Hmm. Domājot par šo tēmu, atausa prātā kāda pasniedzēja teiktais, ka "cilvēkam par visu ir jāzina kaut kas, bet par kaut ko ir jāzina viss."
Domāju, ka šī pietrūkst mūsu izglītības sistēmā: padziļinātas izpratnes par kādu konkrētu jomu. Labi, neteikšu neko par matemātiku un valodām, jo tās, manuprāt, ir mācību pamats, tomēr arī politika vai ekonomika, vai, piemēram, tikai bioloģija bez ķīmijas un fizikas, kas tai vienmēr pieplusotas, ir nozīmīgs mācību priekšmets, kam tiek pievērsts pārāk maz uzmanības.
Tieši tāpēc es arī esmu par vairāku līmeņu mācību priekšmetu sistēmas izveidi, es vispār brīnos, kāpēc mēs neesam līdz tam vēl tikuši, jo ārvalstīs, jā, tajās visās, ar kurām politiķiem labpatīk salīdzināt Latviju, ir ieviesta šāda vai līdzīga sistēma. Attiecīgi izvērtējot un ļaujot izvēlēties virzienu- B un C līmeņa priekšmetus- vai vismaz C daļas priekšmetus, mēs iegūtu vairāk speciālistu un cilvēku, kuri orientējas vismaz vienā jomā ļoti labi, jo līdz šim tie, kas zina visu, nezina neko, un tas ir pierādījies. Bērnam jau nav šī izvēle jāveic vienam, tam ir domāti vecāki, skolotāji, apkārtējā sabiedrība. Tomēr šādā gadījumā nopietni jādomā par eksakto mācību priekšmetu kvalitāti, jo tā ļoti klibo, citādi tikai daži entuziasti izvēlētos šo nozari.
Mūsu izglītības sistēmā viss ir pārāk standartizēts, tāds, lai viss atbilstu visiem, lai visus uzvilktu līdz vidusmēra skolēna līmenim, taču tas neļauj attīstīties talantīgiem cilvēkiem. Tieši diferenciācija būtu tas, kas palīdzētu uzlabot izglītības kvalitāti.