Par un ap vīnu

10 gadi
Reitings 403
Reģ: 30.08.2014
Sveikas!
Nāk ziema un vakaros biežāk gribas atpūsties ar vīna glāzi rokās, tad nu izlēmu izveidot šo tēmu. :)
Visbiežāk izvēlaties baltvīnu vai sarkanvīnu, vai rozā vīnu?
Jums vislabāk garšo sauss, salds, pussalds?
Pēc kādiem kritērijiem parasti veikalā izvēlaties?
Kāds karstvīns ir jums mīļākais? Varbūt kādas receptes?
Viss par un ap vīniem. :)
23.11.2015 22:44 |

Reitings 4339
Reģ: 01.06.2014
Man arī garšo tikai saldie, vai pussaldie! :)
Krāsa - biežāk jau sarkanie. Ļooti reti ir gaišie. Pēdējais gaišais gan bija dikti gards! Žēl, ka nenopirku vēl dažas pudeles, kamēr bija akcija!
Vispār esmu diez gan skeptiska pret jauniem vīniem. Cik reizes ir bijis, ka nopērku pēc ieteikumiem un man negaršo. Šobrīd ir daži vīni, kuri garšo, tad nu pērku tos.
Rīt tieši būs vīna degustācija...Tad vrb sarakstam pievienosies vēl daži vīni! :)
24.11.2015 15:20 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
Esmu Gruzijas sarkanvīnu cienītāja, izvēlos pussaldos. Neesmu vīnu eksperte, arī nevēlos būt, vados pēc tā, kas man garšo un kas nē :D Patīk, kad vīns ir, tā teikt, biezs, ka var just tā konsistenci.
24.11.2015 15:23 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Vīnu eksperti jau ari īstenībā nav nekādi eksperti, tas ir tikai subjektīvais viedoklis. Nesen skatījos Adam ruins evertything par vīniem, kur baigie eksperti garšoja vienu un to pašu vīnu, bet nez kāpēc garšas vienam un tam pašam vīnam bija dažādas. :D
24.11.2015 16:03 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Ar gruzijas vīniem nevar nošaut greizi, vismaz manām garšas kārpiņām garšo.
24.11.2015 16:05 |

Reitings 262
Reģ: 04.01.2013
NordicBelle
mīļš tev paldies, noteikti būs jāizmēģina kaut kas no tevis ieteiktajiem! (l)
24.11.2015 16:13 |

Reitings 2784
Reģ: 18.05.2009
Ziemaa -sarkanviins. Vasaraa -baltviins.

Nav viens noteikts kursh garsho. Patik nogarshot dazadus. Galvenais , lai nav etikaina vai skaabena pecgarsha
24.11.2015 16:24 |

Reitings 3308
Reģ: 20.03.2013
Parasti izvēlos sarkanvīnu, nesaldu. Arī karstvīns garšo. Nekādus konkrētus nosaukumus pateikt nevaru, jo vispār reti, kad vīnu dzeru.
24.11.2015 16:31 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
man garso dzirkstosie Lambrusco un gran calisto, sie parsvaraa tiek dzerti.;)
24.11.2015 16:35 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Karstvīna receptes, kas būs "vakara zvaignes":

Karsēts baltvīns ar garšvielām tiem, kam baltvīns garšo labāk:
http://www.marthastewart.com/870107/mulled-white-wine

Karstvīns "no pamatiem". Šī ir paliela recepte, vismaz 4 cilvēkiem, vakaram divatā recepte jādala uz pusēm.
http://www.chowhound.com/recipes/german-mulled-wine-gluhwein-30925

Vēl ļoti gardi ir karstie sidri - ja izdodas nopirkt brut sidru, tad uzkarsēts kopā ar garšvielām garšo brīnišķīgi. Bērnu un grūtnieču variants - karsēta ābolu sula ar garšvielām.
24.11.2015 17:49 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Protams, vīnu izvēle vienmēr ir ļoti subjektīva - to, kas tiks nopirkts, noteiks katra paša individuālā gaumes un garšas izjūta. Nepretendēju uz to, ka par vīniem zinu ļoti daudz, ne tuvu ne, taču vīns un vīna kultūra mani interesē. Kā un kādu izvēlos vīnu, nosaka dažādas situācijas un apstākļi - kāds mielsts tiks celts galdā (siers, zivis, gaļa, dārzeņi, saldumi), kāda veida notikums (pasēdēšana mājas āra terasē ar draugiem, vīna glāze divātā ar vīru, kāds nopietnāks pasākums, balle utt.)

Mani favorīti pie gaļas ēdieniem ir vidusmēra franču Dienvidronas vīni, kam piemīt gan dienvidnieku temperaments, gan franču šarms. Marinādes, pikantas garšzāles - Cotes du Rhone vīni der kā perfekti piegriezta kleita.

Tāpat pie gaļas ēdieniem un cietajiem sieriem izvēlos Bordeaux. Manas simpātijas pieder Bordeaux labajam krastam - Pomerol un Saint Emillion. Samtaini, siliti, zīdaini, biezas konsistences. Mmmm.

Pie itāļu ēdieniem, manuprāt, vislabāk der pašu itāļu vīni - tie lieliski papildina viens otru. Man patīk Brunello di Montalcino. Pieredze liecina, ka ar itāļu vīniem, kas iegādāti Latvijā, jābūt piesardzīgai, jo dažkārt gadās pamatīgi izklupieni, piemēram, ar Barbera un Chianti vārdu nekrietni dīžājās skābi, nekvalitatīvi, ūdeņaini padzērieni.

Par saldajiem... Ekselenti būti vienmēr baudīt Sauternes/b], taču ne sliktāka alternatīva un krietni lētāka ir Monbazillac saldie, dabiskie deserta vīni, kas darīti ar tām pašām vīnogām un ietur to pašu vīna raksturu un stilu.
24.11.2015 19:13 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Ja par dzirkstošajiem vīniem... man patīk Francijas klasisko baltvīna reģionu dzirkstošie vīni - Cremant de Bourgogne, Cremant de Loire un Cremant d` Alsace. Forši, ka šos dzirkstošos vīnus darina, izmantojot klasisko metodi, taču neuzkrāj vīna pudelē tik lielu ogļskābās gāzes koncentrāciju, kā tas ir īstā šampanieša gadījumā. Tāpēc iegūst mazāk dzirkstošu dzērienu, kam garša ir maiga un krējumaina - ne velti arī nosaukums cremant:-)

Mans personīgais priekšstats par tiešām labu šampanieša tipa dzirkstošo vīnu -tam jābūt ar maizes un augļu aromātu:)
24.11.2015 19:19 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Mana izvēle vienmēr būs par labu baltajam vīnam, sausam vai pussausam. Mīļākie ir Moselland Riesling vai kāds no itāļu Pinot Grigorio, Pinot Bianco.

No sarkanajiem Patīk parasti Pinot Noir.
24.11.2015 19:45 |

10 gadi
Reitings 2152
Reģ: 02.04.2011
Nu, atzīšos, izlasīju luīzeluīze komentāru, sajutos kā māsīca no laukiem ( lūdzu, tikai nesāk kāda par šo apzīmējumu dusmīgi taurēt!) un noelsos. Man arī gribētos tik plašas (un praksē izgaršotas) zināšanas šajā jomā. (s) (l)
Kas attiecas uz mani - man ik pa laikam ieslēdzas periodi - neatkarīgi no gadalaika tikai sarkanu vai tikai baltu. Ar izņēmumiem, protams. Tā pārmaiņus. Pa vidu rozītis arī. Vienīgā nelaime..Man dažbrīd šķiet, ka es dzīvoju valstī aiz vīnu dzelzs priekškara, jo lielveikalos te rullē Kalifornija un Jaunzēlande. Kuras arī jau esmu paspējusi iemīļot, īpaši Kalifornijas pinot un chardonnay un Jaunzēlandes svaigos, kraukšķīgos baltvīnus.
24.11.2015 19:58 |

Reitings 788
Reģ: 11.02.2012
tikai un vienīgi sauss vai pussauss. neesmu baltvīna cienītāja, bet tās pāris reizes gadā, kad sakārojas, izvēlos Sauvignon Blanc vīnogas. no sarkanvīniem vislabāk tīk syrah vīnogas (reti kad vīnu savienoju ar ēdienu, tas tiek baudīts tāpat), kā arī gruzīņu saperavi.
24.11.2015 20:01 |

Reitings 408
Reģ: 29.09.2015
Par vīna pazinēju sevi nevaru saukt, taču bija laiks, kad vīns man garšoja. Šodienā vīnu lietoju reti (vispār alkoholu), taču tajās retajās reizēs izvēlos vīnu piemērotu ēdienam. Pasniedzot pīli vai zosi ar glazētiem augļiem, izvēle ir nemainīga jau gadiem Burgundijas vīni tikai un vienīgi. Savukārt jērs lieliski sader ar Beaujolais vīniem, kreptīgs garneļu sautējums lielisks ar Mencia reģiona vīniem, bet grieķu Moussaka un arī var teikt Lazanja būs saderīga ar Agiorgitiko grieķu vīniem. Ja no baltvīniem, tad vieglas pastas , lieliski papildinās Vermentino vīni, bet fritēti dārzeņi, piemēram, artišoki būs labs kombinācijā ar Soave vīniem.Lielā karaliene Lobstere bagatīgā tomātu mērcē labi baudīsies ar baltvīniem no Bordeaux regiona. Dzirkstošie vīni mūsmājās ir iecienīti ar vieglām aknām, piemēram cāļu, zosu aknas un protams dažādi augļu salāti. Taču bagātīgas uzkodas, kuras pasniedzu viesiem, tādas kā gužer, kazas siera bumbiņas ar riekstiem un zaļumiem kopā ar krekeriem, vienmēr labi piestāvēs biezs Merlot no Bordeaux reģiona. Vienvārd sakot nav nekāda ābece jākaļ no jauna. Valsts (vai pat vēl specifiskāk valsts reģiona) virtuve kuru izvēlas pasniegt ir vēlams pieskaņot šīs pašas valsts vai reģiona vīnu, pārējās ir nianses un cik maciņš var atļauties.
26.11.2015 11:20 |

Reitings 1063
Reģ: 01.06.2015
Nevaru sevi iedomāties katru vakaru dzerot vīnu. Dodu priekšroku siltai tējai, kafijai vai kakao.
26.11.2015 11:26 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Vispar karstvinu varu sad tad iedzert. Ja ziema ara sasliki tad klat iet tiri labi.
26.11.2015 20:26 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits