Norvēģija - bērnu lietas..

Reitings 490
Reģ: 14.08.2014
Šobrīd ir aktuāla doma pārvākties pie dzīvesbiedra uz Norvēģiju kopā ar meitu. Vienīgi, neliek mierā tā doma, par bērnu noņemšanu ģimenēm, kas bieži ir dzirdams un lasāms internetā. Tad nu gribēju, lai jūs, kam ir saistība ar Norvēģiju, tās likumiem, kam kāda pieredze vai viedokļi, padalieties. Gribu saprast, kas ir pie vienas, tiešām muļķīgie likumi vai tomēr pašu vecāku vaina un nevērība. Un vispār pastāstiet par dzīvi Norvēģijā kopā ar bērniem. Gan jau kādai ir kas stāstāms.
04.01.2016 20:50 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Tev ir zināms, kas notiek to bērnu ğimenēs un vai ir teikts, ka šiem bērniem nav problēmas, kuras nenorobežojas ar neaudzinātību? Arī nespējai apgūt lasīšanu var būt savi iemesli. Turklāt, ja Tu dzīvo Norvēģijā, Tev vajadzētu zināt Skandināvu attieksmi un pieeju bērniem ar īpašām vajadzībām. Tie netiek nostumti malā,bet tiek audzināti tādā pašā vidē, kā visi pārējie, bet ar pastiprinātu skolotāja pieeju.
Un pat ja tas ir vecāku audzināšanas rezultāts, tas nenozīmē, ka neeksistē disciplīna un skolas ir pērtiķēnu pārņemtas. Tā ir vecāku vaina, ne skolas. Un jā, esmu Latvijā ne to vien redzējusi, toties tādu necieņu pret audzinātājiem, kāda tā ir Latvijā, te nav nācies manīt, vismaz ne tādos apmēros.
05.01.2016 02:18 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Askepott, man kadu laiku bija darishana ar 16-18 gadigiem un apmacibas procesu koledza. Zini, nekad neko taadu nebiju redzejusi, ko redzeju te Anglija. Ja veel Latvijaa skolotajs var ielikt to neieskaitits vai 2, tad sheit tie skolotaji raujas no adas araa, lai tas pusaudzis pabeigtu to kursu. Ja nav majas darbu- tas nekas.

Ar to gribeju pateikt, ka ne tajaa Norvegijaa,ne Latvijaa, ne te Anglijaa nav viss tik gludi un skaisti. Katraa grupaa vai klase ir kads berns, kursh jauc gaisu, bet tadelj nav "jaieliek" visi valsts berni vienaa maisaa. Skolotaaju un socialo darbinieku darbs ik dienas paliek arvien grutaks. Vienkarsi autore, visdrizak, nelasa so portaalu katru dienu un neseko diskusijaam, tadelj kadai shii teema jau ir apnikusi un pat negribas atbildeet, bet nevajag to nemt tik personigi un iznirgaties par to ka
Kads kaut ko nezin. Ta pat ka sheit ir biezi temas par to ka visi kuri anglijaa lasa seenes un strada fabrika, ja es zinu ka es to nedaru un dzivoju salidzinosi labi, es nemeginu kadam pieradit pretejo 15lpp garumaa, kaa Nordicbelle sudzejas. Ka vinai nabadzitei vienmer japierada pretejais par pedofiliem utt., jo redziet mes mulkisi latviesi ticam visam ko delfi raksta. Ja negribas skaidroties, tad nevajag iesaistities teemaas un viss. Jo tiesham sajuta, ka dazas norvegietes visas basnjas tik nopietni uztver...
05.01.2016 02:59 |

Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Draugos Norveegjijas domubiedru grupaa 90% letinju vai pliist aiz intelekta paarpilniibas. Vesela varza meklee pa leeto smeekjus un shmigu. Veel vesela varza uzdod debiilus jautaajumus par to, kaa izmangot pabalstus, lieki teikt, ka anglju valodas zinaashanas pashiem ir "es ir paviaans liimenii", par taadu greznibu, kaa apguut vismaz pamatzinaashanas norveegju valodaa vairaaku gadu laikaa, nerunaasim. Vienreiz bij daama uzpeldeejusi, kas gribeeja notirgot kaadam izmisushajam savu papildus nodarboshanos pa melno - "maaju tiiriishanu". Veel virena kategorija, kas lepni ieraksta - "mekleeju darbu Norveegjijaa, suutiet piedaavaajumus".

Taa varu uzskaitiit liidz nelabumam.

Tieshi taadi galvaa sistie arii rada stulbus miitus un shausmu staastus, murgojumu vietaa labaak buutu sagraabstiijushi vselaa sapraata paliekas un kaut vai uz valodas kursiem aizgaajushi...

Par taas duras uzskriceleeto graamatu vispaar nekomenteeshu, lai tak taas Latvijaa izvarotos ziidainju pieguleetaajas uzskricelee kaadu garadarbu :-D

Ne par kaadu uzshaushanu pa pirkstiem, rupjaaku vaardu vai viina glaazes izdzershanu beerna klaatbuutnee, beernus neatnjem. Aizbrauciet, miiljaas, uz Norveegjiju, padziivojiet vismaz paaris meeneshus norveegju videe, lai pashas paarliecinaatos, nevis infantili teorizeejiet internetaa :-D

Un, daarga aautore, Tu labaak beernam beernudaarzu saac Norgee mekleet, valodu kursus sev sameklee, noskaidro, kur un kaa ID numuram pieteikties, peec tam uztureeshanaas atljaujai utt/u.tml:-D

Bet, nee, taa visa vietaa tiek uzcepta kaut kaada infantiila teema un vesels bars kladzina kaa vistas kuutii, pashas nezinot par ko :-D

Nebriinos, ka ar veselo sapraatu apveltiitajiem Norveegjijaa dziivojoshajiem tas viss jau ir liidz kaklam.
05.01.2016 09:55 |

Reitings 490
Dārgā, DieKleineHexe, bērnu dārzs, valodas apguves iespējas un viss cits ko minēji jau ir sameklēts un sen noskaidrots. Paldies par atgādinājumu.
05.01.2016 10:09 |

Reitings 638
Reģ: 14.05.2013
Lianne

man žēl tevis, ka pajautāji šeit padomu, bet redz kā Die Kleine, Tevi ātri apskaidroja! Viņa patiesībā ir kā google, seko visām diskusijām visādos domu biedros - par Norvēģiju, Šveici un citām valstīm un, ja kāds atļaujas nezinošais pajautāt zinošajām cosmo sabiedrības dāmām padomu, tad viņš ir tik stulbs, bez veselā saprāta... Die Kleinei patīk arī aizrādīt un viņas top frāze ir "iesaku painteresēties", nemaz nepadomājot, ka šeit kāda lietotāja ir nākusi, lai "painteresētos".

Labāk parunā ar kādu privāti, jo šeit visām tas ir tik apgrūtinoši, jo ATKAL par to jārunā...
05.01.2016 11:31 |

Reitings 957
Reģ: 15.11.2015
Story, es to visu pilnībā saprotu. Un tieši tādēļ arī neizpratu, kādēļ gadījums, kad bērns nelasa tik raiti vai kāpj ar kājām uz galda, tiek piešūts visai valstīj kā norma un pilnīga visauļautība ar disciplīnas neesamību. Tieši tā, kā tu saki - tādu gadījumu ir visur.
Ir savi robi katrā valstī, bet te nu tā nebūs pedofilija vai bērnu laupīšana. Jā, valstī ir likumi, kuri ir jāievēro un arī mentalitāte ir atšķirīga, tādēļ arī rodas nesaprašanās. Jebkurš bērns, kurš atrodas Norvēģijā, ir uz Norvēģijas atbildības. Jebkurš, bērns, kurš dzīvo Norvēģijā ir viena daļa no sabiedrības un valsts nākotnes, pat ja nav pilsonis. Norvēģijai ir savi principi, kuriem svēti tic un vēlas, lai valsts nākotne būtu tieši tāda - augusi pēc Norvēģijas principiem. Un problēmas rodas tad, kad ierodas cilvēks, ar saviem principiem un audzina Norvēģijas nākotni pa savam. Daļai šķiet nesaprotami, kā valsts var noteikt, kā audzināt bērnu, mans bērns, ko gribu, to daru, bet ja tas šķiet nepareizi, tad ir jābrauc vien audzināt savu bērnu ar savām metodēm tur, kur valsti tik dikti neuztrauc, vai bērns izaugs ar sabojatu psihi vai nē. Te arī ir tas grāvis, kurā rodas domstarpības un meli.
05.01.2016 12:07 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Gribu saprast, kas ir pie vienas, tiešām muļķīgie likumi vai tomēr pašu vecāku vaina un nevērība. Un vispār pastāstiet par dzīvi Norvēģijā kopā ar bērniem.

atšķirīga uztvere par to , kā ir jāatiecas pret bērnu un bērna audzināšanu kopumā !
05.01.2016 14:46 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Kad strādāju kempingā, varēju salīdzināt norvēģu bērnu grupu ar franču bērnu grupu. Vecums bija aptuveni līdzīgs. Pēc norvēģu grupas dušās pēdu nospiedumi bija uz izlietnēm, plauktiem, krēsliem. Viņi skraidīja un bļaustījās. Pēc franču bērniem nekā tāda nebija, viņi pastaigājās kopā ar grupas vadītājiem, uzvedās adekvāti. Tās ir kultūras atšķirības.
05.01.2016 16:28 |

Reitings 490
Klau, man interesē, vai kāda no jums ir pārcēlusies tieši uz Norvēģiju un ar bērnu?
05.01.2016 23:53 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits