Nepabeigtas studijas

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
Sveikas!

Šodienas beztēmā jau minēju, ka grimstu pārdomās par studijām, jo atkal jau kuru reizi ir uzpeldējis jautājums par to tēmu... (t)
Centīšos īsumā izstāstīt situāciju, kas notika pēc vidusskolas beigšanas...
Sākšu ar to, ka negribēju studēt augstskolā, bet tā bija vecāku vēlme un es piekritu tīti tāpēc ka ko tad citu, papīru taču vajag utt., kaut kas bija jāstudē.
Zināju, ka LU noteikti negribu, iestājos Baltijas Psiholoģijas un menedžmenta augstskolā (tolaik BKI, kas kļuva par BSA, šobrīd ir apvienotā BSA) profesionālajā bakalaura psiholoģijas studiju programmā. Iesniedzot dokumentus sanāca, ka pieteicos bilingvālajā plūsmā (lekcijas LV, RU un ENG valodās), kā rezultātā nokļuvu situācijā, ka vairākums studentu bija krievu tautības un lekcijas notika krievu valodā...būtībā visa augstskolas vide, personāls, pasniedzēji, studenti un bez maz vai viss bija krieviski... Pirmā doma bija mukt prom, bet tomēr saņemos un paliku. Nomācījos 3,5 gadus, sakrāju lielos parādus, palika pēdējais semestris... īsāk sakot - nepabeidzu. Vecāki un draugs mani visu laiku mocīja, centās likt saņemties utt, lai pabeidzu, bet tā arī palika, ka tas viss karājas gaisā... Un tolaik vēl pēdējā semestrī studējot radās iespēja tikt šajā darbā, kur vēl aizvien strādāju. Šobrīd maksāju arī studiju kredītu par nepabeigto augstskolu. Nesen biju aizgājusi noskaidrot, ko tur var darīt lietas labā, kā pabeigt, bet nu...neesmu droša, ka man to vajag darīt tieši tur. Sāku apsvērt iespēju pamēģināt pāriet uz citu augstskolu, mēģināt pabeigt...vai labāk sākt visu no baltas lapas...Pat nezinu.

Tāpēc gribētu dzirdēt jūsu domas par situāciju vai studiju stāstus no personīgās pieredzes, padomus vai jebko...zinu, ka būs arī kritika un pārmetumi, ar to es rēķinos.

Ar šo visu nelepojos un nožēloju, ka neaizgāju no turienes jau pēc pirmā semestra, kas sapratu, ka tā vide nav priekš manis. Bet nu jau vairs neko izlabot nevar, jo laikus ir pazaudēts...

Atvainojos, ka tik gari un tiešām paldies, ja kāda izlasīs līdz beigām :)
18.09.2015 10:54 |

Reitings 42
Reģ: 17.09.2015
Diferenda
kas tevi mulsina koledžas izglītībā? tas, ka augstākā būs tikai 1.pakāpe?
Tā izglītība nav ne par mata tiesu sliktākā kā augstskolas!

Esmu savā dzīvē satikusi daudzus totāli stulbus un neaptēstus cilvēkus, bet toties ir augstākā izglītība, un pretī daudzus interesantus un kaut kādā ziņā intelektuāli augstāk attīstītus cilvēkus, kam ir tikai pamatskolas vai vidusskolas izglītība.

Man, piemēram, ir svarīgā, lai varu darboties sfērā, kura mani interesē un darīt darbu, kas mani priecēs, nevis papīrītis tikai papīrīša pēc. Ne visiem tā teikt būt par banķieriem un miljonāriem, kādam vajag arī ielas slaucīt - neredzu te neko sliktu vai kaut ko no kā jākaunas. Manu izvēlēto profesiju arī daudzi uzskata par smagu, neperspektīvu, par maz atalgotu, arī virzīties pa karjeras kāpnēm man šajā nozarē diez vai sanāks, bet tas nav mans pašmērķis - tam visam apakšā ir iespēja strādāt darbu, kas man nesīs gandarījumu un ļaus man strādāt pašai "uz sevi", nevis "uz onkuli" - un pašai plānot savu darba režīmu.:-D
18.09.2015 13:41 |

Reitings 1884
Reģ: 08.07.2013
Es mācos pēdējā (3.) kursā un arī drīzāk gariem zobiem, taču neizstājos, jo ir palicis ļoti maz, lai pabeigtu, man nav neviens parāds un arī bail riskēt un aiziet uz jomu, kas saista un padodas vēl mazāk.
Kursa biedrene 1.kursu nomācījās te, tad izstājās, aizgāja citur un tur 1.kursa beigās izkrita. Rezultātā izniekots laiks un pat nepabeigta augstākā izglītība viņai neskaitās.
Bet, protams, tas ir ļoti individuāli un ja skaidri zini, ko dzīvē gribi, tad ej uz to un par savu nepabeigto programmu lieki nestreso! :-)
18.09.2015 13:50 |

10 gadi
Reitings 343
Reģ: 16.06.2013
Nē, pilnīgi noteikti nedomāju, ka koledža ir sliktāka. Pilnīgi noteikti nē. Kā jau minēju, esmu tāda, kura vienmēr visu grib izdarīt pareizi ( lai gan nezinu, kas dzīvē ir tas "pareizais" un "nepareizais" ;D ). Un visvairāk jau domāju par to, vai mocīties ( tiešām mocīties) divus gadus un ir bakalaurs vai divi gadi- un pirmais līmenis. Ja būtu tā programma dienas nodaļas, tad visticamāk 100% tur studētu, bet neklātiene personīgu iemeslu dēļ mazliet sarežģī situāciju. Bet šobrīd šo rakstot, rodas sajūta, ka laikam pati vienkārši meklēju iemeslu, kāpēc mācīties/ nemācīties koledžā. Gribu jau ļoti to koledžu, bet tā nepatīkamā sajūta galvā, ka esmu kaut ko iesākusi un neesmu pabeigusi arī nepatīk. ;D Bet vai ir jēga mācīties tikai tāpēc, ka esmu iesākusi to, ja zinu noteikti, ka ar to nevēlos saistīt savu turpmāko dzīvi? Un tad tas man būs papīrītis papīrīša dēļ.
18.09.2015 13:51 |

Reitings 42
Reģ: 17.09.2015
Diferenda
ļoti ceru, ka tev tomēr izdosies saprast, kas tev svarīgāks un tava izvēle tev nesīs tikai gandarījumu. ;-)
Jā, diemžēl, mēs nezinam, kas būs rīt, "un kā būtu ja būtu". Un arī dzīves scenāriju mums neviens nav devis, lai saprastu cik pareizi mēs dzīvojam savu dzīvi.
Esmu tāda pati pēc rakstura - ilgi visu apdomāju, šaubos, izvērtēju visus par un pret. Bet nu , jo vecāka palieku, jo laikam "gudrāka", jo viss tas, kas notiek tavā galvā - notiek tikai tavā galvā - neviens to neredz. Tā, ka atliek vien pašām izlemt, kas mums katrai ir svarīgāks.
18.09.2015 14:13 |

Reitings 5632
Miss Joker - nu iespējams, ka tā vide arī bija pie vainas tam, ka es tur studēju sakostiem zobiem, jo tomēr tas ietekmē visu to procesu un patikšanu, aizrautību utt... vispār tagad tā apdomājot liekas, kā es vispār tur studēju tos 3gadus krievu valodā (t)

Everlly - nu velkas tāpēc, ka sirdsapziņa grauž, jo vecāki gribēja un cerēja, ka pabeigšu...tomēr augstāka izglītība ir pluss. Un vēl tā nauda... Bet taisnība jau ir par to, ka vajadzētu pabeigt :)

Arta* - nu ja Tev nav neviena parāda un esi tuvu finišam, tad jau gan nav iemesla nepabeigt, ja tik tālu ir tikts :) veiksmi Tev!
18.09.2015 14:19 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Agī Es pati nespētu studēt krievu valodā, tad man arī būtu daudz parādi un nekādas sajēgas vispār par to kas notiek. Tad jau labāk Angļu valodā :D
18.09.2015 14:21 |

10 gadi
Reitings 343
Reģ: 16.06.2013
SoulEater, liels, liels paldies! Lai arī Tev viss izdodas! :)
18.09.2015 14:24 |

Reitings 5632
Miss Joker - nu kaut kādu laiku es vispār neko nesapratu...jo skolā biju apguvusi tikai kaut kādus pamatus un ikdienā to valodu nelietoju, a tur pēkšņi viss krieviski...personāls vēl kaut cik kaut ko spēja latviski man pateikt, bet kursabiedri praktiski neko (t) jutos kā tāda stulbene pati savā valstī un vienu brīdi man tas viss piegriezās un gribēju pamest...bet vecāki un sirdsapziņa neļāva, tāpēc mācījos. Daudz kas valodas dēļ bija jādara sarežģītāk un prasīja dubultu darbu... Vispār grūti gāja :-/
18.09.2015 14:29 |

Reitings 17203
Varu tik iedomāties to stresu. Man arī pazīstamai bija tā ka aizgāja mācīties latviešu skolā, bet visas lekcijas beigās bija krieviski...nu velns... kas tad tā par latviešu skolu.. Par tādām lietām gandrīz vai ir jābrīdina.

Protams rezultātā gan jau tev krievu valoda ir ļoti uzlabojusies, bet mācību kvalitāti tas ir smagi iedragājis.
18.09.2015 14:38 |

Reitings 5632
Miss Joker -
Protams rezultātā gan jau tev krievu valoda ir ļoti uzlabojusies, bet mācību kvalitāti tas ir smagi iedragājis.
šis tiešām tā ir, jo krieviski es tagad saprotu laikam visu :D bet nu vai ir labi mācīties svešvalodā un ko es iemācos vairāk - valodu vai to, ko studēju...grūti spriest (t)
18.09.2015 14:46 |

Reitings 17203
Nu forši ja mācās svešvalodā ja tu uz to esi parakstījusies, bet ja nezinot ka studijas notiks citā valodā ir jāmācas, tas gan nav labi.
18.09.2015 14:55 |

Reitings 5632
Miss Joker - tur jau tas āķis, ka apgūt krievu valodu nebija mans studiju mērķis :D bet nu bonuss tas bija savā ziņā...
18.09.2015 14:56 |

Reitings 1049
Reģ: 03.05.2015
Izklausaas kaa peec manis. Es Anglju filologjijaa liidz 3. kursam nomociijos un pametu. Vecaaki bija vaajpraataa, tas, iespeejams, saprotams, jo vinji maksaaja par studijaam, dusmojaas ljoti, bet veelaak jau nomierinaajaas. Es beidzot peec ilgiem laikiem jutos lieliski, ka vairs nebija jaateelo, jaamelo, ka man viss kaartiibaa, studeeju kaa izcilniece.

Taa vietaa paziistams cilveeks mani iebiidiija valsts iestaadee, straadaaju, cepuri kuldama arii bez taa papiira. Esmu arii apguvusi profesiju.

Es uzskatu, ka shaadaas lietaas pirmkaart ir jaasaudzee savu nervi un labsajuuta. Ja neveelies maaciities - ellee to visu. Ja tev ir galva uz pleciem, naudu sev nopelniisi arii bez papiira.
18.09.2015 16:17 |

Reitings 17203
Es uzskatu, ka shaadaas lietaas pirmkaart ir jaasaudzee savu nervi un labsajuuta. Ja neveelies maaciities - ellee to visu. Ja tev ir galva uz pleciem, naudu sev nopelniisi arii bez papiira.

+ Es arī tā domāju un tiklīdz atradīsi darbu kas patiks tā arī ar laiku pati gribēsi apgūt vairāk un aiziesi pareizajā virzienā arī mācību ziņā.
18.09.2015 16:38 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Man arī ir vienas nepabeigtas studijas.

Tas noteikti nav pasaules gals. Jā, šobrīd darbā tas diploms noderētu, varētu lūgt algas pielikumu.

Stājies studēt kkur citur. KP pārskaita, un tavi kredītpunkti vēl ir "svaigi", nevajadzētu būt problēmām ar kursu pielīdzināšanu.

Ja psiholoģija vairs neinteresē, tad ir jēga padomāt, kura radniecīga joma interesē (tavus psihologijas kursus Datorzinību fakultātē nekam īsti nevarēs pielīdzināt). Pedagoģija varbūt? Kautkāda cilvēkresursu vadība (HR)?
18.09.2015 20:13 |

Reitings 1224
Reģ: 17.08.2015
Ja nepatiik iepriekseejaa augstskola,tad neej uz to,vai nu ej maaciities,ko citu neklaatienee,vai arii maacies taalaak psihologiju,bet citaa augstskolaa.
katraa zinjaa pamest studijas nav nekas traks,ja specialitaate nesaista
18.09.2015 20:59 |

Reitings 5632
Sylph - mums tiešām ļoti līdzīgi stāsti...paldies, ka padalījies :)

57days - nav jau tā, ka neinteresē psiholoģija...patīk tā sfēra un tas ir diezgan piemēroti man, vienkārši zinu, ka nekādu maģistru tur neplānoju un privātpraksi neatvēršu...studijas tīri tā, intereses, diploma un sevis pašas dēļ ;)

Mēnesnīca - augstskola drīzāk bija klupšanas akmens, nevis specialitāte...

Paldies jums visām par viedokļiem un padomiem (l)
21.09.2015 12:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits