Jaunā gada izaicinājums - vegānisms!

Reitings 132
Reģ: 07.09.2015
Labs vakars! Beidzot nu sniegs ir! un var paņemt tasi kafijas un ielūkoties cosmo..

Šovakar vēlētos uzzināt jūsu viedokli par tēmu, kas pēdejās dienās visu laiku ir manā galvā. Tātad. Nesen ar draugu runāju par vegānismu un visu no tā izrietošā - esmu sapratusi, ka pat tagad ikdienā uzturā nelietoju gaļu,zivi,pienu un daudz ko citu un no tā atteikties - nebūtu žēl, bet pagrūti gan..
Ir doma nākamo gadu sāk pēc jaunas ēšanas programmas ( to sastādīšu ar dakteri :) ) un arī fiziski pilnveidot sevi.
Un vasarā pilnībā pāriet uz Veģetārismu, jo tajos mēnešos tas ir daudz vieglāk.

Tad gribu izlasīt jūsu viedokļus par šo no :
* filozofiskā skata punkta.
* Cik daudz uzturā lietojat ( gaļu,zvi,pienu,olas..)
* Vai atbalstas apģērbu no dzivniekiem? Un izklaides pasākumus ( Cirks )
* Ir bijusi pieredze? Draugu? ( Ļoti vēletos izlasīt!)
* Un vai Jūs pašas esat domājušas par šo un vēlējušās mainīt savu netikai ēdienkarti, bet arī skatu uz dzīvi? :)

Pāldies un jauku,siltu un smaidīgu vakaru vēlot -
Madara! (l)
28.12.2015 17:59 |

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
man riebjas vārds gaļēdājs, kas tiek attiecināts uz visiem, kas nav vegāni, svaigēdāji vai veģetārieši. es ēdu visu ko. man nav obligāti sevi jāierobežo ar gaļu vien. man nevajag gaļu katrā ēdienreizē, tikai tāpēc, ka neesmu veģetāriete. un mani mulsina, cik grūti veģetāriešiem ir to pieņemt.
29.12.2015 15:23 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
TalisQualis +++ Es sevi uzskatu +/- par visēdāju nevis gaļēdāju jo tikai no gaļas es reāli nepārtieku un nemaz negribētu pārtikt.
29.12.2015 15:25 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Un kad kluvu par vegaani,es atklaju nenormali daudz receptes un partiku par ko iepriekh pat nebiju dzirdejusi.

Tev liekas, ka visi latviesi galedaji talak par kotletem un speka piragiem neredz? Ka vini nelasa un neinteresejas par uzturu, ka viniem neinterese jaunas receptes un citu valstu virtuves? Tipa mees mucaa augam vai? Zini, musdienas tas ir moderni atklat citvalstu virtuves, jaunas garsas un gatavosanas tehnikas. Nav tur tavaa vegaaniskajaa edienartee produkti un edienu, kas man nebutu zinami. Jau nez kuro reizi jasaka, ka ne jau garshas karpinju parsteigshana ir problema- uzturvielas ir problema, jo taas ir vienkari liela dala izslegtas no uztura.

Kopš kura laika olbaltumvielas ir tikai dzīvnieku valsts produktos?

Ir paksaugos, ir graudaugos, ir riekstos, bet ar to, ka tur tas ir nekas nebeidzas, jo tajos produktos ir ari daudz oglhidratu vai tauku, kas loti apgrutina sabalanset proporciju staro olbaltumvielam un oglhidratiem/taukiem.

Tad jau visiem veganiem ir nenormalas problemas ar olbaltumvielaam

Es nezinu. Ja katra edienreizi sastaav tikai no paksaugiem, tad varetu netrukt vai ari eed loti daudz oglhdratu grupas produktus, bet tas sastada loti daudz energijas un kaut kas aizies rezerves.

B12 var uznjemt ar vitamiiniem(kaut gan man skjiet,ka tu jau to zinaaji)

Omegas arii var, bet tas nav ikdienas risinajums, tabletiites un kapsulinas neaizstaaj uzturu.
29.12.2015 15:32 |

Reitings 3925
Buutu labaak uzreiz pateikushu, ka peec muusu uztura maacibas uzturvielu proporcijas nav svariigas, bet mums ir svariigs tas un tas konkreetos piemeeros, nevis klishjejisko fraazi mees visas uzturvielas mierigi varam uznemt. Da ko juus varat uznemt, ja bez klishejiskajiem vitamiiniem un mineraalvielaam neko konkreetu nespeejat nosaukt??? Buutu ielikushi triis dienu sabalanseetas eedienkartes plaanu, bet nee, vaavuljo tikai par viseedaaju aprobezhotiibu un liek linkus uz vaariitiem grikjiem un chatnijiem, kas vispaar nav eediens bet piedeva garshai!
29.12.2015 15:38 |

Reitings 335
Reģ: 29.01.2009
Kadel lai es liktu 3 dienu sabalanseetu uztura plaanu? :D Man dariit nav ko vai?
Es netaisos sheit tevi ne par ko parliecinaat,es jau esmu citas diskusijas ieverojusi,ka ar tevi ir kaa pret sienu,vaavuljo tik pretii ar saviem paakshaugiem :D
Man viss ir super,es visu speeju uznjemt un veseliibas probleemu nav. Ja tev ir problemas nu eed tu to galju,tev kaads no mutes rauj aaraa?
29.12.2015 15:42 |

Reitings 122
Reģ: 08.04.2014
Olbaltumvielas nav tikai dzīvnieku izcelsmes produktos. Vēl salīdzinoši nesen populāri bija teikt, ka vegāni uzņem tikai nepilnvērtīgās OBV un ir jāmiksē dažādi šo OBV avoti, lai savāktu pilnu spektru, bet tās jau sen kā ir atzītas par muļķībām. Tāpat, olbaltumvielu nepieciešamais daudzums ir stipri pārspīlēts. Neskaitāmi vegānu atlēti, kuriem šīs OBV būtu noderīgākās, uzņem pat zem 70-80 gramiem OBV dienā un ar nekādām problēmām nesaskaras. Vidusmēra cilvēkam jau nu noteikti par šo nevajadzētu uztraukties.

Avoti? Sojas produkti, tofu, neskaitāmie pupiņu veidi, lēcas, zirņi, quinoa. Nepatīk smieklīgais daudzums ogļhidrātu, kas nāk ar tiem (kas ir pupu mizas un normāli vegāni tam nemaz nepievērš uzmanību)? Var iegādāties vegānu proteīna izolātus, kā no rīsiem, tā zirņiem u.c. Nedzīvojam vairs akmens laikmetā. :D

Kas attiecas uz vitamīnu vai minerālvielu trūkumu, jā, vegāni-iesācēji bieži vien saskaras ar B12 vai D vitamīna trūkumu, bet tās ir viegli labojamas kļūdas un ja negribas krāmēties ar uztura sadalīšanu par labu šiem mikroelementiem, aptiekā šie abi kapsulās maksā kapeikas. Es labāk mutē iemetīšu pāris tabletes, nekā ēdīšu beigta dzīvnieka miesu vai vistu mēnešreizes. Varat šausmināties par šiem apzīmējumiem cik uziet, bet tas nemaina faktu, ka tie ir patiesi.

Paldies par uzmanību. Es varu padiskutēt ar jebkuru lepno dāmu ''visēdāju'' šajā forumā, ja kādi jautājumi. :)
29.12.2015 15:43 |

Reitings 359
Reģ: 03.10.2013
Es labāk mutē iemetīšu pāris tabletes, nekā ēdīšu beigta dzīvnieka miesu vai vistu mēnešreizes.

Vegāniem vispār nekādas mēnešreizes nav vajadzīgas, ne vistu, ne savas.
29.12.2015 15:49 |

Reitings 122
Vegāniem vispār nekādas mēnešreizes nav vajadzīgas, ne vistu, ne savas.

Kas par reti stulbu izteikumu. :D
29.12.2015 15:50 |

Reitings 359
Visām man pazīstamām meitenēm, kas mēģināja vegānu diētu, pazuda mēnešreizes uz vairākiem mēnešiem. Ko teiksi par šo?
29.12.2015 15:52 |

Reitings 359
Es varu padiskutēt ar jebkuru lepno dāmu ''visēdāju'' šajā forumā, ja kādi jautājumi.

Kas par reti stulbu izteikumu.

Izcilas diskusijas paraugs.
29.12.2015 15:53 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Skaifrs, ka visu var uzņemt ar pārtikas piedevām, lai gan par D vitamīnu ir ārsta viedoklis, ka jēga ir tikai no recepšu Vigantola, nevis bezrecepšu līdzekļiem, bet ziniet - šajā ziņā tad jau labāk akmens laikmets. Paanalizējot šķiet, ka vegāni ir ķīmijas rūpniecības lobēts projekts - sintētiskie materiāli, sintētiskās piedevas... Kā tiek kaitēts dabai to visu ražojot, kā utilizējot, tas ir otršķirīgi, jo nenes nekādu emocionālo lādiņu.
Un vistu mēnešreizēm nav nekādas vainas - viņas tās olas tā kā tā dētu, tikai pa tukšo, jo nekādi cāļi no tām nevarētu izšķilties. Neredzu nekādu ekspluatāciju, ja viņas skraidelē lauku sētā brīvā dabā.

koala_bear:
Es to netaisos sleept,es no taa nekaunos Ja man pajautaa,es atbildu:esmu vegaane

Iznāci no skapja? :-D Un, nē nemaz tajā nav jaušams lepnības velniņš...
29.12.2015 15:54 |

Reitings 3925
koala_bear, internetaa paraugu arii nevari nokopeet? Redzi, cilveekam kurs kaut ko saprot no uztura, tas ir dazhu minushu darbs uzrakstit 3 dienu edienkarti. Es to varu- gan pati uzrakstit, gan interneta paraugu atrast, gan tievesanas variantu izveidot, gan uzrakstit konkretam cilvekam zinot vina vecumu, auguma parametrus un fizisko aktivitati, bet tu nevari. Par tavam lieliskajam zinasanam tas neliecina.

,es visu speeju uznjemt

Ko konkreti tu speej uznemt bez klishaajam?
29.12.2015 15:55 |

Reitings 122
Visām man pazīstamām meitenēm, kas mēģināja vegānu diētu, pazuda mēnešreizes uz vairākiem mēnešiem. Ko teiksi par šo?

Vegānisms nav diēta, tas ir dzīvesveids, pirmkārt. Otrkārt - man neskaitāmām meitenēm, kas ēd visu, arī ir bijušas šādas problēmas. Kas par to?

Neveselīgi var ēst kā vegāni, tā visēdāji. Ēst par maz arī var, kā vegāni, tā visēdāji un tieši šī otrā problēma ir vispopulārākā šajā sakarā.
29.12.2015 15:56 |

Reitings 122
volandemort Nu, nu, nesprēgā. Kāda pieeja no Tevis, tāda atbilde no manis.
29.12.2015 15:57 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Peskoveģetārietis. Cik nu atļaujos sevi tā saukt.
Neēdu gaļu, jo paliek slikti un neprasās, nevis tāpēc, ka ir žēl dzīvnieku. Kas automātiski mani ieslidina tajā kategorijā, ka apēdu gaļas gabaliņu, kad sagribās. Gribas vistas spārniņus vecmammas marinādē - trīs apēdu.

Kopš vispār pievēršu šādai ēdienkartei īpašu uzmanību, saprotu, ka ir ļoti, ļoti dārgi tā dzīvot pie mums. It īpaši, ja nedzīvo Rīgā. Man nav iespēju savā vietējā veikalā dabūt normālas zivis, jūras produktus, kas nav saldēti un pastāvējušies. Jūras produkti ir neeeenormāli dārgi, īpaši studenta maciņam. Sanāk apēst gardu, svaigu zivtiņu reizi divās nedēļās.

Ļoti cieņā ir iegājies kuskuss ar visu, ko varu pievienot. Absolūti piekrītu par grūtāku sociālo dzīvi. Taču vairāk pieklājības pēc nekad neatsakos vismaz mazu gabaliņu uz dakšas pagaršot sūri grūti taisīto cepeti. Kā arī nekad neatteikšos no vītinātas gaļas, jo tā man ļoti garšo. Tāpat normālas pusdienas, kurās neietilpst gaļa, ar zivi, izmaksā ap 5-6eur vienai personai. Murgs. Veikalos kā uzkodu īsti arī nav ko pirkt, visas lašu un zivju maizītes maksā 2x vairāk, visās bulciņās ir gaļa, no vienas siera strēmeles arī baigi paēst nevar.. ne šis, ne tas. Mēs neapšaubāmi dzīvojam gaļas valstī un dažreiz tiešām liekas, ka latvieši neko citu bez gaļas neēd. Un to es arī izjūtu savas ģimenes kādreizējā ēdienkartē, kad trīs dažādu veidu ēdieni rotē pa apli un visos vienmēr klāt gaļa, kas tagadējā mirklī man bieži sagādā problēmas izdomāt, ko lai sev pagatavo vakariņās.

Kā arī pateicoties peskoveģetārismam un vispār vegāniem, esmu iemācījusies atkal iemīļot kartupeļus un gardi tos taisīt, tāpat skatīties uz kabačiem un daudziem citiem dārzeņiem, kurus kādreiz ciest nevarēju, taču burkāni gan laikam nekad neatradīs atpakaļceļu manā ēdienkartē. Zupas pat taisu sev un visas ar svaigiem, neceptiem dārzeņiem, ņamma!

Vispār kā tā man ļoti garšo svaigas, neceptas zivis, jēla gaļa, taču restorāna cienīgs tartars vēl nav pabijis manā mutē. Tā gaļas neēšanas lieta oriģinējās no puscūkas uz mana pusdienu galda vēl nesagrieztā variantā. Ļoti, ļoti ilgi patiesībā atteicos no jebkādas mājās gatavotas gaļas, ēdu tikai vistu.

Kas attiecas uz ētiskuma aspektu manā ēdienkartē, es ar gaļas neēšanu neietekmēšu to, ka jau ir sapakoti un sagriezti gaļas gabali veikalos, tāpat izplūkātas vistas utt., tāpēc neesmu apsēsta ar skumju un žēluma izjūtām par to, kas notiek, jo vienkārši par to nelasu, neskatos, neinteresējos un dzīvoju kastē šajā jomā. Neizmantoju ādas apavus, ādas kažokus, somas un aksesuārus. Gan tādēļ, ka maciņs nevelk, gan tādēļ, ka nav interese. Tāpat esmu sākusi izvērtēt kosmētikas alternatīvas savā kolekcijā.

Kas attiecas uz autori - veģetārisms un vegānisms ir DZĪVESVEIDS, nevis diēta. Kas šajā valstī izmaksā daudz un, ja pats neuzturi augu fermu, nezini, no kurienes ir tas, ko liec savā mutē, un kādu ķīmijas virskārtu nosūkā. Mainīt savu dzīvesveidu un dzīvi tikai tāpēc, ka tagad daudzi tā dara un jāpadomā vairāk par dzīvniekiem, ir stulbi. Ja dari, tad līdz galam, ar iemeslu, nevis pusgadu mīli dzīvniekus un tad pēkšņi tev palika garlaicīgi un saprati, ka tavam sunim jau sliktāk nebūs, ja apēdīsi cūkas šķiņķīti.
29.12.2015 15:58 |

Reitings 3925
Es varu padiskutēt ar jebkuru lepno dāmu ''visēdāju'' šajā forumā, ja kādi jautājumi.

Nu un par ko runaas cilveeki ar pilniigi atskirigu izpratni par eedienu kaa taadu? Es savukaart labaak eedishu iistu, dabiigi jeera kaaju kaa to ir darijushi cilveeki simtiem un tuukstoshiem gadus pirms manis nekaa riishu sinteetiskas ripas un izolaatus! Neesmu gan pret uztura bagaatinaataajiem, bet tie nevar aizstaat iistu paartiku. Man ir bijis proteiina pulveris, izmetu nafig, labaak olu baltumus eedu.
29.12.2015 16:01 |

Reitings 122
Paanalizējot šķiet, ka vegāni ir ķīmijas rūpniecības lobēts projekts - sintētiskie materiāli, sintētiskās piedevas... Kā tiek kaitēts dabai to visu ražojot, kā utilizējot, tas ir otršķirīgi, jo nenes nekādu emocionālo lādiņu.

Kurš no mums mūsdienās nav ķīmijas rūpniecības lobēts projekts? :)

Lopkopība un visa gaļas industrija kopumā rada dabai vēl lielāku kaitējumu, nekā to pašu sintētisko piedevu ražošana. Nejēdzīgais ūdens patēriņš viena lopa audzēšanā, gaisa piesārņojums un neskaitāmi citi faktori, kas zemi vienkārši iznīcina.
29.12.2015 16:02 |

Reitings 122
Nu un par ko runaas cilveeki ar pilniigi atskirigu izpratni par eedienu kaa taadu? Es savukaart labaak eedishu iistu, dabiigi jeera kaaju kaa to ir darijushi cilveeki simtiem un tuukstoshiem gadus pirms manis nekaa riishu sinteetiskas ripas un izolaatus! Neesmu gan pret uztura bagaatinaataajiem, bet tie nevar aizstaat iistu paartiku. Man ir bijis proteiina pulveris, izmetu nafig, labaak olu baltumus eedu.

Droši, ja sirdsapziņa ļauj un Tev tā patīk dzīvot. Es te nenācu nevienu pārmācīt vai zombēt. Man par jēra kāju labāk patīk pāris kg ar vīnogām. :)
29.12.2015 16:04 |

Reitings 359
Tīšām uzrakstīju diēta, lai paskatītos vai redzēšu kārtējo
vegānisms nav diēta, tas ir dzīvesveids
Nu, man žēl, ka dzīvesveidu definējat kā grozīšanos ap ēdamo/neēdamo.
29.12.2015 16:04 |

Reitings 122
Nu, man žēl, ka dzīvesveidu definējat kā grozīšanos ap ēdamo/neēdamo

Bērna cienīga atbilde. Cik Tev gadu, ja drīkst jautāt? Spītību sit cauri katram Tavam komentāram.
29.12.2015 16:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits