studējot nestrādāju - draugam tas nepatīk

Reitings 555
Reģ: 22.04.2015
Sveiki visām!

esmu studente, nestrādāju jo vecāki var manu ikdienu un studijas finansēt. Nemetu naudu uz visām malām, ekonomēju, ļoti respektēju to, ka varu saņemt atbalstu no vecākiem.
Mans draugs gan studē, gan strādā un bieži vien dzirdu no viņa pārmetumus, ka es studiju laikā nestrādājot un man esot pārāk daudz brīva laika.
Ko jūs domājat par šo?
Man darbs un karjera ir svarīga, bet tas ka pagaidām nestrādāju mani nepadara par sliktāku vai slinkāku cilvēku. Ko jūs domājat par cilvēkiem, kurus finansē vecāki un viņi paši nestrādā kamēr studē? Vai jums ir bijis tāpat?
Šai situācijā aizdomājos par sievām kuras vispār finansē tikai viņu vīrieši un pašām nav nekas jādara...kā šie vīrieši to vispār pieļauj? Vai viņus tiešām nedusmo ka šī sēž mājās un nekā nedara?

Padalieties pieredzē un domās. :-)
09.08.2015 13:39 |

Reitings 555
un man liekas ka lielāko atšķirību dot tas, vai jaunietis kuru atbalsta vecāki to respektē un piemēram ieekonomē lai kaut kas paliek pāri vai nu iztērē visu, pilnīgi visu un prasa vēl.

Es katru mēnesi atlieku noteiktu summu (ja var: vairāk) no iedotās naudas lai krājas un ja man man kaut ko pēkšņi vajadzēs nebūs jāprasa no vecākiem nauda.

Un kas tur tik slikts ja atbalsta?
sazin kādas pensijas būs Latvijā kad mani vecāki būs pensijas vecumā, tad ja varēšu atbalstīšu viņus es.

un vēl atšķirība ir tajā vai cilvēks vispār vēlas strādāt pēc studijām? es gribu noteikti cik ātri vien var pēc bakalaura sākt strādāt un pelnīt.
10.08.2015 14:48 |

Reitings 42
Reģ: 29.04.2012
erde, tu visu vasaru arī nedari neko?
10.08.2015 14:49 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Kate12
Tev ir kādi mazvērtības kompleksi, ja uzskati, ka studēt pilna laika klātienē nav "pietiekami"?! Tas jau izklausās pēc darba zirga sindroma-rukāt rukāšanas pēc :D
10.08.2015 14:50 |

Reitings 95
Reģ: 22.07.2015
Bet nav normāli nedarīt neko papildus (ja vien studijas nav ūber sarežģītas). Ja papildus iesaisties kādos projektos, organizācijās un iegūsti praktisku pieredzi (kas nav obligātā studiju daļa), tad viss kārtībā.

Nu bet kur ir rakstīts kā ir jādzīvo.. Nu negrib cilvēks.. bet grib piemēram gadu vienkārši ceļot... kāda jums daļa?
10.08.2015 14:51 |

Reitings 555
Kate 12

man eksāmeni te beidzās jūlija beigās. Pa brīvo augustu un septembri iet strādāt tik un tā nekur nevar, jo par īss laiks, tāpēc ņemšu laiku sev, lasīšanai, kaut ko padarīšu kas man patīk, meklēšu info bakalauram, protams arī atpūtīšos kādu laiku.
10.08.2015 14:53 |

Reitings 42
Reģ: 29.04.2012
Katram te ir iespējas paust personīgo viedokli.

Mans uzskats ir, ka studiju laiks ir jāizmanto, lai pilnveidotu sevi un veicinātu konkurētspēju darba tirgū.

Vai pietiek tikai ar studēšanu? Es jau teicu, ka jā, ja studijas ir patiešām grūtas (piemēram, medicīna) vai students mācās tiešām izcilā augstskolā, kur tiešām IR jāmācās.

Visos citos (man zināmajos) gadījumos jāmācās nav TIK daudz, lai varētu tikai studēt un uztvert to kā pilnas slodzes nodarbi. Arī, ja tiek lasīta obligātā un paildus literatūra un apzinīgi pildīti visi mājas darbi. Nu, neaizņem tas 40h nedēļā, lielākoties.

Un tāpēc es uzskatu, ka var veltīt laiku organizācijām, projektiem, mācīties valodas, u.c. attīstīt sevi, nevis sēdēt dīvānā un cerēt, ka ar "ļoti labām" praksēm un augstāko izglītību kāds tāpat vien dos darbu.
10.08.2015 14:58 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Kate12
Kurā augstskolā un kādā programmā tev bija tik daudz brīva laika? Man tiešām interesē, kur ir tik brīvs režīms.
10.08.2015 15:03 |

Reitings 204
Reģ: 29.08.2013
Ja ir brīvs laiks, un finanses nespiež, tad uzsāc pati savu uzņēmumu. Izdomā, kas Tev patīk un aizrauj, un sāc ar kaut ko pavisam nelielu. Bez mērķa nopelnīt, tīri prieka un zinātkāres mērķu vārdā. Būs 10 reizes produktīvāk kā pienest cilvēkiem ēdienu restorānā vai kopēt papīrus birokrātiskā iestādē (un labs pamats cerēt, ka ātrāk vai vēlāk arī ienesīgāk).
10.08.2015 15:13 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
nu vai zini.. esmu šokā! lasu un brīnos.. es rukāju jau no 16 (!!!) gadu vecuma, lai gan nepieciešamības nebija, vecāki atbalstīja tad un atbalsta vēl joprojām, nabagi pat ne tuvu esam. darīju to savas pieredzes, sevis dēļ. savienot ar videni, protams, bija grūti, bet nu un?

O, cerams ordeni arī par to saņēmi? Piedod, bet tas tiešām kaut kādi kompleksdi - visiem NAV jādara tā kā darīji Tu. Tad laikam var taisīt lielās acis un jautāt, kāpēc esi sākusi tikai 16 gados, zini, daudzi sāk daudz agrāk.

Nenosodu, ja kāds grib jūsties patstāvīgs jau diezgan agri, bet ne visi cilvēki ir tādi. Un tie, kas nav, nav tāpēc sliktāki.

Manai draudzenei līdz 23 gadiem nebija nekādas darba pieredzes un viņa darbu nemaz nemeklēja. Pabeidza universitāti un sāka strādāt bankā. Darba dēvējam bija pie kājas, ja viņai nav pieredzes burgeru taisīošanā vai grīdas mazgāšanā (kas nav slikti, jebkurš darbs ir godājams), bet pa lielam piekrītu viedoklim, ka tāda darbi ir nepieciešami tikai naudas gūšanai, nekādas pievienotās vērtības tiem nav.
10.08.2015 15:49 |

Reitings 1325
Reģ: 10.08.2015
Es saprotu, to kaifu, kā ir gan mācīties, gan sevi nodrošināt. Neatkarība, blā, blā blā... Bet tur visus tiešām nevar mērīt pēc vienas auklas. Kamēr vieni var bez problēmām rauties divās frontēs, citi sadeg. Pārslogojot sevi var iedzīvoties nopietnās psiholoģiskās problēmās; kaut vai tā pati veģetatīvā distonija.
10.08.2015 15:53 |

Reitings 427
Reģ: 28.12.2013
erde, piedod, bet cik var ņemties ar to H&M un Hesburger??? :D Es, piemēram, studēju medicīnu un strādāju slimnīcā no kā izriet pašai sava naudiņa un pieredze. Draudzene studē finanšu jomā un arī sāka pēdējā kursā strādāt savā jomā un tā vēl varētu saukt piemērus.
Turklāt šķiet te kāda jau minēja, ka skolā iemāca teoriju, bet darbā praktisko pusi, visu sistēmu kā tas strādā, kāda ir rutīna utt.
10.08.2015 15:56 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Negatīvā attieksme (nu, vismaz man personīgi) nerodas no tā, ka tu nestrādātu, bet kā paud savu viedokli par tiem, kas strādā tajos pašos HM vai hesītī. Nu sit mani, bet es nekad nevarētu pateikt, ka tie cilvēki krāmē lupatas vai tamlīdzīgi.

Laikam jau vecāki vairāk par naudas došanu manī ir ieaudzinājuši cieņu pret darbu. Jebkuru. Un par to arī pateicos.
10.08.2015 15:59 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Manuprāt, ne jau autore tik lielā mērā perās par darbiem H&M un Hesīšos (ak, piedošanu, ka atkal tos pieminu), bet liela daļa, kas sūta autori strādāt KAUT KUR. Ja autorei nav tādas nepieciešamības pelnīt naudu, tad kāpēc viņa nevar ziedot VISU laiku mācībām, nesyrādājot, jo, kā pati minēja, akūti naudu pelnīt nav nepieciešams. Piekrītu viedokļiem, ka labāk tad jau meklēt darbiņus vai prakses savā jomā. Kaut gan, ja autore tā nedara, tad tā ir tikai viņas problēma, bet nē.. katra otra uzskata par savu pienākumu iebāzt autorei sejā, ka viņa ir sliņķe un ņuņņa :D

Nu būsim taču godīgas, mazkvalificētus darbus studenti strādā, jo a) var apvienot ar mācībām b) tur nav nepieciešami kaut kādi īpaši skili. Par to, ka tāds darbs ir nogurdinošs, neviens nestrīdas c) tāda veida darbiņi kādam var kalpot par startu/atspērienu turpmākajai karjerai, sniedzot iespēju vismaz kaut ko ierakstīt CV. Bet teikt, ka, ja neesi tādu darbu strādājusi, tad topošā DD acīs Tu būsi nulle, nu mana un manu draugu/paziņu pieredze rāda ko citu. Cita lieta, ja ir jau pieredze jomā, ko studē..
10.08.2015 16:05 |

Reitings 796
Reģ: 09.08.2015
Palasīju komentārus un nesaprotu kā no tēmas par meitenes puisi, komentāri pārgāja uz tēmu par to, cik meitene ir slinka. Ja tēma būtu par to, ka viņa studē, bet nevar atļauties sev nopirkt ne maizi, ne zeķes, tad vēl saprastu kāpēc būtu tik daudz viedokļu par to, ka nepieciešams strādāt un mēģināt apvienot studijas ar darbu, taču šeit situācija ir pilnīgi pretēja - vecāki palīdz un dara to ar prieku, vienīgais, kurš burkšķ ir draugs. Kāda starpība vai cilvēks brīvajā laikā apmeklē desmit pulciņus vai kursus, vai gluži vienkārši sēž un skatās ziepju operas. Kamēr citi pēc paša vēlmes vai arī dzīves spiesti ies un strādās arī 16 gados, būs cilvēki, kuri to nedarīs, ja būs iespēja nodoties tikai studijām un dzīves baudīšanai. Kā jau minēju savā komentārā pāris lappuses atpakaļ, pati saskāros ar šādu pat nodosījumu, tāpēc savā ziņā piekrītu teika_spolite komentāram par to, ka tieši no tiem cilvēkiem, kuri agri sākuši strādāt, jaušams negatīvisms un agresija (runāju par tiem ar kuriem esmu sastapusies dzīvē, ne komentāru autorēm). Arī es laikā, kad atpūtos un atļāvos nedarīt neko, saņēmu pamatīgu agresiju un negatīvismu no dzīvokļa biedrenes, kura strādāja 16 stundas dienā 5 dienas nedēļā. Beigu beigās viss tika izskaidrots ar to, ka man jājūtas vainīgai, ka varu sēdēt mājās, kamēr viņa raujas vaiga sviedros. Īsti nekādu loģiku tajā neredzu, jo nesaprotu kāda vispār otram cilvēkam ir daļa gar cita naudas maku un veidu kā otrs izvēlējies veidot savu dzīvi. Kamēr cilvēku šāda situācija apmierina un viņš nečīkst par to, cik ļoti grūti izdzīvot, domāju, ka teikt, ka galvenais ir strādāt, strādāt un vēlreiz strādāt, nezinu vai ir pareizi.
10.08.2015 16:15 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Arī es laikā, kad atpūtos un atļāvos nedarīt neko, saņēmu pamatīgu agresiju un negatīvismu

nu parādiet man to cilvēku kurš nestrādājot , bet pilntiesīgi var pavilkt visus tusiņus un izklaides kopā ar draugiem, studiju biedriem un nebūtu saņēmis pārmetumus...
Vienkārši ir tāda suga , kura nevar pieņemt un šķiet , ka ar prātu pat aptvert , ka cits var tērēt tik pat vai vairāk neko nedarot, bet otram jāraujas pa 12h darba dienu .... un pirmai vēl cūka tāds atļaujas neizjust vainas apziņu :D
10.08.2015 16:20 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Tās, kas nestrādā, noliek strādājošās un kladzina, ka skauž, bet strādājošās tās, kas nestrādā, sauc par sliņķēm, kas joprojām piezīdušās pie memmītes pupa. Jautri :D Kur ar šo neauglīgo diskusiju vēlaties nonākt? Jau cik lapas te viena puse noliek otru, cik nu skaisti katra māk, nevis diskutē.
Katram taču savs ģimenes modelis un dzīvo, kā vēlas un kā sanāk. Tieši tik vienkārši.
10.08.2015 16:30 |

Reitings 555
Mincis

nu atvainojos :-D nevis krāmē bet liek un ne lupatas bet drēbes. Tagad apmierināta?
Es nevienu neaizvainoju, kurš šo darbu strādātu, ja man vajadzētu, es to darītu.
Un Tavs pēdējais teikums:
Laikam jau vecāki vairāk par naudas došanu manī ir ieaudzinājuši cieņu pret darbu. Jebkuru. Un par to arī pateicos.

Es arī cienu visādus darbus. Tikai tāpēc ka pateicu "krāmē lupatas" uzreiz jau nenozīmē ka es necienu vai izsmeju.
10.08.2015 16:43 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Es arī cienu visādus darbus. Tikai tāpēc ka pateicu "krāmē lupatas" uzreiz jau nenozīmē ka es necienu vai izsmeju.

cosmo, tieši to arī nozīmē .... :D
10.08.2015 16:47 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009

Drēbes par lupatām saukt, nu vai zini! Varēji vēl vairāk te meitenēm dvēslē iespļaut, kosmētiku par smiņķiem nosaucot!
10.08.2015 17:01 |

10 gadi
Reitings 4446
Reģ: 02.01.2011
erde
tu pati izveidoji diskusiju un tagad peries pretī šeit paustajiem viedokļiem- ko tu ar to gribi panākt? nu padižojies, ka vecāki maksā par tavu dzīvi un.... draugs tevi par slaistu uzskata... un...
ko gribi no šīs diskusijas? lai cosmo tevi pažēlo par tavu situāciju? lai skauž tām, kuras šobrīd darbā sēž? kāda jēga?
10.08.2015 17:08 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits