Krievu akcents

Reitings 263
Reģ: 20.07.2014
Sveiki!
Nezinu īsti, kāda veida padomu gribu saņemt, drīzāk gribu vienkārši kādam izstāstīt to, kas uz sirds, padalīties ar problēmu.
Pirmdien jāuzstājas kursa priekšā, jārāda prezentācija. Esmu krieviete, tāpēc latviski runāju ar šausmīgu akcentu. Pati it kā nebiju to baigi ievērojusi līdz brīdim, kad viena meitene man to pateica, pasmējās par manu runāšanu, un tagad es visu laiku uztraucos. Nezinu, kā pirmdien spēšu kaut ko aizstāvēt latviešu priekšā.. Man jau tā dažreiz ir grūti piemeklēt īstos vārdus, lai izteiktu savas domas, bet tagad, kad vēl jāiespringst par izrunāšanu.. Cenšos paplašināt savu vārdu krājumu, daudz lasu grāmatas tieši latviešu valodā, bet kā tikt vaļā no akcenta? Vai tas vispār ir iespējams? Vispār pēdējā laikā ļoti bieži cilvēki pārmet man par runāšanu - krievi saka, ka runāju ar latviešu akcentu, latvieši otrādi. Kad runāju, sāku stresot un vārdi sajūk, burti jaucās, galva reibst. Ļoti žēl, ka man tā prezentācija ir obligāta, labprāt vispār neietu uz nodarbību! Varbūt ir kādi ieteikumi, kā atbrīvoties no akcenta? Kā beigt tik nenormāli pārdzīvot?
:'-(
17.12.2015 17:01 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Gandrīz visi svešvalodās runā ar lielāku vai mazāku akcentu.
Galvenais ir spēja saprasties.

Ja darbs nav saistīts ar publisku uzstāšanos vai citu orotorismu, tad viss ir normāli.
17.12.2015 21:24 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Bet kāpēc Tu gribi tikt vaļā no akcenta? Nevajag. Tas Tevi īpašu padara. Tā ir Tava identitātes daļa. Tas ir tas, kas Tu esi. Un nekad nevajag mēģināt sevu identitāti mainīt, jo kādam kaut kas tajā nepatīk. Tam nav nozīms. Citiem nav nozīmes. Nozīme ir tam, ka Tu esi skaista, brīnišķīga un īpaša, tāda, kāda esi.

Un vispār, palūdz, lai tie kas smejās, parunā krieviski. Varēsi pasmaidīt arī par viņu akcentu :)
17.12.2015 21:53 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015

Un vispār, palūdz, lai tie kas smejās, parunā krieviski. Varēsi pasmaidīt arī par viņu akcentu

+++
17.12.2015 22:01 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Hm, vai man vienīgajai liekas, ka meitene, kura saka, ka ir liels akcents, perfekti raksta latviešu valodā? Visas garumzīmes vietā, vārdu krājums arī labs un komati vietā...
17.12.2015 23:04 |

Reitings 1069
Reģ: 13.11.2012
NEUZTRAUCIES! Es tevi saprotu, pati esmu krieviete un pabeidzot vidusskolu arī bija diez gan izteikts akcents, bet ar laiku tas kljuva minimāls. Pirmkārt, ieteiktu tieši otradāk, vairāk runāt, ja kaut ko nevari pateikt, sameklēt momentā vajadzīgu vārdu, tad pasaki sarunas biedram/iem, ka nezini īsti kā būtu pareizi, tev noteikti palīdzēs! Daudziem cilvēkiem patīk akcents, ne vienu vien reizi esmu to dzirdējusi, bieži vīrieši-latvieši ir teikuši, ka tas ir seksīgi. Man pašai ljoooti patīk akcents, kad latvieši runā krieviski. Ir ljoti pozitīvi, ka tu runā latviski, bet tev nav jāslepj, ka esi krieviete;-) Tādas muljkes, kāda trapijusies tev, ir ljoti maz! Nenjem galvā un uz priekšu, tev sanāks(l)
17.12.2015 23:45 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Hm, vai man vienīgajai liekas, ka meitene, kura saka, ka ir liels akcents, perfekti raksta latviešu valodā? Visas garumzīmes vietā, vārdu krājums arī labs un komati vietā...

Runāšana un rakstīšana ir divas dažādas lietas. Meitene jau nesaka, ka nepārzina valodu un nepareizi lieto vārdus, bet runā ar akcentu, jo ir krieviete. Man, savukārt, ir teikuši, ka latviski runāju vispār bez akcenta, bet brīžiem pati dzirdu, ka nepareizi sanāca kādu vārdu uzsvērt, pārteikties vai iebliezt kādu krievu vārdu :-D
17.12.2015 23:52 |

Reitings 12990
Nezinu, man gan liekas, ka, ja ir šausmīgs akcents, tad arī rakstīšana nav TIK perfekta, bet varbūt kļūdos.

Katrā ziņā, nepārdzīvo un neņem galvā. Tādu nav daudz, kas smietos par otra akcentu, man arī ir šausmīgs krievu akcents, bet cenšos un runāju, dari tāpat! :)
17.12.2015 23:57 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Valodu skolotājas (kurām tā nav dzimtā) mēdz runāt ar akcentu.. par spīti skaistajai gramatikai :) Tā kā.. tas ir tikai normāli :)
18.12.2015 00:02 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Nezinu, man gan liekas, ka, ja ir šausmīgs akcents, tad arī rakstīšana nav TIK perfekta, bet varbūt kļūdos.

Nav obligāti :) Piemēram, mana māsa.. viņa runā labā un pareizā latviešu valodā, bet daudz lēnām nekā es + var dzirdēt izteiktu krievu akcentu.

Bet piekrītu, ka nav vērts tādus cilvēkus ņemt nopietni - tas ir tikai gara vājums mēģinēt iedzelt are tik bēŗnišķīgiem argumentiem. Tas ir no sērijas - ja neesi no Rīgas, esi pāķis un spekulēt ar šo argumentu pie katras izdevības.
18.12.2015 00:03 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
Nenem galva. Esmu Latviete,bet man biezi uzdod jautajumu vai esmu krieviete, ukrainiete. Kapec? Nezinu!
18.12.2015 00:10 |

Reitings 12990
Tikai smieklīgi, ka paši rīdzinieki nu nav ar tīrāko izloksni, lai gan viņiem liekas, ka ir :D
18.12.2015 00:23 |

Reitings 426
Reģ: 13.09.2012
Es arī zinu krievu meitenes ar akcentiem, un neko, runāja latviski, prezentēja latviski, un vienalga ko domāja citi. Un es nemaz neievēroju, nesekoju līdzi par kkādu akcentu, klausos tikai ko stāsta.
P.s prezentācijās man vienmēr palīdzējis "graķītis", un neviens to nemaz nepamana, nesaož, toties uztraukums palicis otrā plānā. Nezinu vispār, kas būtu noticis, ja nebūtu ko ieņēmusi, jo esmu maximāli nepublisks cilvēka un ir paniskas bailes publikas priekšā muti vērt vaļā. Priekš manis tas ir drausmīgi! Bet glāze, divas vīns un ir vieglāk.
18.12.2015 00:26 |

Reitings 359
Reģ: 03.10.2013
Akcents drīzumā nebūs tik šausmīgs, kā Tu saki, jo Tu visu laiku būsi starp latviešiem savā augstskolā + mācības latviski, ar laiku būs labāk un labāk. Galvenais jau ir ko Tu saki, un vai Tava prezentācija ir saturiski laba. Man gandrīz nav akcenta (saku, ka gandrīz, jo jūtu, ka tomēr ir), bet citiem maniem krievu tautības kursabiedriem tas arī bija klupšanas akmens no sākuma, toties tagad gan visi runā diezgan brīvi.

Bet šim
un vispār, palūdz, lai tie kas smejās, parunā krieviski. Varēsi pasmaidīt arī par viņu akcentu
gan nepiekrītu, jo labāk to nepiesaukt, tici man...
18.12.2015 09:38 |

Reitings 934
Reģ: 08.09.2015
Akcents nekā neietekmē ne zināšanas (mums ļoti latviskā fakultātē pat 2 profesoriem bija, bet nu un?), ne karjeras iespējas pēc tam (Panorāmā paris reportieriem ir, Rīgas mēram ir... Nu un?). Cik rāda pziņo loks, pilnīgi bez krievu akcenta runā tie, kuri jau 1. klasē mācījās latviešu skolā, pārējie runā tekoši, bet ar kacentu. Bet atkārtošos - nu un? Ja runā tekoši, akcents nudien nav tā leita, par kuru jāuztraucas.
18.12.2015 09:44 |

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
1. Izbeidz pārdzīvot par kaut kādu subjektīvu vistas viedokli un uzstājies bez stresa! Tas ir tikai pozitīvi, ka latviešu valoda Tev nav sveša :)
2. No akcenta tikt vaļā nav tik viegli.
3. Tava rakstība/gramatika ir perfekta :)
18.12.2015 09:51 |

Reitings 614
Reģ: 25.09.2015
Tie, kas pasmejās par to, kā citi runā svešā valodā ir aprobežoti cilvēki un viņu viedoklis nav ņemams vērā (tie visbiežāk ir tādi cilvēki, kas paši zin tikai vienu valodu un nu tad ar to arī lepojās). Zināt citas valodas (un jo vairāk jo labāk) ir liels pluss un nekādā gadījumā nav jākaunās par to, ka runā ar akcentu (jo tas ir pašsaprotami). Meitene malacis, ka zin vairākas valodas - vairāk iespēju, un neklausies ko burkšķ kaut kādi neizglītoti cilvēki, kas to nesaprot ;)
18.12.2015 10:01 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
lasot tavu uzrakstīto, var tikai paslavēt - teksts ļoti labā līmenī, pat daļa latviešu tik labi neuzrakstītu! man personīgi tieši cieņu un respektu izraisa tie cilvēki, kas vispār cenšas runāt latviski, lai arī ar kādu akcentu tas nebūtu. Ja tā meitene par tevi pasmējās, tātad ir nepārliecināta pati par sevi, skaudīga un bērnišķīga. Neņem tādus cilvēkus galvā - tu esi vairāk vērta, un man prieks un lepnums, ka Latvijā dzīvo tādi krievvalodīgie kā tu! :)
18.12.2015 10:16 |

Reitings 2130
Reģ: 29.06.2009
Tikai neuztraucies, bet ieraut arī, vismaz manuprāt, nevajag, varēsi sarunāt ko lieku :D Man tiešām palīdzētu, bet ir gadījies redzēt interesantas izpausmes :D
Bet cilvēki tiešām ir dažādi. Studiju gados man nekad nebija baigo problēmu ar vienaudžiem, bet bija viena pasniedzēja, kura man acīs teica, ka šādu priekšmetu krieviem LU nebūtu jāstudē, tas jau nekas, ka esmu tikai pa 1/3 krieviete, viņa pat tajā neiedziļinājās, atcerējās mani no viena vidusskolas konkursa, kurā pārstāvēju krievu skolu... Viņa mani burtiski gāza mani katrā seminārā. Viņas dēļ es saku ar akcentu runāt jebkurā valodā uztraukuma brīžos, tikai nesen ar to tiku veiksmīgi galā, kaut gan ikdienā runāju gandrīz tikai latviski, arī ģimenē. Viņa bija mana recenzente bakalaura aizstāvēšanā, viņa novilka man atzīmi uz leju un noveda mani līdz asarām aizstāvēšanas laikā. Tagad viņas jau sen fakultātē nav, jo par viņu bija daudz citu sūdzību un ne jau tikai no krieviem, jo studēju tur, kur krievu faktiski nebija... Ar citiem pasniedzējiem baigo problēmu nekad nebija, kaut gan daži ir publiskas personas ar ļoti pretkrievisku nostāju, bet stāsts ir par to, ka viena, piedodiet m..ta, var iedzīt cilvēku kompleksos uz visu atlikušo dzīvi :D Es jau tiešām nezinu, ko domāja par mani citi studenti un pasniedzēji, bet atzīmes bija labas un ar vairākiem kursabiedriem kontaktējos līdz šim, bet es pabeidzu universitāti vairāk kā 10 gadus atpakaļ. Var būt tad vēl bijis tāds pretestību laiks, un ceru, ka tagad viss mainās uz labo.

Tāpēc padoms ir tikai viens, neņemt nevienu aubē un iet savu ceļu, atceroties, ka uztraucās, ja ne visi, tad vismaz puse no taviem kurasbiedriem un domā vairāk par savām prezentācijām, nevis Tavu akcentu vai publiskas uzstāšanās prasmēm :D
18.12.2015 12:45 |

Reitings 2130
Reģ: 29.06.2009
Skanēs ciniski – galvenais, lai ir foršie un saprotoši pasniedzēji, par skuķenes subjektīvo vērtējumu vienkārši nospļaujies un tusē tikai ar pozitīvi noskaņotiem cilvēkiem. Pa dzīvi Tu satiksi ļoti daudz dažādus “durikus”; esmu vairās reizes bijusi gan “tizlā okupante”, “nu , po morde vidno - fasistka”, atkarībā no valodas un situācijas. Ja katru ķēmu ņemtu pierē, jau sen būtu Sarkandaugavas zināmās iestādes kliente :)
18.12.2015 12:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits