Nezinu, vai skrienu daudz, bet aptuveni 20 km nedēļā cenšos noskriet. Skrienu sākot no 4 līdz 10 km reizē. Kad sāku skriet šī gada martā, knapi noskrēju 3km, bet tā kā jau februārī pierakstījos skriet 10km Lattelecom maratonā, atpakaļ ceļa jau nebija.:-)
Kā šeit jau teica, skriešana ir jāiemīl.
Ir jānopērk pareizie apavi, citādi varat palikt kā es - bez nagiem kāju īķšķos. Nav jau uzreiz jāpērks Asics, es nopirku Puma par 55 EUR un esmu pārlaimīga.
Jānopērk apģērbs, kurā ir ērti skriet. Es, piemēram, nepirku sporta legingus, man nepatīk tā sajūta, pat kad velku tos virsū, man ir parastie īsie un garie legingi. Sporta krūšturi gan nopirku.
Vēl iegādājos maciņu telefonam uz rokas, lai nav telefons jātur rokā, skrienot.
Austiņas man ir labas, nekrīt ārā kad skrienu, citādi vēl pie šī būtu jāpiedomā.
Jālejuplādē kāda aplikācija skriešanai (piemēram, Endomondo) - mani ļoti motivē, kad redzu, ka aizskrēju ātrāk/tālāk/vairāk, nekā sākotnēji bija iecerēts. Vēl Endomondo rāda cik kalorijas esi nodedzinājis - tas protams ir ļoooti aptuvens skaitlis, bet nu prieks jau ir, ka nesēdēji un nerīji kaut ko, bet paskrēji, un kādu kūciņu esi sadedzinājis.:-D + var tajā aplikācijā paaicināt draugus-skrējējus, un mani, piemēram, arī motivē, ja "Kristīne jau kuro dienu skrien 5km, a es tik aizbildinos ar laika apstākļiem/darbu/utt.":-D
Par to elpošanu. Draugs, kas nodarbojās ar vieglatlētiku teica, ka jāelpo ir tā, kā ir ērti. Nav kaut kāda standarta, kas domāts visiem - 3 soļos ieelpoju ar degunu, četros izelpoju ar muti. Es dažreiz 3 km varu noskriet vienīgi ar degunu ieelpojot/izelpojot, citreiz tajā pašā 3jā kilometrā jau ar muti kā zivs bez ūdens. Te svarīgāk atrast savu tempu - ja jūti, ka nevari elpot, ir jācenšas paskriet lēnāk līdz atradīsi to tempu, kurā jūties komfortabli un vari noskriet ilgi. Kad sāku skriet man tas bija 6:20min/km, tad 6:10, tagad 5:55...
Par to vielmaiņu. Domāju, ka tā ir uzlabojusies, sākot skriet. Arī vairāk tagad piedomāju pie tā, ko ēdu. Piemēram, mazāk cenšos ēst maizi, jo citādi jūtu, ka vēderā kaut kāds milzu gabals, kuru nevaru sagremot, un ar tādu nevaru paskriet pat pēc 3h.
Varbūt tas tikai man tā, bet mazāk gribās junk food arī.
Bet es jau amatieris tāds vien esmu.:-)