studējot nestrādāju - draugam tas nepatīk

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
Sveiki visām!

esmu studente, nestrādāju jo vecāki var manu ikdienu un studijas finansēt. Nemetu naudu uz visām malām, ekonomēju, ļoti respektēju to, ka varu saņemt atbalstu no vecākiem.
Mans draugs gan studē, gan strādā un bieži vien dzirdu no viņa pārmetumus, ka es studiju laikā nestrādājot un man esot pārāk daudz brīva laika.
Ko jūs domājat par šo?
Man darbs un karjera ir svarīga, bet tas ka pagaidām nestrādāju mani nepadara par sliktāku vai slinkāku cilvēku. Ko jūs domājat par cilvēkiem, kurus finansē vecāki un viņi paši nestrādā kamēr studē? Vai jums ir bijis tāpat?
Šai situācijā aizdomājos par sievām kuras vispār finansē tikai viņu vīrieši un pašām nav nekas jādara...kā šie vīrieši to vispār pieļauj? Vai viņus tiešām nedusmo ka šī sēž mājās un nekā nedara?

Padalieties pieredzē un domās. :-)
09.08.2015 13:39 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Lasot šo diskusiju, man sāk likties, ka dzīvojam atšķirīgās pasaulēs :) Ar retiem izņēmumiem, pilna laika bakalaura studijās lekcijas parasti ir no 8:00-16:00. Pa kuru laiku pilna laika students var strādāt, ja studiju procesā parasti ir arī kādu kursadarbi/ mājas darbi/kolokviji? Jā, var studēt neklātienē, bet tad budžeta vieta nespīd-vai ir jēga strādāt, lai visu vai gandrīz visu naudu (jo necik daudz studentam bez izglītības un pieredzes nemaksās) atdotu par studiju maksu?
10.08.2015 07:41 |

Reitings 3934
Interesanta iezīme diskusijā-tās, kas apgalvo, ka pašas sevi apgādā no 18 (vai 16) gadu vecuma šajā diskusijā izceļas ar agesivitāti, neiecietību. Bet tās, ko vecāki atbalstījuši-nav tik agresīvas.
Varbūt pārmērīgi agra patstāvība bojā raksturu?
10.08.2015 07:45 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
2 KP kurss nozīme 1 lekciju 1.5 h garumā vienu reizi nedēļā. Tipisks semestris = 20KP, tātad, attiecīgi, 15 h nedēļā.

Nu es neteiktu, ka pusslodzes darbiņam, ja ir vēlme, laika nesanāk.

Ar kursadarbiem/mājasdarbiem/kolokvijiem ir tā, ka tie baigi atkarīgi no konkrētās studiju programmas. RTU "kolokvijs" ir tipiska lieta, neatceros, ka LU vispār šādu vādu lietotu (LU topa ir vārds "seminārs", toties).

Mājasdarbi ir ne visos priekšmetos, dažos reāli ir tikai eksāmens.

Vispār tas ir baigi, baigi atkarīgs no konkrētās studiju programmas un konkrētā cilvēka. Atceros, vienu brīdi mana kursā bija tā, ka vienīgais cilvēks, kam REGULĀRI bija izdarīti majasdarbi, bija mūsu kursa VIENĪGĀ strādājošā studente, kas katru vakaru pēc darba slavenajā Hesītī pēc pusnakts mācījās. Mēs, nestrādājošās kursabiedres, sevi ar mājasdarbiem neapgrūtinājām.

Tā ka, nestrādājošs students ne vienmēr nozīmē cītīgu studentu ar sarkano diplomu un 5ām stipendijām :)
10.08.2015 07:53 |

Reitings 3934
57days
Piekrītu, ka studiju rezultāts ir vairāk atkarīgs no studenta motivācijas nevis strādāšanas vai nestrādāšanas.
Bet pusslodzes darbs ir atkarīgs no lekciju izkārtojuma. Ja sataisa lekciju sarakstā "logus", tad studentam tādu nejēdzīgu grafiku ir grūti savienot ar darbu. Bet nu jā, atkarīgs no studiju programmas-ir tādas, kur var lekcijas daļēji neapmeklēt, ir tādas, kur nevar. Tāpat ar mājās uzdoto darbu apjomu.
10.08.2015 08:09 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
57days, liela nozīme ir tam, cik laikietilpīgi ir uzdevumi mājās. Ja esejas u.c. darbi aizņem kādas 5h dienā pat ļoti apķērīgam un izmanīgam studentam, tad ir jārēķina, ka vai nu darbs vai mācības. Man, piemēram, tā bija. Šobrīd runāju par RSU, strādājošo manā kursā un vispār šajā fakultātē ir ļoti maz un tiešām tie, kuri strādā, ļoti kavē mācības. Pārliecināti to varu teikt par visiem, kas strādā no mūsējiem.
10.08.2015 08:25 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Jā, par RSU ir dzirdēts, ka liels darba apjoms mājās. Man pašai ir pieredze studējot LU un RTU, tajās programmās, ar ko man bija saskarsme, mierīgi varēja bastot, mājasdarbiem pietika ar 2-3 naktīm mēnesī, ar visu to, budžeta grupa.

Tā ka, nu, tur baigi jāskatās. Ja studijas smagas, intensīvas, tad skriet strādat tikai tāpēc, ka draudziņam tā gribās, ir muļķīgi. Ja tas ir pēdējais semestris, kura tik vien, kā bakalaurs jāraksta, es personīgi piemeklētu interesantu praksi savā jomā.
10.08.2015 08:39 |

Reitings 555
daudz dažādu viedokļu...viss laikam atkarīgs no dzīves pieredzes.
Tās kuras te minēja, ka ja vecāki 23 gados atbalsta materiāli esot kauns... es nedomāju, ka tas ja vecāki atbalsta ir kaut kas nosodāms pietam es nedzīvoju pie vecākiem. Un pat ja es dzīvotu pie vecākiem savos 23 un studētu, arī tur es nekā slikta neredzētu.
Es saprotu ja kāds dzīvo pie vecākiem vēl ilgi un nekā nedara, nekā neplāno...tad gan ir bēdīgi.

Dažkārt pavēroju drauga vecākus, viņi viņam nevar iedot tā naudu katru mēnesi, bet tēvs sev gan atļaujas visādus "sūdus" (manās acīs) sapirkt, tur kameru mašīnai pa 300 e, tur jaunu mašīnu grib vēl....es viņa vietā tomēr pirms pirktu tiešām nevajadzīgas lietas padomātu par saviem bērniem kuri tiešām smagi strādā.
Maniem vecākiem ir cita situācija, lai kā es dažkārt spiestu viņi nekur ārpus Latvijas negrib braukt, nekādos ceļojumos, jo viņiem ir citas vērtības. Arī mašīnu jaunu nevajag un tas nav no tā ka viņi ekonomē uz manis, bet gan viņiem to vienkārši nevajag. Manu tēti vispār nekur tālāk par Latviju neaizvilksi...nekādas Ēģiptes nekas viņam no tā neliekas īpaši interesants.
Tātad nejau viss ir vienmēr atkarīgs tikai no līdzekļiem...bet arī no vērtībām ģimenē un pieredzes.
10.08.2015 08:56 |

Reitings 202
Reģ: 24.11.2013
Pati par savu eksistenci sāku rūpēties no 16 gadu vecuma, kad palika 18, tad gandrīz pilnībā. Vecāki labākajā gadījumā nopirka apavus un ziemas apģērbu.
Piekrītu, ka pārāk agra patstāvība sabojā cilvēku. Ja cilvēkam ir bijusi izvēle starp to, lai dzīvošanu studiju laikā nodrošina vecāki vai arī cīnīties pašam, tas ir citādāk. Jo tomēr ir tā drošības sajūta, ka ja nu gadās s**i, tad vecāki izlīdzēs.
Manā gadījumā man neviens neprasīja, bija pašai jācīnās un jasitās ar minimālu vecāku atbalstu. Nenoliegšu, ka esmu neiecietīga pret tiem, kurus studiju laikā uztur vecāki, uzskatu viņus par slaistiem un liekēžiem. Tomēr atzīstu, ka patiesībā man vienkārši ir skaudība, ka cits var izbaudīt jaunību, kārtīgi mācīties, ballēties utt., bet man tajā laikā bija jāstrādā, jo citādāk nebūs ko ēst.
Tomēr tam ir arī savi plusi, pabeidzot studijas man jau bija pieredze un saprašana, kas ir darbs un kā nauda ir jānopelna. Biju iemācījusies, ka naudas ir tik daudz, cik nopelna, ka neviens neko nedāvinās, līdz ar to nācās apgūt arī budžeta plānošanu, lai nedēļu pirms algas nav roltoni jāgrauž. Zinu jauniešus, kas 23 gadu vecumā domā, ka mammai nauda kokos aug un pēc tam mistiskā ceļā pārvietojas uz viņa bankas kontu.
10.08.2015 09:03 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
es nedomāju, ka tas ja vecāki atbalsta ir kaut kas nosodāms pietam es nedzīvoju pie vecākiem.

Šo tavu "pie tam, es nedzīvoju pie vecākiem" argumentu es nesaprotu. Tieši otrādāk - man tas liekas vēl komiskāk - no vienas puses, pieaugusi un patstāvīga (dzīvo atsevišķi), no otras puses, vecākiem jāuztur (respektīvi, jāuztur divas dzīves vietas - savējā un tava).

Es atkārtošos, nesaskatu neko sliktu tajā, ka vecāki atbalsta studiju laikā, bet mazliet neierasti man šķiet tas, ka bērns ievācas kopā ar draugu un joprojām ir uzturams. PROTAMS, tas nav jāņem vērā gadījumos, kad vienkārši skola ir par tālu, lai paliktu dzīvot mājās. (Kā ir šajā gadījumā - nezinu).
10.08.2015 09:22 |

Reitings 1832
Minci, manuprāt, tas bija domāts kā: lai gan meitene šobrīd ir patstāvīga un viņu vecāki neatbalsta finansiāli, viņa nenosoda to, ka kādu atbalsta.
10.08.2015 09:25 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
tagad taču mācības nenotiek? ko darīji visu vasaru? varbūt tas draugam īsti nepatika, ka sēdi un neko nedari kaut uz skolu jāiet nav.
10.08.2015 09:38 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Try, bet tā taču ir autore, kuru atbalsta gan.(t)
10.08.2015 09:39 |

10 gadi
Reitings 893
Reģ: 29.01.2009
Es nenosodu, forši, ka vari darīt ko citu un nestrādāt. Es ar studējot nestrādāju, bet man arī bija paņemts tas izdzīvošanas kredīts, kā arī vecāki atbalstīja. Tagad nedaudz nožēloju, ka nestrādāju, jo tas kredīts ilgi jāatmaksā :D bet nu ja vecāki dod naudu, tad jau nav jāiespringst. Strādāt vēl paspēsi visu dzīvi. Katrā ziņā Tavā vietā izbaudītu dzīvi:)
10.08.2015 09:40 |

Reitings 555
Mincis

Tev neliekas ka vecāki var būt arī ļoti lepni un priecīgi par to ka es dzīvoju atsevišķi citā valstī, uz kuru atbraucu viena lai studētu. Jā un viņi atbalsta visu manu ikdienu un visas izmaksas sedz un viņi priecājas ja es virzos uz priekšu savā dzīvē. Tas ka viņi man visu finansē nav nekas nosodošs...viņi priecājas drīzāk par to ka es eju uz priekšu, studēju un varu pabeigt noteiktajā laikā studijas un pēc tam atrast darbu.
Vecāki var arī priecāties par saviem bērniem un tiem iedot naudu nevis tikai dusmoties ka šis vai šī tērē naudu kuru viņi iedot.
10.08.2015 09:40 |

10 gadi
Reitings 893
aaaaa un no mana kursa pārsvarā skolu nepabeidza visi tie,kuri strādāja, jo nenāca uz skolu, neko laikā nevarēja nokārtot, nebija laika/spēka mācīties. (t) Kas to zin, varbūt ar mani ar tā būtu bijis un labi, ka nestrādāju :)
10.08.2015 09:44 |

Reitings 597
Reģ: 17.12.2013
Jā, ko tu darīji visu vasaru?

Es beidzu vidusskolu, kad man palika 18 gadi un kopš tā laika sāku dzīvot kopā ar draugu un PILNĪBĀ sevi uzturēju, mamma man gada laikā labi ja trīs eiro bija iedevusi, tīri tā - ja kādu dienu pietrūka ceļam, kad braucu ciemos. Un jā, es strādāju piecas dienas nedēļā, sestdienās studēju, brīvdienu man praktiski nebija un nav, bet ne jau tāpēc es sēdēšu vecākiem uz kakla, lai atpūstos. Un jā, maniem vecākiem arī nauda netrūka, brauca uz ceļojumiem trīs reizes gadā, bet tas nav rādītājs, ka bērns jāuztur, turklāt mamma arī skaidra pateica, kā beigšu vidusskolu - tā lai pati sāku dzīvot. Varbūt būtu citādāk, ja man nebūtu draugs un es jau ļoti ātri necenstos būt pieaugusi, bet nu es uzskatu ka labāk tā, jo manā uztverē vēl 23 gados (nopietni?) vai vispār pat jau 18 gados ir tik bērnišķigi dzīvot uz vecāku naudas. Saprastu vēl kaut cik, ja nebūtu Tev drauga un dzīvesvietas, bet ja jau vēlies būt baigā dāma un pieaugusi sieviete, tad uzvedies kā tāda. Man pat neienāktu prātā doma, ka mans draugs raujas, strādā, bet es tik sēžu mājās un kādu reizīti pamācos. Vnk nu jā, man pat vārdu nav par šo situāciju.
10.08.2015 10:02 |

Reitings 1832
erde, nu viss ir atkarīgs no tā, ko Tu pati par to domā. Ja Tevi atbalsta un Tu esi gatava arī pati strādāt vai pēc studijām uzreiz sākt darbu un nedomā, ka tā nauda no kokiem nokritīs un vecāki visu mūžu atbalstīs, tad tas nav nekas slikts. Protams, neviena darba pieredze dzīvi un CV nemaitās, tas nu gan ir fakts, bet mācības un darbs reizē nav vienīgais pareizais scenārijs, jau cik komentāru ar dažādiem viedokļiem šeit ir bijis.
Varbūt Tavs draugs to nekad nesapratīs un neatbalstīs, tomēr domāju, ka viņa pienākums ir respektēt šo situāciju, ja tas neietekmē Jūsu sadzīvi finansiālos aspektos un neietekmē viņu personīgi. Domāju, ka ir nekorekti pārmest ko tādu, taču varbūt arī Tev ir vērts viņā nedaudz ieklausīties un ikdienas sīkumiem pelnīt pašai? Tieši tā arī es dzīvoju, ka pelnu naudu sev dzīvošanai, taču vecāki palīdz apmaksāt dzīvesvietu. Neuzskatu, ka būtu slikts cilvēks vai slikts bērns.
10.08.2015 10:05 |

Reitings 7079
Reģ: 11.10.2013
Man šķiet, ka, ja vecāki vēlas un var uzturēt savus bērnus, tad kāpēc, ne? Tā ir vecāku izvēle, neviens netiek piespiests to darīt.
Brīžam šķiet, ka tās, kas saka, ka ir zemiski dzīvot pie vecākiem līdz 23 gadiem utt., ir vienkārši skaudīgas, jo viņām tik viegla dzīve neizdevās. Tas arī attiecas uz šo situāciju ar draugu.

Katrs dzīvo savu dzīvi un nevajag celt sevi augstāk par citiem tikai tāpēc, ka strādā un dzīvo šķirti jau no 18 gadu vecuma. Ģimenes un apstākļi ir dažādi.
10.08.2015 10:09 |

10 gadi
Reitings 1660
Manuprāt, viss ir pareizi, čalim ir jāstrādā no 18 g.v. un jāmācās pelnīt iztiku. Meitenei vecāki var palīdzēt - ar to arī atšķiras dēlu un meitu audzināšana.

Un tavā situācijā, kad visu maksājat uz pusēm, tavam draugam vispār nav iemesla kurnēt, ja nu vienīgi viņam ir ieslēdzies konkurences gars, ka viņš pelna mazāk, nekā tev dod tavi vecāki un šādā veidā viņš uzkurina pats sevi.

Ieteiktu nerādīt savu kontu un izlikties, ka tev ir mazāk naudas nekā tev ir. Lai jau viņš jūtās lielais pelnītājs, bet tu nabaga studente. Un viss būs labi! :-)
10.08.2015 10:35 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
kāpēc tu vispār esi kopā ar tik kompleksainu čali? tu taču neesi vainīga, ka viņš nāk no ne tik turīgas ģimenes kā tu!
šitādi izgājieni ir tikai sākums, vēlāk attiecībās var rasties daudz nesaskaņu ar tādiem tipāžiem.
10.08.2015 11:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits