Ar mūziku viss būtu kārtībā arī 12. klasē, ja šajā stundā padziļināti pasniegtu mūzikas teoriju, vēsturi, padziļināti iedziļinātos latviešu folklorā, nevis tikai tupi dziedātu muļķīgas dziesmiņas. Es pabeidzu mūzikasskolu. Tāpēc man par mūziku kaut kāda pamatsajēga ir, bet cik atceros skolas gadus (neatceros gan, vai mūzika bija līdz 12. klasei), mūzikas stundās es neiemācijos tieši neko. Klasesbiedri, kad mūzikas skolā nemācījās, nezināja kura nots pēc kuras seko. Toties visi, viens par otru šķībāk, uz atzīmi dziedāja dziesmiņas iz sērijas - peld forele pa strautu, lalalalalalalaaa. Super!
Tas protams ir ļoti atkarīgs arī no pasniedzēja, bet manuprāt, ir smagas problēmas arī programmā. Jo tā nelaimīgā forele taču mācību grāmatā bija, tātad arī programmā.
Man augstkolā vienu pus gadu bija mūzikas teorija. Es gan nebiju baigi čaklais students, un mūzika tajā laikā mani ļoti neaizrāva, bet tas priekšmets bija tik saturīgs un interesants.
Ja kaut daļu no tā mācītu vidosskolās, tad skolas pabeigtu gudrāki, erudītāki un foršāki bērni, ar stabīlāku vērtību sistēmu.
Tas pats attiecias arī uz literatūru, vai nelaimīgo vizuālo mākslu. Es pieļauju, arī uz ticības mācību šo varētu attiecināt. Visa atslēga tajā, kā priekšmetu pasniedz un ko tajā izceļ. Vai ticības mācībā liek skaitīt pātarus un demogoģē, vai saīstinātā formā pasniedz ticības vēsturi bez domogoģijas. Es gribētu ko tādu mācīties.
Atceros, skolā, vestures stundās, reliģijas jautājumiem mēs pieskārāmies tik daudz, cik - tajā un tajā gadā tur un tur ieviesa kristietību. Tie gada skaitļi man neradīja ne mazāko priekšstatu par pasauli ne tad, ne tagad.
Diemžēl mūsu izglītības sitēma aprobežojas ar faktuālismu, lielākoties. Es varētu piekrist, ka domāšanu tā neveicina. Vēsturē iekal gadus, matemātikā, ķīmijā, fizikā formulas, literatūrā autorus, mūzikā dziemsu vārdus, sportā iemācies noskriet ātrāk par klasesbiedru un esi teicamnieks. Pievienotā vērtība diemžēl neliela.