Kūka Ziemassvētku noskaņās.

Reitings 3774
Reģ: 12.02.2013
Virtuves pavēlnieces man vajag Jūsu palīdzību.

Vienam cilvēkam vēlos pateikties un uzdāvināt kūku, kas arī būtu kā mazs sveiciens Ziemassvētkos.
Kādas kūkas varētu ieteikt, ko lai izcep vai pagatavo. Protams, gaidu arī receptes un idejas dekorācijām.
It kā varētu cep to, kas labi padodas man, bet man šoreiz gribas kaut ko jaunu izmēģināt. Protams, es pirms taisīšu, uztaisīšu arī vienu izmēģinājumu.
Un vēl, tādu kūku, kas labāk garšos nākošajā vai pat aiznākošajā dienā.

Gaidu ieteikumus. :-)
07.12.2015 14:12 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Sisley Par to ka iedvesmu var smelties no ārzemju gardumiem es gan nenoliedzu, bet te jau konkrēti iet runa par kūkām tad nu vismaz kādu ārzemju kūkas recepti varēja ielikt :D Nevis runāt ko par kalorijām, trifelēm un to kvalitāti :D
07.12.2015 23:11 |

Reitings 3774
nu gan Jūs te lieki daudz ko piepļāpājušas. Es jau domāju, ka man pāri pa 60 receptēm. Bet liels paldies visām, ja ir ko vēl ieteikt noteikti gaidīšu ;-)
08.12.2015 08:16 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Mmmmm... tik laba diskusija (ar izņēmumiem) (l)
08.12.2015 09:32 |

Reitings 3774
Tad turpinām šo jauko diskusiju ;-)
08.12.2015 15:21 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015

Ziemassvētku kēkss

Sastāvdaļas
330 g miltu
¼ tējkarotes sāls
½ tējkarote malta kanēļa
½ tējkarote kardamona
½ tējkarote rīvēta muskatrieksta
½ tējkarote maltu krustnagliņu
2 cm svaigas ingvera saknes
250 g sviesta
5 olas
250 g muskavado cukura
2 tējkarotes cukura sīrupa
200 ml alkohola – šerija, konjaka, ruma vai stipra melnā tēja
½ tējkarote vaniļas cukura
250 g rozīņu
250 g aprikožu
250 g melno plūmju
50 g drupinātu mandeļu
1 citrona miziņa
Glazūrai:

1 olas baltums
200 g pūdercukura
1 ēdamkarote citrona sulas
Pagatavošana
1. Iepriekšējā vakarā visus žāvētos augļus – plūmes, aprikozes, rozīnes – nomazgā un pārlej ar alkoholu vai melno tēju.

2. Nākamajā dienā gatavo kēksu. Miltus iesijā lielā bļodā, pievieno garšvielas – sāli, kanēli, muskatriekstu, kardamonu, maltas krustnagliņas.

3. Atsevišķā traukā sajauc mīkstu sviestu, cukuru un cukura sīrupu. Nomizo un uz smalkas rīves sarīvē ingvera sakni, pievieno maisījumam.

4. Alkoholā izmērcētajiem augļiem notecina lieko šķidrumu un visus sagriež mazos gabaliņos (izņemot rozīnes).

5. Atsevišķi sakuļ olas, pievienojot vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu. Pievieno citrona miziņu. Kad olas sakultas, tām pievieno miltu un garšvielu maisījumu, pēc tam – sviesta un cukura maisījumu. Visu rūpīgi samaisa.

6. Kad iegūta viendabīga masa, tai pievieno sagrieztos žāvētos augļus.

7. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180ºC. Kēksa mīklu lej ietaukotā un ar miltiem izkaisītā tortes formā (26 cm diametrā). Var izmantot arī kantaino kēksa formu (tikai tad, iespējams, mīklas būs nedaudz par daudz). Kēksu cep ~1 stundu. Tā gatavību pārbauda, iedurot ar koka irbulīti. Kēkss ir gatavs, kad mīkla nelīp pie irbulīša.

8. Atdzesē pirms glazūras uzklāšanas.

9. Gatavo glazūru. Sakuļ olas baltumu stingrās putās, pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā. Gatavā glazūra ātri sacietē, tādēļ tā jāklāj pāri atdzisušajam kēksam tūlīt. Visbeidzot kēksu izrotā pēc sirds patikas ar dzērvenēm, žāvētiem auglīšiem, sasmalcinātiem riekstiem, piparmētru lapiņām.

http://piegalda.lv/recepte/ziemassvetku-kekss/
08.12.2015 16:16 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits