Es smejos, ka modes dāmām ir Hermes somiņas, Louboutin kurpes un Lagerfeld kleitas, tad mana Lagerfeld kleita ir mans dārzs un māja. Ļoti, ļoti patīk viss, kas saistīts ar dārzu darbiem, pati rosos un vienmēr novērtēju, ko citi ir sacakinājuši savos zemes gabaliņos.
Vienu gan varu teikt - viena no svarīgākajām skaista dārza pamatlietām ir perfekts mauriņš. Var būt nez cik krāšņas puķu dobes, bet, ja zālienā būs redzamas sniega pelējuma pēdas, ieviesušās sūnas, saaugušas pienenes, redzamas vietvietām suņusēnes tad tas būs tāpat kā ar meiteni krāšņā kleitā, bet sapuvušiem zobiem. Tāpēc es ļoti rūpējos par to, lai zāliens tiktu gan vertikulēts, gan aerēts, gan regulāri laistīts un pļauts.
Otrkārt, apzinies savus spēkus , cik Tev būs laika veltīt dārzam, vai būs kādi palīgi - nav nekā briesmīgāka par puķu puķēm aizkrāmētām un neravētām dobēm.
Treškārt, nekad nepērc visu, kas sakārojas, bet domā prātīgi un loģiski - vai tas manam dārzam derēs. Skaties uz savu dārzu kā gleznu un novērtē, kā katrs konkrētais augs izskatīsies kopējā kompozīcijā. Rīkojies līdzīgi kā veikalā, kad iegādājies apģērbu, - novērtē, kas ar ko kopā saderēs.
Ceturtkārt, ļoti, ļoti svarīgi zināt, kāda ir dārza augsne (skāba, smilšmāla, mālsmilts, smilšaina). Augsni var ielabot, taču nebūtu prātīgi, piemēram, skābās augsnēs, kas piemērotas rododendriem un hortenzijām, sastādīt spirejas un pēc tam brīnīties, kāpēc augs/krūms nīkuļo.
Lai dārzs būtu interesants, es parasti cenšos augus izvēlēties pēc krāsu, formu un faktūru principa. Veidojot kompozīcijas no skujeņiem, es blakus stādu kontrastējošus dzeltenzaļus, tēraudpelēkus un zaļus augus.
Augus kārtoju pēc to auguma formas - klājeniski (horizontāli) augošu augu laukumos veidoju vertikālus akcentus. Blakus vertikāliem stabveida un konusveida augiem stādu, piemēram, lodveida formas.
Esmu parūpējusies par to, lai arī ziemā dobe būt krāsaina, izvēloties mūžzalos augus daudzveidīgās nokrāsās.
Veidoju laukumus, līdzās stādot augus ar atšķirīgu, kontrastējošu formu lapām. Blakus augiem ar lielām, apaļām lapām lieku sīklapainus vai smailus zobenveida augus.
Vēl vienmēr paturu prātā, ka dārzs nav vāze, ne visi augi ir gatavi augt un dzīvot kopā (lai gan vāzē jau visi arī negrib:-D), - ja sastādīs kopā augus, krūmus, kuriem ir atšķirīgas mitruma, augsnes un saules/noēnojuma prasības, tur čiks vien sanāks. Piemēram, uzmanīgai jābūt kaut ko stādot zem kokiem. Bērziem ļoti nepatīk, ja zem tiem kaut ko stāda, arī egles, kam ir sekla un plata sakņu sistēma, ir "nesabiedriski" augi. Tāpat jāuzmanās no augiem, kam ir agresīva sakņu sistēma, tie ir laikus jāierobežo vai jāstāda ar distanci (krasta kaņepes, dažas graudzāles, piemēram, miskantes, dārza ģerānijas).