Kā maigi ieriebt draugam, lai saprot, ka viņam arī ir kādi pienākumi?

10 gadi
Reitings 1757
Reģ: 24.08.2011
Čau meitenes! :)

Situācija sekojoša:
Ar draugu dzīvojam kopā gadu, no sākuma gāja grūti ar tādu lietu kā darbu dalīšana, jo viņš uzskatīja, ka viss ir jādara sievietei, kamēr viņš, piemēram, spēlē spēli, skatās TV. Ar laiku iemācīju, ka ir jāpalīdz mājas darbos, jo nevaru visa māju tīrīt un abas brīvdienas pavadīt tikai beržot/tīrot/mazgājot/gatavojot ēst...
Šo nedēļu viņam darbā ir otrās maiņas, darbs sākas 14:30, man darbs sākas 8, bet sarunāju, ka šo nedēļu nākšu 9 un iešu mājās attiecīgi 18. Situācija apmēram šāda: es no rīta pieceļos, uztaisu mums ēst abiem, apģērbjos un eju uz darbu. Viņam jāpabaro suns, jāieliek mazgāties drēbes (ne katru dienu), jāizņem no trauku mašīnas trauki (arī ne katru dienu), jāienes briketes un vienreiz nedēļā ūdens no blakus istabas. Situācija parasti ir, ka suns ir kaut kad pabarots, drēbes vai nu nav uzliktas mazgāties vai nav izkarinātas žāvēties, briketes ienestas, tad ja ir atcerējies, ūdens ienests nav.
Šodien prasīju, lai ienes ūdeni (tas pats, ko jau 2 dienas nevar izdarīt), un nomazgā pannu, kas ir uz plīts, kamēr ir virtuvē un taisa sev ēst, atbilde bija, ka esot auksti un ūdeni, nu kaut kad ienesīs.
Es saprotu, ka no mušas iespējams uzpūšu ziloni, un visas lietas es arī varu izdarīt, bet reāli ko var no 9-14 katru dienu darīt? Es saprotu, katram savs brīvais laiks, bet es nelieku darīt paranormālus darbus, tas ir tikai ikdienišķi. Viņš izmeta, kāpēc man liekoties, ka viņš to gribot darīt? Un man? Vai man katru dienu gribas taisīt aukstā virtuvē brokastis/vakariņas? vai man gribas šķūrēt sniegu, kas sasnieg? (ok, šo mēs daram uz pusēm, gan es šķūrēju, gan viņš). Vai tiešām cilvēks domā, ka varēs darīt tikai tās lietas ko vēlas?

Tad nu jautājums sekojošs, kā lai es viņam ar kādu darbību/mācību lieku saprast, ka dzīve nesastāv tikai no datorspēlēm, bet arī no pienākumiem? Ja viņam nebūtu tik dārga klaviatūra, man šķiet, ka es viņam vienkārši pārgrieztu USB vadu, jo savādāk nesaprot. Runāt man ir apnicis, jo nekas nemainas.
22.01.2016 13:23 |

Reitings 797
Reģ: 29.01.2009
Šī diskusija man 'uzplēsa brūci' tādā ziņā, ka piekrītu, ka, ja džeks nes mamutu mājās, tad sieviete ir pavarda turētāja. Ja abi strādā, abi tur pavardu.

Taču šāda attieksme ir mūsdienu cilvēkiem. Piemēram, mana drauga mamma ir cieši pārliecināta, ka , lai vai kas, māja atspoguļo sievietes rūpes par ligzdiņu un vīrieti. Ja tā ir netīra, nekārtīga, drēbes nemazgātas utt. - tā ir tikai sievietes vaina. Tajā pašā laikā viņa pati arī strādā (pietam, pelna vairāk kā vīrs). Pieņemu, ka daudzas mammas (tā laika) audzinājušas dēlus tā, ka mājas darbi ir sievietes pienākums un aptekelē viņus...tāpēc viņi pieaug un nesaprot, kāpēc tad sieviete to visu nedara? Bet viņiem piemirstas tās 8h, kuru laikā arī sieviete cīnās ar to mamutu. Riebjas.

Manējais, par laimi, daudzmaz palīdz ar mājas darbiem, bet tādus večus, kas nosēžas un gaida - nu, kad būs vakariņas - ir nācies satikt un neciešu tādus!

Tev es ieteiktu izmēģināt iepriekšējo ieteikumu palūgt nevis komandēt, jo arī man negribētos darīt, ja mani visu laiku raustītu un izrīkotu. Varbūt tas uzlabo lietas. Ja nē, tad es uztaisītu lielās pārrunas, kuru laikā liktu saprast, ka šitā tās lietas neies cauri. Pietam, ja ņem vērā, ka ar laiku situācija tikai pasliktināsies, jo ar gadiem cilvēkam ir tendence palikt vēl slinkākam :-P
22.01.2016 15:14 |

Reitings 213
Reģ: 25.11.2015
Kaa es tevi saprotu :-D:-D
Vnk nedari NEKO vinja vietaa vai labaa. Ja runaashana neliidz, paraadi ar darbiem - eest gatavo tikai sev (ar piebildi, ka slinkums taisiit diviem), traukus mazgaa tikai savus vai naakot maajaas panem veikalaa kaut ko gatavu (sev, jo tu galiigi neiedomaajies ka vinjsh arii gribees). Nu un taadaa garaa. Padziivo uz shiem drastiskajiem ''katrs par sevi'' noteikumiem nedeelju, un ja vinjsh nemainiisies tad, tad nemainiisies nekad.
22.01.2016 15:15 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Var arī taisīt zīmīšu sistēmu, ka katru rītu pie durvīm/ledusskapja atstāj zīmīti ar to kas jaizdara. Pēc tam obligāti atceries draugu paslavēt par to ka viņš ko ir izdarījis, jo vīriešiem ļoti patīk tas ka viņus paslavē un viņi tad jūtas vajadzīgi un tās paslavēšanas un novērtēšanas dēļ gribēs vel to darīt. Tos pienākumus kurus vīrietis nav izdarījis vienkārši atkal uzaksti nākamajā zīmītē priekš nākamās dienas, ja izdara tad paslavē, ja nē tad vai nu raksti atkal, vai arī speciāli atgādini lai to izdara, galvenais bez bļaušanas un kašķiem.
22.01.2016 15:20 |

Reitings 17203
Un nedari neko variants nestrādā, tas varbūt uz atsevišķiem gadījumiem strādā, bet pa lielam vīrietim ir vienkārši jāpasaka tas kas nepatīk un ir jānoliek priekšā viss darāmais. Veči tādus mājienus vienkārši nesapratīs...
22.01.2016 15:22 |

Reitings 5629
Reģ: 20.06.2010
Miss Joker, taa zimiishu sisteema izklausaas kaa sunja dreseeshana. :D izpildi uzdevumu un tevi paslavee :D
22.01.2016 15:24 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
zīmīšu sistēma ir diezgan pazemojoša manā skatījumā - abām pusēm :D
22.01.2016 15:26 |

Reitings 17203
stiprais_dzimums Jā tā tas izklausas, bet tā ar vīriešiem arī reizēm jādara. Tā pat kā tu mazu bērnu paslavēsi kad viņš pirmo reizi nokārtosies uz podiņa, tā pat vīrietis ir jāslavē kad viņš ir izdarījis to ko viņam lūdzi. Ar laiku jau viņš pieradīs un darīs tā patās, bet sākumā tam ir nozīme :D
Es tak arī redzēju kā mans vīrietis pilnīgi mirdzēt sāka kad viņam pateica paldies un paslavēju par kāda darbiņa padarīšanu :D Vīrietim uzreiz ir prieks iet tās durvis labot vai spuldzīti nomainīt, jo viņu novērtē.
Prtotams ja sievieti tā slavētu tad viņa uzreiz padomās ka kāds par viņu ņirgājās, bet vīrietim tas ir tieši liakā jo viņš uztver visu tā "to ko saka, to tad arī domā" nevis kā sievietes reizēm "to ko saka, ne vienmēr arī domā".

Un tas nedari neko nestrādās jo vienkārši rezultātā vecis no sievietes izvairīsies jo redzēs ka ar katru mirkli viņa paliek aizvien niknāka, bet viņa lūk pati par to nerunās un vecis neapjēgs kur ir problēma...
22.01.2016 15:30 |

Reitings 2254
Reģ: 21.02.2015
Manas domas mazliet atšķiras no vairākuma. Neesmu feministe, un mūsdienās redzu milzu ačgārnības un liekulību. Ja jau par vienlīdzību, tad lai iet viss komplekts! Gan malkas skaldīšana, gan riepu nomaiņa. :-D
Tātad. Manuprāt, jebkurš variants ir labs, kamēr pārī tas abus apmierina, un netiek aizskarta kāda cieņa (ķeksēt nonstop otra zeķes zem pagultes ir cieņas aizskārums, manuprāt). :-D Un vēl es esmu par godīgumu. Ja jūs abi strādājat vienlīdz daudz algotu darbu, tad es būtu par to, ka sieviete dara mājas soli, ja vīrietis veic veču darbus (malku skalda, zāli pļauj, jumtu remontē utt.). Tad tas būtu godīgi. Bet, ja tādu veču darbu nav (dzīvoklī dzīvojošie pilsētnieki), tad ir tikai ok, ja parastos mājas darbiņus dala uz pusēm.
Tikko lasītais, ka vecis atnāk no medībām un sieva aiz viņa savāc asinis un citas ķeskas... Manuprāt, arī tas ir ok, kamēr sievai tas šķiet ok!
22.01.2016 15:34 |

Reitings 17203
zīmīšu sistēma ir diezgan pazemojoša manā skatījumā - abām pusēm

Pirmkārt tas ir kā to uztver. Otrkārt, protams ja zīmīte būs uzlikta, bet cilvēks kurš to uzliks atradīsies blakus istabā un skatīsies TV tad tas būs pazemojoši.
Tomēr, ja šī zīmīte būs no rīta uzlikta pirms iešanas prom priekš otra cilvēka lai tikmēr kamēr viens nav mājaš otrs var paskatīties un redzēt ka viņam lūdz ienest malku, tad tur nekas pazemojoš nav, tad tā ir vienkārši uztveres problēma pašam.
22.01.2016 15:35 |

Reitings 2254
Reģ: 21.02.2015
Mazliet atkāpei (bet pa ķeksi)
22.01.2016 15:36 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Dionysus, tu to tā kā nopietni domā? Viņa runā par savu draugu - pieaugušu vīrieti, nevis jautā par bērnu, pusaudžu audzināšanu.

Kā jārunā ar vīrieti ? Pastāsti, ir interesanti.

Var jau komandēt un uzstāt kas viņam jādara , nezinu varbūt kādam patīk viņam pavēl un dzenā pa mājām.
Ja vīrietis ir galīgi apslinkojies un neko negrib darīt, var bez arī bez razborkām risināt problēmas.
22.01.2016 15:41 |

Reitings 17203
Arī nevajag vīrietim visu sākt prasīt tajā mirklī kā viņš tiko ir apsēdies lai atpūstos, pa priekš vajag viņam kādu stundiņu ļaut relaksēties un tad viņam palūgt ko izdarīt. Tas ka sieviete visu dienu ir gaidījusi lai vīrietim vakarā liktu ko izdarīt nenozīmē ka tas uz sitiena kā vīrietis pa durvīm ienāk iekšā ir jāliek darīt, jāļauj cilvēkam atpūsties.

Ja piemēram vīrietis no rīta ved suni laukā, tad savāc viņam atkritumus kuri jaizmet laukā un iedod rokā ar lūgumu lai tos iznes laukā. Neies viņš tajā mirklī nomest to atkritumus pie zemes ar tekstu ka nedarīs, ja jau viņam viss ir sagatavots un iedots tad jau pie viena arī var to izdarīt, tā pat pa ceļam.
Tā pat arī ja vīrietis kur iet var viņam palūgt lai atpakaļ ceļā ienes to malku mājā, ja viņš to arī ir aizmirsis tad tikmēr kamēr vel nav noģērbies un zābakus novilcis vajag ātri atgādināt lai ienes. Ja to atgādinās pēc tam kad viņš jau ir noģērbies tad viss drīzāk vai nu saspītēsies vai arī pateiks ka vēlāk izdarīs un pēc tam iespējams ka aizmirsīs un sievišķis tikmēr uzpūtīsies un uztaisīs kašķi.

Ja vajag lai virtuvē pannu nomazgā nevajag to darīt tajā mirklī kad vīrietis ir sācis ko citu darīt, vajag pagaidīt kamēr vīrietis pats ir ienācis virtuvē ar tevi parunāt vai pasēdēt pie galda, tad arī pie viena palūdz viņam lai to pannu nomazgā.
22.01.2016 15:49 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
Tomēr, ja šī zīmīte būs no rīta uzlikta pirms iešanas prom priekš otra cilvēka lai tikmēr kamēr viens nav mājaš otrs var paskatīties un redzēt ka viņam lūdz ienest malku, tad tur nekas pazemojoš nav, tad tā ir vienkārši uztveres problēma pašam.

varbūt man tas šķistu pazemojoši, jo, par laimi, man ar tādu problēmu nav jāsaskaras. Vai tad vīrietis ir mazs bērns, kurš vēl pie vecākiem dzīvo, ka pats neredz un nesaprot, ka pašam jāsanes malka un citas lietas jādara - tas ir, par SEVI PAŠAM jārūpējas, nevis jāgaida, kad to izdarīs mamma/draudzene/sieva? Vai nu izlutināts, vai slinks, vai, kā jau minēju, galīgi nepieaudzis. Diemžēl daudz ir tādu vīriešu, kas nepieaug un atbildīgi nekļūst nekad.
Un sievietes ar tādiem auklējas, un aug dēli šādās ģimenēs, kas redz, ka māte kā ēzelis visu uz saviem pleciem stiepj, kamēr vecis pirž dīvānā un skatās tv vai spaida datorpeli, un neko nedara, un pieaugot šie puikas no savām sievām tādu pašu attieksmi sagaida. Nu fui! Lasu šo diskusiju un šķērmi metas ap dūšu... :-O
22.01.2016 15:50 |

Reitings 2684
Reģ: 13.01.2016
No vienas puses, MJ komentārs man atgādina The Big Bang Theory vienu sēriju, kur Šeldons bija saskatījies, kā apmāca dzīvniekus, un izmēģināja to uz Peniju. Un, katru reizi, kad viņa izdarīja vēlamo, pameta viņai šokolādes gabaliņu :-D:-D

Bet vispār jau es piekrītu. Ja vīrietis visu mūžu audzināts tā, ka visus mājas darbus dara sieviete - visu dara māte, visu darīja bijusī draudzene, utt - ir ļoti grūti pieņemt citu viedokli. Ja Tev visu dzīvi ir mācīts, ka durvis var TIKAI grūst, un tādas ir bijušas visas durvis, ko nācies atvērt, Tu neiedomāsies, ka viņas var arī vilkt.

Ir jāpaslavē, nevis tikai jāpārmet, nav jau tik viegli mainīties (kgan, es tiešām nedomāju, ka Diamonda* pārspīlē - nu nav tas normāli, vajag tik attiecīgo attieksmi un pieeju).
BIja man draugs, kuram visu dzīvi tikai sievietes bija gatavojušas ēst - mamma, draudzene.. Viss, ko viņš mācēja, ir uzcept pelmeņus (nu - es neēdu pelmeņus). Man ļoti patīk gatavot, un nav problēmu bieži gatavot, bet kam gan nepatīk, ja kādreiz vi;nu palutina? Citreiz speciāli kkur aizkavējos un palūdzu pagatavot vakariņas, jo ļoti gribās ēst. Ok, sākumā bija cīsiņi un tml lietas :-D bet paslavēju, pateicu paldies, jo nu - zinu, ka centās, kaut salātus uztaisīt tādus, kas man garšo. Un ar laiku jau ko vairāk iemacījās, un citreiz brīvdienās pats pieteicās brokastis gatavot. Galvenais, lai vīrietim ir vēlme censties Tevis dēļ.
Tāka - vrb vnk jāpamaina pieeja :-)
22.01.2016 15:52 |

Reitings 2684
Šarlote_, diemžēl ir daudz tādu vīriešu, kas auguši piem tikai ar mammu, un mamma viņus izlutinājusi līdz pēdējam, pēctam tādas pašas draudzenes.. :-/
Bwet nu, zinu gadījumus, kad vīrieši tiešām mainās. Protams, ne visi..
22.01.2016 15:53 |

Reitings 17203
Šarlote_ Vīrieši nevis ir mazi bērni kas neredz, bet viņi vienkārši neredz to kas jaizdara jo viņam tas netraucē, kamēr tas nav pateikts normālā tekstā ka ir jaizdara vai arī jātgādina citos veidos, galvenais ka bez kašķiem un kaprīzēm jo to viņi neuztvers.
22.01.2016 15:54 |

Reitings 395
Reģ: 11.01.2016
Bu mēs vīrieši esam slinki, tas ir fakts :-D bet nu vieglāk nebūtu vienkarsi but ar to cilveku kuram ari patik nekartiba neliels haoss utt? Nevis dreset cilveku.
22.01.2016 15:56 |

Reitings 17203
Sisley Protams ja to uztvers kā dresēšanu tad arī tas liksies smieklīgi un nepareizi, bet tā nav dresēšana, tas ir vienkārši veids kā kopīgi panākt vēlamo rezultātu un ja tas strādā, tad kāpēc gan nē? Kāpēc ir jāsarežģī viss ar kaut kādām nekā nedarīšanām, strīdu veidošanu un ignorēšanu, ja var normāli palūgt piemērotā mirklī lai izdara un pēc tam pateikt par to paldies un iedotu buču uz vaiga.
Vīrietis grib justies novērtēts(kā mēs visi) un tas viņu motivē darīt vairāk nevis izvairīties no pienākumiem.
22.01.2016 16:01 |

Reitings 2684
MJ, tam es piekrītu - diemžēl, ne visi vīrieši, tāpat kā sievietes, ir audzināti kā vajag (kgan lielākā daļa mātes, protams, domā, ka dara to labāko - vnk katram pieredze ir tāda, kā ir).
Galvenais ir atrast pareizo pieeju. Mana pieredze rāda, ka labi vārdi tiešām strādā, un vīrietim tāds lepnums, kgan māmiņa teikusi, ka vīrietim nav jāgatavo ēst. :-) Tāpat kā mani ļoti motivē vārdi - āaaak cik garšīgas vakariņas! :-)
22.01.2016 16:07 |

Reitings 395
Reģ: 11.01.2016
Motivēt ir elementāri. Vienkārši pasakiet ka par izdarīti darbu alinš no jums. Redzēsiet ka zibensāyrumā aizskries darīt.;-)
22.01.2016 16:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits