:55 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Silvija Balalaika - kad sapņo, aizver acis. :D
Iemācies vismaz valodu, citādāk tikai uz melno darbu vari cerēt.
16.02.2016 19:01 |

Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
Pārsliņa ej tu ellē, saku, ko redzēju un dzirdēju no tiem, kas tā strādā...

Normāli? :D
Tu esi vispār piedzīvojusi -20 grādus? Es tiešām vienkārši jautāju, jo neredzu jēgu sasalušu vistu dīrāšanā. Standartā tajās fabrikās ir ap 0 - +3 grādiem... Bet, nu, anyway, tiešām - veiksmi aizbraukt un strādāt Oslo par manikīri ar angļu "sarunvalodas" zināšanām. :D Kad es UK strādaju, redzēju maģistrus, kas fabrikā bekoniņu trauciņos krāmēja, jo bija "sarunvalodas" zināšanas, bet, nu, maģistra grāds jau nav videne+manikīra kursi; ar otro variantu dzīve nepazust un "melno" darbu tiešām nebūs jāstrādā, tā kā pamats augstprātībai visnotaļ stabils, es teiktu.
16.02.2016 19:02 |

Reitings 34
Sakiet, kas jums dzīvē trūkst tāds, ka jūs tik sūdīgi izturaties pret cilvēku, kas par ārzemju darbu neko nezina ? Tikai tik cik dzirdēju... Visiem kā vienam teksts - iemācies valodu.. Man angļu valoda ir diezgan labā līmenī, lasu, rkastu, saprotu, bet atbildot nedaudz sanāk tā stomīšanās utt...
Tiešām ļoti cerēju uz reāliem ieteikumiem, jūs tik dir*aties. :(

Visi draugi mani tik stipri atbalstīja ar braukšanu uz Norvēģiju, bet jūs tā nolamājat, tā noniecinat svešu cilvēku, ka dzīvē vienkārši vairs neko negribas... Man paziņa 4 gadi nodzīvoja tur, celtnieks, apkārti praktiski tikai celtnieki, pelnīja tā,ka pāri palika. atveda vēlāk meiteni, piedzemdēja, saņēma labus pabalstus. kāpēc es nevarētu sisties cauri, un mēģināt. :-(:-(:-(:-(
16.02.2016 19:06 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Tevi tevi UK nenemtu pat pie cikenziem stradat ! Nevienu slotu pat nedotu, ja nu kas :-D dzivotu patversme i vel prieciga butu, ja atrastu!!!!!!!!!!!! pat googli lietot neproti!
16.02.2016 19:08 |

Reitings 34
Kaut viena no tām viatām, kura te klukst, var atbildēt, kāpēc ir tāda agresija?
16.02.2016 19:10 |

Reitings 213
Tev kaads saka, ka tu NEVARI? Vareet jau tu vari, tikai ja neveelies straadaat pazemojosho un nicinaamo melnstraadnieku darbu, IEMAACIES VALODU!
Tev tachu meitenes sakariigi atbildeeja kaada tagad ir situaacija Oslo. Un, ko tu vareetu dariit lai iekaartotos tur darbaa.
Tev vismaz iekraajumi ir? Tas pat buutu pirmais, ar ko buutu jaasaak!

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Raven, nu manā mazpilsētā māju par 10 000kr var noīrēt, jā. Bet par to pārējo - laikam būs jāsaka vīram, lai maina darbu un sāk izvadāt avīzes, citādi mums, lai būtu forši, ir jāstrādā abiem. Es pat nezinu, kur te kādam ir tāds darbs, ka otrs varētu atļauties "tēlot mājsaimnieci".

NordicBelle, apbēdināšu tevi.. tagad visur avīzēs samazina štata vietas un nedod tik daudz slodzes. Kā arī - tagad norvēģi mācās no austrumeiropiešiem, neslēdz līgumus un nemaksā nodokļus, kad vien var. Daudzi latvieši, kas strādāja avīzēs, jau pametuši Norvēģiju, jo nav darba un šajā biznesā jau ir puse Āfrikas :-D

Reitings 34
Rīdziniece man tev iedot kontaktus, vai palūgt lai speciāli priekš tevis īres līgumu ieskenē un atsūta, lai tev mute aizverās ciet? ka tiešām par pus māju vini maksā 1000 eur? :-/
16.02.2016 19:11 |

Reitings 213
Es varu tev atbildeet- agresija ir taadeelj, ka daudziem besii tupi cilveeki. Pietiekami izsmeljosha atbilde?
16.02.2016 19:12 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Man angļu valoda ir diezgan labā līmenī, lasu, rkastu, saprotu, bet atbildot nedaudz sanāk tā stomīšanās utt...

Bet āfrikāņi te bezmaksas kursos ir apguvuši norvēģu valodu un viņiem ir lielākas iespējas dabūt darbu salonā.
16.02.2016 19:13 |

Reitings 965
Nu, bet taču sities cauri un mēģini. Bet tas jau nav tas, ko Tu patiesība gribi, Tu velies viegl(āk)u dzīvi, un cilvēki šeit ir gan izskaidrojuši iepriekš ar kādam problēmām jāsaskaras, gan tavā vietā iegooglējusi elementāri atrodamus linkus. Ja tik labi angļu valodu zini - googlē angliski. Ko vel Tu gribi - biļeti lai nopērk un darbā iekārto, es nesaprotu... Visu laiku piemini kaut kādus paziņas, kas tur dzīvojusi - lūk, tad arī Tavs uzticamākais informācijas avots, aiziet - prašņā, zvanies, raksies. Diez kā 100K cilvēku pamanījās no Latvijas emigrēt, lielākoties, bez cosmo palīdzības.
Pati parādi augstprātīgu attieksmi un pēc tam brīnies...
16.02.2016 19:14 |

Reitings 965
Vienvārdsakot, tie, kuri "sitas", tie dara, nevis runā. :)
Pati arī drīzumā pārvācos uz ārzemēm. stipri netipiskāku valsti par Norvēģiju (nu, latviešiem un vispār ieceļotājiem), kaut kā visu nepieciešamo informāciju esmu atradusi...
16.02.2016 19:16 |

Reitings 34
Iekrājumi uz to momentu, kad būtu takā jādodas, sastādītu aptuveni kādus 500-800 eur, vai ar šādu kapitālu pietiktu pirmajam laikam?

Rekur, viena meitene jau facebookā atrada, un saka, ka kādai latviešu sievietei pieder kafejnīca un bārs, un viņa pati tur bija strādājusi, iedeva kontaktus, lai sazinos.
Bet primārākais būtu darbs manam puisim. Lai uzsāktu pirmais, un tad es, protams. :-)
Kā jau 1000x jautāju, tad sen jau varējāt ieteikt kādu sludinājumu vietni, vai es nezinu, kur tur var atrast darbavietas Oslo. Kā piemēram LV darbu var ļoti viegli atrast: cvvp.gov.lv , viss ļoti skidri un gaiši aprakstīts. Labāk kaut ko tādu, būtu ieteikušas, nevis bruktu virsū
16.02.2016 19:17 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits