Sarakstīšanās un kāzas vēlā - vai tā reāli mēdz notikt?

 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
ir pāri, kas izlemj sākuma sarakstīties un, kad būs vairāk līdzekļu, taisīt kāzas, bet vai tās reāli notiek?
Kāda ir jūsu pieredze?
Tiek taisītas kāzas, vai tomēr nē?
24.09.2015 10:43 |
 
Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Vai tiešām ir iespējams doties uz zaksu un sarakstīties bez visām ceremonijām, spārnotajām dzejas rindām utt. ?

Noteikti ir iespējams, ja vienojies tā ar dzimtsarakstu nodaļas darbinieku/ceremonijas vadītāju. Un pat var nepucēties!!
Kāzas vai sarakstīšanās var arī nebūt liels notikums, ja tas ir vairāk pragmatisku apsvērumu dēļ - bērna, mantas, slimības utt. dēļ. Un manā uztverē laulība arī pāri satur kopā ciešāk nekā vienkārši kopā dzīvošana, jo nevar pacelt cepuri un vienkārši aiziet pie kāda strīda. Esi laulāts, tad 3x apdomāsies, vai gribi visu to padarīšanu ar šķiršanos utt. :D
25.09.2015 12:51 |
 
10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Man ir būtiski vienalga kur un kā katrs izvēlas precēties. Bet mums apkārt nav bijis gadījums, ka sarakstās un balli rīko vēlāk. Viss notiek uzreiz. Dzimtsarakstu nodaļā sarakstas un rīko ballīte lielo, ar viesu namiem utt.

Paši ar draugu vēlamies baznīcā. Ar visu Dieva svētību un kā pienākas arī iziet visus kursus utt. To kaut kā runājoties ar draugiem kādā pasēdēšanā atklājām viens par otru, ka domājam vienādi šajā domā.

Kad es vēl nebiju stāvoklī, tad es gribēju ar draugu vienkārši sarakstīties, bez lieciniekiem un ģimeni apkārt. Bet vēlāk uzrīkojot dabā pikniku ar visu ģimeni un tad paziņot mūsu priecīgo notikumu.

Bet tagad, kad esmu stāvoklī, un nē es tagad ar punci netaisos precēties. Vēlos pagaidīt, kad mazais sāks staigāt, tad arī plānosim savas kāzas. Un zinām, ka abi precēsimies pie tāda mācītāja, kurš arī oficiāli reģistrē laulību. Ir tagad tādi vairāki. Vēlamies vai nu mazā lauku baznīcā, vai pie dabas ar altāri, kur mācītājs salaulās mūs. Bet vēlamies tagad, lai kāzās ir blakām mūsu ģimenes un balli rīkosim, bet nebūs mums nekāds viesu nams. Tā ir liela un milzīga summa. Es plānoju savās lauku mājas taisīt balli. Un jau ir šādas tādas idejas kā sataisīt un zinām, ka būs skaisti. :)
25.09.2015 13:10 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
bet tikai baznīcā, tā nosaka civillikums, nevis pludmalē vai pļavā..


Vilionata, citas apsauc, bet pati neprecīzi izsakies. No 2013. g. janvāra stājās spēkā grozījumi, kas nosaka, ka var gan pludmalē, gan pļavā, gan visur citur. Tikai mācītājs (kuram ir atļauja reģistrēt laulību) var noteikt, vai viņš to dara baznīcā vai izņēmuma gadījumos arī brīvā dabā. Liela daļa mācītāju ir pret to un laulā tikai baznīcās, bet tas nenozīmē, ka ir aizliegts laulāt ārpus baznīcas.
25.09.2015 13:13 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
http://m.lvportals.lv/visi/skaidrojumi?id=254544


Pieteiktas skaistas un piemērotas vietas
Dzimtsarakstu nodaļu iespējas slēgt laulības, piedāvājot pārim citas vietas izvēli, līdz šim bija nepamatoti ierobežotas. Salīdzinoši garīdznieki laulību ceremonijas vietas izvēlē arī iepriekš nereti bija pieļāvīgāki, un dažkārt pārim bija iespēja laulāties jūras krastā zem klajas debess.

Tiesību aktu izmaiņas noteic, ka tagad laulību ir iespējams reģistrēt arī ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām.

Izvēloties iespējamo laulību noslēgšanas vietu, pārim būtu jāpadomā, cik tā būs piemērota ne tikai no jaunlaulāto estētiski emocionālā viedokļa, bet arī praktiski. Jāatceras, ka dzimtsarakstu nodaļas amatpersonām ir jāņem līdzi gan zīmogs un dokumenti, gan citas amata pienākumu izpildei paredzētās lietas. Laulības reģistrācija nav tikai svinīgs, skaists pasākums cilvēku priekam, bet pirmām kārtām - valstisks akts.

"Tieši dzimtsarakstu nodaļas vadītājs ir tas, kurš izvērtē vietas piemērotību ceremonijas norisei," uzsver Dzimtsarakstu departamenta direktore. Iespēju slēgt laulību ārpus dzimtsaraksta nodaļas telpām, galvenokārt pilīs, muižās, greznākos viesu namos, pils parkos un dārzos, jau ir izvēlējušies vairāk nekā 130 pāri. "Viens iesniegums ir par laulības noslēgšanu televīzijas tornī. Bet līdz šim neviena nodaļa nav sniegusi informāciju, ka būtu pieteikts kas ekstrēms. Pamatā tās ir ļoti skaistas un notikumam piemērotas vietas."
25.09.2015 13:42 |
 
Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Apsvērums, kāzu ceļojums. ja maina uzvārdu, tad uzreiz pēc laulību ceremonijas nekāds tālāks pasāciens nesanāk. tāpēc no sākuma pa kluso bija reģistrācija zaksā. dokumentu iesniegšana maiņai un pēc divām nedēļām oficiālās kāzas kā pienākās.


vispár - péc kázám dokumentus maina 1 dienas laiká, un iesniegt mainjai dokumentus var arí péc celjojuma. celjojumam nekádu problému nav, zinu párus, kas ar vecajiem dokumentiem celjojushi 2 nedélas..

par kleitám zagsá - ir ljoti daudzi pári, kas precas tikai zagsá, un tur nav tikai dokumentu parakstíshana :D parasti tur ir ceremonija, múzika, pirmais valsis utt, un logiski, ka sievietes velk balto kleitu.

es stundu pirms kázám baznícá biju zagsá sarakstíties cetratá ar lieciniekiem - ceremoniju negribéju tur, bet tápat bija :D péc tam kázas baznícá ar viesiem
25.09.2015 14:45 |
 
10 gadi
Reitings 4066
Reģ: 02.01.2011
nezinu nevienu pāri, kas tā būtu darījis, visiem balles bija tai pat dienā, kad ceremonija. Bet zinu pāri, kas it kā runāja, ka zagsa kāzām pēc kāda laika sekos laulības baznīcā, bet tā tas arī nav noticis un visticamāk, ka vairs arī nebūs.
25.09.2015 14:55 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Latvijā diezgan daudz tādu pāru, kas tieši tā arī dara. Netradicionālās baznīcās nedrīkst oficiāli reģistrēt laulību, tad nu pāris vispirms sarakstās zagsā, nokārto visus papīru un tad pēc mēneša vai pāris dienām vai nu kāds nu kuram tas periods - sarīko īstas kāzas ar baltu kleitu, kāzu viesiem, baknetu utt. Mēs paši arī tā darījām. Vnk aizgājām uz zagsu smuki ģērbti, ar lieciniekiem. Parakstījāmies un pa mājām (katrs uz savām). Kad visas formalitātes bija nokārtotas, dokumentiem nomainīts uzvards, plānojām un rīkojām pašas kāzas baznīcā (sarunājām, ka mūsu mācītājs mūs laulās "tradicionālā" baznīcas ēkā). Lūk, tā arī mēdz būt...
25.09.2015 15:52 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits