Latvijas svētku vakariņas ārzemēs

Reitings 45
Reģ: 06.03.2012
Gatavot mīļotājas.. jautājums jums!

Ko foršu un garšīgu es varētu pagatavot uz 18.novembri, kas savā ziņā reprezentētu arī latviešu virtuvi, atrodoties ārzemēs? Vakariņas 6-7 cilvēkiem. Vēl domāju, vai taisīt uzkodu/salātu formātā vai otro ēdienu + saldo. Katrā ziņā derēs jebkurš ieteikums, paldies. :)
17.11.2015 21:11 |

Reitings 674
Reģ: 13.10.2013
Žēl, ka meitenes ieciklējušās tikai uz senāku laiku virtuvi, ne velti visur tiek skandināta un reklamēta Latvijas garša, pavāri cenšas dažādi interpretēt mūsu produktus :) Atceries par tādām lietām kā cidonijas, dzērvenes, kas ir tipiskas Latvijas garšas, izmanto arī savādāk kā tikai sacukurojot. Internetā tik daudz receptes, pameklē labāk pati, zinot, kas tev pieejams un kas viesiem labāk garšotu :)
18.11.2015 01:19 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Es te iepriekš uzrakstīju baigi garo komentāru, kurš pazuda un tad man savukārt pazuda motivācija. Bet nu mēģināsim pa jaunam :-)

Itālijā noteikti var dabūt speķīti un sīpolus, tātad pīrāgi sanāk. Arī mannu uzpūtenim. Vislabāk būtu dzērveņu, bet noteikti ir vieta improvizācijai. Pamatēdienam es droši vien gatavotu kaut ko tik vienkāršu kā kotletes vai karbonādes (patiesībā, tieši tā arī rīt darīšu - cepšu kotletes no 50/50 liellopa un cūkgaļas) ar vārītiem vai krāsnī ar visu mizu ceptiem kartupeļiem, saceptiem sīpoliem, lociņiem ar krējumu (vai grieķu jogurtu).
Ir diezgan daudz produktu, kurus atsevišķās valstīs un īpaši mazpilsētās ir grūti dabūt, bet ar laiku var iemācīties aizvietot un gatavot pats. Es, piemēram, šobrīd lēnām briestu kāpostu skābēšanai, jo skābu kāpostu zupiņu kārojas tā ka acīs kož. Kaut kā nejauši par šo tēmu aizrunājos ar vienu krievu paziņu un viņa nāca klajā ar 100 praktiskiem padomiem, jo izrādās, ka vietējā slāvu diaspora skābē kāpostus un marinē gurķus tā ka prieks. Tiku arī gan pie riktīga Rostovas boršča receptes, gan fiksā varianta ikdienai. Ar šo gribēju teikt, ka ir vērts runāties ar citiem imigrantiem par ēdienu tēmu, var atklāt daudz jauna un sev noderīga.
18.11.2015 01:31 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Diez vai diskusijas autore kaut pusi no šeit minēto ēdienu produktiem atradīs Itālijā parastos lielveikalos. Turklāt piekrītu viedoklim par to, ka ne jau tikai senlatviešu ēdieni raksturo latviešu virtuvi.
Es gatavotu, piemēram, krāsnī ceptas kartupeļu daiviņas vai kartupeļu biezeni ar zaļumiem + kāda gaļa, piemēram, cūkas fileja ar brūkleņu mērci + svaigi vai cepti dārzeņi. Desertam uztaisītu medus torti vai kādu biskvīta ruleti ar vārīto krēmu un svaigām ogām.
18.11.2015 12:24 |

Reitings 3925
Reģ: 23.10.2014
Vajadzetu ierakstit cosmo noteikumos, ka nav atlauts likt bildes edienam, kas jau vienreiz ir ests. (t)

Es personigi nerisketu likt uz galda kaut ko parak eksotisku- skabetus kapostus, galertu, kilavas, pelekos zirnus, speki. Pieredze rada, ka arzemnieki to nesaprot un var sanak ne tikai apbedinat viesus, bet kartigi izgasties. Daudzas valstis tadu lietu ka speki griez nost un met ara, uztura nelieto un pelekie zirni ir lopbariba un uz cilveku galda neliek.

Ieteiktu karbonadi ar varitiem kartupeliem ar dillem, miltu merci, marinetus gurkus. Saldaja dzervenes pudercukura, ja nav gatavas noperkamas, uztaisit majas tas ir loti vienkarsi.
Kartainas miklas kanelmaizites, loti vienarsi un atri.
18.11.2015 12:27 |

Reitings 3925
Sarkano pupinu salati vel varetu patikt.
18.11.2015 12:28 |

Reitings 3925
freya
+10

Te pieminetos edienus un produktus sodien Latvija ed maz un reti. Mana mamma galertu un pelekos zirnus nav taisijusi 20 gadus. Speka piragus cep tikai omes uz Ziemassvetkiem.
18.11.2015 12:32 |

Reitings 1304
Reģ: 29.01.2009
Ir diezgan liela pieredze gatavojot mielastu itāļu draugiem.( kāreiz, šodien ariī būs ciemos) Ja esi Itālijā, tad jau būsi ievērojusi viņu ēšanas paradumus ;) Jaunākie, būs vairāk atvērti nogaršot ko jaunu. Atkarīgs, kur tu atrodies, bet ir veikali, kuros var atrast Latvijas labumus, bet mazpilsētās noteikti būs grūtāk.

No šeit minētā, domāju, noteikti der speķa/šķiņķa pīrādziņi. Viņiem pašiem ir līdzīga uzkoda, mazie calzoni. Calzone, ir pārlocītā pizza, bet šie ir mazāki, dažos reģionos viņus arī frittē eļļā, ar dažādiem pildījumiem. Bilde, salīdzinājumam.

Pelēkie zirņi arī varētu patikt. Vienu gadu cienāju un teica, ka nedaudz atgādina tumšās lēcas.
Rosols arī patiktu, vinņi pazīst līdzīgus salātus insalata russa/Insalata Olivier. Svarīgi visas sastāvdaļas labi izvēlēties, arī kartupeļu šķirni, kura tuvāk mūsējām. Un kādu gaļu liksi.
Kartupelļi, kartupelļi krāsnī, sacepumi ar galļu patīk.

Skābētu, štovētus kāpostus neiesaku. Arī visādus marinētus gurķīšus, bietes nē. Viņi īpaši neatzīst, vismaz manā paziņu lokā, ganjau pieklājīgi nogaršos, bet tas nav viņu.
Ar siļkķi arī diezgan riskanti, ir kam patīk, daļai nē.

Par rupjmaizi, un kārtojumu bija minēts. Atceros, uzcienāju vienu pāri ar rudzu maizi, un viņi atbildēja, ka maize tik salda, man bija pārsteigums, vēl pārbaudīju sastāvu, cukurs nav iekšā. Itāļi maizi gatavo savādāk, diezgan sālīta. Un rudzu maizi sanāk var perfekti izmantot desertā :D

No sākuma nolem, vai gatavosi ar gaļu vai zivi. Tad var vieglāk izdomāt par konkrētiem ēdieniem, lai saderētu.

Lai jums izdevies vakars un svētku maltīte :)
18.11.2015 13:32 |

Reitings 1717
Reģ: 24.05.2013
Te pieminetos edienus un produktus sodien Latvija ed maz un reti. Mana mamma galertu un pelekos zirnus nav taisijusi 20 gadus. Speka piragus cep tikai omes uz Ziemassvetkiem
.
Mūsdienās reti kura māk ēst gatavot. Labi ja zin, kur virtuve atrodas.. :-D Garšīgus galertiņus var nopirkt Maximā un Top veikalos vismaz manā pilsétā. Nav obligāti pašai jāgatavo.
Rīdzeniece salika daudz garšīgu ēdienu bildes. Sakārojās kartupeļu sacepumu. (l)
Es atkal nevaru saprast ko visi tā par sušī fano. Divas reizes édu. Pirmā reizé vêmu. Otrā reizê turêjos. :-D Man jau iedomājoties par to aļģes lapu šķérmi metas :-D
18.11.2015 13:46 |

10 gadi
Reitings 1136
Reģ: 30.04.2011
Te pieminetos edienus un produktus sodien Latvija ed maz un reti. Mana mamma galertu un pelekos zirnus nav taisijusi 20 gadus. Speka piragus cep tikai omes uz Ziemassvetkiem.

Gan manā,gan drauga ģimenē gan gatavo šādua ēdienus. Pelēkie zirņi ar speķi garšo,reizi 2 mēnešos pagatavoju :) galerts man nekad nav garšojis un pīrāgus gan es gribu iemācīties cept,lai mammām nav jācep ;)
18.11.2015 15:19 |

Reitings 3925
Wendy, arī taisnība. Nav modē aizrauties ar ēst gatavošanu un ja taisa ēst tad pec mūsdienīgākām, internacionālām receptēm speķa pīrāgus, zirņus un galertu atstājot Ziemassvētku galdam. Īsteni latviskus ēdienus ikdienā arkartigi maz kas taisa, nav laika cilvēkiem.
Kotletes un karbonādes ar miltu mērci taisa tikai ģimenes cilvēki, kur jābaro vecis un rijīgi pusaudži.
18.11.2015 15:21 |

Reitings 1230
Reģ: 30.01.2015
Šodien biju plānojusi vienk. vakariņas..
Taču pieceļoties mani pārņēma vēlme uzrīkot svētku noskaņu.
Tāpēc uzcepu medus kūku, otrajā būs sautēta liellopa gaļa, mana vīra gaumē.
Kā arī sataisīju LV karodziņus noformējumam un uzklāšu svinīgu galdu ar galdautu un visu noformējumu, neliels pārsteigums vīram.
Manuprāt svarīgi ir tieši noformēt svinīgāk :-)
18.11.2015 15:26 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
:-O:-O:-O:-O:-O
20.11.2015 19:32 |

Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
rosolins, silke kazokaaa un kilavmaiziites(l)
20.11.2015 19:58 |

Reitings 45
Reģ: 06.03.2012
paldies meitenes par ieteikumiem! :) rezultātā sanāca ļoti labi, iztiku ar produktiem, ko šeit Itālijā bija iespēja atrast. Kā aŗī, ņemot vērā laika trūkumu, pīrādziņus nesanāca uzcept, bet vakariņās galdā liku kartupeļu biezeni ar zaļumiem, krāsnī cepti dārzeņi, mājas kotletes, biezpiens ar zaļumiem un saldajā rupjmaizes kārtojums! Izdevās lieliski un visiem garšoja, jo tāds klasisks variants, nekas pārsteidzošs garšās. Kā arī man bija iespēja pacienāt ar saldskābmaizi un jāņu sieru :)
21.11.2015 15:26 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Man liekas baigi jauki tev sanāca savienot puslīdz konvenciālo ar vairāk vai mazāk latvisko. :)
21.11.2015 15:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits