Protams, vīnu izvēle vienmēr ir ļoti subjektīva - to, kas tiks nopirkts, noteiks katra paša individuālā gaumes un garšas izjūta. Nepretendēju uz to, ka par vīniem zinu ļoti daudz, ne tuvu ne, taču vīns un vīna kultūra mani interesē. Kā un kādu izvēlos vīnu, nosaka dažādas situācijas un apstākļi - kāds mielsts tiks celts galdā (siers, zivis, gaļa, dārzeņi, saldumi), kāda veida notikums (pasēdēšana mājas āra terasē ar draugiem, vīna glāze divātā ar vīru, kāds nopietnāks pasākums, balle utt.)
Mani favorīti pie gaļas ēdieniem ir vidusmēra franču Dienvidronas vīni, kam piemīt gan dienvidnieku temperaments, gan franču šarms. Marinādes, pikantas garšzāles - Cotes du Rhone vīni der kā perfekti piegriezta kleita.
Tāpat pie gaļas ēdieniem un cietajiem sieriem izvēlos Bordeaux. Manas simpātijas pieder Bordeaux labajam krastam - Pomerol un Saint Emillion. Samtaini, siliti, zīdaini, biezas konsistences. Mmmm.
Pie itāļu ēdieniem, manuprāt, vislabāk der pašu itāļu vīni - tie lieliski papildina viens otru. Man patīk Brunello di Montalcino. Pieredze liecina, ka ar itāļu vīniem, kas iegādāti Latvijā, jābūt piesardzīgai, jo dažkārt gadās pamatīgi izklupieni, piemēram, ar Barbera un Chianti vārdu nekrietni dīžājās skābi, nekvalitatīvi, ūdeņaini padzērieni.
Par saldajiem... Ekselenti būti vienmēr baudīt Sauternes/b], taču ne sliktāka alternatīva un krietni lētāka ir Monbazillac saldie, dabiskie deserta vīni, kas darīti ar tām pašām vīnogām un ietur to pašu vīna raksturu un stilu.