Jā, ne vienmēr ( manābildē ir bavette no Barilla), bet mēdzu gatavot pati pastas mīklu, dažādu veidu, arī lasagnai, ravaioli, tortelloni. Esmu jau ietrenējusies, un padodas viegli un varu nodoties ekspermentiem.
Viena no vieglākajām, svaigā pasta ar olu.
Katrā valstī tie miltu apzīmējumi atšķiras.
sastāvdaļas: 400 g kviešu milti tips 00 ( itāļu, ieteiktu no itāļu veikaliņa, lai ir riktīgi italian gusto ;) ) , 4 olas (istabas temp.), pustejkarote sāls.
Uz 100 g viena ola
Gatavo uz tīras darba virsma, uztaisa tādu kā kalniņu no miltiem, un uztaisa tādu kā dobumu. Un tajā dobumā pa vienai sit iekšā olas pa vienai, un tad iekaisa sāli olās, un ar dakšiņ samaisa olas ar sāli, milti tā kā veido to trauciņu.
Tad miltus no sāniem bīda uz iekšpusi, un ar rokām, no āras malām uz iekšu mīca mīklu.
Ja samīcot visus miltus, neizveidojas patīkama masa , pievieno vienu līdz divas ēdamkarotes silta ūdens ( klasiski pievieno olīv eļļu, bet man ja nepieciešamība, pietiek ar ūdeni), un turpina mīcīt līdz mīkla izveidojas glda un kompakta.
Tad mīklu ietim plēves folijā pārtikas ( zinu, ka mēdz virsū likt mitru drāniņu, bet man šādi patīk), un atļauj atpūsties apmēram studu sausā, vēsā vietā.
Pēc atpūtas mīklai jābūt mīkstai un elastīgai, gatava rullēšanai.
Tīru darba virsu nedaudz nokaisa ar miltiem, mīklas bumbiņu tā nedaudz maigi ar pirkstiem ar pirksiem izveido formu lai varēt sāk rullēšanu.
Tad kā jau kuram tā rullēšanas ar metode, no iekšas uz āru uz riņķi, var arī pārlikt vienu malu pār veltni un rullēt. Katrā ziņā izrulē tik tālu, līdz vēlamajam biezuma, skatoties kādu pastas veidu vēlies. Parast tā apmēram 3-5mm. Un vai griezīsi ar to mašīnīti, vai vienkārši uz dēļa ar asu nazi.
tagliatelle, bavette, linguine vienkārši ar nazīti griez strēmelēs, tagliatelle tādas biezākas, bavetta jau uz pusi tievākas,pēc sirds patikas.Var arī satīt mīklu tādā rullītī un griezt.
Var uzglabāt slēgtā traukā līdz pāris dienas, ja izveidots par daudz.
E pronto :)
Esmu arī citus variantus izmēģinājusi, ja vakarā vai rīt būs vairāk laika brīvāks uzrakstīšu, man pieraksti veikti svešvalodā. Nākamreiz kādu bildi uztaisīšu.