Jaunā gada izaicinājums - vegānisms!

Reitings 132
Reģ: 07.09.2015
Labs vakars! Beidzot nu sniegs ir! un var paņemt tasi kafijas un ielūkoties cosmo..

Šovakar vēlētos uzzināt jūsu viedokli par tēmu, kas pēdejās dienās visu laiku ir manā galvā. Tātad. Nesen ar draugu runāju par vegānismu un visu no tā izrietošā - esmu sapratusi, ka pat tagad ikdienā uzturā nelietoju gaļu,zivi,pienu un daudz ko citu un no tā atteikties - nebūtu žēl, bet pagrūti gan..
Ir doma nākamo gadu sāk pēc jaunas ēšanas programmas ( to sastādīšu ar dakteri :) ) un arī fiziski pilnveidot sevi.
Un vasarā pilnībā pāriet uz Veģetārismu, jo tajos mēnešos tas ir daudz vieglāk.

Tad gribu izlasīt jūsu viedokļus par šo no :
* filozofiskā skata punkta.
* Cik daudz uzturā lietojat ( gaļu,zvi,pienu,olas..)
* Vai atbalstas apģērbu no dzivniekiem? Un izklaides pasākumus ( Cirks )
* Ir bijusi pieredze? Draugu? ( Ļoti vēletos izlasīt!)
* Un vai Jūs pašas esat domājušas par šo un vēlējušās mainīt savu netikai ēdienkarti, bet arī skatu uz dzīvi? :)

Pāldies un jauku,siltu un smaidīgu vakaru vēlot -
Madara! (l)
28.12.2015 17:59 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Veģetāriete esmu bijusi jau vairāk kā pusi dzīves. Gaļu pātraucu ēst ētisku apsvērumu dēļ jau diegan agrā bērnībā, vēlāk, pusaudža gados, ārsts mani pārliecināja par to cik šāda izvēle manam organismam ir kaitīga, informācijas tūkuma dēļ atsāku ēst gaļu. Kad saslimu ar mazasinību dažus gadus vēlāk, gaļu pārtraucu ēst tajā pašā dienā, kad uzzināju analīžu rezultātus. Ar dzelzs preperātu, vitamīnu, minerālvielu palīdzību uzlaboju veselības stāvokli, ieguvu nepieciešamo informāciju par sabalansētu uzturu un nekādu ar uzturvielu trūkumu saistītu problēmu nekad vairs nav bijis. Nekādus uztura bagātinātājus arī nav nepieciešamības lietot, analīzes vienmē perfektas.

Pa lielam ēdu tikai vegānu pārtiku, jo ne olas, ne piena produkti neprasās. Vasarā esmu 100% vegāne, ziemā, pēc uz kalna pavadītas dienas tomēr gribas to fondjū kopā ar pārējiem kādā restorānā izaudīt. Bet māās dzīvnieku izcelsmes produktu gandrīz nekad nav. Esot ciemos esmu pielaidīgāka (gaļu nekad neēdīšu, bet pienu un olas ēdienā ēdīšu, lai citiem dzīvi tik ļoti nesarežģītu).

Ādas apavus un somas neizmantoju, tam ļoooti pievēršu uzmanību, zīdu arī ne, bet šķiet, ka ir pāris vilnas zeķu no senākiem laikiem aizķēries. Cirkū 2x esmu bijusi agrā bērnībā, bet atceros to kā kaut ko ļoti nepatīkamu, vecāki arī stāsta, ka esmu bijusi apbēdināta un neesmu vairs gribējusi uz turieni iet. Zoodārzu arī neapmeklēju, bet pret dabas parkiem neiebilstu.

Draugu lokā ir gan veģetārieši, gan vegāni, gan visēdāji. Tuvāko draugu lokā veģetāriešu nav, bet pasākumos draugi visēdāji vienmēr piedomā, lai arī man būtu ko ēst. Problēmu nav.

Man patika jociņš par šo tēmu- Ja tik ļoti aizstāvat dzīvniekus, kāpēc apēdat viņu pārtiku?

Azalea, uz šo nenormāli "smieklīgo" jociņu man ir perfekta atbilde - es esmu veģetāriete nevis tāpēc, ka mīlu dzīvniekus, bet tāpēc, ka ienīstu augus.
28.12.2015 18:40 |

Reitings 3278
Reģ: 18.02.2009
Un atbildot uz autores jautājumu - jā, es neatbalstu dzīvnieku piespiedu izmantošanu, jā, es neatbalstu ādas materiālu izmantošanu, jo tam visam ir alternatīvas!
Nelietoju dzīvnieku produktus, jo manuprāt, - kā mūsdienās vispār tādus var lietot, zinot, ko tiem lopiņiem dod.. :-/(t)
Olās atrast antibiotikas? Manuprāt, nav īsti labi.

Es neko nesaku, ja paši audzējiet un dodiet brīvību dzīvniekiem, taču kāpēc visur jāizmanto vardarbība..?
28.12.2015 18:40 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Piekrītu,ka tā tāda modes lieta. :-/
Viena paziņa arī iztaisijās par luelu gaļas nīdēju utt.Pus gadu noturējās. Tgd apprecējusies ar mednieku un rij kotletes tā kā šńakst vien! :D
Pati neko tādu negribu mēģināt. Man garšo gaļa,lauku oliņas ir mmm! Piena produkti gan man bijuši-nebijuši!
Ja runā par to,cik apēdu gaļu. Tad ēdu katru dienu. Vasarā olas arī ēdu katru dienu. (Ziemâ reti ēdu).
Uz cirku neeju. Un neiešu.
28.12.2015 18:41 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Ādas apavi un somas man nav! :)
28.12.2015 18:47 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Pašai vegānisma, veģetārisma pieredzes nav un noteikti, ka nebūs, nejūtu vajadzību atteikties no dzīvnieku valsts produktiem.
Varu pateikt draudzenes pieredzi, bija saklausījusies, ka pārejot uz vegānismu, attīrīsies organisms. Cik zinu, gāja pie kaut kāda speciālista, kurš ieteica ko ēst, ko ar ko aizvietot, nebija tā, ka visu uz savu galvu darīja. Rezultātā viņa palika bāli pelēka, ar reibstošu galvu, imūnsistēma pagalam, praktiski visu laiku slimoja, tad iesnas, tad temperatūra. Drīz vien beidza ākstīties un ēda pa vecam.:-)
Varbūt, ja pakāpeniski atsakās no kādas produktu grupas, tad savādak, bet no parasta uztura uzreiz pāriet un vegānu, noteikti nevajag.
28.12.2015 18:47 |

Reitings 9596
Reģ: 06.03.2012
Es jau vairākas reizes esmu negatīvi izteikusies par šādu dzīvesveidu. Manuprāt, mūsu platuma grādos ir grūti pienācīgi aizvietot piena produktus, gaļu un zivis. Māsa kādu laiku mēģināja "saudzēt dzīvniekus", līdz mati sāka krist ārā kušķiem.
Vietējie augļi un dārzeņi ziemā mums tepat kā nav, bet ārzemju labumos, kas atstiepti teju pāri pusei zemeslodes, man šķiet, ka nav nekāda labuma. Ja dzīvo siltā zemēs, tad varētu veselīgi ēst visa gada garumā.
28.12.2015 18:58 |

Reitings 7079
Reģ: 11.10.2013
Piekrītu sugar.
28.12.2015 19:22 |

Reitings 335
Reģ: 29.01.2009
Esmu vegaane 3 gadus un varu teikt tikai labu,juutos daudz labak,ka iepriekh,kad eedu galju un piena produktus. Es ari nevienu veganu nepaziistu,kuram butu kadas veselibas problemas del veganisma(nezinu,kur jus tadus satiekat).
Daudzi cilveki saak ar vegetarismu un tad paariet veganisma,es pati ari ta dariju,bet dazhiem ir viegli un uzreiz var paariet veganisma. Ta ari isti nesapratu ko tu velies,veganismu vai vegetarismu :-| Jebkura gadijuma noteikti palasi kadu informaciju par to,lai nebutu taa,ka tu iznjem no uztura galju un pienu un tad eed plikus kartupelus. Tas viss ir jazin ka aizvietot. Sakuma tas var likties sarezgiiti un ka daudz jalasa,bet pec tam jau, kad ta klust par ikdienu tas ir ljoti viegli.
Iesaku piebiedroties vegan latvia lapai facebook, tev tur palidzes ja bus kadi jautajumi :-)

Bet vispar laba apnemshanaas :-) Citi var teikt,ka ta ir modes tendence, un varbut kadam ta ari ir,bet es domaju,ka dzivnieki ljoti priecajas par shaadu tendenci (l)

Veiksmi!!;-)
28.12.2015 19:34 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Kadreiz biju vegetariete, nejutu absoluti nekadus plusu, ne fiziskus, ne moralus, vai pozitivas izmainas atsakoties no galas un zivim.
Vegetariesa minusi (par veganismu nemaz nerunajot):
- grutaka sociala dzive
- grutaka izvele veikalos un restoranos/kafejnicas
- grutak salasit nepieciesamas olbaltumvielas un B grupas vitaminus, dzelzi un omegas
- ierobezhotaka recepsu izvele.
28.12.2015 21:03 |

Reitings 3925
Vegetarisms vel nu taa, bet veganisms taa jau ir religiskaa paarlieciba, jo plusu tur nav nekadu- tikai entie aizliegumi un entie noteikumi ko ieverot, un par to visu pat Paradizi beigas neiedod. Pheee
28.12.2015 21:07 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
grutaka sociala dzive

Vari man pastāstīt, kā tieši veģetārietim vai vegānam varētu būt "daudz grūtāka sociālā dzīve"? :D :D :D
Izņemot gadījumus, kad cilvēks ir pārliecinātais "šausmas, kā vispār var ēst gaļu", kad pusdienās ieturi gardu karbonādīti :D
28.12.2015 21:16 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Cik daudz uzturā lietojat ( gaļu,zvi,pienu,olas..)

Gaļu lietoju uzturā 2x nedēļā, zivi 1-2x nedēļā. Piena produktus katru dienu. Olas laikam arī sanāk katru dienu.. (maizi apsmērēju ar olas dzeltenumu pirms cepšanas)
* Vai atbalstas apģērbu no dzivniekiem? Un izklaides pasākumus ( Cirks )
Ļoti, ļoti patīk ādas apģērbs (jakas,bikses, svārki), apavi, somiņas.. Skatoties video, cik nežēlīgi ir krokodili un čūskas.. viņi, šķiet, ir pelnījuši būt pārstrādāti somiņās un kurpēs :D :D
* Un vai Jūs pašas esat domājušas par šo un vēlējušās mainīt savu netikai ēdienkarti, bet arī skatu uz dzīvi?

Pilnībā no gaļas neplānoju atteikties, tomēr jūtos fiziski labāk uzņemot to uzturā mazāk :)
28.12.2015 21:19 |

Reitings 203
Reģ: 06.08.2014
- ierobezhotaka recepsu izvele.

Vispar tiesi otradi, paveras daudz plasaka recepsu izvele, vajag tikai gribet atrast un eksperimentet ar receptem un edieniem.
28.12.2015 21:20 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
ispar tiesi otradi, paveras daudz plasaka recepsu izvele,

ne man ka galedajai ir 2 reiz liela izvele.

1. galasa receptes
2. veganu
3. vegetariesu

vot :-D:-P
28.12.2015 21:29 |

Reitings 132
Reģ: 07.09.2015
Internetā un grāmatās patiesi ir kaudzēm zupu,otro un saldo ēdienu receptes - ka man šķiet pārejot uz vegānismu ir vel vairāk ko ēst. :-D

Lielāka problēma laikam jau ir tajā, ka daudzi domā -ka tieši viņa viedoklis ir pats pareizākais un labākais.. jāmak pieņemt, ka katrs esam dažādi un tas ir normāli - ja visi nelieto uzturā gaļu,pienu un vel ko citu.

Tikai man šķiet tā ir grūti izveidodtattiecības.. draudzenei draugs bija vegāns, bet viņa - īstakā gaļas ēdāja.. Centās, bet beigās draudzene nevēlējas pāriet un attiecības izjuka, jo uz jeb kuru restorānu nevarēja aiziet pavakriņot u.t.t...

Arī daudzi restorāni izdara kļūdu neieviešot atsevisķū ēdienkarti!;-) Tā jau nav modes tendence, bet gan filozofija!
28.12.2015 21:40 |

Reitings 5637
Reģ: 06.11.2013
Pašnāvnieku klubiņš...
28.12.2015 21:42 |

Reitings 3925

Vari man pastāstīt, kā tieši veģetārietim vai vegānam varētu būt "daudz grūtāka sociālā dzīve"?

Tev nav gadijies, ka draugu vai gimnes loka cep barbekju? Nav gadijies sedet pie uzklata galda galedajiem? Vegetarietim muzhdien kaa tadam loham ir jaed to ko vins no taa vis drikst est ar jokainu skivja saturu. Un vel tie cilveku jautajumi "vai tad tu kotletiti needisi? nu bet zupinu vismaz jau var, tas jau kaulu buljons, tur galas nav"

Vispar tiesi otradi, paveras daudz plasaka recepsu izvele,

Tas ir kaa- galu, zivis nevar, vegaans nevar galu, zivis, piena produktus, olas. Kada tur plasaka izvele, ko muldi?
28.12.2015 21:47 |

Reitings 203
Reģ: 06.08.2014
Tas ir kaa- galu, zivis nevar, vegaans nevar galu, zivis, piena produktus, olas. Kada tur plasaka izvele, ko muldi?

Luk atbilde. http://vegan.lv/category/receptes/
28.12.2015 21:51 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
piekritu . jo man ka galedajai ir

1. galasa receptes
2. veganu
3. vegetariesu
pat 3 reiz vairak receopsu izvele. Jo varu est veganu vai vegetariesu recepti ja man patiks.
28.12.2015 21:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits