Cik es it kā iegooglēju informāciju, tad saprotu, ka tā ir, ka darbinieks var prasīt atvaļinājumu jebkuru mēnesi, ja viņam ir mazs bērns? (internetā gan minēts 3 gadu vecums)
Likuma pantu uz ātro gan neatrodu, bet es tiešām ļoti ātri iegooglēju.
Es arī nesapratu jautājumu. Atvaļinājumu piešķir pēc darbinieka un darba devēja vienošanās vai pēc saskaņota atvaļinājumu grafika, pēc iespējas, ņemot vērā darbinieka vēlmes.
Vīram tāda nav pati labākā darba vieta - parasti nostāda kā faktu - tev tad un tad atvaļinājums, bet esmu dzirdējusi, ja mazi bērniņi, tad pēc likuma var pieprasīt laiku, kad grib atvaļinājumu.
tātad, darba likums attiecībā uz atvaļinājumiem paredz, ka, pirmkārt, Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes!!! iesniegumā v un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.
Pēc likuma jebkurš cilvēks var pieprasīt laiku, kad grib atvaļinājumu. (Darba likuma 150. panta 2.daļa - Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes).
Cits jautājums, ka ne vienmēr ir iespējas. Visi jau gribētu iet vasarā atvaļinājumā, bet kas tad strādās?
Turklāt attiecībā uz papildatvaļinājumu piešķiršanu(151.p. 1.daļas 3.p. - darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, — ne mazāk par vienu darba dienu.
Tātad- ja ir vismaz viens bērns vecumā līdz 14, darbiniekam pienākas papildus 1 apmaksāta papildatvaļinājuma diena.
Bet vai tas neattiecās uz to vecāku,kā apgādībā tas atrodas? Tas ir, vai nu mamma vai tētis, bet ne abi.
Abiem vecākiem pienākas viena papildus apmaksāta atvaļinājuma diena gadā, ja ģimenē ir kaut viens mazgadīgs bērns. Tikai darba devēji šo sevišķi nereklamē, tādēļ pašiem jāuzņemas iniciatīva- jāvēršās ar attiecīgu iesniegumu pie sava darba devēja.
Un no Darba inspekcijas viedokļa pat nav svarīgi, vai tas tēvs/māte ar to bērnu dzīvo kopā, rūpējas vai maksā alimentus. Ja var pierādīt, ka bērns ir, papildatvaļinājums pienākas.