Cik daudz

Reitings 107
Reģ: 26.09.2014
Ar draugu izmantojām zelta rudens brīvdienas apbraukājot tuvākus un tālākus radus dažādos lauku nostūros.
Pabraukājām ar dažiem radiem lai parāad kas jauns apkārtnē jo ļotis en kā nēesam taipusē bijuši. Pavēraš ļoti bēdīgs skats. Neskaitāmas viensētas palikušas jau tukšas kur pirms 10-20 gadiem dzīvoja pat veselas ģimenes, vēl dažās palikuši vairs tikai 1-2 vecie cilvēki bet visi jaunie prom. Pat veselas sādžas kur dzīvoja 30-40 cilvēki tagad vairs 5-10. Kautkāds trakums. Pat lielākas pislētas kur dzīvo tūsktoši kļuvišas mazapdzīvotas

Jums nešķiet ka ir pa traku tas viss? Ja paskatās statistiku 1990 gadā Lv iedzīvotāji 2.75M.. tagad zem 2M
28.10.2015 16:00 |

10 gadi
Reitings 309
Reģ: 02.08.2014
Miss Joker- Tu doma ka pilsētās šādu darba devēju nav? Visur ir atrodami šādi uzņēmumi.
28.10.2015 20:49 |

Reitings 107
Miss Joker
Visu dara tehnika? :-D Labrīt - lai no mež aizvestu sazāģēto kokmateriālu traktoram jābrauc mežā un jāvāc to koki un jāved ārā uz daudzmaz ok ceļu kur jākrāmē baļķvedējā. Bet lai traktoram nebūtu katrs baļķis jālasa pa visu mežu atsevišķi tad tos sakrāmē ķupās. Nav tā ka tehnika stāv pie kokžāgētāja un kā baķis nokrīt tā tas pats vius transportā un krāmē :-D.. j';a tā varētu būt bet tā tas nav jo tas nav diezko ērti un galvenais - rentabli un reāli jo ne visur arī traktors var iebraukt. Ļoti bie';zi ir tā ka no zariem saliek traktoram ceļu me''za lai riepas nestieg zemē un tad vispār traktors pa lielam var izbraukt tik konkrētu trajektoriju nevis visur kur vien iedomājies.

Jā darbinieks nevar zināt - bet tādēl jau var bi''ski pastrādāt un tad jau redz. Nezinu kā tavam draugam tā sanāca ka nostrādā tik daudz gadus bet nepatīk un neko nevar paadrīt. Boss pie kuraa strādāaja mans dzeks bija sistēma tāda ka maksā ik nedēļu - bija konkrēta diena kurā ir alga un ja nevēlies baigi riskēt atnāc uz darbu kaut dienā kad maksā algu. Protams ka sākumā tā nemaksāja - bet tiklīzd redzēja ka labi strādā un var r''ekināties ar tevi tad viss kā solīts.
28.10.2015 20:51 |

Reitings 107
Un starpcitu cik draugs stāstīja ka labu adrbinieku trūka teju vislaik. Daži alkohola mīļltāji, daži pa švaku, daži pa slinku. Gribētāju daudz bet piemērotu darbinieku retais. Pat ja labs darbinieks bija izteikta arī tāda lieta ka nostrādā pāris mēnešus un tad iet prom un dzīvo no tās naudas 1-2 gadus - kā jau rakstīju. Bet bosam vajag pastāvīgus darbiniekus
28.10.2015 20:55 |

Reitings 107
Miss Joker
Un ja palasīji vecākus komentus - nekādu dīķi neraka. Nopirka īpašumu kur jau bija dīķis un tad šim dīim atrada pielietojumu. Proatms ka jābūt funktierim un galvai uz pleciem bet tas jau jebkurā darbā kur pats vius dari nevis strādā citam.

Un lai žāvētu zivis nekāads grandiozās aparatūras nav vajadzīgas. Bet daudziem jau teiksim ik pa laiakm pastāvēt tiurgū kā zivju pārdevējam arī škiet zaimojošs amats.
28.10.2015 21:00 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
grietinja es zinu kā mežos viss notiek. Tur arī mans draugs ir strādājis un priekš laukos ģimenes arī palīdz ar to. Jā pati tehnika visu dara tik tehnika ir jāregulē patstāvīgi, jāpievelk viss un jāmaina asmeņi utt. Un pati arī tā tehnika laukos nekur necilājās, tur draugs visu cilāja ar rokām un lielus smagumus, dēļ kā viņam arī bija veselības problēmas vēlāk plus vel nepiemēroti apstākļi, bet lūk rīgā viss tiek nopietni ņemts un tomēr pret darbiniekiem ar cieņu izturas un maksā arī laikā, tur laukos bija labi ja kaut daļu algas samaksā laikā.

Nu tad tava drauga bosam vajag patstāvīgus darbiniekus, bet manam draugam vajag normālu priekšniecību kur ir viss pēc grafika un maksā arī labi. Draugs nekad mūžā nav atteicies no iespējas vairāk nopelnīt un no fiziska darba ne dienu nav baidījies, strādāja visu dienu darbā un pēc tam vel pa lauku mājām rukāja tā ka maz neliekas. Ne viņš dzer ne kavē darbu, vienmēr ir bijis apzinīgs tajā ziņā, bet lūk ne visi priekšnieki to novērtē cilvēkos un maksā tik cik būtu atbilstoši par to vergu darbu. Tavējam vienkārši paveicās ka atrada tādu vietu laukos, manējam nācās Rīgā meklēt lai atrastu tādu darbu.

Manējais arī laukos būtu palicis strādāt ja būtu jēga, bet tur reāli viņu tik noverdzināja un nesamaksāja ne sūda. Tad kam viņam to? Viņam ilgi teicu ka jātiek laukā no tās elles un redz ka beidzot kad iespēja parādījās tā arī ar manu palīdzību tika no turienes prom un nedomāju ka viņš tur jebkad gribētu atgriesties un tas nav dēļ tikai mazās algas vai necilvēcīgiem darba apstākļiem, tas ir dēļ tā ka vienkārši tevi ne sūda neciena lai cik tu smagi strādātu.
28.10.2015 21:09 |

10 gadi
Reitings 4443
Reģ: 30.09.2013
Cilvēks kuram ir gudra galva uz pleciem un uzņēmība - labi pelnīt var burtiski da jebkādā sfērā vai lokācijas vietā. Un ne visos gadījumos nepieciešamas milzīgas investīcijas. Un pat kur ir nepieciešamas milzīgas investīcijas nereti ir tā ka var sākt arī ar mazumiņu kas nepraas ne tuvu tādas investīcijas.
Pats biju liecinieks kā man paziņa sāka biznesu ar 500Ls kabatā lai gan bija nepieciešama tehnika uz 3-5k + birojs + darba auto
28.10.2015 21:09 |

Reitings 17203
Tu doma ka pilsētās šādu darba devēju nav? Visur ir atrodami šādi uzņēmumi.

Protams ka ir tādi darba devēji arī Rīgā, bet Rīgā ir viens plus, tu tomēr vari iet un meklēt darbu arī kur citur, laukos tomēr ir mazliet ierobežotākas iespējas, ja tiešām runa par dziļiem laukiem un ja nav tās naudas priekš braukāšanas kur ellē ratā uz to kaut cik labāko darbu, tad tas pat neatmaksājas.

Un lai žāvētu zivis nekāads grandiozās aparatūras nav vajadzīgas. Bet daudziem jau teiksim ik pa laiakm pastāvēt tiurgū kā zivju pārdevējam arī škiet zaimojošs amats.

To es zinu, draugs pats laukos savu kūpinātavu ir uzcēlis :D Žēl tik ka šie pēdējie divi gadi ir ar zivīm bijuši skopi :D

Es jau esmu tikai priecīga ka citiem laukos viss izdodas, diemžēl vienkārši ne visiem dzīvē paveicas un tāpēc viņi ar vācas prom no tiem laukiem, jo tur viņiem izredzes uz labāku dzīvi nav diemžēl.

Es gan protams ceru ka kādreiz nākotnē kad līdzekļi ļaus tomēr uz laukiem varēsim atļauties pārvākties un pat uzsākt kādu savu biznesiņu vai ko vel. Tā kā es nenosodu visus tos cilvēkus kuri dzīvo lauku dzīvi, es par to priecājos, bet nevajag noniecināt pilsētnieku dzīvi, jo ne visi ar izvēlas to kā viņi dzīvo, citi ir spiesti tā dzīvot.
28.10.2015 21:14 |

10 gadi
Reitings 309
Miss Joker
Jā tā tas ir tur tev taisnība. Bet laukos tiešām var atrast labu darbu un pietam labi atalgotu arī. Dzīvošanas izmaksas arī tomēr ir mazākas nekā pilsētā.
Bet katram jau savs dzīves gājums.
Novēlu lai izdodas iecerētais par lauku dzīvi;)
28.10.2015 21:22 |

Reitings 17203
Niks1 Paldies par novēlējumu, es arī ceru ka tas viss izdosies kad tam būs gan līdzekļi gan iespējas. Diemžēl gan tur kur draugs visu savu dzīvi dzīvojis tās iespējas bija tiešām mazas un tur arī ja nav tā nauda tad nu iespējas ir vel šaurākas tāpēc arī draugam tas tiešām pašlaik ir nācis ļoti par labu ka ir pievērsies dzīvei Rīgā, jo tad vismaz viņš mājās ierodas laimīgs pēc darba dienas, ir vel spēks ko darīt un pat domāt uz priekšu, kā arī maksā te daudz labāk viņam.

Jā to ka laukos dzīvošanas izmaksas ir mazākas es apzinos, bet nu tas jau ir tādā gadījumā ja tās lauku mājas ir kaut cik sakarīgā stāvoklī, nav pēkšņas vajadzības traktoru labot vai jumtu likt utt.

Redzot to lauku dzīvi kāda bija mana drauga laukos tur nav izredzes ko uzsākt nopietnu, tādas iesējas tad ir jāmeklē citā Latvijas daļā.
28.10.2015 21:31 |

Reitings 17203
grietinja Visār man interesēja tas kā tad sauc to uzņēmēju kam tos kārtīgos strādniekus vajag? Vai vismaz kurā Latvijas pusē tas atrodas?
28.10.2015 21:33 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Jā, žēl, ka daudziem lauki saistās ar raušanos melnu muti, kuri neredz tādu lietu kā dušu, labas labierīcības. (t) Zelt, ka just domājat, ka laukos ir mājas, kurās nav dušas un tualete atrodas ārā (saucamā sausā). Nu tāda aprobežotība. :-/

Pati nāku no laukiem. Tagad dzīvoju Jelgavā. Nu un man laukos visa iedzīve mājās bija tā pat kā jums pilsētnieki. Varbūt pat labāk( nē, mana dzīve laukos bija ļoti laba). Tas skats, pieceļoties vasaras rītā, izej ārā ieelpo svaigo gaisu, aiziet uz ezeru nopeldies, pasauļojies( arī kaila, nebija un nav kā jums uz solāriju jāiet, lai veidotos smuks iedegums visam ķermenim). Visus labumus ko just pērkat tirgū, es varēju savā dārzā pa brīvu dabūt. Pilsēta mums vienmēr tuvu ir. Līdz Rīgai, ja gribējām arī varējām aizbraukt jebkurā laikā. Aaa un pats labākais, ka pa māju mums.nebija īre jāmaksā, jo tā pieder mums, pa apkuri arī nē, jo mēs bijām čakli un malku saveda šķūnī jau vasarā. Lauki ir tā vieta, kur es vienmēr vēlēšos atgriezties(l). Bet to jau nesaprot daudzi, jo nav piedzīvojuši uz savas ādas, kas uz lauku dzīve un pect tam pilsētā padzīvot.. Un dzīvojot laukos tiiik foršus pasēdēšanas var taisīt. (l)

Un noteikti vēlēšos attīstīt arī laukos biznesu. Ir savs plāns, bet tas pagaida pagaidīs.
28.10.2015 21:36 |

10 gadi
Reitings 309
Miss Joker- Var nopirkt laukos ļoti labas mājas ar nedaudz mežu par zemām cenām, bet tādu ir maz, bet iespēja vienmēr pastāv.
Manā pusē pārdeva māju un visas saimniecības ēkas+ mežu( nebija daudz, bet malkai pietiktu) un laukus pa 20 000 eiro. Tā bija ļoti zema cena, jo mājai nevajadzēja neko remontēt vai uzlabot viss bija tāds ka uzreiz ievācies un dzīvo neuztraucoties. Bet tāpat tā summa ir diez gan liela lai uzreiz varētu paņemt:-/
Jāmeklē tikai.
28.10.2015 21:45 |

Reitings 102
Reģ: 11.12.2014
Vot ,Cosmo diskusija ,kas mani beidzot nošokēja,pārsteidz ,ka dažas tiešām domā,ka laukos valda tāda nabadzība ,ka tualetes vietā jādodas pagalmā rakt bedre. Tie kuri grib un māk strādāt atradīs ko darīt laukos,jo iespēju ir vairāk kā gana. Un tie kuriem ir pašiem savas saimniecības pelna gana labi. Šoreiz nezinu ,smieties vai raudāt par aprobežotību. Pec dažu komentāriem vien liekas ,ka naudas vērtība tikai tāpēc ,ka nākusi no laukiem ne lielpilsētas Rīgas kļūst nevērtīga.
28.10.2015 21:49 |

Reitings 17203
Niks1 Mums pa priekšu nauda jākrāj lai ko tādu darītu, bet arī esam skatījušies to ka labāk 20k-30k ielikt lauku mājā nekā pilsētā kādā dzīvoklī. Un jā es pati esmu redzējusi tādus labos piedāvājumus ka tiešām liekas ka sapņu māju pa kapeikām laukos pārdod, bet nu kad būs nauda tad arī meklēsim to labo īpašumu ar zemi :) Pat remontējama māja derētu, ka tik var viņu apdzīvot un lēnām saves kārtībā utt. Bet tas viss ir nākotnē, pagaidām vajag vienkārši strādāt un skatīties ka būs :)
28.10.2015 21:52 |

Reitings 731
Reģ: 31.10.2009
Ir lauki, kuros situācija tiešām ir bēdīga, bet ir lauki, kuros lauksaimniecība zeļ un plaukst, cilvēkiem ir darbs, normāli dzīves apstākļi un viss pārējais. Žēl tikai, ka tie produktīvie lauku rajoni nav daudz. Piemēram, lauki kuros es uzaugu, šobrīd tiešām ir bēdīgā stāvoklī, rudenī un ziemā tur aizbraucot vispār ir tāda dīvaina sajūta, izejot ārā pastaigās šķiet, ka nav vairs nevienas dzīvas dvēseles apkārt. Pirms 10 gadiem dzīve tur bija pavisam savādāka, savu bērnību laukos atceros ar ļoti pozitīvām atmiņām. Rīgas dzīve no lauku dzīves ir kā paralēlās pasaules. Laukos atspoguļojas reālā situācija valstī, bezdarbs, nabadzība, daudzi nevar atrast darbu pat tuvākajās pilsētās, jo vienkārši nav vakanču, bet Rīga arī nav bezizmēra, visi nevar dzīvot Rīgā.
28.10.2015 22:26 |

Reitings 621
Reģ: 28.07.2010
Niks1, Kaut arī es piekrītu, ka vispārināt par lauciniekiem ir ļoti aprobežoti, es domāju, ka visiem ir skaidrs, ka, ja salīdzinātu vidējo IQ un vidējās zināšanas par ekonomiku, mākslu, vēsturi pilsētā un laukos, pilsētnieki vidēji uzrādītu labākus rezultātus. Pilsētā darbs vairāk pieprasa intelektuālas zināšanas un iztukšot sevi morāli, savukārt laukos- fizisku darbu un praktiskās zināšanas un gudrības. Tāpat kā daudzi pilsētnieki izsakās par lauciniekiem- ka viņi ir dumji un fizisko darbu darītāji, tāpat arī laucinieki saka, ka pilsētnieki ir izlepuši muļķi, kas nesaprot dzīves patiesās vērtības. Un abi, to sakot, ir stereotipiski un neobjektīvi.
28.10.2015 23:00 |

Reitings 683
Reģ: 21.09.2015
Loti patīk lauki atmosfēra. Esmu pilsētnieks,bet es domāju ka JEBKURŠ atzītu ka laukos ir 100x labāka atmosfēra nekā smirdošā pilsētā. Un dažām te loti aprobežota domāšana. Jā ne visur toulete būs pašā mājā un arī mazgādies nevis dušā bet pirtī,kas būs pārdesmit metris no mājas,bet tas tieši padara lauku vidi par tik foršu un ideāli vietu,kur atslābt no piesmirdētad pilsētas vides. Laukos ir PAVISAM cits gaiss.

+Lauku cilvēki ir daudz atvērtāki un draudzīgāki par pilsētniekiem. Pats tāds esmu,tādēl zinu ko runāju.

Tie kam nepatīk lauki kā tādi,manās acīs ir loti izlepuši vai debīli pilsētnieki. Pats dzivoji Riga,bet lauku vide man vienmēr būs tuva,jo tur dzīvo mani radinieki un ir DAUDZ patīkamāka atmosfēra ka pilsetas.

Domaju tam piekritis visi!
28.10.2015 23:15 |

Reitings 621
Reģ: 28.07.2010
Bruno, mani nebeidz pārsteigt tas, kā tu nepārtraukti vispārini! Jebkurš, visi,.. Nē, iedomājies? Visi nepiekritīs! Jo cik cilvēki, tik viedokļu! Citam pilsēta liekas tuva un mājīga vide, jo viņš tajā audzis visu mūžu un laukos viņš jūtas bezpalīdzīgs un vientuļš. Kā piemērs. Beidz vispārināt! Ir draudzīgi pilsētnieki, ir nīgri un ietiepīgi laucinieki. Un otrādāk! Stāsti, kādas ir tavas sajūtas un kāds ir tavs stāsts, bet izbeidz to uzdot par vienīgo taisnību, kurai visiem jāpiekrīt.
28.10.2015 23:41 |

Reitings 683
Reģ: 21.09.2015
Kā gribu tā komentēju. Es arī stāstu savas domas, tas ka vispārinu ir dēl tām vlupaj bābām,kas noniecināja vai slikti izteicās par laukiem. Un vin tu neko nepårmet?! Riebjas izlutinātas dumjas pilsētnieces.
28.10.2015 23:46 |

10 gadi
Reitings 309
Niks1, Kaut arī es piekrītu, ka vispārināt par lauciniekiem ir ļoti aprobežoti, es domāju, ka visiem ir skaidrs, ka, ja salīdzinātu vidējo IQ un vidējās zināšanas par ekonomiku, mākslu, vēsturi pilsētā un laukos, pilsētnieki vidēji uzrādītu labākus rezultātus

IQ tev dzīvē tāpat neko daudz nelīdzēs tas ir tikai skaitlis. Reālajā dzīvē tikai darbs un praktiskās zināšanas tev palīdzēs un tur no tava IQ nekas daudz nebūs nepieciešams.
Jā varbūt pilsētnieki zinās vairāk par to ekonomiku un citām pilsētas lietām, ko ir mācijušies skolāš, bet vai viņš zinās to ko laucinieks bez mācīšanās skolās zina par to es esmu pārliecināts ka pilsētnieks to nezinās.
Katram ir savi plusi un mīnusi, bet tāpēc jau mēs neesam sliktāki viens par otru. Kamēr viens otru uzskatam par līdzvērtīgiem.
28.10.2015 23:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits