Šo ir SUPERRR garšīgo ābolu biezeņa recepti man izstāstīja draudzene. Tā noslēpums ir kondensētais piens un rezultātā garša sanāk nu ļoti, ļoti līdzīga Spilvas ābolu biezenim. :)
Šķiet, ka ābolu biezenis ar iebiezināto pienu šoruden ir modē, jo runājoties ar kolēģēm secināju, ka ne es vienīgā fanoju par šo recepti.
Bet tiem, kas vēl nezina & nav izmēģinājuši - tiešām iesaku! :)
Vajadzēs:
1) 3kg nomizoti un no serdēm iztīrīti āboli (es ņēmu dzidros ābolus)
2) apmēram 300g cukura (daudzums variējams individuāli pēc garšas)
3) 1 bundžiņa kondensētais piens (ar cukuru)
4) 200ml ūdens
Sagrieztos ābolus aplej ar ūdeni un vāra uz nelielas uguns, līdz āboli maina krāsu un sāk daļēji izjukt. Tad pievieno cukuru un turpina vārīt, lai cukurs ir izšķīdis (es turpināju vārīt vēl apmēram 5 min un maisīju, lai nepiedegtu).
Iegūto masu atdzesē un pēc tam sablenderē, lai iegūtu vienmērīgu un krēmīgu konsitenci. Pēc tam pievieno kondensēto pienu un atkal visu sablenderē/ saputo kopā un liek vēlreiz katlā vārīties, lai "uzmet burbuli". Tālāk lej karstās, izsterilizētās burciņās un glabā vēsumā.
Ievārījumi nepavisam nav mans aicinājums, bet šis tiešām ir ļoti, ļoti garšīgs un, manuprāt, ideāls pie brokastu putras, maizītēm, cepjot kūkas, u.c. nezcik iespējamajiem pielietojumiem.. vai vienkārši ēdot karotēm :)
Zemenes, saldējums, kondensētais piens un liķieris Vecpilsēta (krēma) vai arī liķieris Šarlote. Zemenes mēs sagriezām uz pusēm vai 4 daļās, salikām glāzē kādas 5 zemenes, pāri divas ēdamkarotes plombīra saldējuma, 1-2tējkarotes kondensētais piens, un 50 grami liķiera.
Kokteiļa variants būtu tāds - šo visu sablenderēt kopā. Tāds biezs alkoholisks saldējuma kokteilis. Bet mēs šovakar tāpat - ar karotēm, baudīšanas gaitā pievienojot vēl klāt zemenes un nedaudz saldējumu. Arī bērni tika pie savas porcijas, protams, BEZ liķiera.