Bilinguāls bērniņš

Reitings 187
Reģ: 14.09.2015
Drīz jau būšu māmiņa savam mazulītim, bet ir tā, ka mans topošais vīrs nerunā latviski. Es biju iedomājusies runāt ar savu bērniņu runāt latviski un viņš tad lai runā savā valodā, kas pie reizes ir arī valsts valoda un, protams, kad būtu mēs visi 3 runātu valsts valodā. Lielākā daļa manas ģimenes nerunā šajā valodā un, ja runā, tad ļoti izvairās (it īpaši mani vecāki), tad nu būtu pastulbi, ka mans bērns nespētu sazināties ar saviem radiem. Bet te pacēlās jautājums no viņa puses - kā bērniņš tiks galā skolā, vai nejauks valodas un nesāks rakstīt/runāt latviski tur, jo nesapratīs kad kuru valodu lietot.
Cik nu es lasu visādus rakstus, tik stāsta, ka bērniņš spēj mierīgi saprast kur kāda valoda jālieto, bet kā ir dzīvē?
Varbūt kādai ir pieredze?
09.11.2015 13:05 |

Reitings 954
Reģ: 08.11.2012
Tāds bērniņš, kur ir vairākas valodas sāk runāt pats mazliet vēlāk , nekā tie, kam ir viena , bet kā sāk, tad viss aiziet.
Problēmas nesagādā.
Protams varbūt kāds vārds kādā brīdi sajūk, bet tas gadās mums visiem.
09.11.2015 13:45 |

Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
happy, jap, kā jau teicu - ar laiku viss sakārtojas pa plauktiņiem. :-)

Man arī liekas forši mācīt uzreiz vairākas valodas, es arī gribētu paralēli mūsu valodai bērnam mācīt vēl vienu.
09.11.2015 13:47 |

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
Pirmkārt bilinguāls - bilingvāls ;)

Otrkārt, ja bērnam pāragri nemēģina iemācīt 5 valodas uzreiz, bet piemēram tās pašas divas vai trīs pakāpeniski viņš dzird un lieto kaut vai divas no tām, tad nav nekādu problēmu :-) bērns pats ar laiku iemācās atšķirt un neko nemiksē kopā, lai gan sākumā varbūt runās katru vārdu savā valodā :-D
09.11.2015 14:00 |

Reitings 50
Reģ: 08.11.2015
Neko nejauks. Vienīgi, ka tādā gadījumā bērnam radīsies valodas aizture. Varbūt, ka nerunās līdz 4 gadu vecumam, bet tas ir tikai normāli ģimenē, kurā runā divās valodās. Pēc tam jau bērns sāk runāt abās valodās vienlīdzlabi.
09.11.2015 14:08 |

Reitings 10
Reģ: 22.05.2014
Man ir bilingvāls bērns. Es runāju latviski, vīrs angliski, savā starpā arī runājam angliski.
Es vēl kaut kad nesen te forumā rakstīju, jo satraucos par to, ka vēl nerunā (mazajam 1.7) un tieši kā pateicu viss aizgāja- saprot gan ko es saku, gan vīrs. To ko māk nosaukt sauc abās valodās un gan angliski, gan latviski vārdus saka skaisti, tīri, nenorautām galotnēm. Tikai vārdu krājums neliels pagaidām.
Par jaukšanu gan nezinu, bet domāju, ka tai nevajadzētu būt problēmai. Gana daudz apkārt ir pozitīvu piemēru.
Būs viss kārtībā, nesatraucies pirms laika. Galvenais runājat ar bērnu katrs savā valodā un sapratne radīsies. Bērni tomēr saprot vairāk kā reizēm liekas. Un nesatraucies ja sāk runāt nedaudz vēlāk- bilingvāli bērni bieži mēdz sākt runāt vēlāk.
09.11.2015 14:09 |

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
Māte google izmet pietiekami detalizētu info par šo tēmu :-) kā arī nezinātniska līmeņa rakstus no kasjauns.lv, mammamuntetiem.lv utt ;-)
09.11.2015 14:16 |

10 gadi
Reitings 2746
Reģ: 03.02.2015
Nu es ar taa sakuma dariju ar savu delu taa. Saprast ta vins saprot abas valodas, bet runat isti neeunaja, kko krieviski, kko latviski. Tad pargajam tikai uz latviesu valodu un jau pec menesa mazais saak runat. Taa kaa katram individuali. Mana maza masa berniba tik latviesu val. dzirdeja un kkur ap 5 gadiem tik saka pamazam krievu macit.
09.11.2015 14:58 |

Reitings 2494
nekādu problēmu - manam draugam māsai ir latviešu/krievu ģimene kur bērns perfektipaŗvalda abas valodas. Un nē - skolā nav nekādu problēmu. Tici man - bērns fantastiski iemācās atšķirt kur un kāda valoda jālieto un no vienas valodas pārlec uz otru pilnīgi bez problēmām.
09.11.2015 15:04 |

Reitings 159
Krustbērna vecāki ir latvieši, taču dzīvo UK un mazais iet UK bērnudārzā. Ģimene un radi ar viņu runā latviski, mazais runā angliski. Toties lieliski visu saprot, ko viņam saka latviski un atbild pretī angliski. Es domāju, ka mazajam nav problēmu atšķirt valodu. Šobrīd vienkārši lieto to, kurā ikdienā bērnudārzā mācās, bet ar laiku varēs pārslēgties no valodas uz valodu.
09.11.2015 15:16 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Ar savu 2,5 gadus veco meitu sarunājos latviski, meitas tēvs runā ar mazo vāciski un savstarpēji sazinamies angliski. Meita saprot lieliski to, ko viņai stāsta vai prasa ikvienā no tām valodām. Meitai diezgan bieži nākas dzirdēt vēl papildus 4 citas valodas, bet pie tām radināsim pakāpeniski nedaudz vēlāk. Teikumus veido visas valodas jaucot kopā. Par to nepārdzīvojam, jo zinam, ka pienāks laika posms, kad sāks izkristalizēt un atšķirt valodas. Ko saka citi, mani maz uztrauc. Es savu bērnu saprotu un mēs uzticamies viņai. :)
09.11.2015 15:17 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Par tiem bērnudārziem. Zinu ģimeni, kurā abi vecāki ir latvieši, bet divgadīgo meitiņu laiž bērnudārzā, kurš skaitās angļu/amerikāņu (respektīvi, tur viss notiek angļu valodā). Man tas šķiet forši. Mazā savā vecumā jau sauc krāsas angliski (latviski gan vēl ne :D ). Uzskatu, ka papildus valoda noteikti ir tikai pluss.

Un putrošanai es neticu. Jā, pieļauju domu, ka tad bērniņš varētu maķenīt vēlāk sākt runāt (tās manas pārdomas par dzīvi - nekāda eksperte neesmu), jo varētu putroties, bet ar laiku taču tā lieta aiziet. Tak man vēl savos 20 gados bieži vien jūk "da" un "ja/jā", tāpēc sanāk pateikt sviestu :D

Ja manā ģimenē būtu šāda situācija - noteikti nepārietu uz vienu valodu :)
09.11.2015 15:30 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
jo varētu putroties

jo varētu šķist mazliet dīvaini, ka dažādas valodas apkārt skan
09.11.2015 15:31 |

Reitings 734
Reģ: 13.02.2014
Radu bērns, ja 4 gadu vecumā jauca valodas kopā (latviešu un krievu), tad 5 gadu vecumā vairs nejauc. Retu reizi, runājot latvisiki, pasprūk kāds vārds arī krieviski, bet tas, manuprāt, ir piliens jūrā un nu ne kripatiņu netraucē. Bērni nav čukčas, par to nav jauztraucas. Īpaši jau mūsdienās. Brīžiem brīnos, kā tā jaunā paaudze tik ātri visu aptver, pat šķiet, ka ātrāk nekā es :D
09.11.2015 15:39 |

Reitings 365
Reģ: 24.09.2012
Es varu minēt vienu negatīvu piemēru uz daudzo pozitīvo piemēru fona...
Īsumā - pāris dzīvo Anglijā (tēvs - latvietis, māte - krieviete). Vecāki priecīgi visiem stāstīja, ka, redz, bērns pārvalda trīs valodas (latviešu, krievu, angļu). Bet, kad pati dzirdēju bērnu runājam... Nu sorry, tas nabaga bērniņš nemācēja normālu teikumu pateikt - no katras valodas vismaz pa vienam vārdam. :( P.S. Bērns bija apmēram 5-6 gadus jauns. Man tas likās diezgan drausmīgi...

Bet, nu, tas laikam tīri individuāli. ;-) Noteikti ir daudz pozitīvu piemēru.
09.11.2015 16:43 |

Reitings 856
Reģ: 12.03.2011
Problēmu nebūs. Mums paziņām arī ir bērns. Māte, latviete, runā savā valodā, tēvs, igaunis arī savā, plus mazo sūtīja dārziņā un skolā, kur runā tikai angliski. Rezultātā bērns prot 3 valodas un nav problēmu.
09.11.2015 16:52 |

Reitings 511
Reģ: 13.06.2015
Es varu minēt vienu negatīvu piemēru uz daudzo pozitīvo piemēru fona...

es varu padalīties ar saviem novērojumiem, kā rodas daļa no negatīvajiem piemēriem.

Ir latviešu pāris ar meitu, dzīvo UK. Meitenei gandrīz 10 gadi, bet latviski runā ļoti nepareizi, daudzu vārdu vietā vienkārši lietojot angļu vārdus ar latviskotu galotni. Man ir sanācis ar šo ģimeni saskarties diendienā vairāku gadu garumā, un es varu teikt, ka tas ir tikai un vienīgi vecāku nolaidības nopelns. Pirmkārt, mamma pati pusi no vārdiem meitai latviski nemaz nav mācījusi, bet ir tā vietā runājusi visus gadus anglisko variantu ar latviskotu galotni. Otrkārt, mamma, neskatoties uz to, ka nestrādā, tā arī nav ne reizi piesēdusies un pamācījusi meitai dzimto valodu, aizbildinoties ar laika trūkumu (brīvais laiks tiek pavadīts skatoties šovus un sērfojot pa ebay).

Tai pat laikā, šīs sievietes brālim ir ģimene, viens vecāks latvietis un otrs cittautietis, arī dzīvo UK. viņiem ģimenes valoda ir viņa sievas valoda, un bērns perfekti runā gan tajā valodā, gan angliski. Tajā gadījumā vecāki seko līdzi, pamāca, runā ar bērnu pareizā valodā un nav problēmu.

Nu šie tādi divi piemēri, lai ilustrētu domu. Es domāju, ir svarīgi ģimenē vienoties, kādu valodu mācīsiet un kāpēc, bet argumentam nevajadzētu būt "bērns jauks valodas". kopumā es uzskatu, ka bērnam ir jāzina vecāku dzimtā valoda.
09.11.2015 17:07 |

Reitings 2258
Zinu bērnu, kuram ir tēva valoda - angļu, mātes - ungāru un bērnudārza valoda - latviešu. It kā saprot un runā visās valodās, kas ir forši, bet salīdzinot ar citiem viņa vecuma bērniem valodas attīstība visās valodās ir daudz zemāka. Putro dzimtes, laikus, vārdus kā tādus, jauc visas valodas kopā vienā teikumā... Gan jau pēc gadiem viss izlīdzināsies, bet šobrīd ir situācijas, kad bērns vnk nesaprot ko viņam jautā, jo kamēr uztver kurā valodā domāt un atbildēt, paiet ilgs laiks.
09.11.2015 17:21 |

Reitings 691
Reģ: 03.03.2013
Saakuma varbuut berns apjuks, bet tas nekas slikts nav. Man arii mazais maacaas arpus LV tagad,un valodu ko es iisti nezinu, vins saaks maaciities. Es domaaju tas ir plus un berni super atri visu apguust un spees sava starpaa saprasties.
Ar radiem lai runaa latviski, vins es domaaju neko nejauks, ar laiku protams.
09.11.2015 18:19 |

Reitings 386
Reģ: 17.10.2013
''Mēs paši savā starpā arī pa laikam runājam angliski''

kas tās par glupām spēlītēm? :D
09.11.2015 18:27 |

Reitings 5533
Reģ: 26.01.2015
Pazīstu daudz tādu ģimeņu un bērnu visādās valodu variācijās - vācu/norvēģu, angļu/norvēģu/jidiš, arābu/angļu/norvēģu, igauņu/norvēģu, krievu/norvēģu,... Kopējā tendence ir, ka bērni sāk runāt pilnos teikumos nedaudz vēlāk (arī tie monolingvālie bērni ar kuriem pieaugušie ikdienā pietiekami nerunā, sāk runāt vēlu), bet par to šajā gadījumā nav jāsatraucas. Jā, vecākiem nāksies vairk un apzinātāk ar bērna valodas attīstību strādāt, bet tas nav nekas nepatīkams un neiespējams - pasakas, dziesmiņas, skaitāmpantiņi (šis ir īpaši vērtīgi) un bilžu grāmatiņu kopīga skatīšanās. Kad bērns ir paaudzies, ir svarīgi iedrošināt un pieradināt lasīt visās valodās, kurās runājat.
Pēdējā laika pētījumi rāda, ka bērns spēj atšķirt dažādas valodas (ne tikai dažādus runātājus) un valodas ritma kritumus un kāpumus jau mammas puncī, tāpēc varat sākt bērnam abas valodas mācīt jau tagad :-)
09.11.2015 18:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits