Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Daiļajām dārzniecēm

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Tad nu tā - drīzumā pārvākšos un līdz ar jaunu mājvietu tikšu arī pie sava zemes pleķīša. Gribētu iedvesmoties - ko un kā jūs veidojāt savu skaistumdārziņu (tām, kurām ir sava māja un zeme), ko izvēlējāties vai ar kādu konsultējāties, varbūt kādas kļūdas pieļāvāt un ko nekad neieteiktu darīt, vadoties no savas pieredzes. Internetā jau, protams, visādu info dārzu portālos var salasīties, gribētos palasīties kādus reālus padomus iz dzīves. Šobrīd visvairāk mani interesē puķes un košumkrūmi. Drīkst izteikties arī tās, kurām nav savas puķudobītes un var padalīties, ko gribētu, ja tāda būtu. Vārdu sakot, visām skaistuma mīlētājām(l) Var arī bildītes ielikt idejai!
13.08.2015 19:42 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Paldies, Scandinavian. Apbrīnoju cilvēkus ar tādu skaistuma un gaumes izjūtu, un čaklumu, protams, arī, jo, lai tādu krāšņumu radītu, kārtīgs darbs jāiegulda.
13.08.2015 23:48 |

Reitings 1414
Reģ: 20.05.2014
ievācos mājā, kur seniori iekopuši pirms manis, bet pati arī stādu savus augus, vairāk cenšos izmantot ziemciešus, daudzgadīgos augus. :)
13.08.2015 23:56 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
No savas pieredzes - nekaadaa gadiijumaa nenjemt sarkani kraasotus akmenjus, koku gabalinjus utt. lai uzbeertu uz dobeem smukumam. Pirmais gads ir smuki, bet peec tam kraasa pabalo un izskataas beediigi. Ljoti paliidzeeja pleeves paklaashana zem dekoratiivajiem akmenjiem, izgriezu tikai caurumus pukjeem un pukju kruumiem. Nav vajadziibas peec raveeshanas. Lillijas staadiit maajas priekshaa neiesaku. Nedeelju buus smukums, paareejaa laikaa staavees brutaali kaati ar paaris lapaam. Pati esmu sajuusmaa par cipreseem vai kaa tur taas latviski. Nemet lapas, izskataas labi jebkuraa gadalaikaa, kocinji parasti ljoti labi iedziivojaas (no 30 kokiem kurus iestaadiijaam tikai viens neizdziivoja), plus var izveidot ljoti smukus zogus un aplokus, tiesa tam vajadzees paaris gadus. Reizi pavasarii apgriez un miers uz atlikusho gadu.
14.08.2015 00:01 |

Reitings 9169
* labojums - nevis cipreses bet tuujas kocinji. Cipreses aug bezjeegaa garas.
14.08.2015 00:03 |

Reitings 1414
krista21, tu domā mulču (koku gabaliņus)? vēl man patīk rododendri. :) Latvijā gan pagrūtāk ar viņiem.
14.08.2015 00:05 |

Reitings 9169
Trīne1 Jaa, to pashu.
14.08.2015 00:08 |

Reitings 1414
ar to mulču vispār vāks, smuka ir kamēr neizmirkst kārtīgi un saulē neizbal..
14.08.2015 00:11 |

Reitings 9169
Taapat arii ar akmentinjiem ir labaak izveeleeties taadus palielaakus. Tie mazie ar laiku nokljuust zaalaajaa un peec tam ir jaalasa laukaa, ja negrib lai ierauj zaales pljaaveejaa. Ja izmanto trimeri gar malaam un nejaushi ierauj mazo akmentinju, tad var beigties saapiigi.
14.08.2015 00:17 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Mēs arī esam sākuši iekārtot dārzu pie savas puspabeigtās mājas. Saprotu, ka tas būs ļoooooooti ilgs un sarežģīts process. Katrā ziņā es negribu nekādas puķes savā dārzā, pamatā stādīsim dažādus dekoratīvos skuju kokus, ziedošus krūmus utt. Šogad sastādījām vairākas tūjas, kadiķus, sadāvinātās krūmrozes. Tad, kad māja būs pabeigta un teritorija labiekārtota, tad varētu iestādīt/iesēt arī kādas puķes, bet tad noteikti ne zemē, bet kādā traukā:

Jo gribam pamatā uzturēt tikai mauriņu, nekādas ravējamas dobes zemē netaisīt. Tur, kur būs dekoratīvo koku/krūmu dārzs, tur arī pašlaik domājam par to, kādu segumu tur likt - man patiktu jūrmalas oļi, bet vīrs ir pret.. Mulču vispār neapsveram..
14.08.2015 11:33 |

Reitings 5632
Reģ: 17.07.2014
Tā kā neesmu nekāda dārzu mīļotāja, bet draugs par visām varītēm sapņo par māju un lielu pagalmu, tad vienīgais, ko noteikti gribēšu ir tūjas...visur :D un obligāta ir eglīte, lai Ziemassvētkos pagalmā var izpausties :) pārējais būs viņa ziņā, jo es negribu nekādu ražu ne sēt/stādīt, ne vākt, man to nevajag :-P
14.08.2015 11:38 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Es smejos, ka modes dāmām ir Hermes somiņas, Louboutin kurpes un Lagerfeld kleitas, tad mana Lagerfeld kleita ir mans dārzs un māja. Ļoti, ļoti patīk viss, kas saistīts ar dārzu darbiem, pati rosos un vienmēr novērtēju, ko citi ir sacakinājuši savos zemes gabaliņos.

Vienu gan varu teikt - viena no svarīgākajām skaista dārza pamatlietām ir perfekts mauriņš. Var būt nez cik krāšņas puķu dobes, bet, ja zālienā būs redzamas sniega pelējuma pēdas, ieviesušās sūnas, saaugušas pienenes, redzamas vietvietām suņusēnes tad tas būs tāpat kā ar meiteni krāšņā kleitā, bet sapuvušiem zobiem. Tāpēc es ļoti rūpējos par to, lai zāliens tiktu gan vertikulēts, gan aerēts, gan regulāri laistīts un pļauts.

Otrkārt, apzinies savus spēkus , cik Tev būs laika veltīt dārzam, vai būs kādi palīgi - nav nekā briesmīgāka par puķu puķēm aizkrāmētām un neravētām dobēm.

Treškārt, nekad nepērc visu, kas sakārojas, bet domā prātīgi un loģiski - vai tas manam dārzam derēs. Skaties uz savu dārzu kā gleznu un novērtē, kā katrs konkrētais augs izskatīsies kopējā kompozīcijā. Rīkojies līdzīgi kā veikalā, kad iegādājies apģērbu, - novērtē, kas ar ko kopā saderēs.

Ceturtkārt, ļoti, ļoti svarīgi zināt, kāda ir dārza augsne (skāba, smilšmāla, mālsmilts, smilšaina). Augsni var ielabot, taču nebūtu prātīgi, piemēram, skābās augsnēs, kas piemērotas rododendriem un hortenzijām, sastādīt spirejas un pēc tam brīnīties, kāpēc augs/krūms nīkuļo.

Lai dārzs būtu interesants, es parasti cenšos augus izvēlēties pēc krāsu, formu un faktūru principa. Veidojot kompozīcijas no skujeņiem, es blakus stādu kontrastējošus dzeltenzaļus, tēraudpelēkus un zaļus augus.

Augus kārtoju pēc to auguma formas - klājeniski (horizontāli) augošu augu laukumos veidoju vertikālus akcentus. Blakus vertikāliem stabveida un konusveida augiem stādu, piemēram, lodveida formas.

Esmu parūpējusies par to, lai arī ziemā dobe būt krāsaina, izvēloties mūžzalos augus daudzveidīgās nokrāsās.

Veidoju laukumus, līdzās stādot augus ar atšķirīgu, kontrastējošu formu lapām. Blakus augiem ar lielām, apaļām lapām lieku sīklapainus vai smailus zobenveida augus.

Vēl vienmēr paturu prātā, ka dārzs nav vāze, ne visi augi ir gatavi augt un dzīvot kopā (lai gan vāzē jau visi arī negrib:-D), - ja sastādīs kopā augus, krūmus, kuriem ir atšķirīgas mitruma, augsnes un saules/noēnojuma prasības, tur čiks vien sanāks. Piemēram, uzmanīgai jābūt kaut ko stādot zem kokiem. Bērziem ļoti nepatīk, ja zem tiem kaut ko stāda, arī egles, kam ir sekla un plata sakņu sistēma, ir "nesabiedriski" augi. Tāpat jāuzmanās no augiem, kam ir agresīva sakņu sistēma, tie ir laikus jāierobežo vai jāstāda ar distanci (krasta kaņepes, dažas graudzāles, piemēram, miskantes, dārza ģerānijas).
14.08.2015 12:22 |

Reitings 1677
Ā, un atbildot uz jautājumu, vai dārza veidošanā ar kādu konsultējos - jā, konsultējos. Ainavu arhitekts piepalīdzēja...
14.08.2015 12:23 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
luīzeluīze, labprāt aicinātu Tevi ciemos - jūtu, ka mums būtu par ko parunāt :)
Man arī šķiet, ka pats svarīgākais ir mauriņš - tieši tas veido skaistu pagalmu un mājas apkārtni - ziedi, košumkrūmi, dekoratīvie skujukoki - tie ir tikai akcenti.

Es labprāt pakonsultētos ar kādu ainavu ainavu arhitektu vai vismaz kādu daiļdārza entuziastu par to, kā mums savu teritoriju labāk iekārtot. Vīram gribas plašumu (pagalms mums būs tiešām liels), līdz ar to dekoratīvo koku/krūmu laukumi jāveido tā, lai nekur neveidojas siena (pret tūju sienu vīrs iebilstu...), turklāt mums ļoti tuvu mājai ir mežs, arī jāskatās, lai dārzs "nepazustu" uz meža fona.

Šogad sastādījām vairākus mazus augus un šobrīd tas laukums izskatās ļoti pliks, bet biezāk arī nevarēja stādīt - jo pēc gadiem tie augi izaugs lieli viņiem vajadzēs vietu...
14.08.2015 13:07 |

Reitings 1677
Freya:-)
Kādus augus jūs sastādījāt? Jā, tā ir, ka sākotnēji paliek brīvi, pliki laukumi.Lai dobe izskatītos dekoratīvi, tukšajās vietās var stādīt sīpolpuķes, viengadīgās puķes, īsmūža ziemcietes, ziedošus krūmus, viršus un ērikas.Vēlāk, kad kociņi izpletīsies, no " īslaicīgajām" puķēm var atvadīties.

Par tūjām piekrītu... Bet vispār no skujeņiem var uztaisīt dievīgi skaistas kompozīcijas - mikrobiotas, duglāzijas, egles, kadiķi, priedes, hemlokegles, galvenais ņemt vērā koku garumu, vainagu platumu un sastādīt tā, lai cits citu nenomāc.
11.09.2015 22:21 |

Reitings 1677
Un vēl noteikti neiesaku vienā dārzā stādīt bumbieres ar kadiķiem, jo diemžēl diezgan izplatīta bumbieru-kadiķu rūsa. Ja saslimst kadiķis, tad skaidrs, ka nāksies atvadīties arī no bumbieres.
Tāpat noteikti neiesaku kastaņus, jo šos kociņus pēdējos gados visā Latvijā apsēdušas mīnējošās kodes. Un, ja tāda iemetīsies kastaņā, dārzā būs viens milzīgs, dramatiski neglīts koks:-(
11.09.2015 22:29 |

Reitings 1677
Tāpat.. ar kritisku pieeju jālasa skaistie, ārzemju dārzkopības žurnāli un grāmatas, skaisti ir sajūsmināties pinterestā par superīgiem dārziem no Spānijas, Itālijas utt., bet jāatceras, ka daudz kas no tur redzamā pie mums neaugs vai neizskatīsies ne uz pusi tik labi, jo ir citi klimatiskie apstākļi, reljefs, augsnes prasības utt. Ainavu arhitekte Gundega Lināre reiz stāstīja, kā pie viņas atnāk sievietes ar skaistām bildēm, kurās redzamas lapenes, kas bagātīgi noaugušas ar vistērijām un bugenvilejām, taču Latvijas apstākļos kaut kas tāds ir praktiski neiespējams.

Gluži tāpat skaisti jau pinterestā izskatās tās franču un itāļu bildītes ar baltajiem oļu celiņiem, taču realitātē šie celiņi Latvijas apstākļos ir grūti kopjami. Ja Itālijā karstā vasaras saule izkveldē akmeņus un liedz kaut jel vienai nezālei izaugt, tad Latvijā pietiks ar pāris lietainām dienām, kad baltajos akmens celiņos saaugs nezāles, un ej nu to visu izravē, lai izskatītos glīti.

Vienmēr jābūt uzmanīgām ar citu māju saimnieču teikto " man tur viss tik daudz saaudzis, iedošu tev ar`" vai "šitā aug raženi kā nezāle" un kārtīgi apdomāt, kas ir tas, ko tev piedāvā un vai tev to vajag. Bieži citas saimnieces atdāvina to, kas ātri vairojas un tāpēc jābūt piesardzīgai. Sākumā šķitīs skaisti, bet vēlāk nezināsi, kur likties, cik strauji ziedētājas savairojušās. Piemēram, monardas, omfalodes, tiarellas, arābes.
12.09.2015 12:43 |

Reitings 60
Reģ: 14.02.2013
Apskaties bildes iedvesmai te : skaitā ainavu arhitektūra
25.01.2016 17:04 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits